Monday, March 2, 2015

Resepi Tiramisu Mudah

Hi

Tiramisu sedap weyh dan juga senang nak dibuat. weheee. Boleh lah kalau teringin2 nak makan dessert feeling buffet kat hotel tuh. I modify2 dah resepi ni. PErnah buat dulu tapi masa tu bila makan and rasa texture macam kureng so ni I dah modify lah kasi ada texture sikit bila makan. Crunch crunch gitu tak lembik semata bila masuk Tiramisu dalam mulut. Wahhh iols macam rancangan My Kitchen Rules sangat ni siap dengan texture2 bagai. ekekke. Poyo ah jom start.

Bahan-bahan Tiramisu iols ...
1) Gula castor satu cawan minum kopi (ala yang selalu hidang teh bila tetamu datang tu kan cawan pendek tu kan. Haa cawan tu )
2) Cream cheese 200 
3) Whipping cream 200 ml (beli whipping cream dalam kotak tu bukan yang spray tu weyh)

4) Kek sponge ( boleh buat sendiri okay tapi iols beli je. Later i share recipe from scratch)
5) Biskut Marie
6) Kopi untuk dibancuh

7) Milo 3 in 1
8) Bekas plastik ( better guna empat segi punya bekas sebab edgy senang nak susun kekekkeke)


 STEP 1 : Campuran A
Whipping cream + Cream cheese + Gula castor , sebatikan guna mixer. Mulakan putaran mixer dari perlahan ke lajuuuuu . Slow dulu tehn baru laju, baru lah gebu. haa camtuh.  Hasilnya begini !

Campuran 1 dah siap. Duk diam diam kat situ jangan banyak bunyik.


STEP 2
Bancuh kopi 3 in 1 tadi tuh. I cilok husband punya kopi. Ini hasilnya.Sah sah lah hasil camni kan kahkah. Then letak dalam pinggan camni sebab nak rendam japgi senang.



STEP 3
 Haaa kek sponge tu kan selalu beli bukan main dalam bentuk bulat camnih tapi I usaha potong semua jadi rectangle. Edgy lah supaya boleh fit in dalam bekas square cantik2. Ketebalan pun please potong sama, estimate dalam 1cm lah ketebalan okays. 



STEP 5
Biskut Marie yang bulat pun I segikan supaya senang nak susun dalam bekas kotak. Terpulang korang ah, ada yang jenis tak kisah kalau tak kotak pun. Ikut masing2 okay. Kalau malas takyah lah nak edgy sangat. Lebihan biskut Marie jangan dibuang, itu pun nak guna. 
See kotakkan semuanya. Lebihan tu jangan buang.



 STEP 6 : Susun Menyusun

Mulakan dengan susun kek sponge tadi tu rapat2 dan sendat2. Sebelum susu, rendam 1 saat kek sponge tu dalam air kopi tadi tu. Tapi sekejap je sebab sponge kan menyerap laju so rendam laju2 dalam 0.5 saat je dah ah. Then susun kasi rapat2 . 

 Lepas tu layer kan dengan campuran cream cheese + gula castor + whipping cream yang dah sebati tadi tu atas kek sponge yang dah dibasahkan dengan kopi tadi. Camni..


Next layerkan dengan biskut Marie yang dah dibasahkan dengan air kopi jugak tapi rendam kejap je jangan sampai lembik plak. Kejappp je rendam 0.5 saat je. 



Lepas settle susun biskut Marie basah kopi, taburkan serbuk2 biskut Marie yang lebihan time potong biskut tadi tu. Serpihan ni tabur je camtuh takyah canpur air kopi. Serpihan tabur tabur biskut Marie ni lah yang buat texture dia sedap sikit bila masuk dalam mulut.



Teruskan susunan ikut urutan camni..

Sponge kek dibasah sedikit air kopi
Campuran A t ( cream cheese + whipping cream + gula castor )
Biskut Marie dibasah dengan air kopi
Serpihan biskut Marie
Campuran A  ( cream cheese + whipping cream + gula castor )

Sponge kek dibasah sedikit air kopi

Campuran A t ( cream cheese + whipping cream + gula castor )
Biskut Marie dibasah dengan air kopi
Serpihan biskut Marie
Campuran A  ( cream cheese + whipping cream + gula castor )

Ulang2 sampai penuh tupperware tapi dengan syarat akhirnya diakhiri dengan campuran A..


Last step ..

Tabur serbuk Milo atas sekali




Settle masuk peti ais then boleh ngapp. 

Kalau nak serve Tiramisu untuk majlis, hidang dalam cawan la buat satu2 dalam cawan. Cantik ah camtu kalau dihidang untuk majlis. 

_
---
-

--
yes yes good job ur tiramisu verayhhh good ! Ohsem. 



      
         
Turunkan Berat  Dalam Masa Seminggu Tanpa Diet !

Kalau nak kurus, kena kurangkan minum gula and karbohidrat. Tu yang paling payah tu sebab even buah pun ada gula and gula tu boleh buat gemuk. Masalahnya kalau tak amik gula langsung pun payah. Nanti rasa nak pitam. Tiap makanan yang kita makan mesti ada gula punya. Tapi nak diet, dah acaner tuuuuu. 

Jeng jeng ! Boleh cuba produk GlucosCut ni. Glucoscut ni is minuman 2 in 1 yang bantu kawal gula and berat badan tanpa diet. Sebab fungsinya bantu kawal gula dalam darah and bantu pankreas untuk hasilkan insulin sendiri dan yang paling penting untuk kuruskan badan GlucosCut ni tingkaykan metabolic rate badan. tu yang jadi fat burning , hilangkan lemak and kempiskan perut buncit ! Boleh turun 1-2kg dalam 7 hari TANPA DIET !
Ni siap turun 5 kilo !

Rase SEDAP, MINT2 & MANIS BUAH sbb de pemanis STEVIA.  Tolong CUT GULA & KARBO yg masuk dlm badan. Sesuai untuk penghidap diabetis ! Kurangkan kencing manis juga ! 

Kesan; 3 hari tuk diabetic, 7 hari tuk slimming
Harga: RM130 sekotak & postage RM10, 60 sachet tuk kegunaan 2 bln, 1 sachet dbancuh 3x shari.
PROMO BERBALOI; Beli 4 kotak ngn harga RM380 free keahlian & postage RM10
Stokis/Agen dperlukan segera

Produk UNIK sbb de DAUN GYMEMMA yg diimport dr India
Kelulusan HALAL JAKIM
KELUARAN BUMIPUTERA
Iklan GC da keluar di HOT.FM pd Nov 2014, surat khabar SINAR HARIAN, MAJALAH WANITA JAN 2015.


Hilang Parut, Selulit, & Licinkan Kulit Dalam MAsa 3-7 Hari !

NanoChenta :minuman PRIBOTIC PERTAMA DI MALAYSIA GUNAKAN SALMON PLASENTA tuk kecantikan luaran & dalaman dlm mase yg singkat.NC mengandungi rasberry, delima, acaiberry, habbatussauda, gam arab, vitamin C, salmon marine collagen & L.glutathione. Rase SEDAP,MASAM2 RASBERRY & YOGURT.

                                   
Sebab ada salmon plasenta lah, kesan dia power and cepat ! Stretchmark hilang !!

Fungsi: HILANGKAN STRECTMARK & PARUT 1 BADAN, ANJALKAN BREAST, PUNGGUNG & KULIT, HAPUSKAN JERAWAT & JERAGAT, MOISTKAN KULIT, RAWAT SEMBELIT, GOUT, SENGGUGUT & ASTHMA, BANYAKKAN SUSU IBU, KURANGKAN RASA LAPAR, BANTU KITARAN HAID, TINGKATKAN TENAGA, METABOLISMA & PEMBAKARAN LEMAK,KAWAL KOLESTROL & TEKANAN DARAH TINGGI, CEGAH OSTEOPOROSIS, CEPAT SEMBUH LUKA & TINGKAT IMUN BADAN (23 fungsi dlm 1 sachet)

Produk UNIK sbb de salmon placenta tuk kesan superb
Kelulusan HALAL JAKIM
KELUARAN BUMIPUTERA

Kesan: 3-7 hari tuk glowing & moist kulit, 30-45 hari tuk strechmark parut badan.
Harga; RM200 sekotak & postage RM10, 20 sachet tuk kegunaan 20 hari.
PROMO BERBALOI; Beli 2 kotak ngn harga RM300 free keahlian & postage RM10
Stokis/Agen dperlukan segera




Kalau berminat untuk cuba boleh terus ke..

FB/IG: ShaBelleza
Fanpage FB: Sha Belleza Beauty House
Wassap: 011 3291 4984

                                        


23 comments :

  1. Senang nak buat.. ;)
    MKR komen tu yang tak menahan tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. namee, kalau season MKR NZ sekarang dah kena komen dengan Ben dan Gareth hihi. Tapi hensem lagi Pete and Manu tuu ekeke

    ReplyDelete
  3. Nanti aku rajin boleh try....mudah je kan.....

    ReplyDelete
  4. alamak...senang pulak. Namee tak share after potong. nak tengokkk.hihihi

    ReplyDelete
  5. yummy, sedapnya
    thanks sharing namee ^_^

    ReplyDelete
  6. nampak mudah dan lain dr yg lain sbb biasa guna yg biskut jari tu kan..tq for sharing

    ReplyDelete
  7. Macam senang ja nak buat..mesti cuba nie..tak payah nak susah2 beli...

    ReplyDelete
  8. ehehe...siap ada komen juri tu..tak tahannnnn

    ReplyDelete
  9. Look yummy.. Thanks for sharing namee.

    ReplyDelete
  10. nampak simple.. tq sharing, nanti boleh cuba =)

    ReplyDelete
  11. senang je ye. terima kasih namee share resepi.

    ReplyDelete
  12. Ermm.sedap.kalau x guna kek span boleh X?
    Guna roti gardenia...

    ReplyDelete
  13. Klau x guna kek span boleh x...guna roti gardenia.

    ReplyDelete
  14. Klau x guna kek span boleh x...guna roti gardenia.

    ReplyDelete
  15. Klau x guna kek span boleh x??
    Guna roti gardenia

    ReplyDelete
  16. Klau x guna kek span boleh x??
    Guna roti gardenia

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...