Tuesday, August 18, 2015

Failure Mother

Hi

Skang ni blog asyik jadi macam tempat luah perasaan je. Now Adam and Noah makin membesar. Dua dua nak perhatian. Adam dah pandai cemburu dengan Noah, siap boleh hempap and cekik Noah. so now memang I takleh buat apa2 . Dari pagi sampai ke malam la mengadap. Kerja makin banyak. Banyak dah delay dengan internet lembapnya. I tak tahu la apa masalah streamyx ni I siap upgrade package yang RM190 setiap bulan ok dia pun lembap tahap rasa nak terajang je modem tuh. Bayar buta2 je sebab ada contract so suka ke tak suka kena bayar. Erghhh. 

Bila call centre and pergi kat branch siap jawab "luar bidang kuasa kami". Boleh eh jawab macam tu, mentang2 la I ni jenis cam malas nak layan argue tinggi suara sangat . Kalau dapat kat orang lain mungkin kena maki dah kot.. Pagi memang i takleh la buat kerja client ke apa sebab Adam x kasi and akan mengamuk if tengok i berdiri. Kadang2 i rasa macam failure sangat sebab bila stress deep in my heart i rasa tak ready nak jadi ibu pun.

Besar betul tanggungjawab. I selalu salahkan diri sendiri tiap kali rasa macam tu. Bila dua dua tantrum lagi la rasa macam sesak nafas. Sebab bila dua dua nangis memang dua dua nak i dukung. So time nak bagi tdo memang critical la. Sorang i riba sambil cuba nak tenangkan, sorang lagi nangis i cuba nak tdokan. Tak panas pun i berpeluh2. haha I takde maid and belum cadang nak amik. 

Haritu upah orang kemas rumah and cuci toilet tiap minggu tapi indon worker tu dah merajuk taknak datang just because i tegur dia. I tegur la jangan letak tin susu atas water heater. Water heater kan panas, so bila tin susu letak atas heater tu jadi kering la susu tepung dalam tu. Isham dah banyak kali sound I pasal tu, so i tegur la sebab dah 3 kali dia buat tapi maybe dia lupa kot. Takde la marah pun, tak pernah marah pun. 

Then satu hari tu dia letak handphone yang we all selalu pasang mengaji kat atas heater tu. So hp tu memang rosak terus lah kan. Tak boleh on langsung la sebab dah ber wap kan letak atas heater. So memamg dalam hp semua dah berair. Then lepas i tegur tu terus merajuk xnak datang. Maybe jenis xleh ditegur kot. So I takde la merayu2 suruh dia datang. I boleh je buat kerja rumah sendiri sebab memang suka cleaning pun cuma penat la sikit bab sental toilet segala tu. See ni baru pembantu yang datang setiap minggu, belum lagi maid yang akan stay dengan kita tu. Lgi banyak masalah kot. T_T sebab tu la i macam fikir la nak amik helper ke taknak. Nanti dah bayar puluh2 ribu lari la, nak balik la. Husband now banyak bantu.

Suap makan memang terabur2 la. Tapi lebih baik biar Adam makan bersepah asalkan dia nak makan. Then after suap makan kena clean balik. Then Noah pulak. Gilir2. Time nk bg tdo paling mencabar. 

Non stop . Then malam Adam bangun banyak kali. 



Adam plak makin power dia punya tantrum. Dah pandai jealous and tendang Noah so I tak boleh lepas pandang langsung. Kalau i pergi dapur nk cuci botol pun dah meraung2. Lately Adam asyik kena marah je dengan I. Bila tengok balik gambar dia masa baby rasa sedih sangat plak. Sebab dia bukan faham apa pun. Bila I tak boleh reda kan dua dua nangis I rasa failure gila. 


Masa lahir kat Adam I excited sangat nak tengok dia and nangis happy tengok dia. 

I rasa gagal gila. Dulu kat sekolah failed subject Kimia dapat 28 over 100 memang tak sedih langsung. Now tiap kali tengok Adam and Noah I rasa macam bukan yang terbaik untuk diorang. 






45 comments :

  1. Namee, sabar taw. Iday takde pengalaman ada baby lagi tapi kalau susah nak control macam ni kena ada maid, pilih yang betul2. Kesian kat Namee nanti semua kerja takleh buat and takut Namee stress. Iday yang baca ni pon risau kat Namee. Cuba talk dengan isham the best solution, kalau you takler handle sorang, you need someone untuk tolong tapi still like together handle la supaya anak2 still lebihkan namee.

    Iday pandai ckp je tapi based on my friend punya experience la. Sabar ye namee

    ReplyDelete
  2. Huhu bia anak buat perangai mmg rasa stress je kan. Kengkadang sabar, kengkadang terlepas gak sabar anak pun dpt la penangannya. Pastu menyesal anak kecik lagi, dia nakkan perhatian kita, sebabtu dia buat mcm2 hal utk kt fokus kat dia. Xpe namee sume org bergelar ibu faham dan rasa apa yg namee rasa. Itulah emosi seorang ibu. Namee kan superwoman semua benda namee buat sendiri, kerja rumah, anak, suami , blog, bisnes n student. U can handle it dear, anak kecik lg mmg inilah cabarannya lebih lg anak selang serahun, tp esok anak dah besar namee akan rasa segalanya berbaloi. Masatu namee akan senyum, puashati, lega, bersyukur atas segala rasa yg namee lalui sekarangni. Pasal tantrum adam tu apa kata namee try makanan sunnah utk budak2 mcm jus caliph @ minyak sejuta rahsia anugerah utj anak2 supaya anak lebih behave n jiwanya lebih terang dan tenang. Apa salahnya mencuba kan, manatau ikhtiar ni berkesan utk adam. Biasa la anak selang setahunni yg sulung akan buat perangai coz dia pun x sedia berkongsi kasih syg lg. Xpe dah besar sikit lg in sha ALLAH adam akan jd abg yg baik jaga adik dia. Dan anak yg baik buat ibu dia, namee kn beruntung melahirkan 2 anak lelaki, khalifah dan hak namee sehingga ke syurga, berbanding anak perempuan yg bukan lagi hak ibunya setelah berkahwin. Bersyukur sgt kan.

    ReplyDelete
  3. Normal kot ibu rasa cmtu. Kdg2 terfikir mcmana mak2 dl leh jaga Anak 7-8 orang. Kita yang 1-2 ni Stress nak jaga. Hihi

    ReplyDelete
  4. Anak sudah semestinya hak Allah, segala yg dibumi ini mmg hak Allah, apa yg akak maksudkan anak lelaki hak namee means anak lelaki kan kena patuh, jaga ibunya selagi bernyawa. Huhu kn betulkan ayat td nti org salah faham lak.

    ReplyDelete
  5. Ini lah cabaran menjadi ibu bapa..bersabar lah Namee..sy yakin awak boleh..

    ReplyDelete
  6. Samela, kite pon anak rapat. Sorang girl sorang boy, kakak geram kat adik... kita plak geram kat kakak! Bila tgk pic dlu2 teringat ms sambut kakak lahir, alahai... kesian, now asik kena marah.

    ReplyDelete
  7. jangan down Namee. be strong. i'm not a mum but i know Namee dah buat yang terbaik untuk anak-anak. chill!!

    ReplyDelete
  8. Assalam Namee..sabar tau..tiap kali Namee terlintas @ terdetik dlm hati yg namee sorg ibu yg gagal..namee tarik nafas dan renungkan org2 yg x pernah merasai situasi tu.. akak lah salah sorg yg dah 9 thn menunggu saat2 tu tp masih blm diberikan rezeki dan peluang. Bila kita rasa org lain lagi kurang dan mungkin peluang agak tipis daripada kita, insyaallah wlu x banyak..dari 100% tu, dlm 1.1% mungkin dpt mengurangkan perasaan tu.

    Selain dari tu, berdoa la banyak2 mohon pertolongan dan kekuatan dari Allah SWT.. Dia jua sebaik2 penolong dan pemberi segalanya.. akak doakan namee jd ibu yg berjaya mendidik khalifah2 Allah SWT...amin2 :)

    ReplyDelete
  9. Salam Namee. Akak dah lama baca blog Namee sebab segala cerita Namee real dan penyampaian memang bagus. Namee jangan stress, akk pun baru 6 bulan jadi ibu. Baru tahu mencabarnya jadi ibu. Mula2 memang tak boleh terima bila anak menangis tak tentu pasal, kemudian mak akak ajar baca alfatihah sebut nama anak berbin/binti kan nama kita ... dah habis baca kita sebutkan apa sahaja yang kita nak anak kita buat/tak buat dekat telinga dia. Tiup kat ubun-ubun dia. Kalau boleh buat setiap pagi dan malam masa anak baru tidur. Amalkan selalu, Insya Allah ... anak akan mendengar cakap kita. Kita cuma berusaha yang terbaik untuk anak2. Minta pertolongan dariNya. Moga urusan Namee menjadi ibu dipermudahkan oleh Allah Ta'ala. Kuat Semangat ye!!

    ReplyDelete
  10. sabarla namee..saya pun jarak anak rapat..setahun sorang n now kakak is 3 n adik is 2..Saya bekerja n malam kena jaga anak sebab husband gi blaja lak..memang mencabar..Kadang naik angin gak sebab anak2 bergaduh buat sepah ngan kita letih lagi..Tapi bile pikir balik anak kecik lagi n xpaham jadi redho jela..huhuu..Namee mesti boleh..cahiyok2...

    ReplyDelete
  11. Namee kena banyak bersabar ok. Akak faham sebab anak dah 3 nak2 lagi anak yang no 3 perangai sama dengan Adam (sebaya). Tak tau kenapa anak yang no 3 ni memang tantrum lain macam tak sama dengan no 1 dan 2. Tapi memang kena banyak bersabar dan kena lebihkan masa untuk diaorang. Mungkin Namee kena lebihkan lagi masa untuk diaorang. In sya allah bila dah besar nanti semua tu akan dipermudahkan untuk Namee ok. Akak pun bukannya perfect, kadang2 naik angin jugak, anak2 pun kena marah jugak, yelah kan kita ni manusia biasa jer kadang tak terkejar dengan macam2 benda nak buat tambahan lagi akak dan suami sama2 bekerja..

    ReplyDelete
  12. Just nk share my xperiance ..ank sulung twinz..boy..double stress..sy stay ngan mil. Twinz plk pesen tangis sampai Mekah kot dengarnya..twinz sy ni pantang nmpk atuk dia...terjerit2 suh dukung nk ikut atok bagai...atok pon rimas gak wehh...esok daku dah tua pon rimas jgk wehhh..so one day, atuk dia belikn royal jelly produk kordels..suh sy buh dlm susu amalkn tiap2 hari...ayah mertua sy kate ni utk tak bagi dia selok bile tgok atok ha3..so sy amalkn smpai skrg twinz dh 2y++....Alhamdulillah idak le selok bile tgok atok...pehtu kurang sikit tantrum budak2 ni...cuma buat nakal sepahkn mainn tu biasa..mkn sepah pon biasa...ada gaduh jgk..berebut brg..normal kot pd sy..tp tetap ditegurlh. Sy teruskn amal royal jelly tu then amalkn doa2 lembut hati yg slalu org dok share dlm fb..bace tiup dlm air ..time msk mknn ank..time depa tidur..mmg kena tabahlh amalkn...bdk2 ni kalo bwk depa pi keluar..bolehlh behave..idak le lari terus tak cari kite dh..ade gok pesen gitu... bab nk kena konsisten tu mmg wajiblh wpun sy ni bukanlh rajin jgk..ade jgk timex daye...ade jgk terlepas ..naik hantu sbb stress sgt..pehtu nyesal..sy byk study n google camne nk handle bdk2 tantrum..Alhamdulillah mmg ada yg berkesan..k namee gudluck

    ReplyDelete
  13. Salam Namee.. tahniah krn mnjadi ibu kpd 2 hero. Namee sama mcm sy. Ada 2 hero yg sama sebijik sebaya mcm anak Namee. Nama anak first pon sama Adam.. apa yg Namee cerita mmg sama dgn apa yg sy lalui juga.. kita hny boleh bersabar. Tp kdg2 kita manusia,sbr tu ada had ny. Adam pon selalu kena mrh,padahal dia xtau apa2 n nak attention drpd kita. Semoga Namee tabah harungi cabaran mmbesarkn 2 hero.sama dgn sy =)

    ReplyDelete
  14. salam namee,
    memang permulaan ni sangat mencabar jiwa raga. semoga awk kekal sabar dan tabah. bermain bersama both babies, sing together dengan anak2, kira apa yg awk buat, buat sama2 dengan anak2. kalau tido letak dua-dua atas katil dan baca buku cerita sama2. Insyallah cara tu bole memudahkan awk handle anak2. yang penting, dua-dua dapat perhatian sama rata. chaiyok!!

    ReplyDelete
  15. Hi namee. Be strong ok. Patut lah lama x nampak namee update blog and instagram.. i know how u feel. Fikir satu je, skrg je rasa susah. Insyaallah adam and noah dah besar sket nnt mungkin dah lega.

    ReplyDelete
  16. sy phm perasaan namee mcm mn..sy pon coming soon raya aji akan keluar anak kedua..anak pertama umo 2y 5m, besar sikit drp adam n dh phm ape kita ckp..so bila compare dgn adam, mungkin adam masih kecik dan susah sikit lah kita nak mtk dia phm kan ape kita cakap tu...tp anak dh besar pon sy still rasa takut..takut jadi mcm namee lah..takut xboleh handle bila ada anak dua...takut bila stress nanti anak pertama jadi tempat mrh..Nauzubillah...sebab tu skrg ni sblm adik baby keluar, memang sy bg sepenuh perhatian dan kasih syg pada yg pertama..Harapnya anak pertama saya boleh terima kehadiran adik baby nanti dgn baik dan mampu jaga adik baby tu...

    semoga namee mampu dan tabah dlm mendidik kedua anak tu ye..biasalah anak masa kecik memang kita rasa tertekan, tp nt bila dia dh besar, kita akan rindu plak saat2 dorg kecik..Amik secara positif ye namee.jangan selalu stress...nanti nampak tua..hehehe..

    GUDLUCK Dear.

    ReplyDelete
  17. sabar ye namee.. i feel you.. sy yang ada anak sorang baby baru 3bulan ni pun kadang2 stress bila dia ngamuk takmo tido sedangkan kita ngantok.. sy stress sampai menangis sama2 dengan anak.. haaha...ni cabaran sebagai ibu.. be strong sis :)

    ReplyDelete
  18. I pun selalu rasa mcm tu sejak anak dua ni..selalu ckp dgn husband that I'm a failure mom..selalu hilang sabar sebab byk kerja yg x jadi..setiap hari pn berazam nk jadi better mom walaupun la end up akan rase marah2 sebab penat..hehe..be strong Namee!! You can do it, InshaAllah 😀😀

    ReplyDelete
  19. Sabar lah namee..that' s all i can say..sebab i belum ada rezeki anak lagi..namee doakan i, ok. Tq :)

    ReplyDelete
  20. Samalah, fiza pun anak baru nak masuk 5 bulan pun da tak boleh handle rumah ni semua. Dont push yourself TOO Hard. Sabar huhu

    ReplyDelete
  21. cabaran seorang ibu.. semua ibu akan rasa benda yang sama

    ReplyDelete
  22. Kak namee. Pada pandangan saya lah kan. Better kita ckp elok2 dgn budak2 sbb budak2 x suka kena marah. Mcm kita dulu2 xsuka kena marah dgn mak kan. Soal cemburu dgn adik. Better ajar adam syg adik. So mereka blh jd best friend. Mcm anak buah yg mmg rapat dgn sy cemburu bila tau sy ada baby. Tapi skg dh jadi kwn. Hihi. Asalkan xda unsur pilih kasih.Jadi mommy ni mmg kerja mencabar. Tapi the best memory tu. Sorry klu comment sy menyinggung ya. Saya Cuma bagi pendapat. Peace


    http://mamakirschen.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. jangan la cakap camtu cantek..ni semua dugaan kita yg ada anak2 kecik. sama la macam akak dulu la, 4 orang semua kekecik. kat rumah tak ubah macam nursery. rumah flet kos rendah je. dengan akak yg tak berapa nak sihat (kidney failure, bukan failure mother tau. haha). kene harung jugak. memang bila kita stress akan ada rasa gitu. tp benornya bukannye ko tu belum bersedia nk jadi mak. bila kau stress tu, cuba ko perhati je muka kiut anak2 ko tu. pastu ko bayangkan hanya time2 tu je ko nak dapat rasa keadaan nk uruskan masa dorang kecik2. tengok dorang membesar depan mata. sebab bila masing2 dah besar, keadaan rumah tu akan jadi lain tau. macam akak skang la. anak2 semua dah besar2. last2 aku paksa jugak yg paling bongsu no. 4 (8thn) tu memanja macam baby. Bila yg lasak no 3 (darjah 4) tu melalak, bukan men hepi lagi aku sakat bagi lagi kuat lalakan dia. Baru rasa rumah tu riuh balik. haaa...ko mampu? ada mak yg paksa anak melalak saje nk bagi rumah bising ;P

    So cantek, sabar bebanyak tau. mmg banyak kerenah anak2 kita masa kecik ni. tp ko anggap je benda ni sesuatu yg kau kene enjoy buat. ko untung tau, dpt jaga & layan anak sendiri kat rumah. ada org terpaksa tinggalkan dengan pengasuh..be calm ok :)



    ReplyDelete
  24. Sabar ye sis, masa ni memang kita akan rasa fail. Nanti bila diorang dah besar, Insya Allah semuanya lancar. Eceh, mcm ada pengalaman jea jadi ibu. hee. Tapi bila kenang mcm mana susahnya Mak jaga kami adik beradik. Macam ni lah keadaannya dulu. Alhamdulillah, bila dah besar nampak perbezaannya. Kasi semangat sikit dekat sis :))

    ReplyDelete
  25. cabaran being a mother. rasa semua ibu macam ni

    ReplyDelete
  26. hi name pasal internet tu maybe namee alami apa yg saya penah alami. saya start pakai baru tiga bulan. masuk bulan kedua internet lembab macam kura2 n line phone langsung takleh pakai. call dia pnya call cntre berkali2 asyiklah bagi report number n will get back forever katanya. sekali technician datang betulkan ok utk sebulan je pastu datang balik for tiga bulan. xleh jd sbb takkan bayar tapi takleh pakai kan. nak terminate lak sbb cntract takleh buat apa2 jd happened to be one day saya terjumpa technician tm kat tepi jalan saya paksa dia dtg rumah check again. so mmg tak dpt n call lagi tm pnya org. last2 saya suruh check billing n saya dah bayar accordingly tapi dia cakap saya dah setahun tak bayar bill i cakap how is it possible sbb saya baru aje sign up tak sampai 6 bulan n contract pun tak habis lagi how come setahun tak bayar bill kan? pastu dia cakap nama dalam bill en faizul ke fairuz so i bengang i ckp do i sound like encik fairus ? 😤 terus terdiam n check balik everything rupanya depa main pakai aje no org lain without erase history owner no yang lama so kita yang menangung hutang org lama n menerima akibatnya. mcm lancioussss betui...i is bengang liddat u knw.. so kesimpulan nya better check dgn tm kalau tak forever luar bidang kuasa rumah depa or bagi report no tapi tak take action. cos dia tau we re desperate with their service. satu lagi check pencawang dia ada banyak tak kat area tu kadang kalau less community dia buat bodoh je no matter berapa kali kita komplen. till then take care

    ReplyDelete
  27. Salam..

    Takpe namee, i know ur feeling..
    i pun anak 2 jugak..
    rapat jugak..
    selang 2 tahun..
    Abang belum masuk 2 thn dah dpt adik..

    Apa yg i buat masa lepas bersalin dulu, i cakap kat si abang suh sayang adik semua..

    Alhamdulillah..
    Setakat ni (abang dah 4 tahun, adik dah 2 tahun) takde masalah sangat dlm handling both..
    Maybe namee boleh mintak husband handle si abang while u taking care si adik..or vice versa..
    I rasa ur husband ok tu..

    Pasal anak sulung yg cranky n jeles kat adik, u can slow talk to him..
    Cakap nicely..
    N cakap selalu ngan dia..

    Rumah? Hehe bg i xde lah mslh sgt sbb rasa org akan paham kita ada anak2 kecik kt rumah..kalau umah x sepah tu makna xde budak kecik dlm tu ��..

    Apa2 pun sabar ye..insyaallah.. kemanisan menanti ����

    ANAK SUKA CONTENG DINDING RUMAH?? TIPS : Menghilangkan Kesan Contengan Anak Di Dinding Rumah

    ReplyDelete
  28. KEEP IT UP NAMEE! NEVER GIVE UP! :)) http://harinumunirah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. Masa anak kecik ni Namee susah nanti dorang dah mula membesar InsyaAllah, akan lebih rilek dan tenang..
    Akak dapat rasakan macam mana penat dan letihnya nak uruskan rumah dengan anak2 tantrum macam tu..
    Bertabahlah Namee.. kita yang mencorakkan dorang.. dorang nakkan perhatian kita sebab tu tantrum semacam.. ;)

    ReplyDelete
  30. baca entry you, terus i tgk pic anak anak I =( i pun sama. even i working mom and my parents banyak tolong I, still i selalu marah anak i. padahal anak sulung i cuma nak bermanja je dah lah weekdays malam baru nampak muka. hurm. anak kita both sebaya rasanya. budak budak tu cuma nak perhatian je. :(

    ReplyDelete
  31. I feel u.. sedangkan I yang anak dah much older than Adam. Tapi nanti bila dorang dah masuk sekolah, mesti u rindu this moment again, tebayang2 kalut ribut nya nak handle depa ni. Apapun good luck yer dear.. sama2 kita bertabah.

    ReplyDelete
  32. namee..don't worry..kita bukan failure mother..its our motherhood life time..cakap hal yang positif aja tau...tukar tajuk tu namee hhehehe ehh gurau je..u r a gud mother! trust me! trust urself! go go go

    ReplyDelete
  33. Be strong namee. I feel u. Sy pun sama mcm awak. Anak 2 org dua2 girl. Sy keje shift.. klu keja ptg, awal pagi bgn uruskn anak2 lps husband p keja.
    Pastu nk kemas rumah, bagi anak2 makan, kul 12 br sy mandi then kul 1 htr anak2 ke nursery. Time tu la waktu tidyr diorg kan, so mmg melalak la time hantar tu.
    Malam tu balik smp rumah pukul 10pm, anak2 nk mintk dilayan plk oleh mak dia ni.. layannnnn la smp diorg penat hahaha. Klu esok tu masuk shift ptg ok lagi.. yg x ok bila esok kena masuk shift pagi.. kul 6:30am dh gerak kuar rmh.. anak2 masih tidur..

    Kesimpulannya, i pun rasa failure mother jugak huhuhu..

    ReplyDelete
  34. cuba letak dia di taska. bukan bermaksud lepas tangan. tp untuk dia belajar flash card, abc dancing dan macam macam lagi yang of kos u x mampu buat sbb ada baby yg lebih priority untuk dijaga. let him make new friends, sbb masa ni masa dia exploring, marah pukul pn kita gak sakit jiwa. try survey. smart reader @ kumon kids ada yg 1 years old kot. klu x taska taska private ad byk boleh survey. let him out. dia lelaki need more physical activity sbb tu u rasa dia asik tantrum.

    ReplyDelete
  35. ni lah yg dikatakan pengorbanan ibu kan... sabar ye namee :)

    ReplyDelete
  36. namee jgn la sedih2. time bdk2 kecik ni memang mencabar sikit nak take care. tapi nanti dah besar sikit things will get easier insyaAllah. pray the best for you and your sons. :)

    ReplyDelete
  37. Awh Namee, it's okay. You're just doing your very best. And that is more than enough. I'm sure every mom went through the same thing, cuma not everyone talks about it! Dont be too hard on yourself! Cheer up! You can do it, you're doing it right this second!

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum Namee. I rasa you patut bawa your babies to child psychiatrist. Not that I say your sons are cray cray. Nooo. But, I think that maybe you could use some expert opinions in children care especially in children psychology development. Bring along your shuben and undergo some test (dorang akan tanya soalan sikit then buat observation sikit). They will observe how you both normally treat your kids and sort out the outcomes (your kids behaviour). And then they will (insyaAllah) propose you some effective ways for your guidance at home. Sokay Namee, you are a great mom. Everyone face these kind of situations. Much love! Goodluck!

    ReplyDelete
  39. Hai la kak Namee..
    Saya ni pun tgh preggy due on November, si sulung baru nak genap setahun this 22nd Aug.
    No 2 belum keluar pun dah rasa macam stress, failled urus anak ape semua.. macamanalaah nak adapt dua dua sekali dalam satu masa! cuma saya lucky sikit sebab duduk dgn parents. Alah, parents pun dah tua tua, takboleh jgk nak harap mereka 100% kan. tp at least kurang jgk beban.. tapi dalam satu masa, bila dia nak kita je taknak orang lain dan waktu tu kita tgh tahan sakit adik tendang2 kat perut or tgh bz buat kerja rmh yang hari hari takkan habis. T__________T'

    huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  40. Sangat memahami perasaan Namee..Bila marahkan anak rasa nak tampar diri sendri sebab anak bukan faham.Risau bila kita selalu marah die nanti bila besar die jadi pemarah

    ReplyDelete
  41. Namen...

    I've gone through all that.
    My 2nd and 3rd son selang setahun je.. Mmg dasyat sgt rasa masa tu.
    Especially time nak tido. Dua2 mintak perasaan, Dua2 nak Kene bobok sampai lena. Pastu yg baby bf, abg dia plak sebok nak susu..Nak Kene pergi bancuh..
    Mmg huru-hara.
    Sampai skrg Tak boleh lupa.

    Tp memang Tak boleh buat apa.. Just tabahkan hati dan terus kan.
    Now diorang dah 3,4 thn. Alhamdulillah.. They're the best buddies ever.
    Seronok tengok diorang cam kembar Siam, sgt close..mandi,main, tidur..semua Sama2..
    Mmg Tak kacau kita langsung sbb dia dah ada geng.
    Tp nak sampai tahap ni..mmg rasa laamaa sgt.

    Just bertabahlah. Banyak kan istighfar, dan selamat. Mohon mintak Allah mudahkan urusan kita besarkan anak2..

    Takpe namee, susah dulu skrg. At least skrg namee tgh muda..tgh bertenaga... Kan..;-)

    ReplyDelete
  42. Same here....anak sulung and 2nd gap setahun sorang....kadang2 bila penat keterlaluan mula rasa nak marah anak...kesian Adam n Aisya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...