Monday, February 16, 2015

Bukan Saja-Saja.

Hi

Bila mengandung, automatic akan melalui proses perubahan hormon. Masa perubahan hormon ni lah, badan active mengumpul lemak dan air untuk proses kan susu lepas kelahiran nanti. Baby yang menyusu badan memang bergantung 100% kat susu mak so lemak2 masa pregnancy ni lah penting untuk hasilkan susu.

Even time pregnant kau tak makan banyak pun, badan tetap la akan kembang. Contoh macam I la. Makan kurang je tapi  tetaplah anik 14 kilo. Tapi takpela, asal anak sihat dan cukup zat. 


Bila mengandung pinggul melebar sebab nak mudahkan proses bersalin nanti. Senang baby nak keluar . Tapi kalau dah melebar, nak mengecut balik tu yang menderitakan. susah weyh. Tapi takpelah, asalkan anak senang nak keluar nanti.

Bila mengandung,  perut lembik. Lepas bersalin of course sana sini lembik. Perut lembik2 siap boleh lantun bola ping pong . Saja hyperbola. Macam belon yang ditiup kembang pastu buang angin..lembik kan. Tapi takpelah asal anak membesar denagn sihat dalam perut we alls wanita.


Selulit. Perut yang leper tetiba di stretch kan sampai baby umur 9 bulan. Kulit retak2. Wah kulit retak, first time dengar. Sedih, dah la susah hilang selulit kulit retak rekah2 nih. Tapi takpelah, perut mengembang untuk keselesaan anak jugak.


Buncit. Rahim masih kembang. Kulit perut masih jelly jelly. Dah habis pantang pun belum flat betul. Perlu masa. Stress tapi happy dapat zuriat untuk suami.


Lepas bersalin, hormon belum stabil. Rambut gugur banyak, maka makin botak dan nampak kurang berseri rambut kelepek. Gugur bak daun2 kering tapi nak tumbuh balik ?


Lepas bersalin, kena menyusu kan anak, akan rasa cepat lapar. Sebab tu ada yang makan lebih-lebih sikit. Bila lapar akan rasa stress. Bila stress akan  kurang production susu. Lepas tu baby tak cukup susu. T_T . So nak taknak perlu makan juga.

Lepas bersalin, baby nak perhatian je. Masa lebih2 luang kat suami pulak sedia makan pakai. Memang takde masa lah nak spend masa sangat untuk diri sendiri pun. Nak sapu lotion boleh terlupa. Tapi takpela , asal anak and suami cukup perhatian.


Malam. Berjaga malam nak susukan dan belai anak. Penat nampak lesu.

Once dah mengandung memang banyak perubahan fizikaI. I sendiri pun memang dah rasa banyak perubahan sana sini. Dari berat anak dara 45kg, sampai dah beranak dua pinggang besar pinggul lebar susah nak kecut. Tu belum masuk lembik2 sana sini huwaaa. Stress weyh .


Oh hsuband..sebab tu la badan kami Michelin.

tapi sedih kenapa bila ada suami tak nampak punca kenapa isteri jadi mengembang dan lesu ?




Semua wanita yang mengandung melalui proses ni ! Walaupun ada perempuan jenis cepat kurus. Lain orang lain hormon nya ok. So jangan ah compare bini sendiri dengan bini orang lain. Bukan saja saja nak michelin kan diri. Nak kurus bukan petik jari je. Need hardwork jugak. Nak hasil cepat boleh pergi slimming centre guna mesin mahal. Mesin mahal ongkos nya ribu2 ya bang. Abang sediakan duit okays. *mode hati terguris* 

Memang perempuan perlu cantik tapi bagi la masa and semangat sikit. Ni lepas beranak tetiba nak jadi Miranda Kerr ewah ewah sangat ! 


Kritikan dan memberi semangat jauh beza okay. 


bukan sengaja we all menggendutkan diri. nasib baik la suami iteww supportive sikit. dia masakkan lauk pantang menu kurus2. T_T

Perempuan mana nak jadi Michelin..
tapi kalau Michelin ni siap pakai serimpang kat bahu macam pertandingan ratu cantik dipuja ramai..iols pun nak michelin. ekekekek




   
Jubah breastfeed friendly and kualiti tinggi.

Susahnya nak breastfeed kalau pakai baju yang tak breastfeed friendly ni. Dah nak kena selak baju dari bawah pulak. Kalau kat public memang susah la nak nak nursing room tak banyak kat mall. Kalau pergi kenduri pun takkan la nak minta masuk rumah orang plak. Orang dalam rumah pun ramai. so demi taknak menyusahkan sesiapa dan nak breastfeed dengan penuh keyakinan....sila la pakai baju yang breastfeed friendly !

Takde sape pun tahu yang korang tengah menyusu anak. behee. Ini dia !

ini siap wuduk friendly lagi. Dekat dada ada zip untuk breastfeeding.

zip pun jenis yang mahal punya zip.

Boleh nampak kan material and kualiti tinggi. Kat bahu and lengan highlight dengan labuci.

Ni sweet. Kat lengan and hujung kain ada glitter2

Yang jenis ni siap ada ribbon ikat kat pinggang. comels.

Semua breastfeed friendly and material kualiti tinggi. bukan macam baju China nipis benang2 tercabut tu okay .

Kalau berminat nak beli boleh terus ke page...

                                               


41 comments :

  1. Sedih gila ! Penat penat orang tu carry anak dia , lepas beranak pun kena carry lagi. Boleh pula dibahasakan depan orang ramai macam tu. Perempuan mana yang tak kecik hati.

    p.s : emosi tak stabil. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih kan. namee pun terasa ah sebab titeww pun banyak lemak ni. nasib baik la husband tak complain pun. hehe

      Delete
  2. betul Kak..Bila time kita anak dara dulu..bukan main memuji kita melambong...sayang cantik macam bintang di langit bagai..bila dah kawin..beranak pinak..nak pegang tangan pun dah tak ingin...Tapi bukan iolls okey...iolls belum ada anak lagi..setakat ni layanan hubby okey lagi sebab masa bercinta pun tak pernah dapat pujian dan pegang tangan..hukhuk..so iolls dah biasa dah..
    http://binimazlan.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. beza badan anak dara n dah bersalin. banyak dah senget benget pun. hehe. memang nak kena banyak bersenam. masalahnya time anak kecik mana ada time pun. minta jauh la situasi macam ni.

      Delete
  3. ada jugak suami macam tu. tu baru dekat luar. dalam rumah entah macamana perangai suami dia tu kan. ewah ewah sangat! www.sophiesm.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat rumah maybe emmm entah la. tapi isteri dia penyabar nampak gayanya sebab dah berapa kali minta tlg tengok anak pun suami dia emm emm tapi dia masih lagi sabar. baguihh.

      Delete
  4. sedihnya lah kalau dapat lelaki yang tak menghargai kita langsung kan...sob sob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kot peribahasa orang kata kecantikan pudar tu. emmm takut plak.

      Delete
  5. Baca ni, semua ada 'takpelah'. See how much women sacrificed... I ada terbaca juga cerita tu, geram pun ada. I just hope bila sampai masa nanti, I have the will and time to workout.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. that is why i kept on guna takpela sebab pompuan memang banyak takpelah ...asalkan..takpelah..asalkan. seriously after i kahwin i banyak kali camtu. kalau ada duit lebih pun....bukan ingat nak beli kat diri sendiri. mesti takpela...asalkann..haha

      Delete
  6. Suami kusat masai orang salahkan isteri sebab tak pandai jaga makan pakai suami.

    Tapi kalau isteri tak terurus, kesalahan masih dibahu isteri sebab tak pandai jaga diri, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat betul. padahal isteri kusut masai sebab busy uruskan orang lain T_T

      Delete
  7. ada baca yang tu kat fb, viral kan. biadap. dia cakap macam tu, macam dia cakap kat mak dia sebenarnya. haihh lah manusia

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang viral dah kat fb. agak2 suami dia ada fb tak ? mohon terasa. hehe

      Delete
  8. aishhhh..... geram sangat2.. ada ka patut suami dia cakap macam tu... Malu Ya Allah dah la dalam mall plk tu.. agak2 la

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat isteri dia malu depan ramai orang tu yg x dpt diterima masyarakat T_T

      Delete
  9. Bukan mudah nak dapatkan balik berat macam sebelum kahwin, malah ada yang memang terus kembang dengan majunya..
    Dapat suami yang pandai jaga isteri bersyukurlah.. dapat yang macam kes yang viral tu.. huh.. memang hi hi bye bye lah kat suami macam tu..
    Lelaki macam tu tak layak jadi suami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya yg keding papan dulu pun boleh gemok lepas bersalin. memang tensi sgt. plak suami sy mmg suka org kurus. tapi xdela dimalukan cam kisah ni. T_T alhamdulillah . minta jauh la.

      Delete
  10. Wow. baru tahu, besar pengorbanan seorang ibu ni, kan.

    Bila Kak Namee cerita satu persatu, rasa lemah pulak nak lalui semua ni. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe takpe...tapi ada kemanisannya. hehe

      Delete
  11. hmmmmm... ada ke laki camtu? sedihnyaa

    ReplyDelete
  12. Namee..

    I ada dpt pasal ni thru what's app. Berapi-api baca tau! Emo! Kalau nak sangat bini cantik balik lepas beranak bak jamu mak dara pinggang kerengga, labur la duit kat bini. Hantar slimming center yang mahal2 tu. Ini tidak. Keje byk bini yg buat. Lepas tu expect bini dia bak mirander kerrrrrr la...angin betol aku!!

    Ok. Mohon dijauhkan la ye...nauzubillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. nak kurus bukan senang. banyak effort. nk kena senam..jaga makan. tapi lemak lepas bersalin ni lain macam. susah nauu nak kurus.

      Delete
  13. i think the husband is referring to his self.. his life is miserable and full of shadow of other people and he refuse to change but decide to put all the blame on his wife. what a loser kn. kesian wife dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. T_T betul. dah macam mana wife nak kendong dua anak sambil nak pilih bawang.

      Delete
  14. ada terbaca gak kat FB =.= haih

    pada I kan. pompuan masa anak dara selalu cantik menawan. lelaki selalunya kering tak bermaya. bila dah kahwin, vice versa. sbb tandanya bini dok jaga suami. apatah lagi dah ada anak. bila ada dua anak campur suami daha da 3 orang untuk dijaga. haiyoo takde masa woo

    ReplyDelete
  15. mmg tak guna betul suami tu.. masa isteri cantik dipuja2.. bila dah gemok dikutuk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih. sbb kita perempuan kita tahu la rasanya.

      Delete
  16. Dia treat isteri dia mcm objek...dah xlawa rupa..tolak tepi...how saddd

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah jugak nk maintain lawa ni. sebab tiap orang akan tua. T_T

      Delete
  17. Ya Allah..kesiannya...semoga kita semua di jauhkan daripada dapat suami mcm ni...huhu..kesian org pompuan,...dh bertarung nyawa utk suami jgk..tu di balas nye..??? ishhh emo betul kite..grrr...kalau jumpe laki mcm tu rase nk tumbuk muke die..hehe..sukati nk tumbuk org kn.. :p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...