Thursday, March 26, 2015

Tips Kecikkan Peha

Hi

Serious lepas bersalin ni banyak benda nak kena renovate. hahah guna perkataan renovate terus paling sesuai. Yang I paling perasan, my kaki macam ayam upin ipin betul betul betul. Peha dah besar, rapat , jalan bergesel. So yeah, i need me me time untuk renovate apa yang perlu.. So ini my workout routine setiap hari, selepas tidurkan Adam. Dah la Adam ni tidur kul 1, kadang2 I bersenam je sekali dengan dia . Pelik je dia tengok mak dia hahaa.

Serious bila diri sendiri dah buat menjadi, rasa macam nak ajak ramai2 sebab bila buat sendiri dah cuba and terbukti berkesan. Excited lebih nak bagitau "weyy jadi weyhhh" . Actually my sister yang start buat dulu then I macam malas2 je nak cuba nanti dah tertonggek sana sini excercise tapi tak jadi apa pun. 

Tetiba rajin nak cuba . Dah mula dari last month. Serious menjadi.

20 minute everyday routine..20 minit aje guna masa. 


SQUAT CHALLENGE
Ni sebulan punya challenge so just follow lah hari pertama sampai terakhir. Buat dan terus buat. Yang cangkung bangun cangkung bangun. Ni senaman untuk bulatkan bontot jugak. Serious menjadi. Takyah pakai silicon dalam buntut, buat je squat ni serious jadii. Dah berapa kali i taip 'serious' sebab serious memang jadi. Kaki kecik, tontot bulat and ada thigh gap.

30 LUNGES
Ni nama dia lunges. Minimum buat 30 kali tapi i kadang2 rajin buat lebih sebab anak2 semua dah tidur syok pulak ada me me time untuk mencantikkan diri semula. 



60 -100 JUMPING JACKS
Macam tak biasa pulak lompat bintang khennn masa pendidikan jasmani sekolah dulu. Ni jela modal exercise pendidikan jasmani. ekekke. Haaa buat 50 ke 100 kali. 





50 SECONDS WALL SIT
Hanya perlu duduk sambil sandar sambil imagine ada kerusi. Ni serious tough sikit nak buat. I buat sambil tengok tv. At least pemikiran kat tempat lain. Tahu2 je eh dah 50 saat pun. 


Ok untuk kecikkan kaki, hanya senaman kat atas tu je i buat setiap malam sebab stress la kaki ayam upin ipin betul betul betul. Makan takde pantang pun, cuma konsisten la buat senaman untuk kaki ni. Nak gi jogging takde time so buat la senaman yang ringan je. Then ada serum sapu la serum untuk membakar lemak jugak. Lagi cepat turun. 

Haa lagi satu tips , I minum produk Oriya untuk bakar lemak cepat, dia macam cepatkan metabolik. . Kalau nak boleh email kat nameeroslan@hotmail.co.uk

Nampak macam simple tapi menjadiii weyhh..

20 minit je setiap hari. I buat sebelum malam sebelum tidur sebab pagi tu memang takde time lah kanduk sibuk belek anak and kerja rumah.

Ni, makin kecik dah. Sebelum ni antara peha tu takde ruang. Peha rapat. After 3 weeks, peha berjauhan . Lagi lama lagi jauh tercabut terus kot ekekekke




Toodles :)



72 comments :

  1. Wah, teruja plak rasa boleh kecikkan balik peha. harus dicuba nih. Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  2. Wahh mmg kak namee makin kurus la. Kte ni pulak sjak akhir2 ni berat bergembira sgt naik. Hurrmm.

    ReplyDelete
  3. mak anak dua pon rajin exercise. aku yang belum ada anak lagi ni kemain malas. adui sentap ni. hahahaha

    ReplyDelete
  4. I ools baru buat squat seminggu lebih dah dapat hasil yg memuaskan. Punggung dah pejal balik. Hubby siap ckp klu baling batu kat punggung ni kompem melantun balik batu tu. Betapa berkhasiatnya squat ni. Buat la semua yg namee bgtau ni comfirm uoolls dapat hasil yg memuaskan ^^

    ReplyDelete
  5. ada jugak buat..tapi hari 3 jalan mcm sotong. sakit2 otot peha ni haa..
    kena gelak je la dengan mak kita..adehh
    hahaha

    ReplyDelete
  6. sis bagus...bhgn peha ayam upin ipin jew nk d renovate..ni yg akak..perut,wajah...peha...ala satu badan terus la nk d renovate ni

    ReplyDelete
  7. Haha lucu plak ayat namee. Tp serius gak mmg menjadi. Dok praktikkan la ni, ada apps kt playstore blh download nama apps tu 30 day challenge kalau xsilap. Senang nk monitor brapa kena squat hari2. Hihi tq namee good info

    ReplyDelete
  8. muja dah buat squat berbulan bulan tapi tak seextreme mcm dalam jadual tu.. kena tingktkan lagi nmpknya.. bontot mmg pejal.. tpi peha still not satisfactory.. tq for this namee.. ill work harder.. promise. :)

    ReplyDelete
  9. thanks for sharing namee
    lepas ni kena menggigihkan diri sendiri :)

    ReplyDelete
  10. akak pernah buat wall list tu, kejang kaki..kahkahkah.. namee, ada cr nk renovate perut.. grrrrrr

    ReplyDelete
  11. Tetibe teruja jgk nk buat..hihi..

    Namee..yg lmpt bintang tu kan x rase gegar eh perot?seram pulak nk buat..kang terburai perot czer kite..bhahahaha..

    ReplyDelete
  12. nak cantik mmg takde jln shortcut. sume kena usaha... tapi squat tu kalau betul2 buat memang akan tegang otot2 peha sume.. yang penting kena teknik yang betul.

    ReplyDelete
  13. Lagi lama lagi jauh tercabut terus kot.. hehehe.. gelak ai baca..
    Tetiba rasa cemburu lak tengok namee boleh buat kenapa ai tak boleh buat.. ;)

    ReplyDelete
  14. Nak kna cuba gak! Namee lepas czer blh ke lompat bintang? Risaunye..

    ReplyDelete
  15. Lompat bintang best. Mmg rajin buat,siap ajak Aniq.lagi..haha..dia pun buat..

    ReplyDelete
  16. InsyaAllah, akan diusahakan. Cum ada tak tips nak kecikkan punggung? Hehe

    ReplyDelete
  17. hani pun rajin buat squat, tapi tak konsisten hehhe.

    ReplyDelete
  18. kena cuba jugak ni, ada sikit je ruang.. haha >.<

    ReplyDelete
  19. Jumpa senaman ni tahun 2013.. sebelum buat, saya sapu lotion panas kat seleruh bdn pastu baru start buat senaman ni.. Peluh yg keluar lagi dasyat dr jogging kat taman.. Tapi memang berkesan.. Berat bdn pun turun.. Cuma masa awal2 buat tu kaki akn rasa sakit2.. Dah lama2 nanti ok :)

    ReplyDelete
  20. Ok....seriously akan try sebulan...target kuruskan sblm raya....

    ReplyDelete
  21. Seriusly nak buatlah. Start hari ni dah

    ReplyDelete
  22. Sy pun tgh mencuba ni. Hari2 buat dgn harapan muat balik seluar2ku hehe.thanks namee for this good tips.

    ReplyDelete
  23. sis namee..cerita la plak experiance selama sebulan buat exercise ni. ap yg buatkan sis namee konsisten? Tak sakit2 ke sendi2 dan kaki? cite la..

    ReplyDelete
  24. Tengah berpantang 56 hari dah boleh buat senaman ni ker?

    ReplyDelete
  25. memg sesuai sgtkah entry ni for me namee oi..haha. ok jom sama2 fighting :-)

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  26. comel je sis namee :) serius..serius ..Berapa banyak serius da.. Good Luck sis namee..Tips berguna SERIUS hahaha

    ReplyDelete
  27. Betul tu!! Buat squat 100 per day sambil tengok drama TV3 pukul 7pm..

    ReplyDelete
  28. Memang tgh exercise tuk kecikkan peha...hihi...yg lain kecik,tp tang peha tu payah sikit nak kurangkn isi...chaiyok..,

    ReplyDelete
  29. Slm,berkesan x kalo sy buat squat 50 waktu pagi, 50 squat waktu ptg,total masih 109 squat per day..or memang kena buat 100 squat staright?200 squat straight?

    ReplyDelete
  30. Bagus betul info ni..peha pun dah semakin membesar ni...balik kerja nak buatlah..terima kasih Namee

    ReplyDelete
  31. tengs akak tips ni. hmmmm. memang tengah dilanda wabak peha besar ni :( nguek. lepas baca entry ni terus bat squat challenge tu. nak tengok kesan. heheee :D

    ReplyDelete
  32. squat tu buat sampai cangkung betul ke atau smpai mcm dlm gmbr ja?

    ReplyDelete
  33. tq for the tips..naik form 4 ni peha mkin mmbsr plk >.< nk kecikkan blik, huhu :3

    ReplyDelete
  34. Waaa.. nk cbe la namee.. tips kecik perut ade x namee

    ReplyDelete
  35. jap, lelaki boleh buat gak ke senaman ni? nnti klu buat lower body jd cm bentuk body pompuan x ekeke

    ReplyDelete
  36. mcm best je...peha i pun makin besa lepas kawin..kene kecikkn blk ni...huhuhu

    ReplyDelete
  37. Bismillah,

    best la tengok tips senaman nie...
    dulu masa sekolah time pendidikan jasmani ada buat...tapi la ni tak amalkan...


    sekarang leh try la...insyaAllah

    ReplyDelete
  38. Namee.. Dah try senaman kat dinding tu.. Memang menjadi..hiks.😊

    ReplyDelete
  39. kene buat ni lepas berslain..


    hihihi


    done follow your blog #11821

    ReplyDelete
  40. memang dah buat dan memang menjadi

    ReplyDelete
  41. Wah makin gorjesss namee nie
    Hot mami katanya.,,
    Memang menjadi exercise ni kalau rajin
    Jomlah follow blog lala ya

    ReplyDelete
  42. lame x jalan sini kak namee..wah gile berkesan..dlm 3 minggu je nmpk hasil..ni gigih nak wat ni...thanks sharing info..heheh

    ReplyDelete
  43. Wah.. kite pon nk kecikkan peha la.. thanz sis namee sbb sharing..

    ReplyDelete
  44. Wah best nye sis namee dpt kecikkan peha.. sy pon nk jugak lah.. thank u sis sbb share ..

    ReplyDelete
  45. Bestlah cara ni. Harap cepat la kecik peha nnt ☺☺

    ReplyDelete
  46. Nak try gak la...peha da macam ayam kfc ghupanyer ni..hihiii

    ReplyDelete
  47. Brp rm ubat kurus tu..teruja pulak kte..huhu

    ReplyDelete
  48. memang buat squat hari-hari.. mula-mula rasa nak tergolek ke belakang.. hahahahaaa... lama-lama dah ok.. dah pandai balance.. :p

    ReplyDelete
  49. Pas pantang 2 bulan boleh buat ke

    ReplyDelete
  50. Pas pantang 2 bulan boleh buat ke

    ReplyDelete
  51. Pas pantang 2 bulan boleh buat ke

    ReplyDelete
  52. Pas pantang 2 bulan boleh buat ke

    ReplyDelete
  53. Sis namee..nk tny klu bt squat ni kena bt warm up dl ke mcm senaman ringan tu?ke direct je bt squat trus..hehehe..tq

    ReplyDelete
  54. Squat ni lebih kurang mcm ketuk ketampi kan ?

    ReplyDelete
  55. Squat ni lebih kurang mcm ketuk ketampi kan ?

    ReplyDelete
  56. Squat ni lebih kurang mcm ketuk ketampi lah kan ?

    ReplyDelete
  57. nak tnye senaman semua ni kan, cntohnye mcm lompat bintang tu kan 50 kali buat tanpa henti iye smpai 50 kali tu? atau buat sikit benti kejap smbung balik..hehe

    ReplyDelete
  58. Bagus ni..sebelum apa2, untuk bagi nampak berkesan mula dulu dengan soft detox dan hard detox. Ha ni biasa orang terlepas pandang.

    HARD DETOX DAN SOFT DETOX

    ReplyDelete
  59. Uwaaa kenapa i dah buat squat challenge tu peha i lagi besar, lagi berotot tau takk. Serious i takut lagi nk buat. Serious takut nak buat sbb tkut lg besar, serious i tak berani. Hehehehe so cmne you? Peha i berotot sgt ke eh?

    ReplyDelete
  60. And I just saw this. Maigaddd. I have to try. Thank You Namee for the info. May Allah ease you my pretty :)

    ReplyDelete
  61. And I just saw this. Maigaddd. I have to try. Thank You Namee for the info. May Allah ease you my pretty :)

    ReplyDelete
  62. And I just saw this. Omg. I need to try. Thank you my pretty. May Allah ease evrything you do :)

    ReplyDelete
  63. And I just saw this. Maigaddd. I have to try. Thank You Namee for the info. May Allah ease you my pretty :)

    ReplyDelete
  64. Nk try juga...thanks for sharingg...tk mau jd peha aym upin ipin...

    ReplyDelete
  65. Nk try juga...thanks for sharingg...tk mau jd peha aym upin ipin...

    ReplyDelete
  66. Hi , meera ... Nice sharing . Tapi memang betul exercise squat and lunges memang boleh kecik kan bahagian thigh ... Masa before i kawin , i slalu buat sebab nak thigh gap .... Tapi tontot lama2 makin bulat and rasa mcm besar dari dlu... I suka part kaki kecik tapi part tontot i tak suka , so now i stop dah buat lunges and squat . Nak cari exercise yg more focus on thigh gap je tapi tak tontot bulat hihihi... If u jumpa that kind of exercise do share dear . =) ... Salam perkenalan .

    ReplyDelete
  67. mkan jga x.klau workout mcm ni tpi mkn x brpntg sgt boleh x.x mkn ska hti byk2 mksd sye.kne diet ke

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...