Monday, April 6, 2015

Cara Keluarkan Tahi Hidung Bayi

Hi

Kesian baby. Tak reti cakap. Kalau apa benda tak puas hati , nangis je la as a signal untuk bagitahu "hoi aku tak selesa ni. cepat redakan aku" . Gangster betul. Tapi lumrahnya, yillekk weyh. Diorang boleh nangis je. Nangis lah sepuas hati sampai semput2 selagi apa yang dia tak selesa tu tak diredakan lagi. 

Kalau lapar sumbat susu, stop dah nangis. Kalau ngantuk, tepuk2 stop dah nangis. Kalau pampers berat, tukar stop dah nangis. Macam time Adam lah, 3 tu jela yang I duk ulang2 cek. Tapi dia nangis jugak. Lepas tu ada one time tu dia nangis sampai taknak susu, taknak tidur, taknak apa2. Nangis je tak henti2.

Rupanya taik hidung. T_T

Seketul tahi hidung yang boleh buat huru hara tahuuu. so sejak tu memang I tegas sikit ah bab taik hidung. Itupun my sis lah yang memperkenalkan benda ni. Tak terfikir pulak baby ada tahi hidung. eekekke yela selalu korek idung sendiri kan lupa plak baby tak reti buat sendiri. 


Paling bagus untuk korek hidung baby. Alat ni. I dah cuba alat lain tapi tak elok. Yang jenis panjang sedut camni yang berkesan and sedut semua tahi dalam hidung baby.
Sterimar + Penyedut . Penyedut jenis camtu bagus sebab kita sedut guna mulut so kita control sedutan tu. 

Sterimar ni air asli laut ke macam mana entah. Susah nak explain tapi kalau korang gi pharmacy ada jual and tanya la pasal ni. Tapi memang khas untuk bersihkan hidung . Spray dulu sikit dalam hidung baby then terus amik penyedut tadi tu sedut je.

Depan dia muncung camni then ada lubang camtu.




Nak cuci , buka je. Dia ada 2 parts. Muncung tu boleh dibuka.So bila sedut, tahi akan terkurung dalam bekas ni lah. Takdela sedut sampai kita tertelan pulak. ekekke eh tetiba masin2 kan. hahah


Ni badan dia tadi.

Ni tempat sedut. 

So boleh beli kat kedai baby and sterimar tu ada kat pharmacy. Actually botol Sterimar yang I tunjuk tu botol besar. Yang baby punya botol kecik then warna dia biru muda. 

Okays.

Tahi hidung buat hidun baby tersumbat, sampai takleh nafas. Tu yang taknak menyusu, taknak tidur. Kadang2 baby nangis2 teruk2, belum apa2 lagi orang dah bawak gi pawang mana2 entah bawak berubat . Padahal pasal tahi hidung, ekkeke. Sorry pawang, I cantas business you. I promote pawang penyedut tahi hidung and sterimar. 

T-T

  

Maternity belt : Untuk tampung perut mengandung supaya kurang sakit pinggang.

Mengandung memang sakit pinggang. Nak nak bila dah 2nd trimester masuk 3rd tu lagi lah sakit pinggang. Pinggul semua lah lenguh. Nak tidur pun takde posisi yang selesa. Nak solat pun lenguh . Sebab tu la orang mengandung ni jalan mendada membongak sebab nak support perut. 

Nasib baik dah ada jual maternity belt !!

Belt ni bantu support perut kita so takde ah perut tu rasa terlondeh je. Untuk yang lepas bersalin ceaser pun bagus beli ni sebab lepas ceaser, rahim and perut kan lembik londeh masih ke bawah...pulak perut n rahim dua dua kena potong untuk keluarkan baby..memang sakit la nak jalan mula2. Tapi kalau pakai supporter mcm belt ni akan kurangkan sakit ! I pakai bengkung supporter lah yang buat i kurang sakit bedah ceaser.




Anda hamil dan sering mempunyai masalah seperti berikut?
- sakit belakang
- sakit bahagian ari-ari
- kerap buang air kecil
- pergerakan terbatas
- perut terasa semakin berat
Nak tahu cara atasi segala MASALAH diatas?
==========================
Perkenalkan mummynbaby Maternity Support Belt,
produk yang direka KHAS bagi ibu-ibu yang
SEDANG HAMIL dalam membantu meningkatkan
keselesaan disepanjang proses kehamilan.
==========================
KEBAIKAN MEMAKAI MATERNITY BELT?
- Menyokong perut anda
- Mengurangan sakit belakang
- Mengurangkan sakit bahagian ari-ari
- Mengurangkan sakit di bahagian pelvic
- Mencegahan pre-term contraction
- Memudahkan aktiviti bersolat
- Perut rasa lebih ringan
- Mengurangkan rasa kerap nak buang air

KELEBIHAN MATERNITY BELT?
- Disyorkan oleh pakar-pakar gynaecologist
- Pengiktirafan dari FDA, CE, ISO9001:2008
- Boleh pakai selepas bersalin (bagi mereka yang
kena c-section)

CIRI-CIRI MATERNITY BELT?
- Mempunyai 3 bahagian utama
- Mudah dipakai (tak sampai 5 minit pun)
- Tekstur yang lembut dan selesa
- Elastik untuk kesesuaian saiz perut anda
- Mudah dicuci
- Ringan
- Produk mampu milik
Dengan adanya meternity belt ini, ia mampu…
- Memberi keselesaan yang optimum dengan
menyokong bahagian bawah perut dan kawasan
pinggul
- Memberikan kelegaan sakit belakang dan rasa
tak selesa semasa mengandung
- Mencegah pembentukan “stretch marks” di
bahagian perut tanpa menganggu pergerakan bayi
- Membantu memperbetulkan kedudukan fisiologi
bayi pada peringkat akhir kehamilan
- Membantu mengurangkan tekanan pada organ-
organ tertentu akibat pergerakan atau posisi bayi.
- Menggalakkan posture badan yang betul ketika
mengandung.

harga asal rm160.. now promosi rm100 shj...
fb page : Www.facebook.com/mummynbaby
fb : iena shahkina
ig : koleksi_aidijuma
whatsapp : 0123952514
                                          


13 comments :

  1. Hahahaha mula-mula baca, aik sedut pakai mulut, tak masuk mulut ke? Hahahaha. Baca betul2 baru faham. hehehe

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum namee, so trueee. teringat adam husni masa baby. kerap nangis2 bila ada taik hidung. bila dah clean, diam je dia. ahhahahhaa jgn terlebih sedut ;p

    ReplyDelete
  3. interesting..walaupun baby kita x bertaik idung sgt tp kita slalu gk tgk takot ada taik idung..so stuff nie sgt la membantu..tq namee for sharing

    ReplyDelete
  4. boleh beli untuk diri sendiri jugak haha pemalas betul nak korek hidung :p

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Namee. Dulu kite masa first baby pon ader pengalaman sedut tahi hidung baby. sedut pakai mulut tau. sket lagi nak masuk dalam mulut kite.nasib tak tertelan.:p

    ReplyDelete
  6. Sekarang ada banyak menda memudahkan para ibu dalam menguruskan baby kan.. ;)
    Akak dulu.. part hidung baby mesti en. suami yang sedut.. hehehe.. akak geli.. yang lain tak pulak akak geli.. huhuhu..

    ReplyDelete
  7. ok masuk dalam list barang ni hehe

    ReplyDelete
  8. Sama ngan penyedut Qaireen. Seronok bila dapat sedut hingus dia keluar .

    ReplyDelete
  9. yeyy...thanks namee for the great info...xpnah tau pn guna benda tu..slama ni kakak duk ajar sedut guna mulut..hahaha

    ReplyDelete
  10. Info yg bgus kak namee.. Lbih2 lgi utk bakal ibu mcm ana, trme ksih :) rase klaka pulak bile byangkan nak kena sedut taik hdung baby ble dah bersalin nnti. Hehe..

    ReplyDelete
  11. Saya juga gunakan sterimar... selain hal taik hidung, dia juga bagus untuk legakan hidung tersumbat bayi. bila hidung tersumbat sebab selsema, baby tak leh nak tido, takleh hisap susu. so sembur dalam lobang hidung dia secara mengiring kekiri dan kekanan. lepas sembur, baru la dia boleh benafas dengan elok.. lepas tu tido zzzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..kita pun guna bile hidung baby tersumbat sebab selsema..xtau lak boleh guna tuk kuarkan taik hidung gak...hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...