Thursday, May 28, 2015

Blood Sugar

Hi

Ni kali ketiga lah I kena camni. Last week memang hectic betul sebab kena submit manuscript. Siang jaga anak, malam lepas diorang tdo dah macam meroyan dah i type laju2 and analysis data sampai lepak luar rumah dengan kawan lah sampai Subuh. Nasib baik time malam husband tolong jaga Noah and Adam tdo dengan my sis. Seriously rasa huru hara gila. Makan pun skip and tidur x cukup. 

i nampak sakit

Dekat 2 weeks lah hidup camtuh. Sampai i pitam kepala pusing. Ni blood sugar drop lah ni  sebab dah pernah kena dulu. So dah familiar dengan symptom2 dia. Kali pertama, i jatuh kat dapur sebab dah blackout, kepala terhentak kat lantai. Seriously bahaya. Low blood sugar ni ada nama canggih dia Hypoglycemia. Low blood sugar ni is bila badan kita kurang glucose. Bila kurang glucose, camane body nak kerja macam biasa. Macam kereta tak cukup minyak. Camtu ah. Tapi low blood sugar ni bila dia nak pitam, terus off je. Takde kasi warning lampu ting ting ting ke apa. Apa jadah. 

 Kali kedua diserang masa kat rumah lah, nasib baik lah bukan time dukung anak. Tak pasal je weyh. Antara penyebab low blood sugar ni samada pesakit diabetic ambil terlalu banyak medication, bersenam terlebih sangat , and sebab kurang makan atau tak makan langsung. 
Ni I sendu pasal tak makan lah ni herghhhhhh. Tetiba time baring nak tidur tu kepala dah berpusing2 rasa cam berat sangat.Gigih pegang besi tangga nak turun bawah bagitau husband . 

Ni symptom2 sendu kalau korang low blood sugar...
- tetiba mata macam kabur2. 
- tetiba jantung debar2. Bukan debar2 jatuh cinta luls.
- mood swing tetiba. Tetiba nak touching lebih. Patut lah orang kencing manis ni emosi tak tentu hala. 
- menggeletar. Tetiba tangan shaking. Kaki shaking. 
- berpeluh2. Duk dalam aircond pun leh peluh.
- Tak boleh concentrate atau fokus.
- susah nak tidur. 
- boleh pengsan pitam secara tetiba.
- kulit pale. tetiba nampak putih weyh korang. Jangan perasan. 

Serioussssly lah bahaya. I poyo poyo je kata bahaya tapi selalu tak jaga makan. Lupa makan. Dah sediakan makan tapi lupa. Sebab tu lah kena amik heavy breakfast sebab memang akan tak sempat makan tengahari pun nanti sebab busy dengan babies. Tapi last 2 weeks tu memang i busy sangat sebab tu sampai malas kunyah. 

So kalau korang terkena camni cepat2 gi minum benda manis. Samada terus telan dua sudu gula , sesudu madu , juice Marigold tuh , atau minum air yang gila power manis macam yogurt drink Bliss . 

I teguk 2botol besar Bliss ni , pastu terus tidur then esok pagi ok dah. Yang bahayanya bila boleh pitam secara tetiba . Ni bukan pengsan yang putera raja datang cium mulot muah ciked terus terjaga macam cerita Snow White tuh hehh






          
Baby Quilt Comel !

Baby Quilt comel2 gila. Boleh letak dalam baby cot atau as alas tilam untuk baby tidur !





Product Info:
Product name: Baby quilt
Product Material: US Designer Cotton.
Product price: Baby quilt only RM100.00 Baby Quilt set with pillow: RM180.00

Other info to highlight:
Kenapa saya suka sangat baby quilt ni:
1) Price nya sangat reasonable
2) Sangat selesa sebab materialnya 100% cotton
3) Coraknya simple tapi comel
4) Mudah dibawa kemana-mana sebab tidak terlalu besar dan ringan.
5) Jahitannya kemas. Walaupun sudah beberapa kali dibasuh menggunakan mesin basuh namun masih elok. Tapi dinasihatkan untuk handwash supaya lebih tahan lama dan cantik.
6) Boleh dijadikan alas stroller.
7) Travel companion. Pegi mana-mana pun boleh bawa benda ni. Selain dijadikan alas anak tidur di dalam kereta, ia juga alas anak tidur atau meniarap jika berkunjung atau menziarahi rumah rakan-rakan atau sanak saudara. Apabila dilipat empat saiznya menjadi kecil dan ringan menjadikan ianya mudah untuk dibawa kemana-mana. Berbanding dengan toto untuk baby, walaupun kecil tapi agak berat.
No ready stock. Pre-order only
Contact number: 013-3671668 (Jehan)




16 comments :

  1. Terima kasih perkongsian blood sugar ini akak. Sangat membantu.

    ReplyDelete
  2. aduh.take care namee.kena selit2 jugak tu makan.letak semua makanan di tempat terbuka so that nampak terus capai.hehehe.atau ,beli energy bar ke.take care tau

    FAD

    ReplyDelete
  3. Sian namee. Cabaran sebagai supermom, blogger & student. U can do it ! Jaga kesihatan.
    Namee tak care ya. :*

    ReplyDelete
  4. Kerja... kerja juga but please take care of yourself ya because your children need you! :)

    ReplyDelete
  5. Ni bukan pengsan yang putera raja datang cium mulot muah ciked terus terjaga macam cerita Snow White tuh hehh

    comel ayat ni.hee..
    take care sis.

    ReplyDelete
  6. Take care dear. Memang hectic jaga babies & work. Keep strong & healthy. :)

    ReplyDelete
  7. Saya baca yg kulit pale tu is kulit pale = kulit kepala. Blur kejap. Hahahahaha. Rupa-rupanya kulit pale = kulit pucat. Kihkihkih..baca mengeja betul..

    Apa-apa pun..take care ye namee..

    ReplyDelete
  8. Sama la kita Namee, akak pun low blood sugar, tapi mmg tak suka makan manis2.. ada tu sometimes terketar2 gigil nak something sweet walau masa tu tak lapar pun. owhh sebab ni la yer? We better take a good care of ourselves, kalau kita sakit, yang susah anak2 kesian dorang tercari2 mamanya nnt.

    ReplyDelete
  9. baru tahu namanya hypoglycemia... take care sis, jgn smpai tak makan langsung tau

    ReplyDelete
  10. masa utk makan kna sentiasa ada ye sis.. tak bgus gak kalau x mkn langsung..

    ReplyDelete
  11. kak namee, kita pun pernah pitam 2 kali sbb low blood sugar. 1st time masa kat sekolah form 5 dulu, 2nd time masa tgh panjat bukit. haha. nasib baik ada kwn kat sebelah boleh tlg. my mom pun low blood sugar jgk, pitam dlm bilik air, kepala berdarah terhantuk kat sink, n xde sape perasan sbb pukul 5 pagi. huu. anyway kita slalu jgk carry sweets inside my bag. pernah dengar jgk kurma pun bagus sbb kurma gula ringkas, bukan gula yg dh diproses n badan lebih cepat serap gula ringkas. take care ya kak namee :)

    ReplyDelete
  12. bahaya lah namee..
    kena lebih jaga makan lepas ni.. spare biskut dalam handbag, senang nak amik dan kunyah

    ReplyDelete
  13. Namee, mcmn I nk bg gift Woman's Balm pada Namee ni ya?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...