Tuesday, April 21, 2015

Resepi Ayam Mudah

Hi

Ni orang tak banyak time punya masakan ni. Punya lah sendu. Kalau takde time, menu campak2 jela mampu. Nak masak over over sangat where got time maaa. Pernah one time I nak masak, pastu sambil tu duk lari2 kejar and tengok anak. Last2 hangit . Sedih. Pulak jenis yang masih merangkak belajar masak , buat kerja pun lambat. Bila masak., memang nak focus betul2. So ini salah satu menu mudah .

Bahan2 pun alahai ewah ewah senang nak dapat..


1) 1 ekor ayam
2) 1 biji bawang besar
3) 5 ulas bawang putih 
4) 5 sudu besar sos tiram
5) 5 sudu besar kicap manis
6)  3 sudu besar mixed herbs
7) 3 sudu paprika
8) 3 sudu lada hitam(ditumbuk halus)
9)  garam & secukup rasa (secukupnye...)
10)  3 sudu besar minyak masak






Cara2 dia 

1) Basuh ayam tu bersih2. Kasi mandi wajib. ekekek semua part pun cuci kasi bersih tahuuu!

2) Kisar bawang putih and bawang besar , campur air dalam 5ml . Blend . The reason letak air sebab nak buat ada kuah sikit nanti. 

3) Bahan yang dah dikisar tadi tu letak dalam dulang bekas ayam. Gaulkan rata kat ayam. Macam sapu lotion lah kat ayam. ayam pun nak kulit flawless gak . ekekek. 

4) Tumbuk lada hitam sampai halus

5) Sos tiram, kicap , mixed herbs , serbuk paprika , lada hitam yang dah ditumbuk halus, garam & minyak gaul dengan ayam sampai sebati macam dalam gambar no 3 tuh.

6) Agak2 dah sekata 'lotion' dan nampak sexy ayam tu, masukkan dalam oven dan bakar dalam suhu 150 - 200 darjah celcius selama 30 ke 60 minit. Kena rajin check gak ah sebab oven orang lain lain kan. Ada yang canggih and ada yang sendu. hahaa. Api atas bawah. 

Ni hasilnya !!

See berkuah kan sebab masa blend bawang tu kita letak air. 

Boleh makan dengan sos, kicap atau sup.Guna untuk menu nasi ayam pun boleh.

Tu je. bye. T_T



          


Fesyen Muslimah Gaya Vintage

Weyh awesome gila butik ni. Sellau korang tengok pattern jubah semua samanya lah alahai. I mean , ada render kat tangan, kat dada. Kalau tengok, lebih kurang je smua.Tapi greebell studio ni lain dari yang lain weyh ! Vintage style ! Skang kan style vintage tengah up balik. hewhew. Tengok ni....awesome gilaa...






Boleh pilih nak corak apa dan fabrik jenis apa. Ni antara pattern yang ada. Diorang specialize dalam membuat jubah, tote bag , dress , blouse..aihh macam2 lah. Apa yang korang nak, bagitahu je . 

Di Greenbell Studio, mereka menawarkan:

Heavy check mark️ Kain cotton, crepe, polyster, koshibo, dull satin dan banyak lagi! 
Heavy check mark️ Kalau nak tempah jubah dress/ blouse dari kain Greenbell Studio pun boleh juga! Cuma pilih saiz dan corak kain, tempahan akan siap dalam masa 10-14 hari!
Heavy check mark️ Tote bags dari corak kain yang menarik juga dijual di sini!
Heavy check mark️ Harga yang sangat AFFORDABLE, bersesuaian dengan KUALITI yang ditawarkan..

Untuk order, Whatsapp +6012-5921260 dan penghantaran akan terus dibuat secepat mungkin. 

Details:
Instagram: @greenbellstudio

Whatsapp/SMS: +6012-5921260





14 comments :

  1. Aummm..kalau hidang time berbuka nt, lagi sedap..hehe

    ReplyDelete
  2. Seksi plak akak tgok cik ayam tu namee..terus rasa nak buat tp syggg..oven lak xdo...

    ReplyDelete
  3. sedapnya.macam senang nak cuba ni

    ReplyDelete
  4. wooo... kalau resepi ayam... memang cepat.. nak copy and try masak... minta halal... follow terus blog ini..

    ReplyDelete
  5. ayam mandi wajib tu lawak. ahahaha

    ReplyDelete
  6. Haha. Ayam pakai lotion. Mudah dan sedap. Hehe

    ReplyDelete
  7. Namee.. Pandainya awk.. Ayam tu nampak sedap. Nanti nak cuba jugak ;) tq for sharing ;(

    ReplyDelete
  8. Sedapnya. Kena cuba ni. Hehe. Thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  9. Sedapnyer... kna try nih..

    http://www.dnibabyscute.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Mohon share ya! :)

    Regards
    A FoodLover from Brunei

    ReplyDelete
  11. Nah tu dia! Tepu otak I hari2 duk pikir apa nak masak apa nak makan.. dah la tak berapa nak reti jugak masak memasak ni kan. Thanks for the awesome recipe Namee :) ni yang sayang Namee sangat2 ni, suka bagi resepi yang kena ngan jiwa ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...