Wednesday, March 4, 2015

Bagaimana Untuk Menjadi Seorang Exporter Berjaya ?

Hi

Malam tadi, terfikir-fikir "what is my target in life?" . Apa target I dalam duniawi ini . Cadang nak buka business, setup company and of course bila buka business sikit-sikit lama lama jadi bukit. Dream big. Dream big dulu takpe tapi bila dah capai satu tahap, big dream tu akan dikecapi jua. Yang penting usaha . Ewah. Contoh, bila dah capai satu tahap mesti nak luaskan lagi empayar .

Taknak dah dalam negeri atau dalam negara. Nak main luar negara taraf antarabangsa pulak. Tapi macam mana nak luaskan ke antarabangsa. Mesti nak ada medium yang membantu untuk kita export barang2 kita ke luar. Siapakah gerangan yang baik hati boleh membantu dalam mengeksport produk ke negara luar ? See, jauh gila kan I fikir sampai tahap nak eksport ke luar. phewitt.

Setelah dipantau2, rupanya dalam Malaysia ada badan yang boleh bantu dalam hal eksport ke negara luar. Ni yang terus semangat untuk dream big nih ! 




Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE) atau dalam BM, Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia merupakan sebuah agensi promosi perdagangan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri

Fungsi MATRADE adalah untuk menaikkan nama syarikat – syarikat Malaysia di peringkat antarabangsa melalui aktiviti mengeksport produk atau perkhidmatan Malaysia. Lagi banyak jenama kita tersebar ke luar, lagi tersebar luas juga nama negara tercinta kita. Malaysia boleh ! Yang lebih menarik, MATRADE mempunyai program khas untuk sesiapa yang berminat untuk mengeksport seperti E-Trade, Go-Ex and Youth Development Programmes.

MATRADE juga akan bagi konsultasi and atur strategi untuk memudahkan eksport so that urusan akan berjalan lancar. In return, satu je target MATRADE, hanya naikkan produk dan nama negara Malaysia terus berlayar luas ke luar. Itu je. 


Melalui MATRADE, ekonomi Malaysia akan lebih meningkat. Its like time melancong kau pakai tshirt bertulis "Heyy, I’m from Malaysia". Secara tak langsung nama negara kita dikenali. Macam ni jugak fokus MATRADE ! Wahh gituuu.


MATRADE banyak buat events and programmes untuk sebarkan ilmu on how to be a successful exporter. Then diorang banyak la share pasal pengalaman exporter lain yang dah berjaya melalui MATRADE ni . Diorang selalu share tips untuk jadi exporter berjaya. In general, diorang bersedia untuk serve export- ready company. So sesiapa yang dah ada company and bersedia untuk meluaskan lagi empayar, boleh join program MATRADE ni. Segala tips dan info nak jadi exporter berjaya diorang kongsi. Detail !

And by the way, akan ada event by MATRADE on March nanti . So sesiapa yang berminat untuk menuntut ilmu dalam hal ehwal export boleh join okay !

So lets dream big !

ASEAN Business Forum 2015
Date: 12 March 2014
Time: 8.30am – 5.30pm

Venue: Menara MATRADE

For more info lagi boleh terus ke ...





3 comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...