Wednesday, June 8, 2016

character Adam

Hi

Ramai tanya and tinggalkan komen, susah sangat ke nak jaga Adam ? Like everytime i nak keluar rumah, mesti kena atur betul2 sape yang akan jaga Adam and Noah. Surely bibik cannot handle both, i percaya i sorang je boleh jaga dua dua ni sebab dah faham and tahu tackle. hehh so far tengok bibik kalau jaga dua, time Adam desak2 tu bibik just kasi je apa yang Adam nak. Contoh, kalau Adam nak main Vicks ubat angin tu and nangis2 nak jugak ,,bibik kasi je. so i x suka and xnak biasakan benda yang dia nak, dia dapat walaupun benda tu x patutnya dia dapat. Bibik kasi sebab nak dia berhenti nangis. Takleh ah camtuu. Kalau Adam minta bibik buka gate and dia ajak keluar , xkan nak bagi . 

Nak jaga Adam , tak susah tapi perlu saiko sikit . Character Adam dari lahir, jenis kuat nangis teruk2. Benda2 kecik pun akan menangis. Certain budak, kalau macam x selesa sikit pun, dia tak nangis atau rengek sikit je tapi for Adam benda simple pun dia nangis kuat .Suara dah la lantangg. Macam Noah, kalau dia nak sesuatu but kita tak bagi of course dia nangis jugak memberontak sebab nak jugak benda alah tu tapi Noah senang ajak berunding. Kalau  kita offer benda lain, dia ok boleh terima walaupun tak dapat barang yang dia nak tadi tu.

Adam celik mata je, memang cari mak dia mana. Kalau tengah malam, celik sikit mata tengok mak dia ada tak kat sebelah. Kalau xde, dah nangis2 kuat2. Kalau Noah pun sama tapi boleh trick letak bantal belakang dia bagi rasa konon mak dia ada kat sebelah. ekekke.Mudah nak bertolak ansur. Sebab tu kalau I keluar kerja and boleh bawak anak i akan bawak Adam kalau takde sape yng free nak jaga. Adam ok dengan my siblings and my mom dad. Tapi kalau hantar Adam kat sana, limit smapai kul 5 je dia boleh tahan. Then dia dah tarik beg dia suruh buka pintu nak balik. hahaa. Taknak duk rumah orang lama2. 








Kalau tak buka pintu, sepanjang hari lah dia akan nangis2 depan pintu. So Adam jenis boleh nangis lama2 punya. hehhhh. Even kakak and adik2 i pun kena atur strategy nak bawak g jalan beli asikrim naik kereta ke just untuk pujuk dia. Tak tahu lah kalau hantar nursery ramai2 macam mana dia ni. Tak pernah try lagi. so far tengok Adam kalau main, dia jenis taknak share. Beli motor dua untuk Adam and Noah tapi dua dua Adam nak bolot. Then jenis cepat cemburu, kalau i datang kat Noah cium2sedut and main dukung lambung, kejap lagi Adam datang and terus duk riba i . 


Ni kat rumah my mom, baru lepas naik angin lah ni. 


Sedih tengok part bila dia datang kat i while i tengah kiss kiss Noah, dia macam takut sangat mak dia lupakan dia. Siap tenung and usap2 muka i tu tak menahan tu . Dari dia tengah baca buku and main sorang2, sanggup datang sebab nak curi my attention sebab jealous tengok i cium2 Noah. Setiap kali i belek Noah, mesti Adam datang. Of course mommy loves u Adam , my fist love maaa. Sampai sekarang Adam dah 2 tahun lebih masih berjaga malam. Sebab tu i tidur tak cukup tiap hari tai berjaga jap jap je nak minta pujuk and tepuk je. Manja, serious manja sangat. I garang pun dia manja, tu tak faham tuh. hahaha. 



Then Adam ni jenis mendesak power sikit. Everytime ayah dia nak pergi keluar kereta nak gi kedai ke, dia expect dia nak ikut. so kalau tak bawak dia keluar, nangis kuat2 and buka pintu kereta nak lari. Apa dia nak, nak jugak. Yang kita duk risau dia kena culik ke apa. Kalau camtu, i jerit je.. Adam! Kalau beli permainan, bukan immediate Adam tahu main, kita kena tunjuk demonstrate then dia tahu. Noah pulak logic thinking, perasan dari dia kecik 9 bulan camtu dia ni macam common sense sikit. hahaa kalau nampak penutup botol..dia tahu itu mesti botol and cari botol sebab nak tutup penutup botol tu. Boleh main tupperware and explore barang pelik2.Macam Adam ni kena beli mainan baru explore, kalau tupperware ke apa dia tak heran. Kalau nampak kertas, dia main lipat2 berjam2 sorang2.



Adam memang dari kecik sayang napkin dia, so buat masa ni i tak pisahkan lagi. Biar lah dia dengan napkin dia tu sebab napkin dia tu lah yang tenangkan dia, kawan dia, geng dia...

Takdela susah jaga Adam cuma kena tahap kesabaran tinggi and saiko dia. Then peluk dia selalu,insecure sangat uols ni. 










Anak pertama ni macam experiment kita as a mom. Thanks Adam banyak bagi kita ilmu . Ramai orang lain ada anak character macam Adam ni jugak, special sikit. ekekke tapi tu la yang buatkan i jadi makin matang sebab nak cuba faham deme nih. and selalu imagine macam ni la mak i jaga my sis and me masa kecik2 dulu. Kuat nangis, and she only 18 masa tu, dah ada 3 anak. hahaaa.






23 comments :

  1. Hehe manja nya Adam...muka comel perangai pun comel jugak.

    ReplyDelete
  2. hensemnya adam. cpt nya masa berlalu. follow mama adam dr bujang smpi dah ada adam dan noah dah. hahaha

    ReplyDelete
  3. manja betul adam, besar-besar ni mesti hensem kemain tapi tetap sayang namee lebih dr gf. eh gitu pulak. hahaha comey la adam, Iday kena cepat2 dapat baby ni, kalau bolh ppuan, sebab nak kenen2 ngan adam. Hahhaaha

    ReplyDelete
  4. kadang nak susu ja, tapi mintanya cara lain sama la dengan tido.. betul sebagai ibu lebih memahami..hemsem adam,thats y outstanding

    ReplyDelete
  5. tq namee, mcm my son..the eldest mcm tu kot, adik die kool je..adama samela prangai my son, faris... tq for sharing, mmg kne byk sabar n kne pndai saiko isk isk

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum namee. Hahahaa kelako la adam ni. Macam my adam juga. Takpe. Anak2 ni yang banyak mengajar kita sebagai parents. Semoga adam membesar dengan sihat, jadi anak yang soleh ya.

    ReplyDelete
  7. Adam ni just like my daughter..anak sulung memang mcmni agaknya, jenis benda simple pon nak nanges beriya2, n kalau nak kan sesuatu boleh nanges lama2, smpai la kte follow dia. Nak tdo pon kne tepuk2..Lagi2 kalau ada adik, dia memang akan terlebih manja n suka seek for attention..but me, my hubby yang always entertain dia, jaga dia,layan kerenah dia.,sbb i kena layan yg si adiknya pulak..takpe, when time flies, he will become more independent..nanti kita yang akan rindu masa-masa diorg kecik ni..

    ReplyDelete
  8. manja nya lahai budak comel ni

    ReplyDelete
  9. Kisah macam lebih kurang anak I. Dah la I pon beranak rapat jugak. I tau I pregnant masa anak I 9 bulan, and masa tu actually I dah 5bulan pregnant. Tak sedar hahaha! Adik dia lahir elok masa dia cukup setahun sebulan. Dan perangai lebih kurang adam jugak. Adik sekarang dah 2months. Sangat behave, alhamdulillah. Tak pernah berjaga malam2 nangis even dalam pantang. Tidur pon kadang2 boleh sendiri ja, terlelap sendiri. Kadang2 tengok kesian sbb kurang perhatian. Huhu. I selalu terjaga malam pon sebab kakak yang menangis, hahahaha! Betul, anak pertama ajar kita banyak benda baru! Ehh panjang pulak komen. Hehe.

    ReplyDelete
  10. Macam2 karakter anak ni kan, tp mom always know how to handle :)

    ReplyDelete
  11. namee...anak akak yg sulung tu dh 3 years plus..dlu karektor dia mmg camtu..jenis kememeh..sket2 merengek..sket2 nangis..mmg mudah hilang sabar..sbb kdg xde sbb..sbb dia bosan..or sbb dia tak tau nak buat ape..dia akan start merengek..huhuuh..beza dgn adik dia..now 1 year plus tp nmpak lebih berdikari..anak 1st tu mmg manja tahap tak tau nak cakap camne..jenis suka meleseh je mcm kucing..hahah..smpai skung msih tdo sama..tgh mlm jenis slalu terjaga..kdg merengek2..kdg2 mengigau..adik dia ok je tdo..dh pagi baru bangun nak susu...abg dia mse kck2 adalah 3-4x bangun dlm satu mlm..hanya utk menyusu..so, akak phm sgt camne ssh nye nak handle..tp tu la..stiap anak tu mmg berbeza..ada lebih & kurangnya..semuanya utk mengajar kt jd lebih baik...insyaAllah...

    ReplyDelete
  12. Cute la adam ni.Hehe perangai anak ni lain-lain.Paling banyak memberontak anak sulung.Just like me haha

    ReplyDelete
  13. Sama dgn anak sulung sya boy juga...sampai skrg still nangis2 bentak2 klau xdpt sesuatu...tambahan pulak dia ada adik twin...tp rasanya lg senang jaga twin dr anak sulung yg sorg tu...huhu

    ReplyDelete
  14. sama la perangai adam ngn anak i..nama pun adam jugak..x tahu mcm mane bila dapat adik bulan 8 ni

    ReplyDelete
  15. anak sulung memang macam tu rasanya peragai..macam-macam kerenah anak-anak ni...

    ReplyDelete
  16. anak sulong i pn perangai macam tu, nama pn Adam jugak, 4tahun..hehe, adiknye,2tahun lebih matang dan berdikari=)

    ReplyDelete
  17. Mmg rapat ngn kak namee adam ni n mnja. InshaaAllah besar sok boleh jga mommy dye

    ReplyDelete
  18. budak comey encem kuat nanges . hee

    ReplyDelete
  19. agaknya yg bernama ADAM mmg cenggini sifatnya kottt..my ADAM also mcm ur adam, more less..x susah dijaga, cuma kena pandai tackle.
    plg ketara my adam jg suka main lipat2
    kertas, origami n main blocks.boleh berejam ngadap bnde tu.

    ReplyDelete
  20. perangai adam sama cam anak sy yg sulung..agaknya mmg anak sulung cm ni perangainya bila dh ada adik baru

    ReplyDelete
  21. Haha nak tergelak..saya baca post ni macam character sy je..and sy anak first, boleh la geng dgn adam hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...