Wednesday, May 6, 2015

Plan 10 Tahun Yang Lepas

Hi

You know apa yang I plan sebenarnya masa umur 18 tahun? Ok after SPM, I cadang nak sambung belajar di universiti, then cari boyfriend kat universiti. Same age of course. Sama-sama belajar and work out things together. Then after graduate, sama sama cari kerja and kumpul duit untuk kahwin dan setup new life . Cadang nak kahwin umur 28 tahun because both pun masih struggle cari duit untuk mula hidup, beli kereta and rumah. So yeah, at the age of 29 baru nak ada baby. Then after degree nak sambung study kat Australia.


Ok tu yang I plan 10 years ago.


Tapi lepas 10 tahun, ini yang terjadi....


I jumpa dan terjumpa cinta di Mid Valley on 2006 at the age of 17 . Boyfriend bukan sebaya umur but umur boyfriend jauh berbelas2 tahun dari I. Dari cadang nak kahwin umur 28, tapi yang terjadi I kahwin umur 24.  Plan nak further study di Australia, ended up I continue kat UPM. Then dari plan nak ada baby at the age of 29, by the age of 25 I dah pregnant kan Adam then the next year after Adam, I pregnant Noah pulak. 


See, semua plan dan yang I dah susun2 10 years ago , dah tersasar pun. Banyak benda yang berlaku dalam hidup ni, macam surpise ! Yang menjadi, banyak yang tak dirancang. 


My precious...



Adam and Noah

Tak boleh nak predict apa yang akan jadi in life. Paling2 I takut if something happen to Adam and Noah as diorang lah harta paling I sayang sekarang hewheww,  Journey hidup ni tak sentiasa smooth. We always hope for the best tapi kadang2 mungkin perkara unthinkable may happen. sobs . 

Dengan itu lah, I awal2 dah fikir untuk protect my precious dengan insuran perlindungan . Insuran sangat penting untuk protection and as investment. Tapi so far yang I survey, insuran perlindungan yang ada semuanya fixed dan tak flexible. Segalanya dah tersusun dalam package. Ada yang kita taknak and ada yang kita nak.

Tapi ada satu perlindungan insuran yang sangat flexible !

Zurich FlexiLife !

So far, ni je pelan yang I dengar sangat felxible. Zurich FlexiLife Plus ni adalah insuran untuk perlindungan dan pelaburan. Tapi yang buat FlexiLife Insurance ni lain , bila ia menyediakan gabungan perlindungan (Kematian & Faedah hilang upaya kekal), simpanan dan elemen pelaburan. At the same time, sangat fleksibel. Zurich FlexiLife Plus membolehkan anda memilih jumlah yang diinsuranskan, premium dan dana pilihan anda untuk dipadankan dengan tahap Perlindungan, Simpanan dan Pelaburan anda suka. Kan senang camtu. Boleh subscribe insuran dengan pakej yang kita nak dan mampu. 

Lagi satu is...

Co-pilot card ni. 

While driving, macam2 musibah boleh berlaku. So sebab tu lah we need Co-pilot card ni. Satu card yang menyediakan keselamatan, perlindungan and keselesaan semasa memandu.

1) Legal Protection
Let say if kita terlibat dalam kemalangan dan atau apa-apa perkara yang berhubungan dengan kenderaan motor yang didaftarkan terus perlukan bantuan dari pakar undang2 untuk advise kita, Answers In Law Sdn Bhd akan bantu dalam serta merta melalui perkhidmatan :

-Perundingan telefon
-Face to face
-Mahkamah Perwakilan
-Dokumen penggubalan dan kajian, dan
-Perkhidmatan guaman surat-menyurat (Panggilan telefon dan surat kepada pihak ketiga).

2) Protection Solution and Services
Zurich Insurance Malaysia Berhad offer pelan yang terbaik untuk protect kita dan family kita if terjadi apa2..
-Pilot Plus: Lindungi diri anda dan penumpang anda (s) semasa dalam perjalanan di dalam kenderaan anda.
-Pilot Protect: Melindungi barang berharga peribadi anda apabila anda hendak pergi berjalan di dalam kenderaan anda
-Auto Pilot: Kemudahan beban kewangan anda apabila anda-kurangnya mengharapkan apa-apa kejadian yang tidak diingini.
-On time arrival:  Kemudahan bantuan 24-jam di jalan raya seluruh negara jadi tidak perlu risau jika memerlukan bantuan pada bila-bila masa

3) E-Wallet Comfort
Prabayar kad elektronik-tunai, Touch 'n Go adalah cara yang cepat mudah untuk membuat "di mana sahaja" pembelian dengan "sentuhan" yang mudah di terminal pembayaran dan dalam perjalanan anda! Ia boleh digunakan sebagai kaedah pembayaran di lebuh raya, pengangkutan awam, dipilih ruang awam & taman runcit dan tema yang dipilih. Kan senang !

So untung kalau ambil Co- Pilot card ni as dia adalah gabungan kerjasama Answers In Law Sdn Bhd , Zurich Insurance Malaysia Berhad and Touch & Go ! Memudahkan perjalan kita on the road !

For more info untuk Zurich FlexiLife Plus and Co-pilot card boleh terus ke branch Zurich at bleh terus ke website..







21 comments :

  1. Nice. in detail. thanks namee ;)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum
    singgah pagi
    hehe hari ini malasnya nak dtg keja, bukan apa dah cuti lama kan...

    ReplyDelete
  3. selalu mcm tu la kan...pe yg kite plan xsemestinye jad...hehehe

    ReplyDelete
  4. Muka adam mcm namee..muka noah pula mcm isham...tahniah dah ada 2 baby comel..in sha Allah solehin...

    ReplyDelete
  5. Namee katbUPM study apa. Aritu part 1 archi UIA kan. FRSB ek?

    ReplyDelete
  6. yup, betul. penting sgt ambil perlindungan ni sbb kita tak tau apa yg akan jd next time

    ReplyDelete
  7. betul tu..apa yg kita rancang tak semestinya terjadi.. dan insurans mmg penting..

    ReplyDelete
  8. zurich ni sama dengan MCIS Zurich?
    http://harinumunirah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Good information to those yang mencari insurans sekarang ni!

    ReplyDelete
  10. kite merancang, Allah yang tentukan..Sekarang ni mmg ptut semua org ade insurans..sediakan payung sebelum hujan.

    ReplyDelete
  11. good info namee.. yes.. life tak leh nak jangkakan...

    ReplyDelete
  12. Betul tu Namee, segala perancangan adalah milik manusia, namun Allah adalah sebaik-baik perancangan. Insya Allah semua yang terbaik akan datang pada kita ;)

    ReplyDelete
  13. Comel nya your sons :) tq for info on insurance tuh.. alhamdulillah.. namee and yang lelain jemput singgah blog sy www.cherasmostwanted.blogspot.com yaa.. pengedar sah shaklee kawasan kg. cheras baru/pandan indah/pandan perdana/pandan jaya/ampang/sri petaling & pos seluruh malaysia :)

    ReplyDelete
  14. ouhh... begitu kisahnye....


    heheh


    http://varioussolution.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. perancangan untuk masa hadapan.. thumbs up untuk namee..

    ReplyDelete
  16. Nice info :)

    sy pon takde insurans lagi ni padahal dah nak 25 tahun ni. should think about it now sbb ibu pon cakap insurans ni penting sbnanye.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...