Tuesday, December 22, 2015

Makanan Tambahan Untuk Bayi

Hi

What i can say is,  motherhood journey ni banyak sangat excitement dia. *wipe tears* Bila dah lahir, experience breastfeeding and baby's development perkara yang indah for mothers. "eh baby dah pandai senyum" ..hihiks. Mak yang excited gila, kecoh satu dunia. Siap up post kat fb lagi hahah.



Tik tok tik tok, tahu2 baby dah besar. Pengalaman with Adam and Noah,  excited bila baby umur nak masuk umur 6 bulan. heh sebab dah nak mula bagi solid food. Excited nak suap makanan. First solid food yang i bagi Noah is puree. Borong habis fruits and vegetables kat supermarket sebab nak buat stok puri untuk sebulan. hahaa. Tapi kadang Noah boring, taknak makan puree or porridge lagi so setiap minggu akan selang2 bagi Noah makan Nestle Cerelac.

Dari Noah 6 bulan, contoh Isnin sampai Rabu bagi puree, then Khamis i bagi Nestle Cerelac. Sampai sekarang Noah dah 11 bulan, still buat gilir2 macam tu. Walaupun iols bagi Noah Nestle Cerelac 2 kali seminggu, memang digalakkan untuk ambik Nestle cerelac ni sekali sehari untk setiap hari ! Menu sekarang for Noah, bubur , puree, pasta and Cerelac®  Setiap bulan memang akan prepare homecook food untuk stock sebulan. Cuma bila baby boring lah then tak pasti cukup ke tak zat yang diperlukan untuk baby membesar. 

Then I tak sure samada meal yang I masak setiap hari untuk Noah cukup kandungan iron and vitamin ata tak, sebab homecook ni kadang kala terlebih temperature , zat makin kurang. Kalau pagi makan puree, then petang bagi Cerelac®


Haritu  Cerelac® launched infant cereal formula baru dengan 25%  more kandungan iron berbanding resepi terdahulu. Iron ni penting sebab dia penting dalam membantu mengurangkan risiko penyakit anemia.Tau tak penyakit anemia ni apa ? Kurangnya sel darah merah dalam darah. Bahaya jangan main2, thats why budak yang tengah membesar need more iron. Lebih-lebih lagi, formula baru ni mengandungi Bifidus BL dengan gabungan Vitamin A dan C yang mampu membantu perkembangan dan pertumbuhan anak-anak kecil..





Dalam banyak2 brand yang keluarkan produk cereal baby, i prefer Nestle Cerelac® ni sebab during my first motherhood journey with Adam , Adam memang taknak makan apa2. Puree, bubur semua taknak omaigod stress gila sebab risau lah kalau tak cukup zat. Baby mula 6 bulan dah perlu take solid food untuk pembesaran tapi dia taknak makan apa2 haihhh. Tapi bila cuba Nestle Cerelac®, finally dia nak. fuhhh. Ingat lagi first Nestle Cerelac® yang i cuba tin warna biru Rice tuh. 



- No preservatives. Kandungan bahan-bahan natural. 
- Strict requirement on food safety norms. 
- Bijirin ditanam di ladang yang selamat. Petani-petani dalam gambar diatas tu lah yang tanam padi Cerelac® di Kedah tu hah.. hewhew
- Up to 100 kali process check up dalam menghasilkan produk yang bersih, selamat dan berkualiti tinggi !









Tadddaaa ! Nestle Cerelac® with improved formula , lebih 25% kandungan iron daripada formula sebelumnya. Ramai yang tak tahu, keperluan zat besi harian baby dari umur 6 bulan sampai 11 bulan berdasarkan RNI Malaysia 2005 is 9mg setiap hari. I tak dapat agak dari homecook yang i bagi setiap hari tu cukup atau tak kandungan zat besi. Nestle Cerelac ni memang ada 5mg per serving 50g, so boleh estimate lah cukup ke tak tiap hari 9mg tuh. 


I cuba kat Noah 2 variasi ni, Oat, Gandum and Prun and Multi Bijirin & Sayur- sayuran





Kalau tengok kat kotak tu, ada yang stated 'dari 8 bulan' or 'dari 12 bulan' kan. Yang beza nya is the texture. Kan baby umur 6 bulan mula2 belajar rasa, then dah mula nak rasa texture. Berperingkat. Tapi kalau nak cuba texture baru kat baby 7 bulan boleh. Takde masalah.




halus je . Konsep dia sama macam kita blend porridge baby, so bubur tu tak berketul-ketul.

Cara nak bancuh pun senang je, 

1) Cuci tangan dulu, haipp ! Make sure pinggan and sudu semua bersih. Perut baby sensitive. 
2) Tuang 150ml air suam dalam mangkuk (lebih kurang daripada 40c supaya probiotiks tidak dimusnahkan)
3) Tambah 50g or 5 sudu besar Nestle Cerelac

4) Kacau sehingga sebati dan suap baby hiks !




I suka tambah puree. 


Detail tak instructions i bagi, haha semangat. Tapi kadang2 i saja add up puri untuk tambah colors hehehh. Kadang letak tomato puree, brokoli, carrot , ikut mood lah heheh. Overallnya dibuat dari bijirin and mix bahan2 semulajadi sayuran dan buahan. 




So far Noah and Adam suka Cerelac®. Pernah cuba brand ni je sebab ada Bifidus BL probiotik. Bifidus BL probiotik ni Bifidobakterium laktis yang membantu meningkatkan bakteria usus yang bermanfaat.  

Camtu lah. Gilir2 bagi makan . Then kalau nak travel, i standby bawak Nestle Cerelac® sebab if bawak puri travel jauh memang tak tahan lama. Takkan lah nak bagi makan tapau beli nasi goreng suap baby pulak hahah. so memang bawak la Cerelac® ni. Bancuh dengan air je. Yang penting i dah kira 9mg iron cukup Noah makan, then only i boleh hidup tenang. hahah



Banyak variasi ada . Boleh tukar ikut selera. Nak tengok variasi lain and series of Cerelac products boleh tengok kat website ni CERELAC Infant Cereal




8 comments :

  1. Menarik nya, serius menarik. Boleh cuba next time sbb masa adra ni mcm xberani je nak bg and xtahu sgt. Gigih la bg puree je.hahaha kadang2 naik malas pun adr nk blend ni ;)

    ReplyDelete
  2. excitednya tgk namee bagi noah makan..tiap kali u cerita pasal adam n noah i teringin nak ada baby lagi...tapi macam dah lanjut usia pulak rasa...at the age of 38 nak masuk 39 larat lagi ke...hmmm

    ReplyDelete
  3. cerelac ni baby 6months x boleh lg eh?

    ReplyDelete
  4. Nice sharing... boleh suruh wife try campur gini gak utk baby...

    ReplyDelete
  5. kalau adam pun makan cerelac ni, nak try la bagi kat my daughter yang dah umur setahun setengah

    ReplyDelete
  6. Comelnye Noah... geram pulakšŸ˜‚

    ReplyDelete
  7. Salam.. sy selama ni silent reader je.. harini rasa mcm nk komen.. :)

    sori to say... actually, x bagus baby mkn processed food. Tau x cereal mcm ni byk gula? ;D so mmg not suggested utk slalu consume.. atau pn sbb mls nk msk homecook food tiap2 hari then nk sng bg je mkn ni semata2.. *my 2cents utk mommy yg malas2*..

    unless la mcm problem adam tu hehe.. but namee add puree tu mmg good idea!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...