Saturday, February 7, 2015

Routine Baru.

Hi

Finally! Adam udah pulang ke pangkuan dahku ! Setelah 2 minggu lebih dijaga oleh my kakak and adik. Terima kasih banyak2 kat depa ni sebab bantu tengokkan Adam.Esok anak hangpa, aku jaga plak. Tapi sepanjang 2 minggu lebih tu tiap hari pun Adam balik rumah sini jugak main2 dengan iols and papa dia bawak jalan2 gi Mydin. Cuma bila malam balik rumah sana my sis jaga. 


Sebab luka bedah haritu masih pedih2 sikit takut la Adam ni nampak I ni meroyan sangat nak dukung. But now dah okay pun. Dah masuk 3 weeks pantang. Alhamdulillah luka xde rasa apa dah. So semalam our first day as a little family together gether. Debar2 jugak ah takut Adam ni memerap lebih2. 


6am : I bangun dah siapkan Isham nak gi kerja. Terus mandi and sambil duk mandi tu I penuhkan besen mandi Noah siap2 sebab japgi kul 8 mesti Noah dah bangun so alang2 kepalang terus mandikan lah senang sebab kang Adam dah bangun memang susah nak buat apa pun. Nak jalan setapak ke depan pun dia ngamuk2. 


6.30 am : Terus turun bawah rapikan apa yang Adam n hubby buat sepah . Mainan2 Adam, bantal2 kat sofa yang berterabur tu. Kemas2 gitu sebab tak la teruk sangat nampak rumah. Sapu mana biskut yang Adam sepai2 kan. T_T. Then terus breakfast . Untuk kes nak jaga anak kecik 2 orang ni memang lunch akan tak sempat so I ambil heavy breakfast terus.Tahan la sampai petang. 


7.15 am : Naik atas balik kemas katil, rapikan comforter and tepuk2 bantal. Japgi Adam bangun mesti nak main lompat2 atas katil . 


Pastu termenung sambil tunggu Noah bangun....


8.00 am : Noah bangun . Popok2 Noah bawak gi bilik mandi then terus mandikan. Air panas dah siapkan awal2 so tuang je dalam besen. I takde water heater so kena manual ah camtu. Very the traditional iols... Belek2 Noah selagi Adam tak bangun. Sian kat Noah, so selagi ada masa ni baik I manjakan Noah dulu urut2 perut dia and sapu lotion segala. Menyusu kan then tepuk2 tidur.


11.00 am : Tauke besar bangun. Adam ni perangai dia bila tidur mesti akan memerap bangun jerit. Time tu nak kena dukung and popok2 la tanya "nape sayang mama sini lah" pastu baru senyap. Sampai tergeliat pergelangan tangan iols tau duk dukung tauke panjang ni. T_T Beratnya lah.


Terus menyusu kan dia. Sementara Noah dah terlelap lena ni terus bawak Adam plak gi mandi . Siapkan dia. Sepanjang Noah tidur, memang i fokus kat Adam je. Main mainan dengan dia.. guling2 bola segala. Tapi jap2 Noah bangun, i popok Noah sambil duduk kat lantai je main dengan Adam.Kalau berdiri kang Adam mengamuk buat2 jalan lembik dia tu macam tak terdaya konon. 


2.00 pm : Suap Adam makan bubur.


Ni lepas mandi duk feeling dengan napkin dia tuh. 











Noah nangis, dia buat tak tahu je. Reaksi dia macam apa benda la dia ni asyik nangis. haahaa






sian Adam main sorang2. Ni je yang mampu bawak naik atas. Mainan dia kat bawah semua tapi ingat nak ngasuh budak2 ni kat atas je senang. Japgi kat bawah, Adam nampak pintu...haa mula la buat jalan2 lembik dia tu nak ajak keluar rumah.

Terpaksa gilir2 lah. Adam tidur pukul 3 atau 4 selalunya sampai kul 6 petang. Sambil nak tunggu nap time dia tu, main2 dengan dia.



4 pm : Tidurkan Adam . tidurkan Adam ni mencabar sikit. suruh baring dia berguling lari2. mana la tak tergeliat tangan aduhhh. 


 Japgi lari jap duk atas katil tengok Noah. Sepanjang pagi, semua went well . Lega den tapiiiiiiiiiiii..........................



.........bila dah lepas Maghrib tu stress sikit ah sebab Adam dah boring dengan toys so dia nak dukung je. Memerap time !! Noah pun sama la lepas Maghrib je memang taknak tidur, nak bersiar2 dalam bilik. Kena dukung dia dalam sekitar rumah. Dah tu 2 orang memerap nak diangkat....rasa nak nangis je.


Rasa huru hara sangat bila dua2 nangis maximum....


Last2 I letak tilam atas lantai,  dua2 letak atas tilam kat lantai pastu I duduk sekali kat bawah...habis cerita. 

Adam : Noah, ni sebab kau la mama tak dukung aku.

Noah ; eh apa plak aku.


Adam : Semua pasal kau la ni.


Noah : eh apa plak aku. Kau yang buat mama marah.


T_T

10.00 pm : Bersihkan dapur , masukkan kain dalam machine kasi rendam dalam machine pastu auto cuci. Esok pagi baru jemur. 

In between japgi sorang berak, baru i sarung stoking (sebab tengah pantang kan )...dah lagi sorang berak lagi. hahaa. Japgi sorang nangis, sorang lagi nangis. aiyoo maaa.

Stress iols tau. Belum berani untuk ambil maid. Kadang2 terfikir nak amik maid ke lepas tu tangan gatal pergi google video maid dera anak majikan....lepas tu terus kental hati nak bela anak sendiri lepas tu rasa lunyai betul. I plak final semester skang and bekerja dari rumah. 

emm tapi baby lepas 2 tahun dah okay kan ? eh ? yeke ?


   
 Kulit putih, cerah, hilangkan parut & jerawat TANPA pengelupasan

Haa produk macam ni lah bagus. Kalau nak putihkan kulit, pudarkan parut dan jerawat sila cuba produk yang merawat kulit. Bukan produk yang jenis kelupaskan. Macam produk ini ! Silvana Miracle. Produk ni takde bahan kimia langsung dan diperbuat dari bahan semulajadi. Dari testimoni banyak dah berjaya. Dah la xde bantuan dari bahan kimia tapi hasil dia powerr.

Memang banyak produk yang putihkan kulit segala tapi concept dia salin kan kulit korang. Salin kulit means kelupaskan kulit. Lama2 makin nipis2 la kulit sebab kelupasan ni macam kaedah bleaching. Produk kelupas2 ni akan rosakkan muka. So sila jangan jadi macam I dulu suka sangat guna produk kelupas kulit . sigh


Ini dia..Silvana Miracle. Ada dua jenis. 


Satu Sparkling Platinum. Dengar nama pun dah power.


Kedua 24k Gold Set . Set yang ni more untuk anti peneuaan.


Pengasas Silvana Miracle, Silvana Salim merupakan ibu kepada pereka designer terkenal, Jovian Mandagie. 
• Tidak mengandungi bahan kimia
• Tidak mengelupas
• Natural ingredients 
• Untuk kulit lebih putih, cerah, menghilangkan jerawat & parut.
• Terdapat dua set: platinum & 24K Gold.
• 24K Gold Set - mengandungi 24K Gold, lebih cerah, anti aging. 


haa lagi satu product tengah hot di pasaran..

Sabun jenama paling famous di Asia ! Dari negara Jepun !
Tokyo Love Soap bukan sekadar sabun muka biasa. Ia boleh digunakan di muka dan badan. Sabun jenama terkemuka di seluruh asia. Tokyo Love Soap baru sahaja memasuki pasaran Malaysia, produk yang sememangnya di asaskan dari Jepun ini telah menjadi kegilaan dan di gemari ramai pengguna disana dan telah beberapa kali di nobatkan sebagai "BEST PRODUCT". 



Tokyo Love Soap banyak digunakan oleh celebrity korea dan jepun. Ia memberi kesan licin pada kulit ibarat di gosok kertas pasir! Ia memutih dengan hanya penggunaan pertama! Sabun ini boleh digunakan di muka dan badan oleh wanita dan lelaki pelbagai peringkat umur. Sabun ini di perbuat dari tumbuhan 100%. 

Cara penggunaan:
1. Basahkan kulit
2. Sapukan sabun perlahan-lahan untuk muka dan badan.
3. Buat ia berbuih dan biar seketika selama 3 minit. 
4. Bilas dan ulangi jika perlu.
5. Gunakan setiap kali anda mandi untuk hasil yang terbaik.

FB fanpage: Kyra Beaute
ig: @kyra.beaute
sms/whatsapp: +60126818719

                                           


24 comments :

  1. InsyaAllah..
    Mula2 memang kelam-kabut, nanti lelama dah dapat rentak ok lah tu.. ;)

    ReplyDelete
  2. memang mencabar. I ni kakaknya dah masuk 4 thn, adik baru 5 bulan. pun huru hara. but now okay dah sket. klau rapat2 mcm namee lagi laaaaa.
    eh.. kalut dgn anak tu ingat2 pantang sama. awak baru lagi tu.

    ReplyDelete
  3. Diari seorang ibu :)
    Adam & Noah comel sangattt..

    ReplyDelete
  4. Kagum nya dgn semangat kental Namee... pantang sendiri2 dan jaga 2 anak sendirian.. hebats sgt!

    ReplyDelete
  5. Takpelah dik meera..penat setahun dua ni je..pastu nanti okelah...camnilah kita bila beranak jarak dekat2 ni..kena kental hati je nk jaga anak kecik2 lg tanpa bantuan lain except ayahnya..apapun..caiyok..caiyok dear..

    ReplyDelete
  6. salute namee cerita detail ginih!hehe...

    ReplyDelete
  7. Rutin seorang ibu dalam pantang.. tahniah sebab berjaya buat entry ni =))

    ReplyDelete
  8. hahahah kesihan noah.seronok nya ada bby lg sorg.Bila la rezeki kita plk ni :)

    ReplyDelete
  9. Nope. After 4 years. Tabah la 4 tahun.

    ReplyDelete
  10. Alahai Namee, yang tukang baca pon penat ni. Haha, kesian namee. itulah, sekarang nak upah maid memang takut. InsyaAllah nanti Adam besar sikit, kurang sikit penat namee. hehehe. agaknya dia belum bersedia sepenuhnya nak kongsi kasih sayang kot. hehehe

    ReplyDelete
  11. msti penat kan.. blh amik maid, sementara namee pantrang nie.. bt tlg kmas n control kalo 2,2 nangis.. kalo maid bt keje, namee bole golek2 ngn adam n baby.. so x pnt sgt.. ade majikan , maid x berani kot nk bt ape2 kat ank..

    ReplyDelete
  12. comeyynye anak2 namee..penat tp berbaloi kan hehe

    ReplyDelete
  13. Amik maid yg tlg kemas umh n masak je..xde la stres sgt kn...hehee

    ReplyDelete
  14. Bertabahlah namee.. caption mmg win ah.. hihi

    ReplyDelete
  15. Sementara aje nie.... Nanti dah tau rentak senang. Moga Namee tabah dan kuat.
    You can do it!

    ReplyDelete
  16. Samalah nasib kita...yang kakak 1y3m n adik 2m...mmg mcabar jiwa dan raga lg2 bila tinggal bertiga je dgn kanak2 nie...hihuhu...kakak meraung adik tjaga...adik meraung kakak wat dono ;p sabar jelh ye

    ReplyDelete
  17. Bertabahla namee..hihi, kita rasa sikit sorang, memang menangis dalam pantang dulu kes penat sgt handle dua orang anak rapat ne, tapi berbaloi sangat..sorang nangis nak menyusu yg sorang lg pun nk menyusu sama gak, sebelah tangan pegang si adik breastfeed, sebelah tgn lagi pegang botol susu si abang, kenangan betul...namee jgn paksa diri wat keje rumah lagi, abis pantang boleh start slow2 ..hihi

    ReplyDelete
  18. comey nye dua org tuuuuuu.....gewammmmmm :D

    ReplyDelete
  19. salute nameee! akak yg sorg ni pon--adoi rasa mcm nak pitam.

    tp nak pregnant tetap nak..tak serik. haha cuma entah tunggu rezeki,

    ReplyDelete
  20. senasib la kita T_T tapi I tinggal dengan parents so bila I and husband kerja ada orang jaga, bila kami penat motor rosak kena naik tren pun mak abah tolong tgk kan anak anak. tapi bila my parents kuar ngedate, huru hara la . rasa nak nangis T_T

    bagus Adam tak pukul Noah. My son, Solihin asyik pukul adik dia. carik peluang je datang dekat, cium lepas tu debik. penah baling pakai selipar . he is 1 year 8 month adik dia nak masuk 3 bulan dah.

    colleague I semua cakap untung umur 24 dah ada 2 anak . nanti dah tua senang. so I berpegang pada kata kata tu lah. apa apa pun kena sabar. T_T

    ReplyDelete
  21. comelnya dua budak kecik tu. it's ok namee. mula-mula memang mcm tu. lama-lama nanti okay. i sekarang anak 1st dah 4th, anak 2nd dah 2thn. rindu pulak zaman kelam kabut dulu masa dua2 kecik. hihi. now ni, enjoy je k. jgn stress sgt. take care!

    ReplyDelete
  22. samalah kita.. Rasa macam diri ini dibuli..T_T hahaha mana taknya, adik bangun kakak tido, adik tido kakak bangun adik..bilanya mak diorang nak tido.. sorang nangeh sorang lagi turut serta...T_T sorang nak susu sorang nak dukung..haha..

    yang pasti kita as a mak2 ni kena kuat mental & fizikal.. sama2 lah kita bertabah. Sabar itu penting.. ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...