Monday, June 8, 2015

Working From Home

Hi

"Mommy" ..."Working from home". Beginilah. Kerja dari rumah maksudnya memang ada pekerjaan untuk mencari income cuma yang bezanya dari rumah. Eh lagi satu boleh pakai sememeh takyah siap kemas2 gi pejabat. Itu paling bagus. kahkah. Ramai la tanya, macam mana namee kerja dari rumah..ok tak mesti best kan ? Pilihan nak kerja dari rumah ni maksudnya nak bekerja sambil jenguk anak dan jaga rumahtangga. Semua nak buat serentak. 

Kerja dari rumah camni weyh. Kita takde specific office hour . Pukul 9 sampai kul 5 terpacak kat pejabat, takde takde. Kerja dari rumah ni pandai2 lah nak susun waktu camne. Nak balance kan antara perihal rumah, anak dan juga kerja yang berlambak. Mana nak tengok anak, mana nak balas email, mana rapi rumah dan sebagainya. Malas nak type. Dari kul 530 bangun settle kan Noah pastu urus kain baju. Hari2 tak boleh skip cuci, sidai, angkat, simpan baju dalam almari. Tu mmg takleh skip, nanti bertimbun. Lepas settle tu terus sapu2 rumah sikit, takde la sememeh sangat dengan mainan Adam bersepai. Tu pagi . Time diorg tdo jugak lah kna laju2 plan nk potong2 apa kalau nk masak.

Bila nak reply email, Adam datang nak dukung and ajak baca buku. Bila Adam dah puas hati, Noah pulak punya giliran. Nak dukung. Then bila Noah dah settle, Adam pulak. suap Adam makan pun dekat sejam, lari sana sini. Lepas suap makan, kena sapu and lap balik yang mana tumpah. Bergilir2 sampai lah nap time Adam tapi masalahnya nap time Adam and Noah tak sama belah petang . So dari pagi sampai petang memang focus kat diorang je. Unfair plak if I ignore je sebab time ni lah diorang nak attention gila2 punya.

Sebab tu lah ramai yang email tanya nak iklan kat ig, kat blog kebanyakan I tak dapat nak reply satu persatu. Hanya dapat reply email clients yang memang i dah terikat itupun setelah diasak beberapa kali "namee,please reply my email". Seriously I sangat kurang masa. Minta maaf sangat kat sesiapa yang I tak reply and tanya nak iklan kat ig macam mana. T_T . I baca email dari handphone je itupun selalu tak dapat reply . 

Malam pulak thank god husband selalu ada . Belah malam kadang2 kerap jugak bawak budak2 ni jalan2 naik kereta kejap sebab selalu cranky betul Adam bila dia dah bosan duduk rumah dari pagi. Lepas balik bawak diorang jalan, terus zap zuss zaa kerjakan dapur pulak. Kemas and bersihkan dapur. Sampai kul 11 anak2 tidur baru lah boleh tarik nafas lega . Tarik nafas lega kejap jela tapi pastu buka laptop dan mula buat kerja client and assignments dari kul 11 sampai 3. 

11 sampai 3 pagi. Itu lah my office hour. 

So mana nya 'working from home?' . Lebih kepada kerja over time je sebenornya T_T .


Nak cuci periuk pun kena dukung budak ni. Setiap malam tanpa gagal, Adam la peneman I bersihkan dapur. Kena dukung jela. 

Kalau title 'mommy' yang nak kerja dari rumah ...kira buat over time lah. T_T


25 comments :

  1. namee kena back-carry adam sambil buat kerja hehe...

    ReplyDelete
  2. itulah pengorbanan seorang ibu.. moga namee terus jadi ibu yang baik untuk anak2

    ReplyDelete
  3. maintain cntik juga namee...xde sememeh nye pun..huhu

    ReplyDelete
  4. Sangat adore awak namee. Saya new mommy, bila rasa stress jaga baby(1 1/2 month) cepat2 bukak blog awak amik inspirasi. Tq byk2! :)

    ReplyDelete
  5. dasyat jugak, baru terfikir nak kerja dari rumah.tapi tgk keadaan mcm ssh je,sbb baru kita nak start keje, time tulah anak nak ddk ats riba, nk type pon ssh,sbb dia pon nak type jugak

    ReplyDelete
  6. singgah pagi
    sory hr nie x de mood nak BW, demam x baik lagi ..
    office sejuk beku... hehe

    ReplyDelete
  7. besar pengorbanan seorang ibu kan.. :)

    ReplyDelete
  8. :) hehe..good! Focusing on babies..sbb diorang perlukan perhatian.thanks namee...

    ReplyDelete
  9. bukan senang. Doakan namee sentiasa diberikan kesihatan yang baik utk jaga ur family :)

    ReplyDelete
  10. terbaek la namee..mama superman!!

    ReplyDelete
  11. wow!11-3 bekerja...klu nieyl 10-6 pagi tu adalah waktu tidur ku..hihi
    akk memang hebat..

    ReplyDelete
  12. wow. hebatnye pengorbanan seorang ibu. 😮

    ReplyDelete
  13. Yup..in same shoes..mmg ramai fullhousewife yg buat kerja dr rmh waktu kerja sama mcm cerita namee..sy start pg subuh hingga jam 11mlm jgk la mmg fokus utk my twinz boy + kerja rumah non stop..selalu buat 3-5 kerja rmh dlm satu masa berlari buang lemak dan gula kehulu kehilir...ank2 tido baru ngadap mesin jahit or buat design album kawen bagai...sama2lh kite turbokn kuasa kite mih3

    ReplyDelete
  14. sebenarnya kerja dari rumah lagi la penat kann berbanding kerja kat office ni. papepon namee memang supermom!

    ReplyDelete
  15. tapi nikmat die pun berbaloi baloiii.lagi2 tgk anak membesar depan mata kan huhu...tringin nak cenggituu hihi

    ReplyDelete
  16. Jaga kesihatan sis. Rehat dan makan kena cukup tw bru ada tenaga... hehe...

    ReplyDelete
  17. yang penting mummy tetap cun hihihi
    kan. kerja dri rumah walaupon bebas tapi lgi byk cabarannya barulah super mom

    ReplyDelete
  18. happy working at home mom namee! Salam singgah from http://harinumunirah.blogspot.com/2015/06/the-healing-love-part-15.html

    ReplyDelete
  19. Smentara anak2 kcik mmg ssh.nti diorg da besar msti snang namee nk arrange jadual kje..good luck for u..:)

    ReplyDelete
  20. Kak Namee.. are you seriously tido tiap2 hari pukul 3 pagi then bangun 5.30 pagi??
    hebattttt gilaaa!! i skarang ada baby, paling lewat 12.30 mlm pon da terlajak subuh. huwaaa T_T'
    Honeslty, kerja dari rumah memang sangat mencabar and kene pandai uruskan masa.
    Mujur i dah pindah and stay dgn my parents sbb i kan ank tunggal. hahahahahaha.
    Time ada kerja parents i leh layankan dia.. tp skarang pulak bby taknak dgn nenek atok dia or maybe dia dah tahu dia bakal jadi abang la kot. T_T

    hai laa akak, kongsi la tips mcamana nak jaga baby yang jarak dekat dekat nii. T_T'

    ReplyDelete
  21. try ajar diaorg tidor awal. i pun anak rapat2 sorang thn 2013, sorang lagi 2014. what i did, pukul 9:30 pm dah tutup semua lampu, tepuk diaorg etc. memula mmg payah tapi lama2 diaorg akan automatic 9:30pm dah start ngantuk. when i said tutup lampu, mmg i tutup lampu mcm blackout. give it a try mana tahu menjadi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...