Tuesday, June 16, 2015

Motherhood Contest

Hi

Serius la. I betul2 tahap annoyed gila habis dengan ibu2 yang tak support each other macam ni. Dari awal nak beranak sampai anak pakai pampers apa semua nak condemn, sampai cara lap muak anak pun nak condemn. 





Cesarean vs natural birth. Selalunya ibu2 yang czer ni dikatakan tak cukup kuat , tak kuat semangat. Nak jalan mudah untuk melahirkan. Malas nak tahan sakit contraction. Memang betul ada elective czer di mana ibu tu boleh pilih nak bersalin czer . Tapi macam mana pulak dengan kes czer yang tak dapat nak dielak? Yang baby berak ke, air ketuban pecah ke, tali pusat dah terlilit ke. Tapi memang kita nampak weak la yang bersalin czer ni. even masa I bersalin Noah , I dah bukaan 4 cm...contraction dah mula kuat. Dalam masa yang sama tali pusat dah lilit Noah . 

Peluang untuk bersalin normal tu ada tapi 'risiko' . Risiko nyawa anak, pastu i bersalin kat swasta pulak tuh, dalam pada sakit tu duk fikir la bill banyak mana lah nanti sebab masa Adam 8k seingat I. Nanti dah usaha amik epidural , ubat tahan sakit segala pastu last2 terpaksa czer . So last2 I decide to czer. Masa dah bersalin tu, doctor pun cakap..tepat pilihan awak nameerah, anak awak dah terlilit tali pusat 2 lilitan dah.  Tapi masa i cakap i czer tu, ada la makcik2 ni seolah cakap i tolak 'the beauty of natural birth'. 

Tak belajar betul2 pasal bersalin. Memang down betul rasa. Pastu bila I cakap 'emm tali pusat dah lilit, risiko pulak nak tunggu lagi"..dia seboleh nak menang "ye tiap kelahiran 90% memang ada risiko tali pusat terlilit". Yela pastu risiko anak mati, camtu ah ? . Seolah, takpe tunggu la lagi, anak mati takpe. T_T . Pastu yang jenis elective czer tu hak dia lah, mungkin dia ada sebab tersendiri , nak jaga kemaluan dia ke apa. Yang penting, dia bayar bill bukan makcik bayar kan pun. T_T . Macam kes I, Adam memang kena czer sebab dah berak, Noah I ada pilihan nak czer atau normal tapi kena monitor tali pusat . Last2 Noah pun I pilih czer sebab taknak amik risiko and fikir bill jugak.  Apa2 pun reason I czer ke apa, I jugak yang bayar kan.

Epidural. Emmm mula2 czer jadi issue. Yang bersalin normal amik epidural pun jadi issue jugak. Tolak nikmat bersalin pulak dah katanya. Memang la sakit bersalin tu nikmat melahirkan. Rasa puas lepas tanggung kesakitan. Tapi ada yang jenis takleh tahan, epidural salah satu cara untuk kurangkan kesakitan. Tapi tetap lah jadi issue "tolak nikmat bersalin". Kalau awak boleh tahan, alhamdulillah. Kuat betul awak, rezeki awak lah diberi kekuatan . Alhamdulillah tapi jangan la riak. 

Breastfeed vs formula . Ni kalau kes mak2 jenis susu tak banyak memang kesian. Lain badan lain pembawakan dia. Satu benda yang I perasan pasal milk production ni is si mak tu takleh stress . Kalau stress, susu tak banyak. Nak kena sentiasa positive thinking nad happy2 je then baru susu tu banyak. So far yang I baca dalam group2 ibu, minda mainkan peranan. Kadang2 kita tak tahu masalah orang, then stress so nak taknak bagi la anak formula sebab susu tak cukup. Kadang2 kita tak tahu apa masalah orang, kot problem dengan suami ke, gaduh dengan jiran sebelah ke sampai stress. Mana kita tahu. Pok pek pok pek je tahu.

Direct bf vs pump. Dah perihal susu formula, pastu perihal direct atau botol pulak. Ada jugak type of mum yg jenis lebih suka bagi minum dr botol masa dalam pantang lagi. Kiranya x fully direct bf.Lebih suka pump, direct feed bila malam je. Selalunya sebab mudah nanti nak kerja after habis pantang. Haa yang tu pun jadi hal, kata malas belek anak. Hmmm. Malas belek anak. 

Puting / Pacifier . Satu issue besar bagi puting is gigi jongang dan nanti susah nak putuskan puting sebab ketagih. I read dalam google, pacifier ni boleh tenangkan baby sebab tu ramai mak bapak suka bagi puting. For me bab jongang tu, takde hal lah skang kan puting dah ada design khas untuk elak jongang. Kalau jongang jugak pasal genetik lah kot ekekkeke. Terpulang masing2, kalau anak jenis kuat mengamuk tu nak tenangkan dengan ajar isap puting atau nanti anak ngamuk sampai u stress pastu u lepuk anak ? Mana better ? Anak tenang ibu senang atau u acah2 penyabar pastu lepuk anak ? hahaa. I tak kasi anak puting, diorang taknak pun hehh. 

Sleep helper. Alat bantuan. Contoh la skang ni macam2 benda jual alat bantuan. Nak bagi tidur anak pun dah canggih sangat dah. Ada Nuna Leaf, mamaroo tu alat vibrate2. Letak baby then tidur. So golongan ibu yang guna alat bantuan ni pun kena condemned jugak. Malas nak popok / tepuk / swing anak tidur. For me tak salah pun beli alat2 bantuan tu , kalau mampu beli lah. Maybe jimat masa, anak cepat tidur so boleh proceed buat kerja lain. Orang banyak duit nak beli nuna leaf ke mamaroo ke lantak dia lah asalkan tak harm the baby dah la. Ni makcik pok pek plak sibuk2. T_T .  

Salah satu sebab, why time pantang I taknak terima tetamu langsung. Dah la pantang sorang2. Kenapa tak ni kenapa tak tu ? Tak payah lawat pun takpe camni. Sekarang dah habis pantang pun orang critic, nape camni nape camtu. Yang tak tahan tu orang yang belum kahwin takde anak yang melebih2. Malas nak layan. 

Emosi orang pantang ni dah la sensitive. Bukan menegur tapi lebih keoada mengkritik jatuhkan semangat je. sendu uolss. 


Yang berlagak bersalin senang tu, jangan eksyen hikss. Esok lusa mana tau turn awak pulak baby songsang ke apa, terpaksa czer walaupun taknak.... :') ...time tu awak nak cakap apa ? jeng jenggggg.

Ini melawat orang baru lepas bersalin..

"tembam nya awak. naik ye badan !" 

T_T




      
Dah kahwin tapi macam anak dara !! Dijamin berkesan !


1.NF Shining Woman (RM15)

Untuk semua yang mempunyai masalah keputihan, 'berbau' atau lendir berlebihan, senggugut, period tidak teratur, breast kendur, ibu2 yang baru melahirkan baby, and terutamanya kepada sesiapa yang dah 'longgar' and berhajat untuk 'ketatkan' balik dengan kadar segera, akak amat menggalakkan u all untuk try NF Shining Woman.djamin ketat balik seperti anak dara! memang sangat2 berbaloi..setelah diuji kepada berpuluh2 tester, feedback dari tester2 yang akak dapat memang puas hati sangat.100% buatan kampung..menggunakan manjakani and kacip fatimah. tiada bahan merbahaya. tentang cara penggunaan, dia 2 in 1. makan boleh, insert pun boleh. 

Detail lanjut tentang produk boleh tengok kat sini ..



Kalau tak percaya keberkesanan , boleh tengok testi kat sini !



2. NF Acne Cleanser (RM25)

membantu menghilangkan semua masalah jerawat. dalam masa dua minggu dah boleh tengok perubahan dia. sesuai digunakan untuk semua peringkat umur tak kesah lelaki kee perempuan kee semua boleh. untuk baca apa pengalaman para pengguna NF Acne Cleanser, korang boleh tengok dekat sini ye.  http://www.beautyalives.com/p/wall-of-testimonials_2.html

Kepada semua yang berminat, korang boleh contact Beautyalives Enterprise di

Contact number (Whatsapp/sms): 019-7564019 atau 014-5234115



Facebook: beautyalives page





34 comments :

  1. http://n-azima.blogspot.com/2015/03/normal-atau-caesar.html

    hi..jemput baca. i feel you namee..saya pun czer and lalui benda yang sama.

    ReplyDelete
  2. hihi nak comment di sini... saya dah beranak 3.. 2 normal dan 1 ceser

    first normal tanpa epidural tapi vakum .. mak oii sakitnya yang amat.. baru tau seksanya nak bersalin.. dah kepenatan sebab menahan sakit kontraksi dan tak boleh dah nak push so vakumla jawabnya... dalam hati tekad kalau beranak lagi nak amik epidural

    anak no 2- normal.. punyalah semangat nak epidural sebab trauma bersalin first tak pakai epi..hazab rasanya... tapi dah 6cm bukaan doc cakap mcm tak sesuai je nak epi.. plus i ada sakit belakang... sangat susah nak epi.. okey alhamdulilah bersalin normal tanpa epidural tanpa vakum etc etc.. no 2 nie mmg senanag sikit bersalin .. dah ada bukaan kot

    no 3- ceser.. bukan pilihan tapi "paksaan" doktor sebab anak ada masalah sakit jantung & now pun ada masalah jantung,, bersyukur dengar cakap doc utk ceser sebab doc cakap my baby memang tak boleh tahan utk bersalin normal.. jantung dia akan lebih laju & heart beat akan lebih tinggi & memang masalah jantung dia laju cam superman.. dah la laju mcm superman .. nak paksa anak lahir normal lagi .. langsung stop jantung baby kalau normal agaknya..alhamdulilah dengan kepakaran doc & ketentuan Ilahi anak selamat bersalain walau masa keluar tak bernafas akibat masalah jantung dia.. i ada tulis dalam blog tentang my special baby ..adlan khairy...

    dan setelah melalui pengalaman 3 kali beranak.. for me..ketika berpantang tue toksah nak layan sangat la cakap2 orang.. kadang2 org bercakap dia tak maksudkan apa2.. cuma kita yg emosi sebab dalam berpantang.. so kalau hati tue memang tak stabil avoid terima tetamu.. duduk diam2 dengan anak2.. dan pada yang melawat pun ..datang jelah tengok baby..jangan nak becok sangat.. kita pernah bersalin jugak kan? so jagalah hati org lain... dan PALING PENTING ADALAH DIRI SENDIRI SEBAB KITA TAK BOLEH TUTUP MULUT ORANG.. KITA PEKAKKAN TELINGA KITA & TENGOK JE BABY KITA... BARU TAK STRES..

    ReplyDelete
  3. Sedih sangat baca luahan ibu tu.Saya sangat memahami situasi dia yang xdpt moral support dr org sekeliling..memang stress semoga lama kelamaan dia akan sygkan baby dia bila anak tu dah mula nak ibu dia sentiasa di sisi

    ReplyDelete
  4. bersalin normal pun kena kondem gak. sy lahirkan anak tak cukup bulan 6 bulan je, berat 840g, dan meninggal. makcik tu kate, 'kamu anak kecik jahit jugak ke? makcik anak 7 tak koyak langsung!' T_T

    ReplyDelete
  5. abaikan je lah namee..akak normal 3..last czer..dua2 ada ada nikmat dan hazab nye..so takyah nak kondem2 org lah makcik2 pokpek tu..sendirik rasa dulu pastu br bleh ckp cemana nikmat ke tak...mulut tempayan besa mana pon leh cover..mulut org ni..selagi tak bercerai jasad dan nyawa selagi tu lah...so biarkan dorang..whuttt everrrr

    ReplyDelete
  6. mulut orang macam tu la. susah nak tutup. buat pekak kan telinga je. pengalaman bersalin ni berbeza bagi tiap kelahiran. de yg senang de yg susah. tu belum bab cara kita asuh anak lagi. pon macam2 gak orang nak condemn..... pernah gak kena ngan orang jenis kaki condemn ni. cam dia je bagus... lantaklah... anak kita, ikut la cara kita.... jgn stress disebabkan diorang2 tu ye....

    ReplyDelete
  7. hurm.. penah gak hadapi masalah ni tapi lebih pada susu badan.. apapun memang positifkan minda je masa tu..

    ReplyDelete
  8. I love my s section scar!
    Jawapan sy bg mereka Yang banyak pokpekpokpek..
    Sy tahu apa yang sy buat..Apa anak sy perlukan.. :)

    ReplyDelete
  9. betul tu namee.. xkisah laa cara mana pon nak beranak ke nak netek anak ke taknak ke..susah nak dapat org yg bg support.. kengkadang mak mak kite pon bising juga, nak ikut cara diorg dulu2.. sabar je laa..

    ReplyDelete
  10. mmg hangen ok ....apa yg namee tulis nih akak setuju 100% . Sebab mmg org kita skrg nih ada penyakit SEMER BENDA TAK BETUL ...( dia je betul )

    akak pernah dulu tak masa jaga anak buah yg kecik tuh siap ada org email persoal kenapa akak tak susukan baby tuh ...kenapa tak pergi kinik je amik ubat bagi ada susu ...kenapa bagi susu tepung ...susu tuh susu lembu utk anak lembu n bukan utk anak org . Akak sentap hokeyyyyyyyyyyyyy

    tapi akak cuba kawal emosi n berfikiran waras n still jawab persoalan dia ....

    then dia kondem lagi n lagi n lagi

    so akak pun tanya ...ooo so anak u semer u breastfeed la ek ...u ada anak berapa org

    n namee rasa dia jawab apa

    " saya belum kawen lagi akak "

    seeeeeeeeeeeeee ...now my blood go upstair n come down again hahahha. bagai nak rak dia ckp mcm dia la pengerusi persatuan ibu ibu menyusu sedunia ....akak tarik napas n terus reply

    " ooo ya ka . Takpa dear , akak doakan kat Allah agar nanti bila u ada baby , Allah akan kurniakan n murahkan rezeki susu utk u sampai melimpah ruah . Insyaallah "

    terus dia tak reply dahhhhhhhhhhhhhh

    vleyyyyyyyyyyyyyy ...u see what i mean or not .

    akak konpiussssssss konpiussssssssssssss

    ReplyDelete
  11. emo type komen tadik lupa nak komen ayat last tuh

    " tembam nya awak ...naik badan ye "

    hahahhaha ni mulut nak kena tenyeh ngan manjakani yg pahit tuh hahahha tak pun tenyeh ngan akar seruntun

    ReplyDelete
  12. Salam,
    Beruntungnya DIA bg saya merasa induce, normal, czer & gugur.. Banyak hikmah & pengalaman yang saya boleh kongsi dengan kawan-kawan kt opis yang bertanya.. Semuanya berbeza.. tak ada yang sama.. masa sakit, contraction, sebelum & selepas masuk labour room, & jugak masa berpantang..
    - Untungnya Induce/normal, selepas bersalin boleh lagi uruskan anak sendiri.. sakitnya boleh ditahan tapi lambat sihat..
    - Untungnya czer, walapun selepas bersalin mmg sakitnya gila2.. susah nak bergerak bagai.. tapi alhamdulillah cepat sihat berbanding normal (tambah tolak luka czer terbukak & air bisa keluar macam air terjun)
    Semuanya ada pro & kontra..
    Saya pun tak suka orang datang melawat masa pantang. Anak pertama & kedua x dapat elak sebab duduk dgn MIL, anak ke 3 & masa gugur pantang sendiri so saya senyap2 dok rumah x bagitau kawan2..
    Pendek kata biarlah orang nak kata apa pun, kalau dorg beranak senang sepatutnya bersyukur Allah swt hilangkan kesukaran pada dia..

    Huhu emo skejap.. aim sori..

    ReplyDelete
  13. http://comot-pink.blogspot.com/2015/06/testimonial-reserve-kembalikan-awet.html

    ReplyDelete
  14. 4x czer... alhamdulillah allah dah bagi bahagian masing2... dan alhamdulillah anak pun sihat..
    #akuczerkoyangpanas

    ReplyDelete
  15. Salam Namee..I feel U too..perempuan kalau Czer je sure macam2 andaian...dia xfikir semua tu kan dah Allah lorongkan keputusannya begitu....sy CZer pun sebab emergency...jantung baby dah lemah... CZer ke, bersalin normal ke..part of 'bahagian' masing2...betul x...dua2 pun sakit jugak...

    ReplyDelete
  16. Tiba-tiba rasa 'berdosa" dan "bersalah".
    Anak 3, 2 normal 1 czer dan bila orang tanya camner pengalaman selalu cakap "mudah je mana-mana pun" dengan harapan orang persiapkan diri dengan mempositifkan diri untuk menerima segala cabaran bersalin.
    Padahal 3x bersalin semuanya ada cabaran even y ke-2 i 3rd degree tear yang menyebabkan ke-3 i bersalin c-zer.
    Bukan sebab i kuat tapi mungkin Allah mudahkan rasa susah tu.
    tapi mungkin lepas ni i takkan cakap "mudah" lagi sebab i takut orang salah faham.

    serius rasa bersalah..

    ReplyDelete
  17. Dilema ibu bersalin czer..i feel u!!

    ainaez.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Thanks kak namee...xtaw lak ada dugaan lain lps kawen....huhuhu....kene persiapkn mental la lps ni...

    ReplyDelete
  19. Sedih lak baca.. =(

    memang pun. Saya ada 3 anak. 2 normal. 1 czer. Tak rancang czer tapi terpaksa sebab bby dah overdue, dah induce, dah pecah ketuban, tapi kepala still tak nak turun n jln bukak tak bukak. Tapi, ada sorang makcik dtg lawat di rumah boleh kata, 'buah belum ranum dah paksa untuk petik'. Sentap ok.. tapi, diam sbb respek dia sbg org tua.

    ada 3 anak, tp tiga pengalaman menyusu yg berbeza. anak 1st susu melimpah ruah. anak 2nd, susu byk, tp tak larat nak basuh botoi la gajet menyusu segala.. anak no 3, byk stress sbb masalah byk, so susu ada up n down.. pon org cakap..

    haish.. bengkak hati..

    www.suplemenmakdara.com

    ReplyDelete
  20. kadang ble bace pasal bersalin ni...mmg rase nak cili2 mulut puaka tu..yg pelik tu, cara bersalin pon nak bezakan.. mcm perfect sgt die tu..

    Saya ni, lain plak kisahnya..anak meninggal dlm kandungan 36w.. da habeh pantang, dah 6bln berlalu...sebok dok tnye ble nak tmbah...mcm mana meninggal..yg paling sakit hati tu, dah tau cite pastu pura2 xtau...pastu ckp "saje je test kamu"...lagi mcm mnta sumpah serana je !!!

    ReplyDelete
  21. I have four caesarean children. Alhamdulillah. Don't care what other people say about it because we are different

    ReplyDelete
  22. bab genetic jongang tu kelakar..hahahaha

    ReplyDelete
  23. namee!!! lama tak singgah sini pastu komen. hehehehe! kalau anak no 2 lepas ni memang tak allow sape2 datang rumah time pantang kecuali family. hehehehe! benda compare2 ni tak habis time pantang je namee..sampai bila2. anak 1st kan, tak tau pulak ada benda2 mcm ni. kita ni share pic anak suka2, tetiba pasal sarung tangan (mitten) pun jadi bahan..hahaha!

    ReplyDelete
  24. sama lah kita namee

    tak suka ganguan semasa dalam pantang
    anak 1st aje pantang dengan MIL
    itupun tak lama
    tak tahan telinga nak dengar
    serba serbi tak kena
    anak ke2 & ke3 ni
    pantang bersalin jaga diri sendiri
    nak tenang2 takde gangguan
    :)

    ReplyDelete
  25. biasa juga tipikal cenggitu orang kita ni komen, sabor je la kan. saya anak pertama czer memang camtu la penerimaannya.

    ReplyDelete
  26. I know how you feel! Wrote about it few days back too! Because i chose elective caesarean. Doctor skarang nak jalan senang je nak duit korang je.korang pon tertipu katanya.. Eh suka hatilah 😋
    http://bewitchin.blogspot.com/2015/06/c-sect.html?m=1

    ReplyDelete
  27. Hanya yang melalui merasa keadaan sebenar. Sabar & jangan peduli apa yang orang kata. #Thinkspositive

    ReplyDelete
  28. abaikan aje bila org komen negetif ni...

    ReplyDelete
  29. mulut orang memang susah nak tutup
    ade je benda nk condem
    ade je benda tak kena
    tp seeloknya baik kita berdiam diri
    pedulikan diorg, ikut kata hati dan suami kita je

    ReplyDelete
  30. belum beranak, saya dah stress dulu… huhuhu

    ReplyDelete
  31. Salam, Nampak czer ni mudah, tapi sakit czer tu menanggung lagi lama. Wife saya setahun 2 masih terasa nyilu di bahagian czer. Lepas raya ni dah kena book date utk deliver anak ke-3. Dah ditetapkan czer, sbb anak yang 1st & 2nd czer. Kesian yang czer ni. Bukan kita suka-suka nak czer. Tetap ada risikonya. Kepada yang ELOK bersalin normal tu jagalah mulut memasing tu, mungkin tak kena sendiri, risau terkena saudara mara ke, anak sendiri ke sapa tahu. Doalah baik-baik semoga semua dapat deliver normal.

    ReplyDelete
  32. Typical human..mcm2.. Smua benda nk kondem.. Mcm Izah sdri, kawin awal lg la kena kritik hebat.. Redha j la.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...