Wednesday, December 16, 2015

mom syndrome

Hi

Itu hari, bibik tengah tengok kan Noah and Adam main2, tetiba dia cerita. 

Bibik : Iyaa di rumah kongsi sana ada baby baru 2 bulan masih basah lagi. 

Me : Yeke, bapak dia kerja apa ? Indonesia ke ?

Bibik : Iya lah, bapak kerja kilang besi sana. Emak nya tak kerja la mau jaga baby. Baby nya nangis teruss . Iya lah rumah kongsi sana kan panas. Tak cukup alat kelengkapan. 

Me : Yeke.  ( Yeke jela, nak komen apa kan ekkekek tapi rasa sedih lah sebab baby)

Bibik : Iya lah, kasihan. Awak kalau ada baju anak takmau pakai boleh kasi saya kasi sama dia orang . ( dia orang tu diorang)

Me : Eh banyakk baju2 Adam dulu masa baby. Tak muat dah, banyakkk bik . Nanti saya keluarkan cuci kasi sama kawan bibik tu. 

Bibik : Iya ? Kasi sama saya nanti. Tak ada baju anak dia.

Me : Takpe saya kasi semuaaaa nanti. Sebab dah tak muat dah. ( sungguh2 nada aku niat nak memberi)

Pun buka lah almari. Keluarkan semua baju2 Adam masa baby and belek satu2. "Eh ni simpan lah kenangan". Nanti keluarkan lagi satu , "eh ni simpan lah , kenangan" . Eh yang ni Adam pakai masa ni kita pergi Mydin. Simpan lah. Eh yang ni masa Adam setahun. "

Lagi dibelek, lagi banyak kenangan. Last2 dah habis dah semua digodek tapi takde satu pun yang rasa boleh diberi hahahh. Rasa macam beratnya nak lepaskan. Selalu tengok cerita The Clean House kat channel DIVA astro tu. Ape benda la rumah sepah banyak sangat barang. Ada satu episod tu, mak ni ada 5 orang anak laki tapi semua dah besar gajah dah pun. Tapi dia duk simpan lah baju2 anak dia masa kecik, baju costume comel2 masa anak dia pakai dulu pun dia tak buang. 

Katanya sayang nak lepaskan. Rasa macam berat sangat. I tengok cam "pe benda laaa"Pulak i ni jenis tak sayang barang pun. Kalau beli baju ke apa, nanti cepat je barang tu dah jadi pre-loved item ready for sale. haha. Jenis tak begitu hargai barang. Mahal atau murah, dapat layanan sama saja tak kira darjat ekekek.


Dah kuning2 dah. 

Tapi bila tengah belek2 baju baby Adam,  dekat sejam jugak lah i duk menung tengok baju2 Adam and Noah. Especially Adam lah sebab Adam ni macam my first love dalam motherhood. Belek2 siap bau2 lagi, cepatnya anak aku besar. Sedih. Bila masa korang melonjong. 

Selalu nampak kalau dah lepas nikah, yang mak pengantin laki duk nangis2 beriya. Bila tengok, "sayang nya mak dia kat anak dia " . Tengok jela khenn, iols tak feeling apa pun. Pastu kalau tengok drama, yang watak mak mertua jahat duk mendengki dengan menantu pompuan sebab jeaolus sangat anak laki dia lepas kahwin tak sayang dia . Cerita Mexico slalu lah cenggini. Menantu punya lah dada silicone pun dia tak puas hati lagi, hasut anak laki dia suh cari lain gak. Mesti nak mendengki kan. 




Adakah i akan jadi mak mertua pendengki juga.

T_T

hanya mak mak saja yang paham. :(

Why u lonjong so fast. :(

Last2 baju nak sedekah i beli baru je ekkekekek. 

Memories are priceless . :(








24 comments :

  1. Hahaha.. Lawak lah Namee. Adeh, macam ni rupanya kalau jadi ibu.

    ReplyDelete
  2. huhuhu... betul tu... syang sangat nak bagi kat org w/pon penuh 1 kotak baju yg tak muat nak pakai... lebih2 lagi kalau bju 1st bby pakai masa keluar dr labour room... :')

    ReplyDelete
  3. Hahaha.. betullah Namee..
    Hb akak sikit punya bising, akak masih simpan baju2 baby walhal anak paling kecik pun dah nak masuk 4 tahun.. pada akak, akak sayang nak bagi kekonon kotlah termengandung lagi.. miahahaha.. nampak tak kedengkian di situ..

    ReplyDelete
  4. haah I pun banyak yang I sayang -.- yang dah tercabut butang ke apa ke semua sayang. waduh . I pun pernah terfikir macam mana lah I layan menantu I. >,<

    ReplyDelete
  5. ha sama la.. tp yg teruk sgt, buang je. x sggup nk bg org. hii.

    ReplyDelete
  6. same...sy pn rse bnde yg same..konon2 nk bg kat sedare baju baby lama..tp xjadi sbb syg yg amat..huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. namee..i pun mcm tu..tu kat rumah byk sgt brg..kasut yg tak muat pun byk..konon2 1st gaji la..time nikah la..tapi yg jadi pembersihnya sape tau? my father..masa i pergi keje..dia kumpul semua brg and pi masuk dlm tong derma..mula2 panas hati..lama2 bila dia ckp 'ko bukan pakai pun..buat habuk je' then redha kan je la..tipsnya biar org lain bersihkan utk kita..tp baju anak i mmg x buang mana2..turun kat adik dia..

    ReplyDelete
  8. yer...jiwa kita hampir sama..kekeke

    ReplyDelete
  9. hahahahah.. kelakar tapi betul.. kenangan tak dapat dijual beli

    ReplyDelete
  10. hahahah nameeee samalah kitaaaaa... i banyak sangat baju Mel konon nak preloved, konon nak sedekah..last2 simpan balik sebab saaaayang sgt...kenangan.... kannnnnnnnn

    ReplyDelete
  11. Cerita psl clean house tu kite tgk nameeee...wakaka, smpai entah apa2 maciam baju semua dia simpan. Rupenyer sy pun sama! Cuma hrp2 rumah sy x jd tongkang cmtuh..hahaha

    ReplyDelete
  12. Cerita psl clean house tu kite tgk nameeee...wakaka, smpai entah apa2 maciam baju semua dia simpan. Rupenyer sy pun sama! Cuma hrp2 rumah sy x jd tongkang cmtuh..hahaha

    ReplyDelete
  13. Iye paham. Tapi namee still boleh bagi adam n noah adik. Bole jadi turun temurun..
    Ai banyak dah derma kat kemboja sana. Sayang memang sayang tapi, i hate messy closet more. Tenung dalam gambar aje le..

    ReplyDelete
  14. haha tgk jugak cerita clean house tu. diorang mmg susah nak let go barang utk ke garage sale.. menangis emosi semua. katanya ada sentimental value. sy pun simpan baju2 anak first mana yang elok, dengan harapan esok adik dia boleh pakai. mana yg lusuh sgt je yg dibuang sbb penuh rumah.

    ReplyDelete
  15. Hahaha..i skrg pun dah start rase..bolehke menantu aku nanti jaga anak aku mcm aku jaga?..nak screen bebetul ni....padahal anak br nak setahun...wakakaka.syndrome mak2 sungguh

    ReplyDelete
  16. Btl..mmg syg nk lepaskan.. Tp kita kena ingat..ape jua brng yg milik hak kita itu ade hak org lain..yg lebih memerlukan.. 40hari bj yg kita xpakai dgn sengaja atau xsengaja adalah berdosa.. Sbbnya kita terlalu bnyk bj hndak dipakai.. Maksudnya kita bnyk membazir.. Sy pun bg bj yg baru2 kalu dh xmuat pd orng.. Niat bersedekah..

    ReplyDelete
  17. Btl..mmg syg nk lepaskan.. Tp kita kena ingat..ape jua brng yg milik hak kita itu ade hak org lain..yg lebih memerlukan.. 40hari bj yg kita xpakai dgn sengaja atau xsengaja adalah berdosa.. Sbbnya kita terlalu bnyk bj hndak dipakai.. Maksudnya kita bnyk membazir.. Sy pun bg bj yg baru2 kalu dh xmuat pd orng.. Niat bersedekah..

    ReplyDelete
  18. Hahahaha samalah namee. Syg sgt nk bg kat org sbb mcm ada sentimental value gitu

    ReplyDelete
  19. btul.. msa pkikan bju abg kat adik, msa tu la teringat eh ni la bju abg masa pegi blalala.. hehe..

    ReplyDelete
  20. yang pasal clean house u tengok tu..i pon tengok jugak part tu n pikir bende yang sama jugak..hahaha.. tapi betul.. i pon masih simpan baju pertama anak i yang fes tu..tak pernah pakai langsung pon..sebab tak sempat..alih2 dah besar..tapi..kenangan punya pasal..simpan jer lah..

    ReplyDelete
  21. Anak2 i adalah golongan penerima baju turun temurun cousins depa. Alhamdulillah. Heee kami beli baju raya ja.

    ReplyDelete
  22. sebak dan nangis baca teringat anak.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...