Tuesday, October 20, 2015

Support Breastfeeding !

Hi


Benda yang berkali2 dipesan oleh doktor masa i bersalin , "nameerah menyusukan anak ya". Berapa ribu kali dipesan. See betapa banyaknya benefit menyusu bayi sampai doktor pun pesan berkali. Siapa yang dah jadi mak tahu lah kebaikan breastfeeding, susu yang paling terbaik untuk tumbesaran baby and bagi antibodi  yang kuat untuk baby so nanti baby tak la selalu sakit macam diarrhoea, respiratory infections, allergy, asma , etc. Selain tu susu ibu sangat bagus untuk brain development bayi. Bukan kebaikan untuk bayi je, tapi untuk ibu sekali since boleh kurangkan risiko dapat breast cancer. 




Now kan bulan Oktober so Pink Oktober bulan campaign anti-breast cancer  tehee ! So salah satu cara untuk avoid breast-cancer is dengan breasfeeding. Lagi satu yang syok, breastfeeding mom ni lebih cepat kurus boleh turun up to 600 calories a day wehee.Banyak kebaikan breastfeeding ni tapi masalahnya bila in public ramai ibu yang segan. I tak tahu kenapa ada certain people yang rasa breastfeeding ni macam lucah. Bilik nursing dah la kurang, so we dont have a choice terpaksa la breastfeed in public.

 Of course cover with kain tapi certain people pandang pelik. "Eh hello anak iols lapar kat sini" . Kenapa pandang pelik eh eh "you nak sikit ke?" ekkekeke. So sebab camtu la ramai ibu yang jadi segan. Sampai terpaksa cari ceruk2 dan breastfeed sambil duduk bersila supaya orang tak nampak. Sad and true stories Kalau tengok zaman sekarang macam2 kemudahan dah untuk breastfeed. Salute dengan usaha2 untuk support breastfeed ni.

Kain cover design khas untuk jadi cover nursing, design baju and bra yang mudah untuk ibu2 menyusu. I tengok banyak dah baju yang breasfeed friendly yang dijual. Siap tak nampak macam baby tu tengah breasfeed pun. ehee makcik sukooo. So boleh rilex2 sambil breasfeed  and takde sape nak pandang pelik bila mak kena selak baju untuk breasfeed. Pergi beli satu. Memang tak nampak macam breastfeed pun, nampak cam anak tengah tidur je wehee.

Sebaiknya menyusu exclusive sampai bayi 2 tahun tapi paling2 pun at least 6 bulan terawal sebab umur 6 bulan terawal tu sangat penting untuk pembesaran bayi! Sekarang Kementerian Kesihatan pun nak buat campaign tentang kesedaran kebaikan  breastfeeding  to baby and ibu . So yeah ! 

Kita semua ibu pun nak yang terbaik untuk anak kan so yeah selagi boleh breastfeed , mari cuba ! 

Boleh baca kebaikan dan info tentang breasfeed di we www.infosihat.gov.my  . Buat tambah ilmu . :)





11 comments :

  1. Hi namee. Great post. Truly agree with breastfeeding.

    ReplyDelete
  2. Ye..support bf...tp berjaya susukan 1/5 org anak je...mental tak kuat...

    ReplyDelete
  3. Hai, suka baca blog u. Banyak idea dan sangat spontan. Apa pun,jemput join first giveaway saya...

    http://misssempire.blogspot.my/2015/10/first-giveaway-miss-s-empire.html

    ReplyDelete
  4. yes!.. btui tu

    Jemput singgah blog Nurfuzie.com
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
    Dan Entri terbaru di Veterinar | Cara Memberi Ubat Kepada Haiwan

    ReplyDelete
  5. Hi akak...yeah support breast feeding hihi..walaupun saya belom kahwin and tak de anak tapi as a girl, still lagi support breast feeding. Good for mommy and baby too.

    ReplyDelete
  6. akan lebih selesa bila menggunakannya tanpa rasa bimbang terselak..

    ReplyDelete
  7. Baru tahu breastfreeding boleh cegah kanser payudara. Makin semangatlah nak susukan baby lepas nie.

    http://angellovesoldier.blogspot.my/

    ReplyDelete
  8. Sy masih lagi bf anak sy yg berumur 3 tahun..

    ReplyDelete
  9. Masih lagi menyusu ank umo 9bln... moga ade rezeki sampai 2thn utk anak yg ke 3 ni

    ReplyDelete
  10. alhmdulillah..support BF..sy masih bf 2 anak, 3 thn dan 20 hari;)

    ReplyDelete
  11. thank you for the information, interesting post. I hope this content can be benefits for anyone. cara menyembuhkan diare

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...