Wednesday, March 22, 2017

Jalan-Jalan Jepun

Hi

Dulu selalu classmate sebut2, sekali pergi Jepun , mesti nak pergi lagi punya. I was like aaaa aaaa jela sebab tak pernah pergi Jepun pun mehhh. Tapiiiii hari tuu i pergi Japan for the first time, like omaigod from the first day dah sangat suka . Serious i rasa kalau korang pergi pun akan suka. Kalau planning nak pergi Japan, boleh mula dengan Tokyo dulu. Banyak tempat best in Tokyo  !

Haritu pergi Shinjuku. Shinjuku, Japan ni kira major commercial and administrative centre, dan  the busiest railway station in the world. Memang tengok busy je bandar Shinjuku ni. Tokyo Metropolitan Government Building, the administration centre for the government of Tokyo. 

Satu benda i paling suka, senang sangat nak travel since public transportation dia sangat la bagus. Haritu i naik Toei transporation. Beli satu ticket Toei One-day pass j je harga 700 yen , dalam RM27 duit Malaysia je tapi ticket Toei One-day pass tu boleh guna sehari suntuk untuk Toei Subway, Toei Bus , Toei Streetcar ( Toden) dan Nippori Toneri Liner . Jimat . hehe

Beli Toei One-day pass kat ticket vending machine kat station. 







Ini dia. Jadi jom i share tempat2 menarik yang korang boleh jalan in Tokyo dengan ticket jimat pocket korang ni? wee wee 700 yen ajee lepas tu boleh jalan merata !




Ni antara tempat yang i visit hari tu. rindu nya lah. 



 * Shinjuku *

Memang i stay in Shinjuku masa hari pertama since Shinjuku is main commercial area kan. Kalau tengok dalam tv, bandar yang penuh building dengan lampu. Bandar yang hidup, itu lah Shinjuku. Kalau orang tanya recommendation, i akan sebut Shinjuku hehe. Kat sini nak makan ke , nak shopping ke memang best !

Shinjuku malam


Shinjuku pagi ! 





* Jizo Dori Shopping Street *

Jizo Dori shopping street ni macam tempat orang lama2. Kalau kat Shinjuku Tokyo is very very veryy busy and modern. So Jizo Dori Shopping street tempat yang tenang sikit. Jalan2 part pedalaman Tokyo. Tenang je rasa dan tak busy. Alaa macam tourist kalau datang negara kita, bukan KL je dia nak visiti kan...kawasan kampung2 pun suka nak tengok sebab culture kita berbeza. Its like experiencing new environment. 







Best jalan2 dalam Jizo Dori Shopping street ni . Macam rasa dua bandar Tokyo yang berbeza. Dalam Jizo Dori Shopping ni ada temple untuk visit. Syok jalan2 cuci mata hehe. 



Ada temple, singgah tengok. 




* Toden Arakawa Line * 

Pastu dah jalan2 Jizo Dori shopping street , boleh naik Toden Arakawa line untuk view kawasan perumahan pedalaman Tokyo pulak. Eh tadi kan ticket harga 700 yen, jalan la merata2 sampai puas nak risau apa . Bukan selalu dapat pergi Jepun jadi manfaat kan lah ticket tu. 

samseng. Masa pergi Jepun haritu, cuaca memang sejuk la. Menggigil jugak ah hehe. 



Toden Arakawa line. Pun guna Toei One-way ticket juga. 












* Roppongi Hills, Mori Arts Center *

Kat Roppongi Hills, Mori Arts Center ni untuk tengok Tokyo citi view and dalam tu ada display artwork2 dari designer. 









Lawa kan Tokyo tower . Clear sky. Tu tall building warna oren tu la Tokyo Tower. Kagum tengok bandar Tokyo, sangat luas. 









* Tokyo Tower *

Dah ada kat Tokyo ni takkan tak pergi Tokyo Tower kot. Sama la macam pergi KL tapi tak pergi KLCC hehe. So jom naik. Dari Tokyo Tower ni pun boleh view bandar Tokyo. 















* Tokyo Skytree *

Nak tengok view Tokyo malam2, jom Tokyo Skytree! Ada broadcasting, restaurant dalam Tokyo Skytree. 

Gallery komik2  .





Masa i kat Jepun tu, memang berjalan je sepanjang hari. Kat Jepun seriously sangat la senang nak pergi mana sebab public transportation dia superb dan meluas. Macam Toei transportation. Lepas tu free WIFI . cuma perlu download apps TRAVEL JAPAN WIFI je then dah boleh guna free wifi. 






Overall, i suka la Japan. Memang akan repeat walaupun xtahu bila. Rasa kalau korang pergi pun, akan jatuh cinta juga. 


Nak tengok ticket prices and subway line boleh tengok kat link ni











2 comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...