Monday, February 16, 2015

Bengkung & Ubat Untuk Luka Bersalin Ceaser *detail*

Hi

ni entry nak jawab bengkung apa i pakai and ubat apa apply untuk luka.

Ok first, time bedah kita akan dibius separuh sedar. Bius tu nama SPINAL. 

Lepas bedah akan rasa mengantuk dari ubat tahan sakit tu and kaki akan kurang rasa sebab bius tu masih ada lagi. So sedar je dari tidur, rajin2 buat senaman ringan atas katil. Bior lah nampak macam korang tengah macam syok sendiri aksi gymnastic..ekekke tapi serious akan cepat rasa kaki. Kalau rasa jari dulu then mula la senaman jari2. Gerak2 kan la jari and kaki tu. Tak perlu lah bersenam akrobatik pulak kaan. bahaa

Bila dah rasa kaki, cuba bangun dari baring. Kepala akan rasa pening2 berpusing je . Time ni masa nak bangun dari baring, paut pada besi2 katil. Jangan bangun terus berdiri. Eh jangan, pitam nanti. T_T So acah2 nak duduk dulu atas katil .Tips, masa nak bangun tarik nafas. Jaga nafas ok. 

Bila dah boleh belajar duduk sendiri, then slow2 berpaut pada katil ke, mintak pertolongan sesape ke tolong paut untuk cuba berdiri. Masa berdiri tu akan rasa macam pening2 mata kabur2 lagi. Masa berdiri, tahan perut guna tangan sebab lepas bersalin kan perut dan rahim londeh ke bawah. So bagi orang yang ceaser ni kan perut dan rahim kita dipotong..so of course lah terasa uolss. hewhew. Time nak berdiri tahan perut ok macam rangkul perut sambil jalan.

Bila dah berdiri tanpa pitam2 , boleh berjalan tapak demi tapak. Setiap kali nak angkat langkah sila tarik nafas. Bila nak turunkan langkah hembus nafas. Bila main dengan nafas time nak jalan , luka takkan terasa sakit sangat. 

Then bila dah boleh jalan slow2, boleh cuba belajar kencing okay. See kencing pun nak kena belajar. behee. Selagi korang belum proceed kencing selagi tu takleh checkout hospital. Time nak kencing pun slow2 tarik nafas hembus tarik nafas hembus. Jangan la membuang laju je. ngilu seriously. 

Yay dah kencing boleh  pulang ke rumah yahooo !!


Kalau hospital swasta, dah checkout hospital tapi dressing luka belum buka lagi. After 5 hari baru buka dressing and lepas buka doctor akan spray dengan satu benda i lupa nama spray tu. Lepas tu balik ruamh boleh mandi macam biasa dah. Luka pun boleh kena air. Awal 5 hari masa dressing belum dibuka, mandi jangan basahkan bahagian luka.



Seriously dari hari pertama I pantang sampai ke hari ni saat I taip entry ni...i tak tidur petang langsung. Clap2. Ceaser ni memang pembedahan major tapi jangan banyak tidur. Kalau banyak tidur lagi luka lambat baik and sakit lambat hilang. Nak tidur petang rehat macam orang pantang boleh tapi jangan layankan sangat perasaan sakit tu .Janganlah tidur sepanjang hari.

Doctor swasta, nurse kerajaan semua nasihat banyakkan berjalan. Bila banyak berjalan, darah berjalan bawak oksigen ke tempat luka tu. Sebab tu lagi cepat sembuh. Gitewww. Hari pertama sam[ai ketiga tu sakit la tapi dah masuk hari keempat kalau banyakkan jalan slow2 dalam rumah tu...insyaAllah lepas tu luka akan kurang sakit.

Bengkung apa iols guna itewww ? 

Untuk orang czer pun ada bengkung okaysss. wee wee. Tapi bengkung khas lah. Dia macam bengkung orang yang sakit tulang belakang tu.

Main function bengkung ni is untuk tolong support rahim kita time nak jalan di awal2 hari lepas pembedahan. Lepas czer, rahim masih sakit luka tu so bila ada support..takde la bila nak jalan sakit sangat.

strap2 punya bengkung. Ni bengkung hospital yang bagi dari zaman bersalin kat baby long Adam.


Perut pun kempis. 

Untuk luka, doctor memang bagi gel Dermatix ni. Masa zaman Adam dulu pun czer tapi luka tu buruk gelembung2. Siap tumbuh gelembung2 daging sebab i makan pati ikan haruan. Untuk luka cepat sembuh, memang elok makan ikan haruan tapi  kulit akan tumbuh macam tu. So kali ni punya czer I taknak makan ikan haruan sebab taknak luka tumbuh daging lagi.

I just sapu gel Dermatix tu je. Setakat ni luka satu line cantik je, tak lama lagi hilang terus kot line tu.



Time nak jalan, nak gi sidai kain ke, nak gi cuci berak Adam ke memang I pakai lah untuk support rahim. Boleh beli kat pharmacy atau tanya doctor korang nanti.

Asyik buat sepah. Pitam mak.

Pemakanan pulak, banyakkan kan makan makanan yang banyak vitamin c, protein macam daging, ikan and ambil banyak dairy food macam susu, yogurt untuk luka cepat baik. I kurangkan makanan bergula and karbohidrat.Sayur pun banyak makan. 

Serious akan ada perasaan paranoid. Nak gerak takut. Takut luka terbukak. Sebenarnya more to paranoid, luka duk elok je dalam tu. So jangan takut okay. Cuma jangan buat kerja berat. 

-Nak jalan jaga nafas sambil tahan perut atau pakai bengkung support rahim
- makan banyak protein and vitamin c untuk sembuhkan luka
-banyakkan bergerak. gi la lipat2 kain ke tapi jangan turun naik tangga ok. tu tak boleh.
 nanti dalam masa seminggu je dah sihat

then jangan paranoid takut luka terbuka terburai. Itu semua imaginasi je. hewhew. 

Toodles :)



   

Kurus Dalam Masa Seminggu !

Ubat kurus yang terbaik is ubat kurus yang buat kita kenyang. Bukan buat kita cirit birit. Jenuh kalau makan ubat kurus yang buat cirit2 sentiasa ni, kang tercicir. bahaa. Masalah orang gemuk is tak boleh control makan. So kalau korang cirit birit 24 jam pun tapi lepas tu duk la ulang2 makan macam2..sama jugak kan ? Cirit....lapar...pelahap mentekedarah...Cirit....lapar...pelahap mentekedarah....Cirit....lapar...pelahap mentekedarah. The same process. kan ? Bilanya lemak tu nak dibuang ?

Sebab tu la nak cari ubat kurus, cari yang jenis buat perut kita kenyang sebab ubat tu kembang dalam perut. Perut kenyang, nafsu kurang. Takde selera nak pelahap sebab perut penuh.

Ini dia ! Spopping Crystal !! Bila minum je, dia akan mengembang dalam perut dan kita pun kenyangggg.


Macam ni lah bila bancuh dengan air. Cara nak consume pun senang, bancuh 1/2 scoop spopping crystal dengan 80ml air then minum. Kenyang burppp.





FUNGSI UTAMA PRODUK
 menurunkan berat badan dalam masa 1 minggu
 membuat perut berasa sentiasa kenyang
 membuang lebihan angin dalam badan
 meningkat tahap metabolisma badan
 membakar calori dengan lebih cepat
 membuang lebihan kolestrol dan toksik dalam badan
 Produk kuruskan berat badan ala-ala eno
 TIDAK PERLU DIET OR SENAMAN


PANTANG LARANG
√ TIADA
√ BOLEH DIAMBIL BERSAMA CAFFIEN DAN LAIN-LAIN


===================
TIDAK DIBENARKAN
===================
X IBU MENGANDUNG
X PENGIDAP KENCING MANIS
X BAYI DAN KANAK-KANAK

SPOPPING CRYSTAL SELAMAT DIGUNAKAN SEBAB:
         Produk MUSLIM BUMIPUTERA
         keluaran Malaysia
         100% HALAL
         Dilululuskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM )


1 BOTOL SPOPPING CRYSTAL TAHAN BERAPA LAMA?
Bergantung kepada individu
1 botol - 280gm
Harga - RM 130.00 
Untuk 1 bulan 
½ scoop di waktu pagi – selepas makan 
½ scoop 1 pagi dan ½ scoop malam – selepas makan ( kesan lebih cepat ) 
boleh di bancuh dengan air biasa / sejuk ( peti ais ) – 80ml air





18 comments :

  1. kita pon amal camtu gak...start ja rs kaki trus snaman kaki.hr ke-2 dh duduk n turun katil.luka pon cpt ja sembuh.siang mmg x tdo lnsung.just baring rehat2 ja

    ReplyDelete
  2. namee. nak tanya ni namee ada dukung Adam tak ? sbb 1st baby kita normal. second ni czer . yang 1st skrg 1 year 8 month, sibuk nak mintak dukung. kekadang terpaksa . mcm dia degil nak kejar kucing ke so nak taknak kene heret ni masuk lift, automatic terdukung la T_T takpe ke ek? oh btw I bersalin nov 2014 :)

    ReplyDelete
  3. kempisnya perut!! i is so jelous! saya baby dah nak masuk 4 bulan pun perut tak kempis lagi ni...

    ReplyDelete
  4. Yup memang kalau makan ikan haruan nanti ada keloid..boleh jadi tebal keloid tu..buruk..

    ReplyDelete
  5. kann..doktor suruh banyakkan berjalan..bukan sengaja nak jalan2..akak dr hari tu nak beli dermatix kengkonon. sudahnya anak dah setahun..xpela..yg penting line tu dah kaburrr.. (buat2 x nampak je)

    ReplyDelete
  6. Nameeee mcm scaryyyyy je entry. Mesti sakit owh perut lps ceaser. Takutnya nak kawen T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Don't worry,sy 5 hri after czer dh kna pegi kelas presentation,masa tu masing2 x sedar sy baru bersalin czer,sy dh mula pkai bengkung biasa..dlm 3hri after czer sy dh mampu bergerak aktif,luka czer lgsung x bg kesan,sy x sakit..after 1mggu dh blh urut mcm org bersalin normal,meniarap,pusing kiri kanan spt yg diarahkn tukang urut,cuma tukang urut x dpt sengkak rahim je sbb kna jga luka czer..

      Delete
  7. Nameeee mcm scaryyyyy je entry. Mesti sakit owh perut lps ceaser. Takutnya nak kawen T_T

    ReplyDelete
  8. Akak takde pengalaman czer.. tapi entry ni boleh dijadikan rujukan bagi ibu yang takde pengalaman bersalin czer macam ni..

    ReplyDelete
  9. akak pun dah merasa czer masa anak sulung.. penjagaan sama mcm namee.. mmg tak boleh ikut sgt rasa sakit tu nanti lg lmbt baik.. sakit czer n normal mmg berbeza cuma czer mmg perlu penjagaan lebih rapi..

    ReplyDelete
  10. mana sy nak cari bengkung ni..mcm2 bengkung sy beli masa cser kali kedua semuanya x ok..plus rasa ngilu tpt cser..ingat nak beli bg pakai kat opis bg ramping lg hihi :)

    ReplyDelete
  11. dermatic gel tu mmg terbaik. kita sama.ad keloid tu.buruk nau kan rasanya heheh

    ReplyDelete
  12. Namee, klu mkn ikn haruan fresh, insha allah tmpt luka czer x jd daging gelembung2, yg jd camtu sbb mkn PATI ikn haruan, cousin i doktor, dia yg bgtau...

    ReplyDelete
  13. Bola blh start sapu krim dermatix tu? Blh cepat keringkan luka czer ker?

    ReplyDelete
  14. Suka baca :)

    Keloid ada juga.
    Tapi dah kurang sejak konsisten makan vitamin c.

    Serik kena czer :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same lah. Sye first time czer for first pregnancy.
      Memang hodoh lah ade keloid :'(

      Nak hilangkan dengan makan vitamin C bagus eh?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...