Thursday, April 9, 2015

Kereta Baru. Okay Tak ?

Hi

Profile :
Mother of 2 with active lifestyle. working from home and full time housewife. Oh one more jangan lupa im a fulltime student.

I baca profile pun rasa pitam. T_T haha . Dalam satu masa nak buat macam2 benda. 



Serious weyh since ada anak kelam kabut tau tak. Nak kena organize things betul2. Nak kena pilih kereta yang paling selesa untuk diri sendiri and babies. Time nak bawak pergi beli groceries memang sangat pitam. So i memang need car seats untuk safety . I need space for carseat . Tu belum termasuk stroller lagi..2 stroller. aihhh. Bila nak keluar memang macam2 nak kena set siap2 so that perjalanan me as a mother of 2 went smoothly. Kelam kabut. 

So finally , setelah  difikir2 i pilih Toyota Vios tapi hidup yang active i prefer something yang lebih sporty ! eh i punmuda lagi kan ekekekke.

Toyota Vios TRD Sportivo okays ! Taddaa !





My priority is my babies. Dalam kepala, asyik fikir barang2 baby je. Susu, diaper, wipes , napkin , extra cloth memang kena standby. Terlalu banyak fikir sampai i selalu tercicirkan kunci kereta weyh. haha. Kunci kereta dah beribu kali tercicir. Sambil dukung baby, pegang barang2 groceries then nak cari2 kunci dalam handbag memang kelam kabut. 

So bila Toyota Vios ni ada fungsi kunci remote macam ni memang senang lah.

Campak je kunci dalam handbag. Then bila nak masuk kereta tekan je button kat pintu. As long as the car key is near you. Dalam handbag ke, dalam poket ke. hewheww


Sama jugak bila start enjin kereta. As long as the key is with you, wallaahh ! Tekan paddle break, then tekan start enjin buttton. Sama jugak bila nak matikan enjin kereta. Kunci memang dalam handbag je. So just capai handbag, x payah pening2 lagi "eh mana kunci kereta i. nampak tak ?" haha



I paling suka interior dia, very compact. Toyota Vios TRD Sportivo .





Dilengkapkan dengan DVD-AVN system dengan reverse camera Nak pergi mana2 pun senang, masukkan je address sebab it has built-in navigation maps for Malaysia, So even if baby nangis2 in the car pun i tengah gelabah still boleh relax la. Sebab ada reverse camera kan. hehehe. Touchscreen lagi even ada voice recognization. 




For the size, memang sangat sesuai untuk my profile a mother with 2. Belakang pun lepas letak carseat, still got space di bahagian kaki. So diaper bag boleh selit bawah tu.Belakang letak 2 carseats . 




Then u know lah kan, bila ada budak kecik. Botol susu campak je sana sini. Tapi thank god , seat dia combination leather. Bukan seat yang jenis cushion biasa tu. So like everytime tumpah apa2 ke, or tumpah time i nak bancuh susu in the car ke boleh lap je. Senang nak clean. 



Yang I paling suka pasal Toyota Vios TRD Sportivo ni , cabin quietness dia. Adam and Noah senang je tidur bila dalam kereta .Bunyi lori2 , motor lalu kat luar tak berapa kuat lah so baby still boleh tidur nyenyak zzzzzz. Macam ni kalau nak jalan perjalanan jauh pun senang ah !

Selalunya cabin quietness ni penting sebab bunyi2 kuat dari ...
-engine vibrations 
- wind noise dari persekitaran
- tires on the road masa kereta kita tengah berjalan
- traffic noise

Fuhh, memang bising kalau beli kereta yang tak titikberatkan pasal design cabin quietness. Tapi untuk design Toyota Vios TRD Sportivo ni sangat best. Level cabin quitness dia sangat tip top ! No wonder my babies boleh stay calm bila dalam kereta ni. Sekali dengan aircoond, terlelap terus. mehee. Dalam kereta sangat senyap je bila kereta berjalan. so babies memang akan tidur je la whenever they feel nak tidur. Sebab memang senyap! See berapa kali I repeat perkataan 'senyap' .




Very sporty.




All black interior.




Carboot pun luas. See i siap boleh letak rak kasut since selalu pergi event sana sini so i need to change kasut setiap event yang berbeza ikut kesesuaian ! Boleh masuk 2 strollers and groceries. 




Overall design dia memang sangat sporty. 















Taking Adam for a ride pun made easy ! Selesa. Window level also just nice. so bila Adam seat on the carseat, dia still boleh tengok luar sebab window level tak begitu tinggi. Just nice !

Diorang sangat behave bila dalam kereta Toyota Vios TRD Sportivo ni.



Yayyy im a happy mommah !

Boleh bawak kereta dengan tenang. mehee

Pinjam my sis punya kereta hari tu, berkenan plak. So yay or nay ? Pandangan n pendapat please.



39 comments :

  1. yayy! i memang minat vios ni namee.. cantik okaylah orang kata mmang la minyak dia agak savelah for kereta import. hehehe

    ReplyDelete
  2. lawa dan sporty, gabungan yang mantap.. yeay :D

    ReplyDelete
  3. beli 2 lah sis, untuk saya satu. k ? bye.. Wahahaha

    ReplyDelete
  4. Yay la..u buat i nak tukar keter stat!sebab banyak kali sgt ulang perkataan "senyap" tu :)..haha

    ReplyDelete
  5. seriously hot giler keta ni namee :)
    memang sesuai sangat dengan namee dan ibu-ibu dekat luar sana yang memang life havoc la orang kata. PG, bilalah nak merasa keta macam ni :D

    ReplyDelete
  6. cantaik okey...nak minta hubby belikan jugaklah..

    ReplyDelete
  7. Kalau bekeluarga jawapanya adalah no. Vios TRD Sportivo lebih kepada untuk orang2 bujang yang belum ada komitmen banyak. Better you cari MPV. Grand Livina, Avanza, Exora, Chevrolet Orlando, Nissan Serena. Tu semua budget bwh 140k dan ada pilihan untuk sporty. Saya baru saja dapat anak dan sangat2 bersyukur sebab buat pilihan yang betul dengan beli sebuah MPV. Bila ada anak ni, stroller dan car seat je dah penuh kat belakang. So better buat pilihan yang betul. Kehendak, atau keperluan.

    ReplyDelete
  8. hensem ah dlm die...tp compare to almera, seat blkg almera lg luas dr vios...tp tuk 2 org baby ok laa..mne tau tetiba kne tambah lg 1 car seat...keke...

    ReplyDelete
  9. Namee.... kita memang tengah usha Vios ni.. huwaaaa... jatuh cinta terus mcm ni...

    ReplyDelete
  10. Toyota Vios ok sangat..sebab jimat minyak...

    ReplyDelete
  11. Of course la yay... kereta melambang kan diri kita..tehee 😊

    ReplyDelete
  12. ok2...sesuai sangat kak namee..nak komen lebih2 x tahu jugak..sy cuma tahu honda city jer,jimat minyak..

    ReplyDelete
  13. ok sgt2...sesuaila untuk kak namee yang ada 2 orang baby..nak komen lebih2 pun x tahu jugak cuma kereta yang saya tahu honda city jimat minyak walaupun kita selalu pasang air cond..setengah kereta kereta 3 hari dah kena isi minyak sebab selalu pasang air cond...

    ReplyDelete
  14. Cantiknya Namee dlm gambar yg first tu, tinggi lampai :D

    ReplyDelete
  15. memang pun , skg kete nak kena fikir anak dan barang2 . yang penting sesama selesa .

    ReplyDelete
  16. Xde idea jugak...huhu..kami anak kecik 3 org.. so..trus ambik mpv. Exora la the best choice kami survey..for us laaa... well it depends.. sebab budak budak ni cepat je membesornyer..

    ReplyDelete
  17. yay. i pun suka vios trd ni.sesuwai dengan girly ataupun mak2.antara keta yg masuk dalam list selain jazz.

    FAD

    ReplyDelete
  18. Wahhhh!
    bau kereta baru la..hehehe..
    yang tak tahan siap letak rak kasut lagi kat boot. hehehe.
    sempoi...

    ReplyDelete
  19. tahniah dapat kete baru


    http://kucenmaster.blogspot.com/2015/04/bihun-goreng-special.html

    ReplyDelete
  20. Ms, apa kata u tengok Honda City grade V.

    - Aircond belakang
    - 6 Airbag
    - Auto Cruise
    - Smart Entry & Push Start button
    - Hands Free Telephone ( bluetooth )
    - panel meter with digital meter (include fuel range, trip A, Trip B, Fuel meter, Average Fuel per litre)


    U try tutup pintu both car, City & Vios, u can compare the sound. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 .... test drive gak...ade beza tau....

      Delete
  21. Lancer pon okay siss..buuuttttt also yayyyyy

    ReplyDelete
  22. nik tung muja guna vios.. mmg best.. minyak jauh lg jimat.. untunglah bcos it is a yayyyyy

    ReplyDelete
  23. Untuk busy momeyyyh memang sesuai sangattt...love the interior and exterior though..love it muchhhh..!

    ReplyDelete
  24. YAY! sokong sangat sebab kita guna keta ni..Ank kecik 2 orang gap rapat cam Namee gak..memang ank2 klo xmo diam diorg main kat bawah seat belakang..memang luas..siap melukis bagai kalau ank2 I..haha..

    @JOM JOIN : GA RINIE BORHAN

    ReplyDelete
  25. Namee.. Sy ade beli kereta jun thn lps...mase tu sy compare 4 buah kereta termsuklah vios n honda city...last ambik city,nak tahu knp? Kn test drive dlu dua2, bg sy... design vios mng, selesa n smooth vios mng

    ReplyDelete
  26. Namee.. Sy ade beli kereta jun thn lps...mase tu sy compare 4 buah kereta termsuklah vios n honda city...last ambik city,nak tahu knp? Kn test drive dlu dua2, bg sy... design vios mng, selesa n smooth city mng

    ReplyDelete
  27. vios mmg luas terutama utk passenger belakang ada ruang kepala. city sedikit rendah utk ruang kepala bahagian belakang. Bukaan pintu vios lebih lebar dibanding dengan ct.

    ReplyDelete
  28. Kalau bab luas ruang cabin model honda city baru lebih luas dan selesa...bonet pun luas dgn 536Liter bootspace...ada aircond belakang lg...enjin dgn gearbox xvt lebih lembut dan menjimatkan...vios mmg menang part bodykit...

    ReplyDelete
  29. Nanti kalau awak perlukan tayar baru, cuba website http://mytayar.com

    Ada >50 kedai di Klang Valley yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...