Saturday, June 4, 2016

Moment Bulan Ramadhan

Hi

Dah bulan Jun, meaning dah nak masuk bulan Ramadhan . Omaih cepat and seriously lupa sebab last year i takde skip puasa since i was pregnant to Noah hahaa. Gigih walaupun pregnant, i puasa penuh juga. So takde kena ganti puasa tahun ni tu yang buat i lupa pasal bulan Ramadhan tu, rasa macam tiba2 dah bulan Jun. Now dah nak masuk Ramadhan ! So yeah ni tengah kelam kabut la nak prepare untuk Ramadhan. Lupa punya pasal, haiyaaa. 



For Ramadhan selalunya, lebih sikit preparation since semua family berkumpul berbuka puasa sama2. Time Ramadhan la paling best sebab semua family members duduk sekali kat meja untuk berbuka puasa.



Kalau hari biasa kan, masing2 balik kerja dah penat terperuk je dalam bilik, then ada yang dinner ala carte depan tv je, ada yang dinner kat luar sebelum balik rumah. Ciss. Time bulan Ramadhan, semua orang balik lapar maaa hahaa . Makanan terhidang atas meja, 20 minutes before azan semua dah standby dah depan meja tenung makanan and waiting for Azan Maghrib untuk berbuka sama sama. Thats why la bulan Ramadhan bulan yang best. 



So time Ramadhan ni special sikit ah semua pinggan kena seragam baru feel sikit nak makan satu family. 




Paling penting and i rasa moment kelakar time Ramadhan is bila kena agihkan tugas. Sape cuci pinggan lepas berbuka, sape lap meja, sape hidangkan, sape buat air, sape susun cawan, sape angkat pinggan hidang atas meja. Of course yang paling malas orang nak buat is cuci pinggan and lap meja. hahaa. I selalu offer diri untuk bancuh air of course. Setiap Ramadhan memanglah routine air Ribena I bancuh ekkeke. Semua mesti bengang ah sebab i asyik dapat kerja paling senang. Pastu gaduh la sesama diorang "alaa aku dah masak tadi, pehal aku kena angkat pinggan lagi ". Tu benda biasa. Kelakar plak bila terkenang moments gitu. This year pun sama ekeke

Ribena cincau senang je nak buat..

Cincau potong dadu + Ribena (bancuh biasa) + susu cair setenagh tin.




See kejap je siap



Tapi tanpa pembuat air yang berwibawa, dahaga lah korangg kan. cehh. I la tukang bancuh Ribena tau tak.Time mood rajin siap buat Ribena cincau lagi. So semua tak lah bengang sangat ekekeke. Semua sedap nak minum je, demand 2 jug pulak tu. Takpe la asalkan family happy je. Semangat I bancuh Ribena tu. Selalu time raya pun hidang Ribena je senang. Sedap dan pantas. Lucu jugak terkenang sekarang. 


I memang bersyukur sangat ah dengan adanya bulan Ramadhan ni.. sebab hari-hari biasa kan semua sibuk dengan hal sendiri, kadang2 kita terlupa tentang tanggungjawab kita sebagai isteri, anak2 semua.. jadi bila Ribena organise idea #30DaysOfGoodness I rasa macam memang bagus sebab boleh ingatkan kitaorang tentang makna tersirat bulan Ramadhan ni..










Ok tak sabar nak puasa and berbuka puasa satu family. Selamat berpuasa semua !





Kalau korang nak share story lucu ke apa apa ke tentang #RibenaMoments ke #30DaysOfGoodness, boleh tengok kat facebook page www.facebook.com/RibenaMalaysia/ 









19 comments :

  1. nak try apply macam family namee la nanti..

    ReplyDelete
  2. Selalu buat sarsi cincau je..tak penah wat ribena cincau lagii.

    ReplyDelete
  3. Ribena pernah jadi menu harian anak2 sampai satu tahap anak2 dah jemu.. eemm.. rasanya bulan puasa ni nak mulakan semula minum ribena.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Ermm..tgk makan tu lapar plak rasa.. haha

    ReplyDelete
  5. selamat berpuasa nameee and family.. ribena mmg fevret time berbuka.. tp x try la resipi ribena yg kat atas nie.. macam sodapp je aih..

    ReplyDelete
  6. Wihoo.... dah lama tak minum Ribena ngeh!ngeh!ngeh!

    ReplyDelete
  7. Ramadhan mubarok. Selamat berpuasa untuk semua.

    ReplyDelete
  8. sdap ribena sampai skang mnum. Namee klu naks enang potong cincau. masukkan aje cincau dalam jug plastik, pastu cincang guna pisau kat dalam jug tu. kocak-kocak. senang. Keje org malas cam eka hahaha.

    Selamat berpuasa namee

    ReplyDelete
  9. Selamat menjalani ibadah puasa buat namee sekeluarga.

    Dah tempah baju raya?
    Kita perempuan ni, even dah tempah pun baju raya, mata duk menjeling je nak tambah stok baju raya. hehe.

    Tahun ni, antara koleksi raya yang paling cantik, koleksi dari Felinna Boutique.

    Tak caya? Jom tengok kat website rasmi Felinna Boutique https://goo.gl/UQhEIv
    Melting uolss!

    ReplyDelete
  10. selamat berpuasa buat namee sekeluarga

    ReplyDelete
  11. selamat berpuasa..

    jom join GA..

    http://ayubarbydol.blogspot.my/2016/06/first-giveaway-ramadhan-2016-by-ayu.html

    ReplyDelete
  12. singgah + follow

    http://belogs.blogspot.my/

    ReplyDelete
  13. Kat rumah tu, bandug cincau la paling laku :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...