Friday, November 27, 2015

5 Kebaikan Utama!

Hi

Sebaik2 seperti yang dicipta susu keluar dari ibu untuk baby yang dilahirkan. Waa ayat i skema sangat hahahh. Tapi yeah bila2 fikir2 cantik2 je circle manusia ni, bila pregnant kilang susu akan diproses Selepas melahirkan, automatic baby tahu macam mana nak isap. Pernah terfikir tak kejadian tu ? Kejadian semulajadi, baby lahir2 tahu nyot2 . Sangat wonderful tetiba i sebak haha. Teringat lagi first time masa balik dari hospital, i try letak Adam kat my nipple then terus Adam cari2 and pandai hahaa. 



Sangat banyak kelebihan breasfeeding ni . 

Full of antibodi. Susu ibu ni totally 100% bagi antibodi lengkap untuk baby. Sebab tu lah doktor memang seboleh2 paksa ibu fully breastfeed awal 6 bulan sebab 6 bulan tu perut baby still sensitive so susu ibu yang paling terbaik untuk bagi zat yang cukup. Jangan sesekali bagi baby bawah 6 bulan makan air beras ke, air anggur janggaannn. Usus baby bawah 6 bulan belum ready untuk digest semua tu lagi nanti end up usus rosak.  Selama i medical checkup mse bersalin tu asyik kena remind benda sama. At least awal 6 bulan tu kena bf hehee.

Baby mother bonding. Bila breastfeed ni, bonding between mak dengan baby lagi feeling. Nanti rasa macam 'ey sayangg nyaa janji xnak marah' hahaaa. Rasa macam connected gitu.  baby pun dapat membesar dengan sepenuh perhatian untuk awal 6 bulan tu especially. Macam proses berkenalan, dari situ kita dapat faham baby kita dari cara nangis semua.




Lebih cepat kurus. Time i pregnant, badan naik sampai 70kg wey besar gila hips takleh blah rasa cam Beyonce jap tapi versi perut besar ahh. Bila breastfeed ni memang badan akan cepat turun. Tapi ada tips ! Bila breastfeed kan akan rse lapar, so bila lapar je makan sayur and buah banyak. Jangan take carbs banyak sgt tu badan memang naik. Memang terbukti ibu yang bf ni lebih cepat turun berat badan.

Jimat duit hehehehe. I siap kira2, susu formula sebulan untuk baby kurang2 pun mau 300 ke 500 gak. Kalau susu mahal up to 1000 kot sebulan. Tapi susu mahal macam mana pun still x dapat lawan susu ibu. Itu memang tak leh nak disangkal lah. So jimat duit kat situ lah. hihii

On the go. Susu ready set go nama dia. Kalau nak travel ke mana2 senang ah. Takyah fikir nak bawak botol susu, susu tepung ke. Takyah lalui2 detik2  "bang singgah rnr sat nak cuci botol, amik air panas kat kedai nasi Kiah tu ya bang" haha. I selalu camni sebab Adam dulu tak dapat exclusively bf. So sad right. Sebab tu lah i berkempen ni.

Memang banyak kelebihan breasfeeding ni. Semua ibu pun nak yang terbaik untuk anak. So yeah dont judge each other . Apa yang masih boleh usaha, chaiyokk !! This post untuk awareness tentang kelebihan2 susu ibu dan pentingnya susu ibu untuk bayi 6 bulan awal. 

Toodles :)







15 comments :

  1. wah namee sejak ada helper ni banyak lak posting haha. sebelum ni jarang2 juga.. hihi
    im your silent reader :P

    ReplyDelete
  2. yup, indee..bf mmg cpt turunkn brt bdn.. ms pas sebulan bersalin, g check up berat turun byk.. nurse terkejut..dia ckp akak diet.. apakah..

    ReplyDelete
  3. Yup.saye pun sokong breastfeeding..time bace entry namee ni pon tengah ngepam :)

    http://prettyvrach.blogspot.my/2015/11/ogx-renewing-argan-oil-of-morocco.html

    ReplyDelete
  4. sangat jeles dengan ibu2 yg dpt menyusukan selama 2 tahun... tapi takpelah.. rezeki my baby sampai 7 bulan haritu... hope for next baby dapat lebih lagi...

    ReplyDelete
  5. Betul.. sangat banyak kebaikannya..
    tetiba teringat kenangan menyusukan anak2.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  6. Iday paling suka bila BF ni semua berat badan turun. Macam tak sabar nak mengandung ni. Hahahaha

    ReplyDelete
  7. Cute"nya anaknya hehe

    Kalau pada boring bisa kunjungi nih situs nonton online gratis : http://www.senimovie.com/

    ReplyDelete
  8. Namee breastfeed sampai berapa bulan?

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...syukur dan berbanggalah ibu2 kat luar sana yang dapat bf anak2...

    Mcm kes sy,ada dua org anak2..dua2 xdpt bf sebab ada masalah cleft palate..sucking slow & can't lacth dgn kuat..sedih tu mmg sedih tp apakan daya..perancangan Dia yang terbaik..sempat la dua minggu pump susu nieh tapi lama kelamaan semakin sikit sebab baby xisap.

    Dalam masa yg sama terpaksa jugak bagi fm sebab baby lapar..xkan nak anak berlapar kan..

    kepada yg boleh bf baby..teruskanlah..semoga matlamat ibu2 semua tercapai.

    ReplyDelete
  10. InshaAllah niat di hati nak fully bf sampai umo 2 yo....semoga dipermudahkan...aminnn

    ReplyDelete
  11. x susah sbenarnya nak bf baby...klu ibu kerja , boleh je.pump susu buat stock anak.kat rumah , kalau nak kluar rumah..segan nak selak.baju , pun boleh je simpan dalam botol..yg penting susu yg ank susu tu adalah susu ibu... klu dah pasang niat , Inshaa Allah...semua boleh je...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...