Pages

Wednesday, December 6, 2017

Adakah korang “low risk” atau “high risk” driver?

Hi

Hi

My first car was a local car. Excited masa kereta pertama, tapi ingatkan beli kereta ni sekadar memiliki kereta saja. Takde benda lain nak fikir dah. Servis kerete? Insuran kereta? Oooo kena tahu jugekk kee. Excited beli kereta ni nak dengar bank call cakap loan lulus je pastu nak cepat2 dengar dari salesperson "boleh amik kereta esok ya!" ...Auuummm. Tapi time nak menjemput kereta baru ku pulang dari kotaaaa, banyak juga nak dengar salesperson explain pasal kereta. hekk hekk. Ingat terus amik kunci bawak balik, sarung kacamata hitam, hiasi cermin kereta belakang dengan susunan bantal strawberry dari Cameron Highlands, gantung tasbih pewangi kereta kat reverse mirror je. hekhek




Ramai yang ambil lewa , satu benda palinggg penting sekali contohnya safety belt taknak pakai sebab rimass amboii. Adakah anda seorang pemandu yang 'high risk' atau 'low risk' yang mungkin terlibat dalam kemalangan ? Memang la kemalangan ni tak boleh predict, kadang kalau kita dah hati2 pun kalau dah tertulis accident...akan accident juga. Tapi makin cermat cara kita memandu, makin kurang lah risiko. Imagine kalau semua pengguna jalanraya memandu dengan cermat ....makin aman dan kuranglah berlaku kemalangan secara keseluruhan. Correct right?



Adakah korang 'low risk' atau 'high risk' driver? Jom tengok checklist bawah ni:




Step 1: Sebelum  memulakan pemanduan...
-  Lesen memandu bawa tak? Expired tak?
-  Buckle up safety belt tak?
-  Tengok driver seat selesa tak? adjust seat tak supaya selesa nak tekan pedal? 
- side and reverse mirror posisi betul tak dan terang benderang tak nak usha kereta belakang ? hihi



Step 2: Semasa memandu
- memandu kelajuan yang ditetapkan tak? gulpp sangat . waduh siapa makan cili dia terasa pedasnya. Jangan la perasan fast n furious. 
- memotong di barisan yang betul?
- jangan sesekali salahgunakan emergency lane untuk memotong. Ada buat ke?
- patuhi papan tanda and lampu isyarat. 
- Nak alih laluan ke kiri ke kanan, bagi lampu isyarat tak?
- Sibuk tengok handphone ke, scroll ig, ke buat ig live ekeke...
- dua dua tangan pegang stereng tak, ke sebelah tangan pegang rokok haa baik ngaku. 


Step 3: Penjagaan kenderaan..
- park di tempat yang selamat tak. Kalau park sukahati je memang la risiko kan diri sendiri dan kenderaan tu. 
- Servis kereta ikut time tak? So that kereta sihat walafiat. Takde la rosak dan terberhenti tengah2 jalan.


Lepas I dah bagi tau 3 steps ni, korang dah tau tak you ni seorang yang “low risk” atau yang “high risk” driver?

Why all the sudden I concern sangat pasal 'low risk' atau a 'high risk' driver ni ? Sebab I sebagai ibu kepada 2 anak, I pastilah sentiasa jaga keselamatan mereka, kenalah mengikut peraturan jalan raya. Korang ni yang sudah jadi ibu/bapa paham saya kan?

Gulp, dan juga sebabnya sekarang ni Bank Negara Malaysia dah lancarkan Liberalisasi Tarif Insurans/Takaful Motor, kena la pandu dengan extra cermat since kadar premium insurans/sumbangan takaful ditentukan based on.....

- Umur kenderaan anda
- jenis kereta anda 
- size enjin kenderaan anda ( diukur dalam cc )

- FAKTOR PEMANDU (low risk atau high risk driver) juga diambil kira. Faktor pemandu tu...it’s us lah as a driver.

Sebab tu dah kena extra cermat bila driving since kadar premium insuran akan ditentukan oleh FAKTOR PEMANDU (low risk atau high risk driver). Lagi tinggi risiko kemalangan, maka lagi tinggi la premium!



KENDERAAN + PEMANDU = KADAR PREMIUM INSURAN/SUMBANGAN TAKAFUL

Actually, dah lama dah Liberalisasi Tarif Insurans/Takaful Motor dilaksanakan di banyak negara macam USA, German, UK ...now kat Malaysia pulak. Salah satu cara untuk kurangkan risiko kemalangan. So, driver sendiri kenaaaa extra cermat dalam pemanduan! Jangan nak IG FB live sangat lah while driving. Mata tu tengok depan, jangan tengok hp tauu. 


So sekarang kita sebagai pemandu wajib bertanggungjawab atas tarif insuran kita orang okay! Jangan nak drift sangat tauu!



Kita semua sebagai driver, jomlah berubah! Bilakah Liberalisasi Tarif Insurans/Takaful Motor dilaksanakan?  Perlaksanaan dah mula dah secara berperingkat  bermula pada 1 July 2016 but perubahan pada kadar insuran berlaku mulai 1 July 2017 dah. 






buckle up! (ni kereta stop la, where got selfie sambil driving) See bantal strawberry Cameron Highlands pun takde kat belakang tauuu apa2 saja yang boleh membahayakan pemanduan please avoid, I dah berubah sejak ada Liberalisasi Tarif Insurans/Takaful Motor ni. Demi pemanduan yang cermat, ku korbankan bantal strawberry Cameron Highlands. 


For more info ....








6 comments:

  1. dua2 pun bukan... lesen L jer huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. $$$ GENUINE LOAN WITH 3% INTEREST RATE APPLY NOW $$$.
      Do you need finance to start up your own business or expand your business, Do you need funds to pay off your debt? We give out loan to interested individuals and company's who are seeking loan with good faith. Are you seriously in need of an urgent loan contact us.
      Email: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

      LOAN APPLICATION DETAILS.
      First Name:
      Last Name:
      Date Of Birth:
      Address:
      Sex:
      Phone No:
      City:
      Zip Code:
      State:
      Country:
      Nationality:
      Occupation:
      Monthly Income:
      Loan Amount:
      Loan Duration:
      Purpose of the loan:

      Email: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

      Delete
  2. haha, cute ja bunyi ku korbankan bantal strawberry cameron highlands

    ReplyDelete
  3. hii jom join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    ReplyDelete
  4. Nacam high risk je..hwa hwa hwa...adoi...bab kelajuan tu 🤔

    ReplyDelete
  5. $$$ GENUINE LOAN WITH 3% INTEREST RATE APPLY NOW $$$.
    Do you need finance to start up your own business or expand your business, Do you need funds to pay off your debt? We give out loan to interested individuals and company's who are seeking loan with good faith. Are you seriously in need of an urgent loan contact us.
    Email: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

    LOAN APPLICATION DETAILS.
    First Name:
    Last Name:
    Date Of Birth:
    Address:
    Sex:
    Phone No:
    City:
    Zip Code:
    State:
    Country:
    Nationality:
    Occupation:
    Monthly Income:
    Loan Amount:
    Loan Duration:
    Purpose of the loan:

    Email: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg