Monday, March 16, 2015

Baby's Checklist

Hi

Serious, I bukan ibu yang sempurna lagi. Banyak benda lagi serba serbi sendu. Time Adam lagi lah kesian, first time mommy. Dah tahu first time mommy tapi tak banyak membaca. Duk sibuk tengok baju baby je kerja kat internet. Tapi masa Adam I banyak google lah and my sister bagitau tu ini. Then they said, boleh tahu apa yang baby nak through diorang menangis. Tunggang langgang ayat haku. 

Maksudnya, baby boleh nangis macam2 tone and berdasarkan volume tangisan diorang tu kita boleh detect ah apa benda yang didambakan oleh mereka ni. Kalau lapar nak susu, bunyi nangis dia lain. Kalau ngantuk nak tidur, nangis dia lain pulak. Berak lain pulak. Macam2 orchestra diorang ni weyh. Oh so masa Adam ada lah cuba2 recognize bunyi nangis Adam tuh.

Masalahnya Adam ni, bunyi nangis dia sama je. Sikit2 benda tak kena meraung kuat betul suara. Meremang bulu roma. hahaa kadang2 tak tahu dia nak apa. So kena terus usaha dan usaha lah sampai dah tak meraung lagi. 

Time Noah ni pun masih belajar from time to time weyh. Oleh kerana terlalu sendu , I siapkan checklist siap2 ... 

T_T


Pampers kadang2 tak penuh pun tapi Noah ni style kencing sekali je pastu dah nak tukar lampin baru. Ewah. Ingat u anak tan sri ke haa. Kang datang mood nak tidur senyap pulak, taknak volume ngaji kuat sangat. Sambil popok tidur pun kena zikir tone bisik2 je. T_T . Kang nak tidur mengereng pulak, maybe sengal badan kot duk baring je. Macam2.

So tiap kali Noah nangis ke , I duk ulang2 lah list ni sampai dia berhenti nangis and nak tidur. Selalu kalau nak bagi tidur lah nak kena teliti sikit checklist ni. Tepuk2 taknak tidur and merengek2 tu , I duk ulang list ni cari punca. T_T mehee. Noah ni so far alhamdulillah senang je nak jaga cumanya bila nak tidur tu nampak lain macam je dia ni taknak tidur pulak mesti ada sesuatu yang sedang menghantui beliau. T_T

Selalunya pasal taik idung ah , hidung tersumbat.  bila sedut hamekk seketul besar. Lepas tu baru tidur lena. See pasal tahi hidung bole meraung sampai bulu roma iols meremang. Benda simple je tapi sebab baby takleh cakap "Wey tolong korek idung aku woi" ..so kita sendu terpaksa teruskan siasatan satu demi satu.

Tapi taik idung memang top list lah punca Noah taknak tidur. Awal2 sediakan tools.
pengorek hidung.



Senang buat checklist sebab kadang2 terlupa dan tak habis usaha . Taknak ulang kesilapan time Adam, belum habis usaha dah stress. 




        
Kesan Putih Seawal 3 Hari

12,000mg mana lah tak putih. Tinggi gila kandungan Dianiz Vitamin C & E + Whitening Collagen ni. Sebab tu kesan dia cepat, nak nak kalau minum dengan air yang banyak memang power. Satu kapsul ada 12000mg kandungan collagen, vitamin C & E weyh power tak power. Mana tak cepat putih.Siapa nak cepat kesan yang cepat menakjubkan boleh cuba Dianz Vitamin C & E +Whitening collagen ni.

Senang kalau dalam kapsul , takyah nak koyak2 sachet. Makan kunyah makan gula2 je. Berperisa berry. Kan dah pesan haritu, kalau nak putih and kulit cantik banyakkan makan buah2 yang berry mcm strawberry dan segala jenis buah berry lah. api jenuh la nak beli buah berry stock dalam peti ais. Nak kunyah satu2, lagi satu hal. the best way is blend semua buah tu sekaligus tapi tak semua orang boleh terima nak telan texture buah tu bila dah blend. Berketul2. T_T . 

So senang consume je produk kapsul camni. Kunyah2 , then tengok kesan seawal seminggu. 



berasaskan maquiberry istimewa untuk menjadikan kulit lebih lembab dan membantu mengecilkan liang roma dans eterusnya mengurangkn masalah kulit muka berminyak -1000mg Pure Collagen berasaskan ikan talapia menjadikan ianya sesuai diambil bagi individu yang mengalami alahan pda seafood -2000mg Glutathione: membantu anda mendapatkan kulit yang putih gebu dan berseri seluruh badan.
       
Untuk tempahan whatsaap/telegram : 019-6270132 follow kami di instagram instagram : hoouzedlicious_couture
ig : hoouzedlicious ig : hoouzedlicious_couture 
fb : puan maharani 





22 comments :

  1. hahahahaha hantu kacau! adoiiiii habis last la tu cari.. hahah adoiii namee! gelak guling2 baca

    ReplyDelete
  2. Kembung perut pun baby nangis gak....mcm bb akak bila kembung melalak tak hengat...huhuhu

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum namee, u're right. kena study dulu apa anak nak.. jangan main stress je. saya pun macam tu juga mula2. hahahhaa

    ReplyDelete
  4. hehe.. hantu kacau tu paling top dlm list.. mmg should letak last sekali la dalam list.. hahaha.. u make my day la kak namee... ^_^ gelak2 iols tau kat opis ni..

    ReplyDelete
  5. heheh
    hantu kacau tu mmg kne tny la kalau nanges non stop ..hihi

    ReplyDelete
  6. hahaha comel! and yet inspiring :))

    ReplyDelete
  7. Hahahaha. panjang betul checklist tu. tak pernah ada anak so tak taw pape. tapi InsyaAllah lepas ni boleh pakai checklist namee ni. hehehehe

    ReplyDelete
  8. this entry sangat berguna. tak pernah tahu pun pasal pengorek hidung pureen tu. confim la balik karang cari. kalau tak, curi2 korek waktu baby tidur guna cotton bud kecik tu...cian baby...

    ReplyDelete
  9. Salam. Wah panjangnye checklist kak namee...noah nangis ada macam2 tone tak? Ke sama macam adam?

    ReplyDelete
  10. x tau pun kewujudan pengorek hidung...

    ReplyDelete
  11. Okey tips dan info yang bagus..
    nanti bile kitew dah ada anak senang
    http://afidahazmi88.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. ooo camni eh kak namee buat..leh tryni cari punca nape nangis kan

    ReplyDelete
  13. hi namee.. u actually can detect what's your baby need with their crying pattern. i've try my self by follow priscillia Dustan advice. u can watch the video on you tube (she's explain it on oprah) or u can refer to this web too for referral.. http://www.sheknows.com/parenting/articles/952759/cracking-the-code-the-secret-language-of-babies . its easy when u know it.

    ReplyDelete
  14. hi jom visit online store kami

    website www.padieka.com
    instagrams @padiekaraccolta
    facebook/ padieka raccolta


    store
    kuantan
    taipig
    shahalam

    skirt . pants . palazzo . top . dress . shoe . shawls . bag . handsock . hijab pink . cafe

    semua diatas dalam satu brands padieka raccolta
    harga serendah RM50 for dress
    RM45 pants/palazzo
    RM50 shoe
    RM10 Shawls
    RM25 top

    ReplyDelete
  15. Namee.
    korek idng tu sedut ke?
    kat mana ada jual?
    kita beli yang tommie tippie tu tapi penyedut dia tak kuat sgt..
    plus
    my baby son is fobia dah nampak bende tu.
    hahhahaha

    ReplyDelete
  16. hi jom cuci-cuci mata di sni

    http://theshoppers-paradise.blogspot.com/

    macam2 ade..hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...