Thursday, October 20, 2016

Routine Mingguan !

Hi

Kalau nak jaga kulit, perlu scrub and mask kulit. Tapi scrub seminggu 1 ke 3 kali saja untuk buang sel2 kulit mati and kotoran yang kita tak nampak dalam liang pori. Ramai yang sibuk dengan daily skincare routine je tapi scrub and mask tak buat hehhh. 


I rajin jugak buat home remedies ( sejak serik skin dah rosak kena product over chemical omaigoddd ) tapi kalau calculate, home remedies pun boleh tahan mahal jugak sebab bahan2 untuk home remedies ada yang mahal then ada yang kalau nak beli kena beli in bulk ! Mampus kalau nak kena beli dalam 1 kilo hahaa. Lepas tu cepat expired. 




Salah satu brand yang memang natural base is St.Ives .Brand ni dari zaman sekolah lagi dah guna hehehhh. Jenama yang mampu milik oleh budak2 remaja masa dulu, kini dan selamanyaaa. Tapi jangan terkejut, sebab sekarang dah ada packaging baru !! But of course isi dalam dia masih sama dan 100% natural. 



St. Ives ni guna recycled materials Post-Consumer Resin (PCR) untuk kurangkan sisa-sisa buangan untuk healthier environment. Paling best no parabens dengan animal testing! Memang natural je.

Pomm pom pommmm...ni diaa. Familiar dah kan brand ni.








Tips kulit cantik , setiap minggu kena kena kena scrub kulit 1 ke 3 kali seminggu. Kenapa ? Untuk buang sel sel kulit mati dan kotoran yang kita tak nampak ! Contoh, habuk2 yang masuk dalam liang pori, then sel kulit mati yang buatkan muka kita nampak kusam etc. Sebelum mask, perlu scrub !



Ada 3 jenis scrubs dari St.Ives, korang pilih ikut kesesuaian kulit korang.


1) Fresh Skin





Jenis ni untuk kulit yang jenis sensitive dan berjerawat. 'Fresh Skin' direka khas dalam texture yang paling lembut. Ramai yang ingat kalau kulit jerawat takyah la scrub, nanti sakit ! Boleh scrub tapi jangan kasar2. Just scrub in light motions je kat area yang berjerawat tu  untuk elak luka. Lagi2 jenis skin yang sensitive. 







Nampak tak scrub halus  dan jarang2 je sebab kalau kulit yang jenis ada jerawat tak boleh scrub kasar2 nanti lebih luka ! 




2) Blackhead Clearing





Grean Tea scrub . Haaa siapa yang jenis skin blackhead and sakit jiwa nak picit2 je sebab sakit hati tengok bintik2 hitam kat kulit tu boleh try jenis ni ! Macam i jenis blackhead kat hidung, so boleh je apply yang blackhead ni kat hidung je hewhewww. 




3) Blemish control


Ok yang jenis ni untuk jenis kulit yang takde masalah / tak sensitive sangat .Maksudnya minor skin problem je. 







Biji2 scrub tu lebih kasar. Nanti lepas scrub kulit rasa lembut je. Ada ekstrak buah aprikot . Skin akan kurang berminyak and boleh nampak skin lebih bersih ! Akan kecutkan pores.



Pilih la scrub St Ives ni ikut condiiton kulit korang. 


My personal tips :


Scrub skin 2 ke 3 kali setiap minggu. Kalau busy sangat pun at least 1 kali seminggu !


Then after scrub, apply mask pulak. Mask boleh je nak buat home remedies. contoh yang i selalu buat kat rumah bila i rajin hahaaa.


Banana mask . 



Banana + coconut oil + oat ! gaulkan then sapu rata ke muka. tu jeee. :)

Simple je cumanya kalau homemade ni u kena buat on the spot bila nak pakai. Sebab tu for scrub i dah jumpa brand St Ives ni natural base so guna scrub tu jela since harga pun murah then tahan lebih dari sebulan !



Serious skin akan kurang problem kalau daily skin routine lengkap and every week scrub+mask routine !


Cubalah !


Oh by the way now ada contest kat St Ives kat instagram. ....



1) Hanya perlu upload photo of your home remedies, or diy remedies korang ! Ataupun apa apa picture on what natural means to you.
2) With a caption , kenapa korang prefer natural beauty remedies or what’s the meaning of natural for you? ( Sebab mudah nak buat ke, sebab murah ke, sebab lebih effective ke etc ...sukahati la nak caption apa)
3) Hashtag #GoNaturalWithStIves #StyleMy #ChurpMYWIN




Boleh submit seberapa banyak application ! Then berpeluang untuk menang 2 ticket trip to Bali 3D2N ! Yahooo !






10 comments :

  1. Kita pakai scrub nivea untuk daily use.. banyak kali dengar St. Ives ni elok untuk kulit yang bermasalah.. Boleh give a try nanti ni.. :D

    ReplyDelete
  2. untuk guys boleh pakai ke namee? ekekeke

    ReplyDelete
  3. St. Ives ni banyak tau org kata bagus :)

    ReplyDelete
  4. Help alots ! Serius esok nk pegi cari dekat watsons :) dh lame duk pkir nk wat facial kat kedai pdhal bleh je buat kat rumah --'

    ReplyDelete
  5. Saya guna jugak yang blemish control..best

    ReplyDelete
  6. patut la skin namee lawa nti sis nk try gak la..hihi

    ReplyDelete
  7. Mmg best..saya dh try dkat 2 minggu..jrawat dh x naik..sy pkai blemish control

    ReplyDelete
  8. Hai namee...ad tips @produk tak untuk hilangkn pori terbuka?

    ReplyDelete
  9. korang, mary jardin ada clay mask yg sgt ohsem utk tanggalkan kulit mati..yg ni 100% organik and natural..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...