Monday, March 14, 2016

Cara Nak Tahu Waktu Wanita Subur !

Hi

Bagi yang merancang nak dapatkan atau tambah zuriat, merancang keluarga tapi tak berapa pasti tentang waktu kesuburan rahim untuk proses persenyawaan. Waktu bila yang paling subur untuk proses percantuman ovum dan sperma ? Ramai yang kira hari kesuburan ikut perkiraan sendiri tapi kadang2 tak tepat dan tak menjadi. Ada yang sebab kitaran haid yang tak konsisten. So waktu subur dah huru hara .


Proses pertama is seminggu selepas kita datang haid. Hari ke 13, 14 , 15 dalam kita haid wanita, ovari kita aka menghasilkan benih iaitu ovum. Kalau2 masih ingat sains tingkatan 3 . ekekke. Dalam nama lain nya proses pengovulan. Then si cinonet ovum tu akan bergerak ke tiub Fallopiodan akan tunggu boyfriend dia bernama Sperma kat sana. Dipanggil proses persenyawaan di waktu kita tengah subur . Ovum dan sperma kahwin. 


Haa sebab tu la penting nya untuk kita tahu waktu tepat bila kita subur atau tak. Kadang2 perkiraan ikut hari tak tepat bila kita sendiri pun lupa hari keberapa dah period nih. Sekarang senang dah sebab ada Ovatel ! Untuk memudahkan kita merancang untuk mendapatkan zuriat atau merancang keluarga.


Ovatel is alat untuk mengetahui  bila waktu wanita subur. So bila tahu waktu subur bila, senang lah nak rancang dengan husband. Baby sangat adorable woih. Setiap orang mesti akan teringin nak ada zuriat sendiri. 



Ini dia Ovatel ! Boleh digunakan banyak kali. Alat yang senang gila nak guna. I rasa lagi leceh nak kira kitaran haid dan waktu subur guna jari hahaa sebab kadang2 hari keberapa period pun boleh terlupa. So ada alat Ovatel ni senang lah. 


Yang pertama dan the only alat yang kira kesuburan guna air liur. Senang la camni.




Bukakan penutup Ovatel ni.



Ada tiga bahagian saja. Satu penutup, kedua is alat untuk tengok samada subur atau tak dan yang ketiga is spatula kecil yang terpacak tu. Ala2 macam microscope mini untuk kita lihat pattern samada subur ke tak.

Cara nak guna senang. 

1) Ambil air liur dari bawah lidah menggunakan jari.
2) Calit air liur kat jari tadi tu guna spatula kecik yang disediakan dalam set alat Ovatel ni.

3) Then calit je air liur dan ratakan air liur tadi tu kat permukaan alat tu . Letak tengah2 tau.

Refer dalam gambar bawah ni..



Letak kat bahagian tengah and ratakan air liur tu.

Then biarkan air liur tadi tu kering dengan sendiri nya. Tunggu selama 30 minit. Jangan keringkan guna kipas plak . Biar je kering sendiri selama 30 minit.

Ok dah kering , now boleh proceed untuk dapatkan keputusan samada kita tengah subur atau tak.

Tengok dari sudut ini menggunakan cahaya ya. Kalau xde cahaya, susah nak nampak pattern result air liur tadi tu.


Macam ni. Ni I tengah tengok samada result subur atau tak. Sungguh2 kan muka iols tengok result. Nampak macam tengah teropong jiran tetangga hahaaa. Jangan nak perasan ye jiran sekalian, I tengah teliti kesuburan i ni . meheeee. Oh tadi check nampaknya i tengah waktu subur nih. 

Gigih nak tengok ni, subur ke tidak. Noah nak adik tak ? hahaha. Actually kalau tahu time bila kita subur, senang sikit nak plan.


Ada dua pattern. Refer gambar bawah:

Kalau pattern macam belah kiri, maksudnya  bukan waktu subur,

Kalau pattern seperti belah kanan, maksudnya tengah subur .


Keputusan dia 95% tepat ya !

Sangat penting untuk pastikan kesuburan. Contoh, like my case. I bersalin ceaser and I bersalin rapat2 pulak tu. Adam baru 3 bulan, i dah pregnant kat Noah. So both bersalin terpaksa ceaser. Then atas nasihat doctor, I kena jarakkan 3rd pregnancy at least 3 year untuk biar luka pembedahan betul2 sembuh.

So bila ada alat Ovatel ni mudah for me untuk check kesuburan so akan lebih hati2 untuk ikut nasihat doktor.

Untuk kes lain, bagi pasangan yang nak and rancang nak ada baby boleh tahu waktu kesuburan then boleh set dengan husband. Set apa ? hahaaa. Ya laaa you know la skang masing2 busy dengan urusan harian and penat. So selalu terlepas tarikh subur. 

So bila dah pasti waktu subur boleh awal2 set dengan partner. Gituu. Tak payah dah tiap bulan nak kira2 waktu subur guna jari ye. mehhh


Cuba lah !

Produk ini boleh didapati di hospital swasta, klinik dan farmasi besaran. Jika perlukan maklumat lanjut, boleh call Abbott Lifeplus Careline. 1800-88-0709

Disclaimer: Ovatel partnered with bloggers such as me for its Ovatel Campaign. As part of this program, I received compensation for my time. Ovatel believes that consumers and bloggers are free to form their own opinions and share them in their own words. Ovatel's policies align with the Malaysian Communications and Multimedia Content Code (Registration Date: 1st September 2004)








34 comments :

  1. Seronok kalau anak ramai. umur mcm kita ni namee ssuai sgt. hehe esok dah sendu... tak larat dah. Haha

    ReplyDelete
  2. Assalam Namee..

    Wahh..bestnyer alat ni... ni boleh guna berulang kali ke cane ek..? Akak x berapa fhm.. harga dlm berapa RM namee?

    ReplyDelete
  3. Kat mane ada jual ni sis? Watson etc ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat farmasi ade jual. Klu nk murah sket, bleh dptkan kat hospital bhgn o&g

      Delete
  4. berapa ringgit yer sis ovatel ni???

    ReplyDelete
  5. berapa ringgit yer sis ovatel ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy bli for rm100 kt hukm. Berbaloi la utk hrge sbb tahan lame & boleh dipakai byk kali.

      Delete
    2. liyana klu nk kirim beli bole x? email sy nurussaadah.jamaludin@yahoo.com

      Delete
  6. Wah...nak!nak!.
    Ghazi tunggu nak ade adik ni..
    Olalalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama anak kite sama. Irshad Ghazi..hihi

      Delete
  7. Kt mne ade jual bende ni?sharing sikit

    ReplyDelete
  8. Kt mne ade jual bende ni ye....?

    ReplyDelete
  9. b4 ni, saya selalu guna OPK (sejenis alat macam upt untuk detect waktu subur)..but like my case, sebab period tak regular + i'm pcos, so susah nak dapat double line yang terang..huhu..but ovatel ni, tak pernah try lagi..

    ReplyDelete
  10. kat mana nak beli ni?i pun czer anak 1st and risau sgt sangkut sebab tak tahu bila waktu subur...orang kata if Bfeed anak chances nak sangkut tu kurang within1st 6 month..after that tu yg kene hati2...please share namee..tq

    ReplyDelete
  11. mana nak beli nie??...berapa harga??

    ReplyDelete
  12. alamak.. bagus betul alat ni.. sesuai ngan muja yang masih merancang.. yelah.. study lagi.. tpi kalau dapat jugak, alhamdulillah. :D

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Intrested sgt tapi sy ade gunekan 1apps yg sy follow ig Nana Mahazan apps"Period Calendar"(My Calendar)..1st start kene set sndiri bile period last day..
    after that trs apps tu generated kan bile next period & waktu ovalution (Subur) & bole setup take pills utk avoid pregnant..
    so far sy da refer 2bulan mmg 95% membantu..

    ReplyDelete
  15. Kat mana nk dpt ovatel ni ya..share pls

    ReplyDelete
  16. Bestnya alat ni..nak juga bli mcm ni

    ReplyDelete
  17. First time dpt tahu ada alat check kesuburan macam ni

    ReplyDelete
  18. eh..ada yer alat cek kesuburan yang senang gini..Kat mana yer nak beli..
    Dah 3 tahun menanti suara baby kat umah..

    ReplyDelete
  19. wat tiap2 mlm...pasti kena waktu subur ekekeke..

    ReplyDelete
  20. wa nice. tq share namee. for sure lepas ni wajib dapatkan satu ;)
    i share bout this kat blog ye.

    ReplyDelete
  21. blog walking .. http://albumretro.blogspot.my/

    ReplyDelete
  22. wah..menarik... baru tahu pasal alat tengok waktu subur ni...

    ReplyDelete
  23. skg ni nk kira blh pki apps my calendar, siap bg tau bla period, bla subur, bla ovulasi..tmbh ada alat ni lg la boleh mbntu utk sapa2 yg rncang & nk jrakkn ank.

    ReplyDelete
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...