Pages

Friday, October 27, 2017

Jaga Kulit Cara Mudah !

Hi

Sebenarnya i paling priotize pasal kecantikan kulit since kulit meliputi 100% bahagian tubuh. Bahagian yang paling obvious..KULIT. Kulit idaman is tona dan texture yang sekata lagi2 bahagian muka dan badan la. Tapi masalahnya kasihan kat diri sendiri yang kulit jenis kering and sensitive. Silap sikit, jadi menggerutu bersisik ikan ( bukan sisik ikan lawa macam mermaid ). Sendiri nak raba diri sendiri pun tak selera. Bersisik . herghh. 

Oh lagi satu, i suka cuba mencuba skincare regime yang best dari market . Saja test2 kat diri sendiri. Excited nak apply lepas tu bangun tidur suka raba diri sendiri nak rasa kulit sendiri lembut ke tak. Salah satu my most favourite is dari Cetaphil ni. I suka betul jenis skincare yang simple routine. Tak payah nak apply macam2. Cetaphil ni ada dua...cleanser & moisturizer. Lepas tu boleh guna both face & body. 





Cetaphil Gentle Skin Cleanser & Cetaphil Moisturizing Cream



No 1 dermatological skincare brand in Malaysia ! Actually Cetaphil ni for all skin types tapi ramai ingat Cetaphil ni hanya untuk dry and sensitive skin je since dermatologist selalu sebut brand Cetaphil hewheww. Semua skin types boleh guna laa. From normal to sensitive skin boleh guna for both cleanser and moisturizer. Lama dah brand Cetaphil ni dari tahun 1947 lagi and i bet korang semua pernah dengar  & nampak kan Cetaphil . 



I punya skin jenis sensitive. Kalau guna cleanser yang jenis berbuih sangat, skin akan jadi sangat dry . But then if guna cleanser yang jenis melembapkan, end up skin jadi ruam gatal pulak . So yang mana satu nak guna, yang jenis kering atau lembap ? Susah kan jadi i. Ramai je spesis macam i ni hahaa. 

Cetaphil la penyelamat untuk spesis macam kita kita ni ! Lagi2 product Cetaphil is fragrance free . ( fragrance boleh lead kegatalan pada skin )




Cetaphil Gentle Skin Cleanser


Jenis cleanser yang 'deep cleansing' tapi tak keringkan since dia tak buang semua kelembutan dan oil dari lapisan kulit ! Ramai yang tak tahu sabun jenis berbuih akan keringkan kulit , Cetaphil ni  kurang berbuih . Kulit rasa bersih dan lembut ! Non-soap, fragrance free , tak sumbatkan liang pori ! 



Even lepas cuci makeup guna makeup removal, still we need double cleanse untuk singkirkan makeup betul2. Guna Cetaphil sesuai sebab kalau cuci muka banyak kali mesti skin jadi kering kan tapi Cetaphil Gentle Skin Cleanser ni best sebab double triple wash pun takkan kering kan skin. 



Botol jenis pump. Sesuai lah untuk kita kita ni. 



Kalau jenis makeup tipis, boleh je terus cuci guna Cetaphil Gentle Skin Cleanser . No problem.



Taddaa ! Kalau makeup tebal, cuci guna makeup removal dulu then double cleanse guna Cetaphil Gentle Skin Cleanser okays.  Guarantee, takkan kering. 









Cetaphil Moisturizing Cream

Dah bersih, mesti nak kekalkan kelembapan ! Tahu tak bila kita terdedah dengan cuaca luar yang panas, kelembapan kulit semakin berkurangan. Lagi yang jenis liat nak minum air kosong ikut BMI badan masing2. Skin akan dry okay. Sila cuba Cetaphil Moisturizing Cream  untuk keep skin lembab. If skin jenis kering dan sensitive, lagi lah kena ambil berat pasal ni sebab nanti kulit kering bersisik gatal2. Ya i know, i tengah cakap pasal diri sendiri. hihih




 Contains sweet almond oil, a natural emollient.









Fragrance free, non-greasy, hypoallergenic /non-skin irritating.  Nampak tak texture skin i smooth je lepas mandi guna Cetaphil, then i apply Cetaphil Moisturizing Cream lagi untuk tambah kelembapan since nak kelaur outdoor yang panas terik tu. 



Kalau cuaca panas pun, skin akan lembut , lembap je. 















Bagi yang nak jaga kulit dan nak enhance skin health, try Cetaphil. Highly recommended since i sendiri guna untuk my skin yang sangat sensitive ni ! Product Cetaphil ada dijual di pharmacy !  Sesuai untuk semua jenis kulit not only for sensitive or dry skin je. Yang paling i happy Cetaphil boleh guna both for face & body . Takyah nak fikir banyak. hehe




Toodles !



12 comments:

  1. sy memang pengguna setia Cetaphil. memang terbaik.

    ReplyDelete
  2. baru tau ade macam-macam rangkaian produk cetaphil rupenya. menarik!

    ReplyDelete
  3. As salam...namee boleh akk tahu bajet dlm rm brp? Tqia 😊

    ReplyDelete
  4. never tried cetaphil before but i do hear a lot of good review bout it. good read here.

    ReplyDelete
  5. dah lama juga dengar cetaphil ni bagus kan. Boleh try hehe.

    ReplyDelete
  6. biasa nampak cetaphil ni kalau pegi watson / guardian

    ReplyDelete
  7. rasanya kena cuba jugak produk ni hehe

    ReplyDelete
  8. Cetaphil xde ke yg bole buat kulit putih #tanyeje

    ReplyDelete
  9. Cetaphil xde ke yg bole buat kulit putih #tanyeje

    ReplyDelete
  10. pakai sebelum mandi atau selepas?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg