Tuesday, August 18, 2015

Tabungan SSPN-i

Hi

Rasanya semua tahu PTPTN tu apa kan ? Duit semua orang tahu hahaha. PTPTN la yang banyak membantu kawan2 masa zaman belajar dulu woi. Takde PTPTN memang akan menyusahkan mak bapak la nak fikir bayar yuran  and duit poket bulanan semua sendiri. 100% pinjaman diberi oleh PTPTN lepas tu jangan liat nak bayar eh. Ada yang jenis tak suka nak meminjam tapi lebih suka menabung. Masalahnya tak tahu nak menabung di saluran mana. Bila nak menabung, nanti bila emergency mesti terpakai duit simpanan tu. So acah2 menyimpan tabung pendidikan untuk anak tapi at last habis terguna alasan 'emergency'. 


Sebab tu lah now dah ada tabungan  SSPN-i . SSPN-i adalah Skim Simpanan Pendidikan Nasional yang direka khas oleh PTPTN untuk menggalakkan ibu bapa atau diri sendiri untuk menabung bagi tujuan pendidikan tinggi. Khas untuk lanjutkan pelajaran di peringkat IPT . After SPM tak payah risau dah nak cari duit mana, duit simpanan SSPN-i boleh bermula seawal bayi umur sehari. SSPN-i adalah patuh syariah . Awesome.



Banyak kelebihan kalau kita buka akaun  SSPN-i ni, antaranya ..
1) Layak untuk memohon PTPTN
2) Ibu bapa dapat pengecualian taksiran cukai sehingga maksimum RM6000 . 
3) Mendapat perlindungan takaful dan khairat kematian bagi pendeposit RM1000 ke atas. contoh kalau simpan RM10,000 so akan dapat manfaat takaful RM10,000 jugak. Total yang akan bawa pulang is RM20,000 . 
4) Pemberian geran sepadan sehingga  RM10,000 bagi  keluarga yang layak. 
5) Kadar dividen yang kompetitif dan dikecualikan dari cukai pendapatan. Kadar dividen untuk tahun 2014 is 4.25% 
6) Urusan penambahan deposit yang mudah sebab banyak giler  cawangan PTPTN pun, lebih 3,000 ejen cawangan untuk deposit SSPN-i. Then lagi satu choice boleh buat potongan gaji, kan senang! PTPTN juga menyediakan kemudahan penambahan deposit melalui Electronic Data Capture (EDC) Terminal di kaunter PTPTN iaitu dengan menggunakan kad debit/ATM bank yang mempunyai logo MEPS.  
7) Simpanan mudah dan hanya serendah RM20 dan dijamin oleh kerajaan. 
8) PTPTN turut menganjurkan cabutan hadiah Simpanan Bonanza! dan Simpanan    X-Tra Bonanza! dengan menawarkan hadiah yang cukup lumayan. Terkini, PTPTN turut memperkenalkan promosi cabutan hadiah terbaharu iaitu Simpanan Vaganza! yang turut menawarkan hadiah menarik.

Haa baru mention pasal cabutan hadiah tu kan. Sekarang memang tengah hot pun pasal  cabutan ..

1)SIMPANAN BONANZA!, 

a) Terbuka kepada pendeposit yang membuka akaun atau membuat penambahan deposit SSPN-i sekurang - kurangnya   RM1 000 dalam tempoh promosi bagi melayakkan Simpanan Bonanza! SSPN-i.

b) Deposit sebanyak RM1 000 melayakkan pendeposit untuk (satu) 1 cabutan.
c) Tempoh promosi dan tempoh pengekalan deposit macam kat bawah :


Hadiahnya jeng jeng..









2) SIMPANAN X-TRA BONANZA
a)  Terbuka kepada pendeposit yang membuka akaun atau membuat penambahan deposit SSPN-i sekurang - kurangnya RM6 000 dalam tempoh promosi bagi melayakkan Simpanan X-Tra Bonanza! SSPN-i.
b)  Deposit sebanyak RM6 000 melayakkan pendeposit untuk (satu) 1 cabutan.
c) Tempoh promosi dan tempoh pengekalan deposit dan tarikh cabutan hadiah macam kat bawah :

Hadiah yang ditawarkan is..








3) SIMPANAN VAGANZA!
a) Terbuka kepada pendeposit yang membuka akaun atau membuat penambahan deposit SSPN-i sekurang - kurangnya RM500 dalam tempoh promosi bagi melayakkan Simpanan Vaganza! SSPN-i

b)  Deposit sebanyak RM500 melayakkan pendeposit untuk (satu) 1 cabutan.

c)  Pembahagian zon adalah seperti berikut:
  1. i. Zon Utara (Perlis, Kedah & Pulau Pinang)
    ii. Zon Timur (Kelantan, Terengganu & Pahang)
    iii. Zon Selatan (Negeri Sembilan, Melaka & Johor)
    iv. Zon Borneo (Sabah, Sarawak & WP Labuan)
    v. Zon Barat (Perak, Selangor, WP Kuala Lumpur & WP Putrajaya)

d) Tempoh promosi dan tempoh pengekalan deposit macam kat bawah. 






Hadiah best !




Sesiapa yang dah ada simpanan dalam  SSPN-i sangat dialukan ok ! Hadiah sangat lumayan. Nama pemenang akan diumumkan dalam website official http://www.ptptn.gov.my




15 comments :

  1. Ehh..akaun sspn ni yg kite buka utk apply ptptn sama ke dgn yg kt bsn tu yg ade cabutan tu sume? eh eh. konpius lah huhu

    ReplyDelete
  2. abis jer pantang terus bukak akaun SSPN-i nie. Masuk jer RM20 sebulan esok2 nie dah tak payah nk meminjam mcm kita2 dulu nie. Nak bayar online pon dah mudah sgt. :)

    ReplyDelete
  3. kalau apply akaun ni untuk masuk cabutan bertuah je boleh tak kak namee? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Selain dapat menang hadiah lumayan, banyak kelebihannya jika menyimpan di SSPN-i seperti:-

      - Pelepasan taksiran cukai pendapatan sehingga RM6k setahun
      - Dividen yang tinggi dan kompetitif
      - Simpanan dijamin kerajaan
      - Layak mohon pembiayaan PTPTN
      - Perlindungan takaful secara percuma bagi simpanan RM1k ke atas
      - Pemberian insentif Geran Sepadan sehingga RM10k untuk satu famili

      Delete
    2. Boleh. Selain dapat menang hadiah lumayan, banyak kelebihannya jika menyimpan di SSPN-i seperti:-

      - Pelepasan taksiran cukai pendapatan sehingga RM6k setahun
      - Dividen yang tinggi dan kompetitif
      - Simpanan dijamin kerajaan
      - Layak mohon pembiayaan PTPTN
      - Perlindungan takaful secara percuma bagi simpanan RM1k ke atas
      - Pemberian insentif Geran Sepadan sehingga RM10k untuk satu famili

      Delete
    3. Boleh. Selain dapat menang hadiah lumayan, banyak kelebihannya jika menyimpan di SSPN-i seperti:-

      - Pelepasan taksiran cukai pendapatan sehingga RM6k setahun
      - Dividen yang tinggi dan kompetitif
      - Simpanan dijamin kerajaan
      - Layak mohon pembiayaan PTPTN
      - Perlindungan takaful secara percuma bagi simpanan RM1k ke atas
      - Pemberian insentif Geran Sepadan sehingga RM10k untuk satu famili

      Delete
    4. Boleh tiada masalah. Namun, selain dapat menang hadiah lumayan, banyak kelebihannya menyimpan di dalam SSPN-i seperti:-
      - Pelepasan taksiran cukai pendapatan tahunan sehingga RM6k
      - Dividen yang tinggi dan kompetitif
      - Simpanan dijamin kerajaan
      - Layak memohon pembiayaan pendidikan
      - Pemberian insentif Geran Sepadan sehingga RM10k untuk satu keluarga yang layak
      - Perlindungan takaful percuma

      Delete
    5. Boleh tiada masalah. Namun, selain dapat menang hadiah lumayan, banyak kelebihannya menyimpan di dalam SSPN-i seperti:-
      - Pelepasan taksiran cukai pendapatan tahunan sehingga RM6k
      - Dividen yang tinggi dan kompetitif
      - Simpanan dijamin kerajaan
      - Layak memohon pembiayaan pendidikan
      - Pemberian insentif Geran Sepadan sehingga RM10k untuk satu keluarga yang layak
      - Perlindungan takaful percuma

      Delete
    6. Boleh tiada masalah. Namun, selain dapat menang hadiah lumayan, banyak kelebihannya menyimpan di dalam SSPN-i seperti:-
      - Pelepasan taksiran cukai pendapatan tahunan sehingga RM6k
      - Dividen yang tinggi dan kompetitif
      - Simpanan dijamin kerajaan
      - Layak memohon pembiayaan pendidikan
      - Pemberian insentif Geran Sepadan sehingga RM10k untuk satu keluarga yang layak
      - Perlindungan takaful percuma

      Delete
  4. untung betul budak-budak sekarang ni, dah besar nanti tak payah pening kepala mana nak cari duit untuk study.....

    ReplyDelete
  5. Nak buka akaun SSPN-i Plus sekarang? Layari sspn-i.com dan semua urusan boleh dibuat secara dalam talian. Mudah kan!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...