Wednesday, April 8, 2015

Jodoh #throwback

Hi

Tetiba teringat throwback. Since ramai email luahkan perasaan cinta dihalang. Actually i tak membuta tuli. Ada juga effort nak kenal dengan orang lain sebab takut balasan. 

Semua tahu kot yang my relationship dengan Isham dulu tak direstui langsung oleh my mom. Tipulah kalau kata, I takde perasaan takut langsung dengan balasan. Siapa yang boleh terima anak kahwin dgn orng berumur.. Kot kena sambar petir kan . Cinta segalanya bagiku. Mak kata jangan, ko buat jugak. Of course ada rasa takut balasan and dilemma jugak. So masa zaman cinta tak direstui tu, ada lah cuba lupakan Isham nih. Of course lah sayang mak. Masuk zaman universiti lah peluang nak kenal dengan orang lain. 

Dalam masa memberontak cinta tak direstui, kadang2 takut jugak dengan balasan. Restu mak bapak ni penting. Kalau mak kata jangan, jangan la kan jangan nak degil2. Tapi dalam hati memang asyik teringat Isham je. Tapi dalam pada duk teringat, takut jugak. Mesti ada sebab la kenapa Isham kena reject. Bukan kena reject biasa2, tapi sampai i kena hempuk belasah ok. Siapa yang boleh terima anak kahwin dgn orang berumur. Mak mana yang suka tapi kalau kaya tahap tan sri tak tahu lah plak. hahaa kalau mak korang okay.

Masa zaman awal2 masuk matrik , ada jugak cuba2 nak kenal dengan orang lain. Sorang ni nama Mamat , of course bukan nama sebenar. Baik budaknya, budak dari kampung. Kulit gelap , tak handsome. Biasa je tapi nampak gaya macam budak baik. Ada rupa budak baik, cukup lah. Selalu bila time nak stay up sebab kena buat project studio, Mamat ni awal2 dia dah pi kedai runcit beli kan nescafe siap hantar kat asrama iols lagi. Berbulan jugak lah dia ni duk tunjuk caring romantic dia tuh.

Lama2 rasa macam, memberi harapan pulak kat Mamat ni sedangkan dalam hati ni dah ada orang lain. Budak2 laki lain dah hasut2 dah dia "wey dia tu dah ada bf la " . Mamat ni buat tak percaya je sampai lah dia tanya i sendiri "awak dah ada bf ke?" Gerun takut nak jawab ada ke takde. Satunya memang niat nak cuba kenal dengan laki lain demi lupakan Isham sebab mak tak restu kan tapi hati memang dk ingat kat Isham Tapi I dengan mamat takat gitu je la takde la keluar dating ke apa. Tak pernah ah keluar dengan dia. 

Sampai la satu masa ni, I cakap dengan dia perkara yg sebenar sebab rasa tak syok plak dia duk memebazir beli coklat lah, air kotak lah, nescafe lah. Bazir duit. mak bapak bagi duit  suh belajar, ko pi bazir beli jajan kat perempuan. ekekke. So i bagitahu lah yang dia ni budak baik tapi aku takleh suka kau sebab , memang tak leh ah. Awkward gila kot nak bual pun.  Lepas i terus terang , next week tu dia bagi surat punya panjang. Dalam surat tu dia tulis, yang dia suka betul kat iols tapi takpelah takde jodoh. Siap bagi nescafe lagi skali dengan surat. Macam tokey nescafe pulak dia ni. Tapi pastu dia terus couple dengan budak lain. So habis cerita kat situ. Mamat tu rasanya tak habis blaja pun. 

Habis je matrik, terus sambung degree  masuk main campus kat Gombak. Time tu terus terang kat Isham pasal kes Mamat tu and minta maaf lah sebab seolah aku macam  tak setia pulak kat Isham. Isham punya lah 24 jam update dia buat apa kat Sarawak tu. (masa tu Isham dah fly kat Sarawak ) so berjauhan la we alls.

So masuk main campus Gombak dengan azam baru, taknak lah mencari ! Tapi masa duk berazam tu teringat mak, eh kang kena sambar petir plak kang sebab melawan cakap mak. Makanya di Gombak pun cuba jugak kenal orang lain dalam niat nak lupakan Isham terus. Sebab tiap kali balik rumah je asyik kena gertak and ugut nak  bantai je mana lah haku tak takut and cuba nak jauhkan diri dari Isham. Ada la message2 orang lain tapi tahan seminggu jela selalunya kalau mesage pun. Rasa cam xtau nak sembang apa, boring. Last2 tak reply. hahaa. Serious malas nak berkenalan , malas nak melalui proses nak tahu awak suka makan apa , awak suka pelakon mana, awak suka warna apa seriously malas. Malas.

Kat gombak pernah lah berkenalan dengan senior. Masa tu bulan puasa kalau tak silap. Asyik lah dapat sms dari no tak kenal "selamat berbuka puasa". Hari2 dapat message tu so macam pelik ah siapa ni. Then esok tu cam pelik sape lah ni, then saja tanya2 budak studio kot diorang tahu no siapa ni...bila diorang dial , keluar no senior tu. Then i tanya la, senior yang mana ni..sebab memang takde kenal senior pun. Kata budak first year kan, mana nak kenal sape2 sangat.

Pastu bila tanya2 ,  tahu senior tu hebat pulak architecture kan. Rasa macam eh eh eh boleh minta tunjuk ajar. ekekek. Macam niat nak belajar , tapi kalau gunakan bagus jugak. haha. Tapi nampak gaya macam nak gunakan gak ahh hahaha. hahaa tapi jadi lain pulak. Dah sampai tahap dia luahkan perasaan, I pulak sendu tak tahu nak buat apa sebab memang teringat Isham je walaupun jauh. 

Dengan senior ni pernah la keluar beberapa kali. Tapi bila keluar je mesti I ajak balik cepat sebab serba salah kat Isham. Nampak ah senior tu macam bengang sikit muka. Dia pun tahu I sayang orang lain tapi tak diretui so maybe dia nak try jugak ah. I pun nak try lupa Isham gak . Tapi karakter yang ada kat senior tu memang I tak suka langsung ah. Ni jenis yang modified2 kereta ni. Pastu merokok. Emm. Minat memang tak sama. So i takleh masuk ah. 

Last2 camane entah, last dia call and tanya "awak sayang saya tak ?" dia tanya...I cakap em entah 'suka' kot. Dia tanya  sebab masa tu dia ada option lain rasanya so let it be la. Biar la dia couple dengan sape2 pun, I bukan sayang dia pun. Hari2 duk teringat kat Isham je so takde guna pun kenal laki lain. 

Tu jela. Sepanjang hidup, pernah keluar dengan Isham and senior tu jela. Then start 2nd year kat Gombak, I mula focus study je. Time tu xde kenal2 sape dah. Malas. Kalau ada jodoh, ada lah. Berkawan dengan Isham jela. Ada jodoh ada, takde..takpe i jadi anak dara tua pun takpe. Dah tu camane, message laki nak berkenalan i  macam xtau nak sembang apa. seminggu je pulak tu  .Proses nak berkawan je tapi depa minta couple awal sangat. Gelojoh. Malas lah. Kalau boleh taknak couple and keluar2 pun. Nak macam kawan je. 

Pulak time I betul2 commited nak jauh dari Isham, time tu la dia ni ada masalah. So takkan la I nak tinggalkan camtu je. Nampak macam hina sangat plak, orang tu jobless then kau chow terus. Hmm so dalam tempoh dia struggle tu la I sama2 sekali dengar rintihan dia. Sama2 isi borang cari kerja. Nak jauhkan diri tetiba jadi makin dekat pulak. 

Sebab I takde lelaki idaman. tak pernah tetapkan ciri2 lelaki idaman. So macam tak tahu apa benda yang haku nak sebenarnya. So macam malas. Kalau kira2 balik , I pernah texting 5 orang ah tapi tahan seminggu je ah semua tu , sembang pun suka makan apa, minum apa, buat apa. gila boring kan tiap kali nak kenal kena repeat the whole process. Then pernah keluar dengan 2 laki je Isham and senior tu. Tu je lah perjalanan dahku mencari cinta. 

Lelaki pertama yang I berkenalan sepanjang hidup

Lelaki pertama yang I sayang,

The only guy yang I pernah bercinta...

Isham je.

Finally setelah sekian lama sendu memikir hubungan yang takkan kemana, finalllyyyy my mom approved. Tapi time approved tu Isham masih tak stabil. 3 years back sebelum kahwin, dia ada masalah kerja. Risau macam mana nak tanggung family.  Macam nak delay kahwin sebab kerja tak steady lagi (masalah kerja), training and semua. Dunia flying ni nak masuk susah, kalau ada cable kenal orang dalam yelah senang dapat kerja. 

Cadet pilot ramai tapi peluang kerja limited. Tengok Isham, quite tough lah nak cari kerja. Bertahun2 cari kerja. Those were the days, kita sama2 isi borang and compile sijil hantar application. i jual handphone and dia pun jual handphone untuk support hidup dia masa tak kerja dulu.  Dapat restu tapi keadaan plak tak kena. Gerun jugak kalau delay, my mom tarik balik approval.

So takpela, we just kahwin satu majlis nikah and kenduri terus saja. No wang hantaran. Just mas kahwin RM80. Simple wedding for us. Takde hotel2. Tak mampu. 

Then lepas kahwin, and bila Adam lahir...banyak benda berubah. Rezeki tak putus2 . Isham sikit2 mula stabil and me banyak peluang cari income pastu dapat sambung study. Alhamdulillah. Then Noah pula hadir. :') Tak mewah tapi cukup lah. Buat apa nak kaya sangat. 


Dari dia kurus sampai momok camni. Dua dua tak sempurna tapi belajar terima kelemahan masing2. Bengang bengang of course ada . Tapi lepas bengang2 tu la yang manis2 balik.ekekkeke . Masa bengang, jalan buat terlanggar2 bahu last2 dua dua tersengih balik pastu mengada2 mintak2 maaf . hahaaa

Siapa yang boleh terima anak kahwin dgn orng berumur. So sape yg sama kes sama dengan I ni, kalau tak direstui of course ada reason nya tapi terpulang pada jodoh je sebenarnya. Kalau usaha camne tapi tak tertulis jodoh , tak leh gak. Tapi hubungan cinta tanpa restu ni akan sentiasa hidup dalam dilemma. Walaupun i punya story dah direstui pun but still rasa i bukan anak yang baik. Tak cari jodoh macam yang mak idamkan. 

Ni kisah macam mana kita jumpa dulu..






         


Kulit Putih Dalam Masa Seminggu !
Produk pemutihan dalam masa seminggu. Perla coffee. Confirm ! Dah sampai 15,000 testimoni berjaya. Mana lah tak yakin memang menjadi. Sebab kandungan coffee Perla ni adalah serbuk mutiara sebagai bahan utama! Power tu as agent pemutihan. I repeat, 15,000 testimoni berjaya. Dalam masa seminggu, paling cikai pun nampak satu tona cerah. 

Coffee tapi takde kafein okay. Korang kalau nak putih, please avoid kafein. From the testimoni, memang meyakinkan. Harga pun tak mahal. Selain as agent pemutihan, bagi tenaga untuk urusan harian jugak. Siapa ada masalah kulit kudis,parut ke, kulit panau ke boleh try. Dalam masa seminggu isnyaAllah nampak hasil. 



Boleh refer 15,000 testimoni produk ni yang berjaya. Ibu yg hamil and preggy pun boleh consume ! Takde kafein okay and khas untuk kulit.
testimoni of Perla Coffe by Irich yang i tengok kat google.


Foundation buat muka flawless and mesra wuduk!
Juwita Divine Foundation. Foundation yang mesra wuduk. Pendek kata senang nak cuci. Cuci guna air je, then nak apply balik pun senang. Selalunya kalau apply fonudation, mesti leceh nak cuci kan! Boleh cuba foundation ni sebab diperbuat dari ekstrak rumpai laut ! Penuh dengan collagen, vitamin C and ekstrak biji anggur and limau !  Sambil pakai sambil repair kulit bebeh. 

Mamat ni ada masalah kulit, eczema. Tapi lepas cuba foundation ni..kulit makin elok. Terus posing gaya Aaron Aziz. 

Foundation yang tahan lama, tak berminyak and bagi kesan flawless pada kulit ! Siapa yang ada masalah jerawat, jeragat, and segala masalah kulit digalakkan untuk cuba. Khasiat collagen and vitamin C yang ada dalam foundation ni sikit2 akan serap masuk kulit masa tengah apply. SPF50 okay!

Testimoni

Kalau berminat boleh terus ke..

: Mesej/ WhatsApp 013-6301040





16 comments :

  1. sukaaaa nya love story namee ni. ade je orang cantik yg tak demanding, u're one in a million!

    ReplyDelete
  2. Namee ,

    Akak suka sangat baca kisah percintaan Namee ngan Isham . Walaupun jauh beza umur n org cam Namee nih pun sangat rare tau . Seorang yg sangat cantek tapi bukan cantek di luar saja tapi cantik juga di dalam n sangat humble . Walaupun akak tak kenal Namee tapi akak tau Namee nih sangat baik just from your writing . Akak doakan Namee menjadi isteri yg tervaek n ibu yg tervaek buat anak anak ..

    ReplyDelete
  3. Kuat jodoh namee dengan isham..saya doakan agar namee bahagia di samping suami hingga akhir hayat.

    http://penselduabee.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. haha..panjang terobek ni..sweet je cite..tapi betul kalau orang tua reject mesti ada sebab macam ex bf arwah ayah tak berkenan..rupanya dalam diam die men2 3 kan kita..

    @ JEMPUT SERTAI "GIVEAWAY: RINIE BORHAN"

    ReplyDelete
  5. cmne kenal isham ? hehe saje nk tau ;P

    ReplyDelete
  6. kalau dah jodoh tidak ke mana...so sweet ceriter u sis. Bukan mudah kan nak senang dan susah sama2 dengan pasangan. Memang dah tertulis itu jodoh sis. Have a nice day.

    ReplyDelete
  7. namee xder ke gambar masa ngah becinta ngn isham versi kurus?.hehehe.tingin hakakk nak tgkk

    ReplyDelete
  8. dari saya sekolah sampai ke U asyik follow cerita kak namee....seyes...really inspired me !

    ReplyDelete
  9. hai namee . baca cerita you , mcm baca life sendiri . like seriously , i kwn dgn aged man , famili confirm confirm tak restu , the only man dia je , haihh .. semoga rezeki makin murah :)

    ReplyDelete
  10. comel ja baca kisah cinta namee.teheheheheh

    ReplyDelete
  11. uwaa bergenang air mata . I pun kahwin dengan mas kahwin, and nikah and small kenduri. takde hantaran. bila orang tanya macam segan nak cakap. sebabnya bila sebut tak sanding pun orang dah nak terkeluar bijik mata apatah lagi cakap takde hantaran. macam hina dina sungguh =.=

    rasanya both anak kita sebaya. cuma my second ni gegirl. even though I tak berkemampuan sambung belajar but still I bersyukur. my life nampak betterb dari dulu. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  12. I love your love story, Namee. Thank you for sharing!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...