Tuesday, October 27, 2015

Perasaan Saya Semasa Pantang

Hi


Tak tahu lah betul ke tak dia terjun tu pasal tak berjaya menyusukan baby dengan sempurna or ada sebab lain. Kadang2 media ni suka bagi tajuk gempak lebih. As a mother of 2 yang pernah bersalin and pantang sendiri...seriously perasaan lepas bersalin tu lain. Kalau dulu i cam pelik apa benda la yang orang duk sebut2 meroyan2 ni. Memang wujud ke, ke mitos ke. Tapi bila dalam tempoh pantang tu, baru tahu apa rasa nya. Sensitive, cepat tersentuh, kesunyian , sedih segalanya macam tak betul. I pernah rasa nak terjun dari rumah tingkat dua tapi nasub baik la iman kuat lagi, rasa cam taknak la Noah ni i tak terima dia. Murung. Bayangkan la i ni jenis yang 'lantak kau lah' tapi bila phase pantang ni i jadi cenggini !

2 kali bersalin, memang i takde pantang pun. Sebab tu lah takde share tips pantang ke lauk pantang ke kat blog ni sebab tak pantang langsung pun. Husband masakkan sup siap2 and belikan yogurt.  Lepas bersalin kat Noah, terperuk la sorang kat rumah dengan Noah. Rasa sedih sangat, husband pulak kerja. Dia silap apply cuti, pi apply seminggu awal sebelum tarikh. Masa pantang kat Noah, i siap rasa macam taknak Noah tu. astaghfirullah al azeem . Masa tu syaiton pun syok la hasut2. Asyik teringat kat Adam je time pantang Noah haritu. Pulak mengandung rapat2 camni. Nasib baiklah ada kakak and adik yang sangat membantu tolong tengok  and manjakan Adam selama ni. 

Dari mandikan baby, apa2 pasal baby semua i belajar sendiri je. Google, my beloved doctor Intan and kakak yang banyak bagi semangat. Masa tempoh pantang, i tak welcome langsung sesape untuk datang melawat. Dengan takde basic jaga baby nya, i totally zero and takde reference . Terkenjut2 dukung Noah mandikan sebab awal seminggu luka ceaser perit nak angkat kaki jalan pun sakit. Dengan kesan cucuk spinal kat tulang belakang tu yang buat belakang i sakit. 

Google is my teacher and luckily ada kakak doctor so apa2 tak tahu boleh tanya kakak je. Sepanjang pantang, memang tak jawab wassap sesape pun , seboleh taknak sape datang melawat. Bukan sebab apa, sebab takut kena emosi terganggu. Imagine la dah la i takde guide atau tunjuk ajar sape2, harap kat google je pastu kalau pelawat datang "eh pe benda buat macam ni, cara bedung salah ni salah tu salah? Rasa stress gila tak camtu ? Ke patut pelawat tu yang jaga and ajar i berpantang and jaga anak. Nak?

Patutnya seronok nak sambut tetamu and boleh sembang2. 

Kalau takat datang

"anak kau pelik eh. kuat nangis. Anak aku tak macam ni pun"

"susu kau susah keluar eh. sikit"

"anak yang ni tak comel macam abang dia eh"

"aku dulu beranak senang, sekali teran keluar terus"

Statement yang bakal buat stress sebab kita tengah dalam tempoh emosi super duper sensitive. Rasa macam loser nya tak layak jadi mak. Kenapa orang lain senang je breastfeed susu melimpah2? Kenapa diorang bersalin senang ? Kenapa diorang pantang ada yang care untuk jaga ? Adakah aku ni tak layak menjadi ibu ? Adakah aku ni bangang dan patut mati je ? Nak bagi Noah ni kat orang lain boleh tak. Tu antara perasaan yang i pernah lalui. Kemurungan selepas bersalin dipanggil kemurungan selepas bersalin atau kemurungan pospartum. Selepas kehamilan, perubahan hormon dalam tubuh wanita boleh mencetuskan gejala kemurungan. Kalau bukan tempoh pantang, peduli apa orang nak kata anak aku pelik ke, susu iols sikit ke. Tapi kalau dalam tempoh pantang ni serious dia punya sensitive tu lain macam. Memang orang sekeliling kena hati2 lah.

Tak salah kalau makcik2 or pelawat nak tegur or kongsi tapi kadang salah cara buat emosi kita terganggu and rasa loser.  Nak mengajar dan kritik tu dua benda yang berbeza. Sikit2 rasa loser lama2 jadi meroyan. Bila perasaan loser tu datang tu yang mula depression rasa tak berguna. Masa tempoh pantang memang kena berjaga la emosi. I asyik nangis je masa pantang kat Noah sebab rindu kat Adam. So demi nak elak meroyan, i prefer duduk sendiri and zikir sendiri je sambil sibukkan diri dengan kerja2 rumah. Luka ceaser bersalin kat Noah memang cepat gila sembuh sebab i banyak bergerak . Husband siap bawak naik tv masuk bilik lah pastu asyik call suh pasang astro Oasis sebab ada zikir2 sedap in between.

Hari pertama dah cuci baju sidai baju.  For ceaser, lagi banyak bergerak luka lagi cepat sembuh sebab darah berjalan kat tempat luka tu so cepat la luka baik. 

Kemurungan and perasaan over sensitive lepas bersalin ni bukan cerita dongeng. Bukan mengada2.Bila dah lalui sendiri, baru faham. 

Betul punya. 

Jangan datang kalau sekadar nak bagi ucapan "eh badan naik eh"

Bila habis tempoh pantang, All back to normal .




38 comments :

  1. Paling sedih n touching masa pantang. Orang datang n cakap. Ehhhh gemoknyaaaaa engkooo. Eiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul.. ayat paling sakit hati ' nape perut tak kempis2 ye.. kami dulu pun cesar jugak.. kejap je perut kempis... haihhhh

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. jangan kata lepas bersalin, even tak mengandung pon jangan lah dok gedik cakap perempuan badan dah naik or nampak gemuk. Tak pasal-pasal dorg skip meal time tu. Haihhh. Perempuan mmg sensitif sikit bab berat badan nie, and the guys sepatutnya lebih cakna akan hal nie XD

    ReplyDelete
  4. Hah.. paling sadis bila masa pantang, bila orang cakap susu kita tak pekat atau tak cukup. So, sebab tu baby selalu nngis nak susu.

    ReplyDelete
  5. betul tu namee.. sy pun pantang sendiri.. pastu bila tengok orang lain pantang ada orang tolong jaga, masakkan, mandikan baby,,. serius rasa stress n kemurungan..menangis sorang2.. hmm.. but now dah okay dah! tehehehe :)

    ReplyDelete
  6. bagus namee perkongsian mcm ni.. akak pon berpantang sendiri jerk..3 anak...serius..carca marba jerk akak berpantang.. anak kecik2 plak tu..kalo tak igt Allah..meroyan gila dah kot..huhu

    ReplyDelete
  7. harapnya tak semua rasa pengalaman terima tetamu dgn komen2 tak membantu macam tu :P sebenarnya ramai yg datang visit baby and bagi support, share happiness.. semua perkara-perkara gembira. agaknya tgk lingkungan siapa kita berkawan (tu tak masuk sedara mara lagi). kalau kawan tu jenis yang bagi komen tak membina, jgn ajak dia dtg visit hahaha

    ReplyDelete
  8. Saya pun ada rasa murung masa berpantang..lg2 suami jauh dari saya..kadang2 nak marah org sekeliling,tpi tahan jer..tdo dah tentu x cukup2..kena banyakkan bekalan kesabar selepas bersalin..saya x menduga selepas bersalin dugaan lagi berat sebanarnya..bergantung pd dri sesorg tu dah ready or belom..

    ReplyDelete
  9. mmg betul, masa pantang lah setan paling suka.

    ReplyDelete
  10. sy pon penah lalui gak peritnya dah la sy pnya jahitan byak sb first baby sy xpndai terangkat punggung ...mak ayah xda sy anak tunggal kena plak ikot tradisi mak mertua berpantang kena dekat umah nenek husbnd dah la ramai duduk situ ...dgn bising pastu ada plak mulut2 laser apa yg sy beli smua ditegur x kena itu x kena ini nangis hari2 husbnd lak xda dh lek kl keja ..sepanjang pantang sembelit sb mmg hny dibenarkan minum kopi sahaja .... fmly dan kwn2 nak datang pon org x suka bygkan mcm mn keadaan sy bila dh hbs pantang anak sy x dibenarkan bawa balik smapi umur setahun tggal di kampung terpaksa stop bf husbnd plak x berani nk melawan mak dia ,,sy plak cuba bekeras sy nk anak sy n nak antar pengasuh tp tetap x bg smpai sy xda hak dekat anak sy ...apa lg sy boleh buat smapi sekarang sy tertekan now tgah mengandung anak kedua apa lg dugaan sy akan tembuh ..serius saya x kuat ...sy cma ada mak saudara sorang sahaj yg paling rapat ...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis, cuba berpantang sendiri, atau dapatkan khidmat pantang kat confinement centre.

      Sy yang dah anak 2 ni pun orang still complainy itu ini.

      Sabar ye..

      Delete
    2. ye ke kak, sy takut mcm tu kak..
      sy cepat terasa

      Delete
    3. Kuatkan semangat utk berpantang sendiri di rumah...kalau blh cari sesapa bidan yg blh jaga masa kite berpantang...saya baru abis pantang...mmg saya pun alami hampir nk meroyan...sadis sangat...sementara tgh mngandungi ni usahakan la cari bidan...anak kite...kite jaga sendiri nanti bila dah besar die x rapat dgn kite...rasa down sgt...kite dh susah payah melahirkan bby...susah senang biar kite tanggung bersama dgn suami.

      Delete
    4. Kuatkan semangat utk berpantang sendiri di rumah...kalau blh cari sesapa bidan yg blh jaga masa kite berpantang...saya baru abis pantang...mmg saya pun alami hampir nk meroyan...sadis sangat...sementara tgh mngandungi ni usahakan la cari bidan...anak kite...kite jaga sendiri nanti bila dah besar die x rapat dgn kite...rasa down sgt...kite dh susah payah melahirkan bby...susah senang biar kite tanggung bersama dgn suami.

      Delete
    5. Sy pantang rumah sendiri, husband, mak sendiri, maid..smua ada tunggu..tp tetap rasa bersendirian.. sy pisah bilik dgn suami sbb tahu dah dr pengalaman yg dulu2..dia akan tinggalkan bilik utk tido kat luar sbb baby menangis..tak pernah tolong uruskan baby. jd sbb taknak sakit hati sy siap2 kan bilik utk pantang sendiri. Mak ada tp dia tak tau apa2.. dia tolong rebus air daun je. Makan sy maid buatkan, tp mandi anak, bertungku, bertangas ke ape smua buat sendiri. Paling sedih ingatkan balik rumah dr hospital tgk lauk ape pun takde..pi cari roti sebab lapar dan letih. Sakitnya rahim mengecut, sakit badan, susu sakit, sembelit buasir berdarah, anak menangis tak puas susu, tak tido malam..smua tanggung sendiri. Mujur ipar duai tak datang..hat tu mulut lagi tak menahan.. hrm tahlah.. kenapa perempuan sanggup menempuh siksaan demi siksaan mcm ni kan. Ku tak mengerti.. haih mmg meroyan dah tp ingat kat Allah dan anak yg tak berdosa, kutahankan jua..

      Delete
  11. sy merasainya smpai ke hari ni sy tertekan bygkan anak dipisahkan dr sy kononnya x percya kan pengasuh ... tambah2 cucu sulung pula dah tuh masa pantang sy terseksa terpksa ikot smua kehendak fmly mertua ..mak mertua sy ok cma nenek yg byak pantang larang konon tradisi berpantang smua di umah dia..dhla ramai tggal kat umah nenek bising x selesa n mak saudara husbdn mcm x suka .sy plak mmg kematian mak ayah n ank tggal satu2 nya famly yg sy ada hnyalah mak saudara sy tuh pon bila mak saudara sy dtg bawa biskut kering pon x dibenrkan makan ..kwn2 bawa hadiah disuruhnya buang alasannya sb nenek hsbnd ni percaya kata ada bnd aburuk konon org dtg dgn niatt x elok ..apa perasaan ibu2 klu berada di tempat sy ..sy pendamkan perasaan sb sy xtahu nk ngadu pd siapa ..smpai skrg anak sy dah setahun lebey x dibenarkan bawa balik dan mgkin xkan bawa balik smpai bila2 ,,anak sy di kedah dgn mertua tp sy di kl bygkan dugaan sy klu melawan rumahtangga sy hancur ...skrg tgah mgndung anak kedua sy masih trauma nk berpantang di kampung ..n diorg bising konon sy ni gatal nak beranak lg pdahal anak kecik .. inilah pengalaman sy ...sgt perit ... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis,kesiannya.. Cuba la berbincang dgn suami.. Sy duk berjauhan ngn suami sbb kerja.. Tp sy jaga anak2 sy semua, 3 org.. Hantar ke taska. Cubalah berbincang elok2.. Doalah kt Allah.. Msti kita nak jaga anak kita sndiri... Ya Allah, permudahkanlah urusan sis ni..

      Delete
    2. maaf.tp sy rsa puan kna dn tpksa btegas.ank puan hak puan.lau suami x mampu nk back up,puan back up diri sndiri.kesian anak mmbesar bkn dgn mak sndiri.bila nk balik rumah sendiri,kemas je semua barang puan dan baby,balik kL.apa yg dorg blh buat? xde undang2 yg pisahkan anak dgn ibu.suami kena btanggungjawab.maaf ckp,bkn jadi dayus.keluarga puan,suami nakhodanye.kalau ketuanya x boleh nk kemudi hala tuju rumahtangga,untuk apa ada nakhoda..

      Delete
    3. sangat simpati dgn puan.. mungkin artikel ni blh membantu sedarkan suami? suami perlu ditekankan dgn kata2 nih. saya doakan dipermudahkan utk puan dapat semula anak puan

      Perlu ingat wahai para suami
      TEMPOH BERPANTANG IALAH MOMENT UNTUK ISTERI
      BUKAN UNTUK IBU BAPA ANDA, MERTUA ANDA, IPAR-DUAI ANDA MAHUPUN JIRAN TETANGGA ANDA.

      https://www.facebook.com/ice300508/posts/10206137419487769

      Delete
    4. sis sy pun penah alami sama jugak.kena berbincang dgn suami.bagitau kita ni ibu kena belajar jaga anak sendiri. kalau tak jaga sendiri sampai bila2 pun kita takde pengalaman.jangan sampai orang kata kita ni tau beranak je.lepas beranak bagi mak jaga.adik beradik lain akan jeles anak kita mak jaga.biarlah susah2 pun kita suami isteri yg tanggung.bincang elok2 dgn suami ye..inshaAllah dipermudahkan...aminn

      Delete
    5. Mawar Berduri... kalau la saya boleh membantu... huhuhuhuuu... ingatkan dalam drama/sinetron/novel je kisah-kisah mcm nih.. reality pun ada.. adoyaaiii.. pada saya husband la yang kena main peranan.. berbincang hati ke hati.. tp tula kan, nk cakap lebih2 pun, i'm not in your shoes.. pape pun saya doakan yang terbaik untuk MB.. semoga Allah permudahkan semua urusan MB... Amiiinn..

      Delete
  12. Oooo..ok....sama.
    ..rasa nak campak je budak kembar tu masa diorang menangis berjemaah....

    ReplyDelete
  13. kadang2 tetamu ni ada yang membantu dan ada yang tidak... so hak kita nak tentukan sape yang boleh datang rumah. saya pun 2 kali mengandugn 2 kali berpantang pun kemurungan terjadi jugak... apa pun kita kena kuat... zikir banyak2.. insyaAllah dapat bertahan smpi habis tempoh berpantng.

    ReplyDelete
  14. paling stress bila dalam pantang mother in law mula mengungkit cite 2-3 dulu...mcm mne dia xizinkan kami bkawin n mcm2 la dia melalut....huaaaa perasaan xpyh ckpla...cmpur2...suami pulak bt hal...adoiii..

    ReplyDelete
  15. sy baru mengandung jalan 6 bulan, belum bersalin pun dah rasa depressi. Time dengar komen:
    1. Eh, asal perut ko besar sgt, aritu Yani pregnant 6 bulan pun kempis je (terasa tahap 1)
    2. Kenapa ko x larat, aritu Yani pun pregnant, boleh je dia siapkan event sampai pukul 11 malam (tahap 2)
    3. Yani cakap: Asal dia preg macam tu, dulu i pregnant larat je buat kerja macam-macam (paling terasa)

    hari-hari terasa, pastu hantar surat resign…
    biar duduk umah, x yah dengar orang compare

    ReplyDelete
  16. Been through that experience too.sometimes jeles tgk org yg dpt pantang scr total tnpe buat ape2 slaen mnyusukn ank huu

    ReplyDelete
  17. Ha ah..betul la. Saya siap up status kat fb hint2 sape yg ada niat nk ziarah. Selain perasaan mcm tulis kat blog tu..risau baby kena jangkitan semua pun ada gak sbb kwn dah terkena..baby dlm hari, org sakit mata dtg cium2 baby. Bila sakit..mak dlm pantang gak kena jaga sbb suami keje kan. Tu yg bila kwn lain citer ramai dtg ziarah time pantang..saya wat bodoh je. Keselesaan saya dan anak lg penting..lg2 baby kan nk menyusu byk kali.. Dan saya mmg ada rasa nk terjun tingkap sbb rasa mcm xde org syg. Masa tu kebetulan abg suami duk rumah gak..jadi suami asyik dgn dia je biar saya dlm bilik. Terasa sgt2.. lps dari tu..saya pesan je kat semua org..kalau time pantang sebolehnye elakkan org tido rumah kita lelama..

    ReplyDelete
  18. akak berpantang dgn anak sakit jantung
    akak memang tak bagi sesiap datang
    tak angkat phone
    rumah macam gua

    ReplyDelete
  19. betol..
    i ms pantang x welcome sgt pon org nk dtg.
    family terdekat sahaja.
    sebab time pantang is time nk berehatkan bdn sume2.
    jiran2 pon xdtg. hu3. mungkin diorng pon tau dlm pantang kene banyak rehat.
    lantakla org nk ckp sombong ke ape..kalau yg datang menyakitkan hati/compare itu ini..
    dh jd mak2 ni bru tau mcm mana and ape tu meroyan/kemurungan...
    anak bru nangis sket pon ttbe dh stress.
    haha

    ReplyDelete
  20. i bsalin 4 kali, 2 kali je mak jaga..yg no 3 dan 4 pantang sendiri je.Bila pantang sendiri tu serupa tak pantang jugalaa..tp yg teruk pantang anak ke 4 ni, kali ke3 czer dan terus ikat.Sakit ikat tu lg lama dan bisa dari luka czer tu.Plus anak2 i 3 org hero..dahla tido bawah..kaki i ni mmg ntah bape kali da dorg pijak2..minggu ke 2 i demam, blood pressure tinggi. Hari2 la misi datang monitor..sampai naik bosan i.Dorang pun bosan kot asyik kena dtg rumah tengok i.Haha..
    sedihnya lepas abis pantang ni perut muncit balik..badan naik balik..dan tukang urut kata bdn i byk angin, peranakan timbul balik padahal haritu dah kecut.Gara2 tak pantang..sob sob

    ReplyDelete
  21. Belum pernah lagi berpantang. Tak tahu apa rasa. Tapi pernah adik saya cerita dia meroyan time berpantang. Badan lemah sejuk semacam. And ada satu masa dia cakap tiba-tiba dia macam orang giler. Ketawa tak tentu pasal. Takut pulak saya dengar.

    http://angellovesoldier.blogspot.my/

    ReplyDelete
  22. kalau saya, siapla saya basuh... saya jenis cakap A...A la... jangan nak degil bila saya buat keputusan, sbb itu anak kita, penat mengandung, kasi "org" pulak... kalau nak meh sini duduk sama2 ngan kita, haaa jagalah baby tu, senang kita pantau.... setiap mslh ada penyelesaian....

    ReplyDelete
  23. muja tak pernah berpantang. tpi still nak komen. umi muja keje sepanjang hari. memang tak sempat nak uruskan muja nu. bila borak dengan mil hari tu, ada beritahu dia, muja nak pantang rumah dia. mil baik sgt. harap2 bertambah2 baik masa berpantang nanti. hehehe

    ReplyDelete
  24. samala kita.tambahan saya dalam pantang tengah potty training kan anak sulung lelaki yang cukup umur 3 tahun. asyik terbabas je dia.huhu. taim mengurus abg, adik melalak2.

    ReplyDelete
  25. Saya pun takleh nak berpantang sebab no one nak jaga saya masa pantang. Pas bersalin kuar je dari hospital kat umah dah kena kemas umah n lipat kain baju. Kadang2 tak suke bau peluh dan bau hubby. Tak suke juga nama anak yang hubby namakan. Rasa nak buang je anak tu masa tu. Ade kawan datang konon nk jenguk kita lepas bersalin. Tapi mengata rumah bersepah dan sound kena rumah sentiasa kemas. Elok dia jangan datang langsung. Dah nampak bdn berikat berbengkung muke x larat tengah pantang. Kalau nak nolong tak apa juga. Ni, dahlah tak memahami. Lagi nak mengata. Itu pengalaman saya. Sekarang pun saya sedang sarat mengandung. Mempengaruhi penulisan yang agak beremosi. Mohon maaf yer..

    ReplyDelete
  26. Saya pun takleh nak berpantang sebab no one nak jaga saya masa pantang. Pas bersalin kuar je dari hospital kat umah dah kena kemas umah n lipat kain baju. Kadang2 tak suke bau peluh dan bau hubby. Tak suke juga nama anak yang hubby namakan. Rasa nak buang je anak tu masa tu. Ade kawan datang konon nk jenguk kita lepas bersalin. Tapi mengata rumah bersepah dan sound kena rumah sentiasa kemas. Elok dia jangan datang langsung. Dah nampak bdn berikat berbengkung muke x larat tengah pantang. Kalau nak nolong tak apa juga. Ni, dahlah tak memahami. Lagi nak mengata. Itu pengalaman saya. Sekarang pun saya sedang sarat mengandung. Mempengaruhi penulisan yang agak beremosi. Mohon maaf yer..

    ReplyDelete
  27. Saya pun takleh nak berpantang sebab no one nak jaga saya masa pantang. Pas bersalin kuar je dari hospital kat umah dah kena kemas umah n lipat kain baju. Kadang2 tak suke bau peluh dan bau hubby. Tak suke juga nama anak yang hubby namakan. Rasa nak buang je anak tu masa tu. Ade kawan datang konon nk jenguk kita lepas bersalin. Tapi mengata rumah bersepah dan sound kena rumah sentiasa kemas. Elok dia jangan datang langsung. Dah nampak bdn berikat berbengkung muke x larat tengah pantang. Kalau nak nolong tak apa juga. Ni, dahlah tak memahami. Lagi nak mengata. Itu pengalaman saya. Sekarang pun saya sedang sarat mengandung. Mempengaruhi penulisan yang agak beremosi. Mohon maaf yer..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...