Tuesday, November 15, 2016

A MUST HAVE Bila Travel

Hi

Paling excited bila dah plan untuk holiday with Adam and Noah. Since me n husband busy gila asyik kerja je 24 jam hehhh so 4 bulan sekali mesti nak bawak holiday. Suka tengok muka diorang bila dapat explore tempat baru. Muka teruja habiss lagi2 Adam n Noah at the stage suka explore sana sini. Seronok memang seronok tapi preparation bab packing barang budak2 ni paling kena teliti . Tak boleh tertinggal satu pun. 







This is my top list barang2 yang memang tak boleh lupa punyaa bila travel or holiday kalau kalau ada emergency diorang sakit. 

Minyak angin, penyedut hingus, nasal spray
Paling unpredictable. Lagi kalau stay jenis hotel yang tak maintenance penghawa dingin bilik kat hotel tu. Budak akan mudah kena bersin n selsema. 

Termometer + ubat demam paracetamol.
Kalau2 terdemam, memang nak kena monitor suhu selalu. Perlu paracetamol untuk kurangkan sakit. 

Kain kecik + spray air 
Kalau2 terdemam panas so i akan spray air dari kaki , tangan, tengkuk dan kepala untuk kurangkan panas .Bila panas je akan spray2 air. 

Smecta 
For diarrhea !!. Berhentikan dan merawat masalah diarrhea . Ni paling penting lagi2 bila berjalan kat tempat yang kita kerap makan luar. Entah bersih ke tidak. Kadang maybe botol susu tak bersih ke, boleh kena diarrhea jugak. 

Pernah one time Noah diserang diarrhea masa holiday huwaa omg memang stress sangat sebab kesian. Satunya sebab kita tahu anak kita sakit, keduanya kerap lah mebuang air dan tukar pampers kesian anak sampai melecet. Dah sakit perut, ni tambah lagi sakit melecet. Mak yang tengok yang stress sebab sedih. Lagi stress kalau package dengan muntah2 sekali. 

Nasib baik ada Smecta ni. Dapat tahu pasal Smecta ni dari pharmacy sebenarnya. Dia suggest brand Smecta ni.


Smecta ni is a French product dan dipanggil 'diarrhea treatment' oleh doktor2. Smecta ni bukan nak stop kan diarrhea saja tapi at the same time ia merawat terus diarrhea . Takdela bila stop consume tapi masih ada diarrhea. So bagus Smecta ni memberhentikan sambil terus merawat diarrhea. 

- memberhantikan diarrhea
- merawat diarrhea
- menyerap toxin / bacteria / virus dari sistem badan
- melindungi lapisan mukosa usus daripada bakteria / virus yang berbahaya serangan semasa kejadian cirit-birit.


Kalau untuk travel beli Smecta yang size macam ni, 10 sachets inside the box. Boleh diambil seawal usia 1 bulan. Noah haritu kena diarrhea masa umur 3 bulan. Sedih, asyik tukar pampers je. Noah tidur pun nampak muka tidur dalam keletihan. 


Boleh beli 10 sachet je kat pharmacies . Selalu bila dah kena diarrhea baru lah terhegeh nak beli kan elehhh. Tapi kalau pergi holiday jangan lah buat main2 hal diarrhea ni pulak kalau kena kat budak2 so kesian. Awal2 kena sediakan dah siap2. Standby je yang travel pack 10 sachets dulu. Boleh beli dari pharmacies. Even doctor pun panggil Smecta as 'diarrhea treatment' . 



Suka Smecta ni sebab dia packing dalam sachet senang nak bawak bila travel. Ada yang boleh selit dalam luggage , and size dia i selit dalam wallet i terus hehee. Selalu i akan standby 3 sachet dalam wallet yang selebihnya letak in bag/luggage. 



Pergi mana2 , mesti bawak wallet kan so selit Smecta sekali since its must have. So letak dalam wallet, bila emergency terus amik.



Kat belakang kotak pun ada tulis macam mana nak bancuh and berapa sacet sesuai ikut umur. 

1 - 12 bulan = 2 sachets per day ( 3 hari )
1 tahun ke ats = 4 sachets per day  ( 3 hari )
Dewasa = 6 sachets per day (3 hari )




I pun time kena diarrhea , amik Smecta ni cepat lega. Kita minum macam ni je, kalau for kids or babies boleh mix dengan susu atau minuman diorang. Even boleh mix dalam semi solid baby food / puree . :)

Cara bancuh senang je , mix powder Smecta dengan 20ml air atau susu yang diminum. atau boleh mix dengan semi-liquid baby food . In case kalau anak korang taknak minum sebab Smecta ni diperbuat dari clay kot la diorang tak suka rasa but ada flavour Orange - Vanilla insyaAllah budak2 pun boleh terima rasa dia. susah hati kalau budak2 yang kena diarrhea so better standby apa2 sebelum keadaan makin teruk. Bila travel of course kerap makan luar kan, perut budak dah la sensitive. 

Boleh cari Smecta ni kat pharmacies, nanti tanya lah orang pharmacy tu. Nak tahu further info lagi boleh tengok kat website jugaa

smecta.com.my 


Now ada giveaway ! Khas untuk 30 orang yang participate dalam survey dan stand a chance to win a travelling bag untuk anak anak. Nah ni dia hadiah bag comel ! 


Sape nak bag ni ...cepat join di sini https://thankiew.typeform.com/to/bsBkQM















11 comments :

  1. smecta & paracetamol (pcm) mmg wajib bawa
    kalau kita travel...

    ReplyDelete
  2. makin besau makin handsome budak berdua ni :)

    ReplyDelete
  3. Pernah pergi klinik dan dapat ubat ni.. ;)

    ReplyDelete
  4. kalau tertinggal memang spoil mood nak bercuti kan... ye lah dah kena curi masa bercuti skit utk cari kedai beli lain, itu pun kalau mudah jumpa...ada certain barang tu keluar masuk 3,4 buah kedai pun belum tentu ada :-)

    ReplyDelete
  5. done :)
    mek takde pengalaman ank cirit birit but dengan review ni, cerah skit pasal budak budak cirit birit ni. takdela mengelabah nk beli ubat ape kat ank :)

    thx namee

    ReplyDelete
  6. Saya tak bawak Smecta sebab x ngam with my baby. My baby consume prebiotic. Neway, your baby's bag sama lah ngn my baby's bag.hihi

    ReplyDelete
  7. Bahaya juga kalau keluar travel baea abak anak tanpa persediaan 😂

    ReplyDelete
  8. done!!. aah anak pernah cirit juga tapi tak tahu nak buat apa. heeeee

    ReplyDelete
  9. Pumps are used widely in lots of mechanical industries and they're an integral part to perform many complex operations of producing. Pumps are mechanical equipment to switch beverages and slurry materials as part of a system in industries like construction.For more ==== >>>>>> http://musclegainfast.com/max-testo-xl/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...