Pages

Friday, July 27, 2018

Sekolah dan Terapi Adam & Noah

Hi 


ini bukan sponsored post tapi as an appreciation post . Sebagai terima kasih kat sekolah yang dah banyak bantu anak i and anggap anak i macam anak sendiri  . 

Lain budak, lain development nya. Ada budak umur setahun dah petah sangat cakap ayat clear. Adam & Noah (bukan anak syeikh muzaffar ya apa lagi anak angkasawan ekekekechallenge). Adam & Noah ikut adik beradik i jenis lambat bercakap. Umur nak masuk 4 tahun baru boleh dengar clear sikit sebutan. Tapi i mula concern Adam tu sebab rasa dah lewat sangat , dah jadi masalah negara ni.  Mula2 I tak risau pun rilek rilek je, tapi bila fikir balik, baik lah i  ambil langkah awal dan fikir solution so that persediaan darjah 1 nanti tak lah mencabar sangat . Mommy loves u so much Adam :) u are my first baby and 100% iras muka mama . harharr







Adam now kira umur 5 tahun, tapi tak berapa boleh cakap ayat lagi. Tapi lepas masuk sekolah khas dan therapy..banyak sangat development. Dulu tak banyak word, now dah boleh form a sentences walau pelat i syukur. hewhew

Lagi2 bab behaviour dan speech . Dulu Adam Noah jenis tantrum menjerit2, bila di khalayak ramai memang jadi mengamuk2 . Social anxiety. Bila dalam crowd, dia akan mengamuk. Ingat lagi masa sekolah Brainy bunch and perlu buat fashion dan concert. I dah susah hati dah and minta undur diri jela anak2 i ni menjerit belakang stage tapi sampai depan hujung dewan boleh dengar.  But sadly the teacher insisted diorang perlu juga on stage jadi i berdukung sambil anak2 i meraung. Fashion show meraung2 yaa hahahaaa. 


2 masalah negara yang i really concern. 

Adam & Noah..
- social anxiety disorder
- lambat bercakap 
- masalah tidur malam

Sebenarnya bila anak kita ada masalah tu baru lah tahu and concern. Ingatkan memang jenis buat perangai agaknya.   Banyak je masalah among kanak2 nak membesar ni, sensory, motor skill semua tu, tak boleh focus , autisme , masalah pembelajaran ,Syndrom Down, ADHD , ADD, Lewat Perkembangan , Cerebral Palsy, tidur lambat etc .

I pernah masukkan anak i Brainy Bunch but tak sesuai. Then amik keputusan untuk masuk sekolah khas untuk speech therapy sekali dan fix masalah tidur lambat dan behaviour. Pernah tak korang anta anak korang gi sekolah, tapi anak korang nangis2 x berminat...maksudnya maybe tempat tak sesuai untuk anak korang. Kalau berlarutan berbulan bulan tu jangan dipaksa dah. Kalau minggu awal tu nangis2 biasa lah tapi kalau dah berbulan pun sama juga, jangan paksa. Sama la macam i paksa anak i sekolah BB sampai setahun dulu. Maybe anak i tak selesa dengan persekitaran but i tengok anak kawan i ok je hafal surah gempak betul. Bukan salah sekolah, bukan salah u atau anak u. Just tak serasi. Jadi jangan paksa. 


Sesuai untuk anak orang lain tak semestinya sesuai untuk anak kita. So jangan paksa, sebab ganggu emosi.  Bila anak tak happy , nak hantar sekolah susahnya terseksa sangat rasa. I yang murung . 


Sekolah khas ...Rayyan OT Centre


Ramai tanya and dm pasal sekolah khas anak i. 
I mula masukkan anak i di sekolah khas  masa bulan January 2018 , and i daftar untuk dua  therapy .....

- speech therapy untuk speech
- horse riding and water play untuk behaviour dan masalah malam susah tidur walaupun petang tak tidur. 



ni la sekolah nya. I masukkan pun atas suggestion kakak i. 

I banyak read google pasal toddler nak buat comparison  . Social anxiety disorder in toddlers ada ya rupanya. Jadi sekolah khas yang i masukkan ni Adam Noah tu ada therapy untuk speech, behaviour, masalah tidur lambat tak penat2  dan pelbagai lagi  . Masa sekolah tu i join sekali terapi kuda and water therapy. therapy kuda memang bagus lah. Untuk Adam Noah hanya naik kuda macam  biasa je takde special case sangat tapi balik sekolah memang masing2 badan penat. Kurang sangat menangis dan mengamuk. Kalau korang ada masalah anak tdo lewat ke, bawa la pergi main air swimming ke apa confirm badan penat . 


ni terapi horse riding. 



Sebelum masuk sekolah Rayyan..
- tidur lambat 
- asyik berjaga malam
- apa2 hal tantrum amuk dulu
- takut dengan crowd
- lambat bercakap
- mengamuk ( maybe x reti cakap so mengamuk je solution nya )


Selepas 6 bulan di Rayyan OT Centre...
- tidur awal
- tahu urus diri
- tahu meminta
- banyak improvement on the speech
- dah tak amuk atau nangis bila di khalayak ramai
- pandai express feelings and emotions . pandai merajuk siap peluk tubuh.
- banyak tanya soalan and respond, melawan skang hahaa tanya "do u want shishi" banyak kali pun marah. Orang risau dia terlepas kincingg sebab tu tanya.adudud

Cikgu kat sekolah Rayyan OT Centre ni one to one .Cikgu semua penyayang sangat. Dari guru besar sampai lah ke cikgu2 yang tak kahwin takde anak lagi tu...sangat lah penyayang. I musykil je berapa la umur cikgu2 ni sebab nampak muda masing2 tapi kalau sayang budak mmg nampak ikhlas. Murid2 semua jenis special kid, ada yang autisme etc etc. 


Jenis2 terapi yang ada kat Rayyan OT Centre...

Terapi Carakerja (OT)
Terapi Pertuturan (ST)
Horse Riding for Special Needs Children
♂️ Water Play
➡️(One to One session)


Memang banyak beza sangat beza dalam masa 6 bulan ni. Nak explain lebih2 pun tak berani sebab korang je anak korang camne. Tapi sekolah ni for me positive lah. Thank u teacher2 semua. May Allah balas jasa2 korang.

Nak tanya, boleh contact no ni...

019-611 5813 Rayyan OT Centre






4 comments:

  1. Anak kita hanya kita yang tahu.. ;)
    Alhamdulillah semakin banyak improvement.. rasa bangga dah tentu dan moga makin mudah rutin harian lepas ni.. ;)

    ReplyDelete
  2. Hi kak namee, as an occupational therapist (ot) im glad sbb adam & noah dpt proper treatment for their speech delay. Adam & noah pernah di diagnose oleh doktor x? Kekalkan terapi mereka until their development coherent with their age. ��

    ReplyDelete
  3. good sharing dear...anak kak yan yg umur 5 tahun pun masih pelat. tapi lepas masuk sekolah nampak dah pandai susun ayat...dulu masa umur 4 tahun...sepatah perkataan pun tak keluar...semua pakai bahasa isyarat dan...sebut ik ik ik ik ik ik...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg