Wednesday, July 8, 2015

Lontong

Hi

I terpaling rindu nak balik kampung. Bila sebut kampung of course rumah kampung kayu tuh and ada atuk nenek. Baru lah feel nak raya ada rumah kampung atuk nenek. Suasana tu sangat lain. Meriah dengan sanak saudara. Saudara jauh dekat semua ada . Ayam dan kambing2 peliharaan pun join sekaki sibuk nak masuk rumah nak tuntut duit raya jugak lah tewww. hahaa. Excited bila nak raya, so persiapan raya sebulan awal tu dah excited dah nak buat.

Meriah betul. Malam sebelum raya dah meriah dah kawasan rumah dengan cahaya pelita and budak2 main bunga api. Bunga api saja ye, mercun dilarang sama sekali haipp !.Rumah memang tak henti2 dikunjungi tetamu. Makanan atas meja asyik refill2 sebab standby untuk tetamu. Kuih muih dalam balang pun sekelip mata je habis. I lah tu tukang refill tu hehh sebab tugas tukang refill makanan boleh cukai2 makan sambil refill. Makanan penuh meja.Rindunya. Tapi sekarang dah lain. Sejak nenek moyang dah meninggal (al-fatihah) raya makin sepi.

 Disebabkan my nenek is anak tunggal moyang, so sebulat suara request untuk nenek tinggal di KL sama2. Sejak tu la, rumah kampung sepi tanpa penghuni. So dah 19 tahun raya kat bandar. Feeling dia lain betul. So we only gather masa raya pertama atau kedua saja.  Paling rindu juadah raya yang paling traditional. Rendang, lemang, ketupat, nasi impit , kuah kacang , lontong, etc. Juadah yang jarang jumpa dijual kat restoran2. So time raya je merasa. tsskkk. 



Rindunya ! Terutamanya lontong !


Dah lama terliur teringin lontong tapi susah nak cari kalau bukan musim raya. Eh but I baru tahu yang Mamee ada keluarkan produk Mamee Chef perisa lontong ! Recipe dari Chef Ismail !


hewhew. haruslah cuba !


Ini first time I try Mamee Chef perasa lontong. Rasa memang macam lontong weyh ! Yang buat lagi special is mi Mamee tu lembut sebab dia mi yang berkualiti menggunakan kaedah mi tarik !

Nak sediakan pun mudah. Hanya perlu didihkan 400ml dalam periuk then masukkan mee tadi tu dalam air yang dah mendidih selama 3 minit. After 3 minit boleh masukkan perencah Mamee lontong dan gaul perlahan2. Then siap untuk dihidang. 

Actually boleh add telur ke, cili atau timun sebagai sampingan. Tapi sebab I tak sabar sangat nak makan lontong...siap masak je Mamee Chef perasa lontong i terus hidang n makan ! Dah cukup rasa dah walaupun tak tambah apa2 !



Gulp.

Seriously sedap memang rasa lontong ! cubalah ! Teringat balik memory raya kat kampung hewhew

For more info , boleh terus ke...








13 comments :

  1. Bestnye Namee. Nak cuba lah nanti :)

    ReplyDelete
  2. Saya pun suka Lontong .. dan juga Mamee Chef... lom lagi try perisa Lontong Mamee Chef ni ..
    Lepas ni mungkin nak trylah ...

    ReplyDelete
  3. Dulu bukan main benci nak makan lontong. Last2 jatuh cinta dengan lontong...sedap.kalau dpt mmg makan tak igt perut dah penuh.

    ReplyDelete
  4. Kena cuba sekali kot.Biasa kita makan lontong dgn nasi impit tapi ni dgn maggi...ermmm

    ReplyDelete
  5. setakat ni, semua jenis mee chef ni sedap !! lagi2 yang rasa tomyam dengan kari.
    pasni boleh try rasa lontong pulak =)

    ReplyDelete
  6. Maggi pon nampak sedappp huhu laparrr :(
    Eh eh .. haha
    datanglah jenguk blog saya
    www.sheiskrung.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. flavour mamee chef mostly sedapp. tapi lagi sedap makan lontong ori + lauk pauk. feveret giles T_T

    ReplyDelete
  8. wah enaknya jadi gak sabar pulang kampung . makan lontong bersama keluarga . . sambil makan lontong nanti coba baca" juga blog saya ya poker5star.info mana tau hobby main game ini blog seputar game aja terima kasih

    ReplyDelete
  9. serius perisa lontong? perghh.. fav jugak ni.. tapi n9 jarang plk org hidang lontong time raya.. behehe

    ReplyDelete
  10. sedapnya lontong..dah lama x makan..raya ni kalau dapat makan lontong memang mabeles..mak mentua lalu pon x perasan..heheh

    ReplyDelete
  11. haaa?? ada perisa lontong? Wah... kena cuba ni.. baru tau..

    ReplyDelete
  12. Sedapnya lontong...susah nk carik..nk buat sendiri makan tahun jgk nk siap...heheheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...