Monday, May 23, 2016

'mau putih'

Hi

Business dari rumah and ada dua orang babies yang betul2 lekat dengan i. Dulu Adam, skang skali dengan Noah nak beriba je dengan i. Kalau time dalam kepala i macam2 tu memang rasa kusut gila tapi bila fikir2 balik , i business and kerja dari rumah sebab diorang nih.  so deme ni my big boss hehhh So apa2 benda semua i study dari rumah. Kalau orang tanya, macam mana business Luminous ok ke ? Alhamdulillah. For me it is just luck or maybe sebab i selalu pentingkan anak kot so tengok perjalanan setahun ni smooth alhamdulillah. 

Ilmu2 pun i banyak belajar dari online je. Tips yang i selalu apply untuk business is, banyakkan explore. Jangan nak diharap suap. Banyakkan baca dan explore. Sebenarnya ilmu business is everywhere. Even tengah on d way ke KL pun i perhati satu2 banner iklan besar gedabak tu tengok yang mana satu buat i tengok dua kali. Dan kaji la papan iklan tu , apa yang buat i pandang dua kali. Sebab i ada commitment jaga anak so jangan harap la nak pergi kursus jutawan ke, kelas business ke like no way masa bile celah mana. Kalau keluar pun, pergi event2 kerja blog je. Kalau sehari seminggu keluar tinggal babies pun i macam dah serba salah meroyan gaban dah nak nak Adam tu jenis suka memerap je. Tapi jangan sedih, semangat yang kuat ang semangat nak explore tu housewife pun boleh. Banyak ilmu dapat plus senang my dad pun in business line so apa benda tak faham boleh terus tanya pasal tax ke apa. 

Suka tengok page2 jutawan kosmetik and study dari character diorang. Dari situ pun dah dapat banyak ilmu. Orang kutuk2 Dato Aliff Stukri, Dato Vida tapi sebab character diorang tu lah produk diorang cepat viral and dah jadi fenomena. So bangga juga ah ada juga usahawan melayu yang letop2 kebaboom. Humble tu penting. 

Haritu, masa tauke cina pasang aircond , mata dia duk perhati je keliling rumah i, apa benda la rumah budak ni banyak nau kotak2 sampai ke tangga ok. Serius penuh gila skang dah kena sewa warehouse dah. Penuh rumah, sambil dia pasang aircond pun duk tengok bibik lipat kotak bunga2 Luminous tu . Macam kepochi nak tanya .

Lepas  dah siap pasang tetiba dia tanya...

Technician aircond : Kotak semua ini. You jual apa ?

Me : Jual produk cantik punya. Kasi u cantik licin  putih punya.

Technician guy : Oh macam itu , you boleh jadi macam itu apa ni itu perempuan...

Me : Haaa?

Technician : Itu pink pink punya perempuan. Mulut tebal sikit tu. ( beriya describe )

Haaa itu, 'mau putih mau putih' punyaaa...

'Mau putih". Bangga la jugak bila usahawan melayu dikenali lain bangsa ekekke walaupun tagline silap lirik skettt . kekeke bravo dato vida. tak kisah gaya dia annoying ke apa tapi tu marketing strategy maaaa. Kalau dato vida pada hari biasa, biasa and simple je xde labuchi labuchi mana. Gimik saja. 




Mau putih mau putih.










10 comments :

  1. good luck. memmang bekerja dari rumah dgn anak kecil memang mencabar. appaun pengurusan masa tu penting

    ReplyDelete
  2. hurmmm seronok guna luminous ni. Muka terasa ringan. Tak rasa rimas pun.

    ReplyDelete
  3. mau putih mau putih? HAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  4. kena berubah dari mentaliti makan gaji kepada business

    ReplyDelete
  5. Power marketing diorang...sya pun bekerja dari rumah ;)

    ReplyDelete
  6. Sies, bile tgk namee and other bloger yang boleh keje dari rumah, bleh jaga ank almost 90%, rase nk start online shop. tp mek tahu tak semudah itu. mek salute sape yg bleh keje dari rumah :)

    ReplyDelete
  7. mau putih mau putih bibir pink pink..heheh

    ReplyDelete
  8. Hahaha mau putih mau putih by the way cantik la handbag dalam picture tu

    ReplyDelete
  9. Allah.. kalau keje dari rumah memang anak2 la boss kita.. hee~ kena kental jek la..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...