Friday, January 9, 2015

Tips Rambut Gugur . Terbukti Berkesan !

Hi

Ini adalah tips untuk rambut gugur yang kepingin rambut lebat kembali dan berkilau .

Dilemma orang rambut gugur nih, bila dah guna produk anti-hairfall..rambut akan jadi kering sebab produk anti gugur ni kesemuanya bantu kurangkan rembesan minyak dari kulit kepala. Nanti dah tak gugur, kering pulak. Aihh tak puas hati tukar balik shampoo yang melembapkan..pastuh gugur balik sebab kulit kepala berminyak kembali. hewheww.

Camnih . Mari i kongsi since of course ramai yang ada masalah rambut gugur, freezy tak kira la bertudung ke tak. So far I dah pernah alami rambut tahap nipis bila selak sikit dah nampak botak.

Camnih ( berapa kali camnih dah tapi tak start2 pun tips heh)

Camnih ( ni betul2 mula)

Shampoo
Shampoo kena pilih yang sesuai. Kalau rambut gugur, samada beli shampoo yang anti-hairfall atau anti-dandruff sebab masalah rambut gugur ni asalnya dari kulit kepala. Korang pernah tak ada masalah rambut gugur tapi guna shampoo anti-hairfall tak jalan gak ? Haa if camtu maybe sebab dandruff plak. Macam I la, kulit kepala rupanya ada dandruff (kelimumur yang jenis tak nampak sebab dia jenis pasir2 sikit je) and minyak2 sikit.  Pastuh masalah tak selesai buntu. 

Walaupun rambut gugur, tak semestinya shampoo anti-hairfall sesuai. Kadang2 ada yg kena cuba shampoo anti-dandruff...

Recommended shampoo ..
walaupun rabut gugur, tak semestinya akan berkesan bila guna guna anti hairfall. Sila cuba anti-dandruff sebab kadang2 masala rambut gugur ni datang dari masalah kulit kepala berminyak dan kepingan dandruff yang korang tak sedar pun eh masa bila ada aka kelemumur.


Himalaya anti-dandruff ni. Sekarang I guna ni. Rambut 2 -3 helai je yang gugur sehari.

Buih-buih Shampoo
Dua. Masa nak shampoo, buihkan shampoo kat tapak tangan dulu then only garu2 atas kepala. Bukan amik botol setepek letak shampoo atas kepala. haipp.

Perlu Conditioner
Tiga. Bila guna shampoo anti-dandruff atau anti-hairfall, rambut akan kering sebab shampoo jenis begini bantu hentikan rembesan minyak dari kulit kepala. So rambut akan lebih kering dan nampak freezy. Sebab tu hari2 perlu conditioner sebenornya.

Cara conditioner
-Lepas selesai shampoo perah air rambut 
-Letak conditioner tu sebesar duit 50sen dua kali. 
-Apply kat rambut , genggam2 rambut dengan conditoner tu pastu sikat2 la dengan jari kasi setiap helaian kena conditioner tuh
-Tunggu 5 minit
-Bilas

Conditoner hanya dari separuh rambut ke bawah. Jangan terkena langsunggggg kat kulit kepala sebab nanti end up kulit kepala akan berminyak dan rambutmu akan terus gugurrrrrrr . 


Recommended conditioner
Actually for conditioner tak kisah la nak guna brand apa tapi i guna yang ni. 

Cara keringkan rambut
-Perah2 air rambut tu, pastu perah2 guna towel. Jangan gesel2 rambut tu dengan towel. Cara tu salah sebab masa gesel2 dengan towel..vitamin dari rambut akan hilang then bila kering rambut akan nampak freezy gerbang2 hantu kak limah.



Sikat
Jangan sikat rambut masa rambut basah. Sebab masa rambut basah, rongga2 rambut terbuka. Time nih lah rambut senang tercabut dari akar hewhew.

Sikat rambut masa kering aje. Terbaik is sikat sebelum nak mandi. Lepas mandi biar je rambut kering tanpa disikat.

Recommended sikat
Pilih sikat yang jarang2 camnih. Sikat kayu camni tak lukakan kulit kepala

Air Sejuk
Sila mandi guna air sejuk jangan nak mengada sangat tak tahan sejuk. Rambut akan lebih sihat bila dibasuh dengan air suam sejuk. Rambut akan nampak lebi berkilat.

Lepas rambut dah akering, kalau rajin boleh apply minyak rambut dekat hujung2 rambut je. Then bekas2 minyak kat tapak tangan tu boleh tap tap kat atas rambut.

Tips lain
-jangan ikat rambut guna getah roti canai atau any getah yang ketat sangat.

Kalau nak gulung rambut, guna ni better...
tapi tak semestinya hello kitty. heh

-lepas mandi jangan baring terus sebab nak leperkan rambut 
-jangan pakai tudung masa rambut basah
-basuh rambut tiap hari di malam hari. kalau boleh jangan mandi pagi.
-jangan guna hairdryer yang panas2 sgt
-sebelum nak set rambut mak sure spay dengan produk pelembap so that tools iron tu xla serap kelembapakn rambut.

Tu je. 

Pastuh....

Tunggu hasil begini....



Setelah setahun. Rambut makin lebat sebab dah tak gugur and makin berkilat. )Gambar ulangan. Al maklum jarang ada peluang nak selfie.)


Memang jauh beza.


    
     

Foundation Pilihan Artis Tahan 8 Jam

Kalau nak beli foundation, sila jangan gelojoh sebab walaupun foundation tu harga mahal tak semestinya warna dia suit kulit kita. Contoh warna tona brand Shiseido, agak kuning. Bila I pakai nampak macam apa je. Menyesal beli. Jauh beza dengan kesan foundation Naturactor Cover Face Meiko Japan Foundation ni.

So if nak beli foundation...sila teliti...
- senang nak masuk warna kulit. Lepas apply akan terus blend dengan warna kulit
- Boleh tutup dark circle and parut sekaligus
- Tak berminyak, tak kering. Just nice je kelembapan.
- Tahan lama
- Ada fungsi memulihkan kulit . memutihkan, memudarkan parut and kecutkan jerawat !

Kalau nak foundation yang ada semua superpower kat atas boleh cuba Foundation Naturactor Cover Face Meiko Japan ! 


Ini bukan cakap main2 sebab makeup artis untuk artis terkenal pun guna foundation Naturactor ni sebab tahan lama and kulit nampak smooth ! 

Ini contoh foundation naturactor untuk warna kulit Nora Danish...hewhew

Ini contoh foundation naturactor untuk warna kulit Erra Fazira...hewhew



Naturactor Cover Face (ORIGINAL JAPAN)
  • 100% Original dari MEIKO Jepun
  • Make Up lebih flawless, yet very natural
  • Tak berminyak & tahan sampai 8 jam
  • 1 bekas tahan setahun (kalau pakai hari2), tahan 2 tahun kalau jarang pakai
  • Boleh bawa solat, Halal & ada sijil KKM
  • Ramai MUA yang guna ni.. termasuk yang solek pengantin, dinner, etc
  • Valur for money, sbb harga memang sgt murah berbanding harga pasaran
  • Harga pasaran: RM69, harga saya jual RM41 (excluding postage)
  • Postage add RM6 wm/RM10 em
Beli kat adik ni RM49. Murah !! Sila grab cepat ! Kalau nak cuba and dapat harga RM49 ni boleh contact...
Instagram (Naturactor): @elegancecosmetics





Minuman kesihatan Sunnah yang banyak khasiat.


Main ingredient - Madu, kurma. Rasa manis2 madu & kurma. Bahan lain seperti buah delima, air zamzam, habbatussauda, gam arab,etc

Khasiat Qaseh Adinda
-Kurangkan Senggugut/Keputihan/ Sakit belakang/Migrain/Sembelit/Buasir/ dan penyakit2 wanita yang berkaitan
-Qaseh adinda boleh diambil utk semua golongan - wanita mengandung, menyusukan bayi, usaha utk dapatkan bayi, etc

Khasiat Qaseh Kekanda 
- Kurangkan Buasir/beri tenaga/ tingkatkan imun sistem/kurangkan risiko kanser prostat/dah penyakit2 lelaki yang berkaitan

Khasiat Qaseh Junior
 - Tingkatkan imun sistem kanak2/menyokong tumbesaran kanak2/beri tenaga pada kanak2

Harga Qaseh Adida/Kekanda - RM71.90, Qaseh Junior RM60.00. Beli 2 botol ke atas - FREE POSTAGE

Instagram (Qaseh): @qasehgoldzunita
Email: zunitaramli@gmail.com
wassap no: 0133986129




20 comments :

  1. kiter mmg ad masalah rambut gugur...bila sikat memang berkumpul rambut lekat dekat sikat and jatuh atas lantai...siap boleh kumpul2 buat rambut palsu lg rasanya....boleh try lah tips2 nie....

    ReplyDelete
  2. mmg biasa sgt tepek syampu terus kat rambut T-T tkasih knamee.. ilmu bru ni. bila dah bersalin, kan ada satu fasa kguguran rambut. mmg truk

    ReplyDelete
  3. wah! cantiknya rambut namee! :)

    ReplyDelete
  4. Setuju dengan tips ni.. pi yun nam hari tu x jadi apa punnnn

    ReplyDelete
  5. Thanks for the tips kak namee :)

    ReplyDelete
  6. Tips yang memang kena dengan permasalahan diri sekarang ni. Boleh cuba ni.. Thanx yer ;)

    ReplyDelete
  7. Where can i get the shampoo n conditioner? ;)

    ReplyDelete
  8. Cantiknyaa rambut... teringin nak rambut mcm tu.. tapi gugur teruk sangat lepas bersalin. terus potong pendek. hmm betul laa.. asik guna anti hair fall tak selesai masalah kulit kepala gatal..

    ReplyDelete
  9. "Basuh rambut di malam hari. Kalau boleh jangan mandi waktu pagi" ekekeke. habis la semua orang pepagi tak mandi hahahah! Nice sharing nak try la lepas ni. Rambut i pun frizzy tp tak tau nak buat cane, tepek conditioner pun mcm tu jugak :/

    ReplyDelete
  10. Salam namee..selama ni akak silent reader blog ni..tp nak tanye pasal entry ni..betul2 ke shampoo ni bole atasi rambut gugur tu..akak pn ade mslh kelumumur halus2 & rambut gugur yg byk..maybe bole try shampoo ni lepas ni..selame ni cube byk shampoo tp still rambut gugur jugak..tq

    ReplyDelete
  11. salaam namee.. satu je nak cakap,, mohon jangan guna pantene,, gugur teruk giler,, lepas dah berhenti,, gugur secara normal dah,, mmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sokong..pantene menggugurkan rambut saya jugak..

      Delete
  12. Salam kak Namee. Thanks untuk info ni. Actually dah lame kite baca entry ni tapi baru semalam apply pakai shampoo n conditioner ni. Memang berkesan, rambut tak gugur bergumpal lagi, just gugur sikit je. Maybe makin lama pakai lagi berkesan. Dulu orang info, tak bole basuh rambut hari-hari nanti rambut rosak. betul eh ? kalau tak betul boleh laa kita basuh rambut hari-hari. Wee. Dan kita jenis tak pakai conditioner. first time pakai, Ingatkan tak payah basuh. Apply macam minyak rambut. Hihi...Kena basuh eh ? okey Tq :)

    ReplyDelete
  13. Terima kasih di atas perkongsian, sangat membantu! Saya pernah membaca beberapa petua tentant rambut gugur ni kat PanduanSaya.com, artikel tu pun saya rasa sangat menarik. Sekadar perkongsian peribadi di sini.

    ReplyDelete
  14. tang sikat rambut masa basah tu, rasanye ramai yang buat..nak cepat weh gi kerja

    ReplyDelete
  15. Kaqlin nak trylah...lately ni makin byk rambut gugur. Tq name

    ReplyDelete
  16. nak try beli shampoo himalaya pulak lerrr

    ReplyDelete
  17. kami dari wong medical centre turut menyediakan perubatan untuk masalah rambut gugur. hubungi kami di 0124520077 untuk maklumat lanjut.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...