Thursday, May 21, 2015

Rezeki Masing- Masing

Hi

Banyak pulak baca komen pasal kes kemalangan Duke tu yang adik beradik Amira and Aqilah sekelip mata jadi yatim piatu dek geng2 poyo MyV berlumba tuh. Sedih. Tak pasal je mak ayah and adik Neesa dia jadi mangsa. Tragedy tu memang dapat perhatian ramai. Tapi ramai jugak yg mempertikaikan, "apesal nak melebih simpati sangat sampai artis semua nak datang?? Ramai lagi budak yg yatim piatu dalam kes lagi tragik."

Rezeki. Memang banyakkk je kes yang lagi teruk. Kalau bukan kes kemalangan pun, kes yang budak2 duk mengemis tu pun dah cukup sedih sendu dah i rasa. Ramai la yang bangkitkan balik kes adik beradik 5 orang dulu pun sama kes jadi yatim piatu sekelip mata sebab arwah mak ayah dia accident. Tu pun sedih gak. Seingat i, kes tu viral jugak sebab ada baca status Saiful Nang tu nak buat anak angkat sebab SN ada rumah anak yatim kalau tak silap cumanya takde la artis2 terkenal sampai datang direct melawat. Tak tahu la maybe ada tapi xde publisiti. Artis Rebecca je yg ada so far. Cuma kes tu viral tapi tak double viral sebab takde 'yana ada orang dalam "

Ni semua rezeki. Macam kes kemalangan Duke, memang la banyak kes yang seakan kes camni cuma yang buatkan jadi double tripple viral tu sebab tersebarnya conversation wasssap group FMC Yana tu "takpe yana ada orang dalam" . tu yang satu Malaysia lagi hangin and setiap inche berita kemalangan duke tu semua orang duk share tapilebih kepada maki2 Yana tu. Sebab tu viral gila. Sebab ada issue yang bangkitkan kemarahan orang. Tapi memang kuang ajar lah dah langgar orang boleh pulak cari excuse "yana ada orang dalam". Sekarang yana hanya ada seluar dalam. Pastu yang tragiknya group MyV tu berlumba pulak tu.

Simpati tambah pulak dengan kemarahan . Meletup2 la orang ramai termasuk we olllss. 

Rezeki. Macam eh ko tak cantik, tapi apesal ramai laki minat ko eh. Dah muka dia , taste lelaki2 kat sini. Contoh mat saleh kalau datang sini bukan main lagi pompuan tempatan jakun tengok padahal diorang kat sana tu cikai je kat mata gadis sana ekekek. Macam kat Africa, gemok tu cantik...rezeki pompuan sana la dapat pelahap sedap2 mentekedarah pastu ramai laki duk gila. Rezeki pompuan sana la dapat pelahap pastu jadi rebutan. 

Rezeki dalam banyak perspective. Sama gak macam kes kemalangan Duke ni. Apa nak pertikaikan . Setiap orang ada rezeki masing2, kenapa nak persoalkan. Pastu lepas kemalangan duke ni, kes kemalangan 5 beradik tu pun naik balik. so orang2 yang terlepas pandang bantu mula bagi bantuan.  Kadang2 ramai je yang bagi bantuan tapi jenis tak menunjuk. contoh masa 2nd year kat Gombak i kena design bangunan untuk anak2 yatim. So before tu kena la study sikit pasal routine anak yatim ni. 

Seingat i, kitorang visit few rumah anak yatim la. Nampak pakaian diorang naive je tapi bila interview penjaga kat situ..dia cerita ramai sedekah nak nak makanan. Pastu jenis yang masuk duit senyap2 dalam account diorang. Budak2 tu makan mmg mewah. See, rezeki. Selagi boleh kasi bantuan dalam apa jua cara pun. Walaupun orang duk datang kasi mainan lah, duit la, buku la..tapi esok lusa diorang rindu balik kat mak bapak diorang. T_T Yang tua pun susah nak terima bila mak ayah dah meninggal, apa lagi budak kecik tu belum puas happy2 loving2 dengan mak ayah dia.

Sorry la i relate kan dengan benda2 mengarut tapi nak bagitahu pasal tu 'rezeki' tu haa. Yang mempertikaikan tu entah bagi bantuan ke tak. hehh mace mace mu nih. 

Al-fatihah untuk arwah. Bukan sebut al fatihah tapi baca. 



      

Menyimpan dengan emas, ternyata lebih untung .

Goldbar?? Dinar??
Kalo beli nak buat apa?

1.Beli stiap bulan utk gnti simpanan duit yg susut nilainya.Bleh elak inflasi.
2.Bleh jual bila2 masa,bila perlukan duit.Emas brg brharga yg bleh diterima di seluruh dunia.
3.Tetap brnilai walau calar,kemik,bengkok dan terbakar.Kalo duit,koyak sikit pn dh tak diterima.
4.Sgt ssuai utk org yg  tak boleh nk disiplinkn dri dlm mnyimpan.Kalo duit msti asyik nk cucuk aja...pergi kedai bwk duit,msti nk bli pkai duit.Tapi kalo simpan emas,wlau berhrga...pergi kdai bwk goldbar,tak boleh leh nk mmbeli.Jd bleh tahan diri dari nak mmbeli benda tak perlu....
TAPI KALAU SIMPAN EMAS,MCM MANA SYA NK GUNA UNTUK KEPERLUAN SYA??
5.Jawapannya,jgn la bli byk.Bli sikit2 tetapi konsisten.

Beli emas 1gram 1bulan.
Maksudnya kita dah simpan lebih rm150 sbulan.Yg lain guna la utk kperluan.
EMAS BOLEH BUAT KITA LEBIH BERDISIPLIN UTK MENYIMPAN.
JOM KITA SIMPAN EMAS...

White right pointing backhand indexmenyediakan payung sebelum hujan Umbrella with rain drops
🔅🔆🔅🔆🔅🔆🔅🔆🔅🔆

SyringeHarga emas pada tahun 2001 ialah RM 46 segram.
SyringeHarga emas pada tahun 2014 ialah RM 143 segram.
SyringeHarga emas pada tahun 2020 ialah RM 503 segram. (Ramalan)

Siapa yang beli 100g pada tahun 2001 berharga RM4,600, sekarang ni kalau jual RM14,300. Dah untung RM9,700 dalam tempoh 13tahun. See? Nampak tak?

Tahun 2020 dikatakan 1 gram RM503, beli 100g sekarang harga RM14,300, maknanya lagi 6 tahun kalau jual berharga RM50,300.
Untung RM36,000 dlm masa 6 tahun.

Kesimpulannya sekarang, menabung lah 1g 1 bulan.

Jika tidak dapat kumpul dapat 100g, dapat 10g pon jadi lah.. untuk simpanan masa hadapan. Kalau nak tukar goldbar 10g kpd barang kemas pun boleh.. Information desk person

-menjual goldbar, dinar dan barang kemas secara tunai dan ansuran

Berminat untuk menjadi usahawan emas? 
-boleh daftar sebagai ahli dgn 3 pakej yuran seumur hidup

Sila hubungi : 
Facebook : clothdiapers  cahaya pemberian  (Nurul hazwani )
Waniigold 0175811267 




12 comments :

  1. Singgah pagi...
    Suka baca coretan pasal rezeki...Rezeki tu dtg dlm pelbagai bentuk..pelbagai cara...bersyukur seadanya... :) kalau pasal emas..yes!nieyl suka emas..penyimpan emas..hihi :P

    ReplyDelete
  2. Agreed 100%
    Kelakar part "sekarang yana hanya ada seluar dalam" Hahahaha

    ReplyDelete
  3. Sbb solat sunat dhuha tu pembuka pintu rezeki. #eh :3

    ReplyDelete
  4. Betul tu Namee. Rezeki budak2 tu. Ika pon terkesan sbb mama Aqilah n Amira tu kawan ika. Sedih sgt. :(

    ReplyDelete
  5. Betul tu Namee. Rezeki budak2 tu. Ika pon terkesan sbb mama Aqilah n Amira tu kawan ika. Sedih sgt. :(

    ReplyDelete
  6. suka ayat ..

    bukan sebut al fatihah.tapi baca..

    rezeki kita ALLAH kurnia dengan pelbagai cara.usaha,doa dan tawakal.

    ReplyDelete
  7. Berkebetulan sekarang dunia semakin canggih, cepat je sesuatu isu tu menjadi viral.
    Macam-macam komen kita boleh baca..
    Alhamdulillah, anak2 kecil itu tidak diabaikan.. bersyukur kerana mereka punya keluarga yang bertanggungjawab dalam hal adik-beradik tu.
    Sama-samalah berdoa moga mereka tabah dan kuat dalam menjalani rutin harian.

    ReplyDelete
  8. Rezeki masing2 kan Allah dah tentukan. yang tak dapat perhatian tu bukan bermakna orang tak prihatin. cuma yang menderma xmo publisiti media. kalau ada yang suka derma sambil masuk tv tapi masih ramai saya percaya yang prefer derma senyap2 :)

    ReplyDelete
  9. agreed! rezeki msing2. hrp2 nsb mereka terbela. bkn mudah utk mrk survive tanpa parent. berat mata memandang berat lg hati mrk nk menanggung

    miraadzlia.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. terkesan gak muja dgn kes myvi tu sbb muja pun myvi user.. sedeyh sungguh peristiwa tu.. moga tak berlaku lg di masa akan dtg..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...