Hello peeps...
Walaupun ayah aku selalu gelakkan aku sebab tak masuk dapur and confused between garlic and ginger ( sebab tak kenal rupa halia) , but at least aku masuk la juga dapur untuk buat cheesecake. Malam semalam dah mimpi-mimpi teringin nak makan cheesecake. Hari ni takde kerja sangat ,so bangun tidur je, terus niat nak pergi Tesco beli barang semua. hihihihi. so ni nak share recipe lah dengan korang semua. Simple cheesecake yang best. Recipe ni aku belajar dari aunt dulu. Dia belajar masa dia stay kat US dulu.So ini cheesecake mat saleh punya style lah. hehe
Baru balik Tesco lah ni. Jom mula ! Boleh buat untuk raya nanti !
So, bahan-bahan yang aku guna simple je and boleh dapat kat kedai lah.
1) Buttercup (mentega)
2) Biskut digestive ( boleh ganti dengan biskut Marie / Hup Seng empat segi )
3) 2 Philadelphia cheese
4) Susu pekat manis (any brand)
5) Sebiji telur
6) Strawberry ( sebenarnya tiada kena mengena pun, sekadar untuk hiasan)
Cheesecake yang saya selalu buat ni ada dua layer.
Okay, let's start ! Kita mula dengan based of the cake dulu okay which is the first layer. Bahan-bahan yang diperlukan untuk first layer adalah Biskut digestive and butter.
Masukkan biskut tu dalam any bekas untuk lenyek-lenyek sampai dia hancur. Kalau nak blend pun okay cuma takut terlalu hancur sampai jadi pasir halus tu tak best jugak nanti. So kalau rajin, lenyek2 pakai sudu sampai biskut tu hancur jadi macam pasir kasar. Hasil dia akan jadi macam ni....
Biskut sudah hancur
Lepas tu masukkan semua biskut hancur tu dalam loyang dan gaulkan semua biskut tu dengan mentega. Quantity mentega ikut suka asalkan semua biskut tu kena mentega. Tadi aku guna dalam setengah mentega Buttercup tu je.
Biskut digestive yang sudah hancur + mentega
Gaulkan biskut hancur dan mentega macam dalam gambar (1) dan setelah itu ratakan semua biskut yang dah sebati dengan butter tadi macam dalam gambar (2)
Okay, first layer dah siap! Kita buat layer kedua pulak iaitu top cheese nya.
Second layer pun simple. Sekejap je boleh siap. Second layer hanya guna 2 cheese Philadelphia, susu pekat manis , dan satu telur.
Bila cheese , telur and susu pekat manis dah sebati dan gebu ,masukkan semua cheese tu atas layer biskut yang kita dah buat tadi tu..
Okay dah siap. Ready untuk dibakar ! Suhu dalam 180 degrees dan bakar selama 30 ke 45. kalau cucuk dengan fork and masih lembik2 tu means kena sambung bakar lagi. Keep on checking lah. Kalau cucuk dah macam pejal tu, dah masak lah tu. Tunggu sejuk sikit then masuk dalam peti ais. :)
Dah siap pun! Inilah cake nya ! Tapi lepas bakar tu letak dalam peti ais ok. Lepas dah sejuk sikit, baru potong dan makan. Hasil dia macam kat bawah ni.
Have a nice day.....
baguslah pandai masak.. ayah aku pun selalu gelakkan aku.. nak buat cam ne, bila aku nak masuk dapur je, mak aku dah menjerit.. mengganggu katanya.. pandai juga kau masak kan..e
ReplyDeletesama. mak sgt tak bg bila nak tlg kat dapur. sampai skrg tak pandai masak. sedehh. teringin nak duduk rumah sendiri dan memasak
Deletepehhh naik saham lagi sebab pandai buat ciskek!!! yummy macam nameee.. hehehe
ReplyDeletehaishhh senang jek ? -.-' lol
ReplyDeletebaru terfikir nak buat cheesecake tadi. hee. boleh try ni. cam sng je :D
ReplyDeletesimple,tapi menarik...
ReplyDeletenamee,buatkan untuk ayie satu...^,^
nampak sedap dan senang. cuma, bahan2 dia mahal. especially, cheese. :(
ReplyDeleteassalamualaikum namee..:)
ReplyDeleteaddicted to your blog, hari2 baca and share your entry's link via my FB...and kengkawan FB was like "EH!siapa namee tu? awesome gila blog dia?" and me just say "a beauty with brain :)"
assalamualaikum namee..:)
ReplyDeleteaddicted to your blog, hari2 baca and share your entry's link via my FB...and kengkawan FB was like "EH!siapa namee tu? awesome gila blog dia?" and me just say "a beauty with brain :)"
oh! ecited gila nak bagitau dah addicted, lupa nak comment your entry! my bad..so sorry. memang nak try buat cheese cake ni, tapi tak tau bila, mungkin bila dah dapat ilham dalam mimpi..:p
ReplyDeletewah senang je. Thanks share resepi namee :)
ReplyDeletewah, nampak sangat sedap dan simple je cara2 nak buat cheesecake ni... thanks for sharing :)
ReplyDeletesedapnyeee
ReplyDeletesedapnyeeee !
ReplyDeleteyumm..thanks for sharing namee...sangat mudah nak buat sebab namee tunjuk sesatu step2nya..
hohoho
namee, sy nk try sbb dulu sy buat guna biskut oreo :)
ReplyDeleteyg biskut oreo tu sedap ke?
Deletehaah sedap ke?
Deletehaah sedap ke?
Deletesedap jee gune oreo pun penah try dulu.
Deletemacm menarik dan mudah.. thankks namee~~~ :)
ReplyDeleteNiceee.... ^___^
ReplyDeleteehh..simplenyee ehhehe..boleh try nehh..nmpk sedap.. :)
ReplyDeletenice sharing namee ^^
Namee hebat. Dah la comel, pandai baking pulak. Nak kena belajar jugak lah hihi :)
ReplyDeletereally love cheesecake!! yumm yumm yumm!!looking 4ward to make it by myself. Tp takut lak ai nak buat time puasa ni, akan try time raye nnti.haha.
ReplyDeletenak sikit..please. haha XD
ReplyDeletethanks kak name for the resepi. puas carik yang simple. at last jumpe jugak ! hewhew :)
ReplyDeletedap er
ReplyDeleteraya nanti I will try to do =)
ReplyDeletethx for the recipe..
simple sgt ni
nmpak senang..nk try lah :)
ReplyDeleteNamee, nak.
ReplyDeleteutk penggemar cheese, mmg sedap..tp sy xsuke cheesecake.. :(
ReplyDeletesonang jo rupanya nak buat =)
ReplyDeletewahhhh....simple..thanks namee :)
ReplyDeletewaaaa Nameee. me laike this. simple. nak try nak try! thanks! :D
ReplyDeleteamboi...pagi2 dah goda akak....kene la belajar buat balik ni...huhu
ReplyDeleteSedap juga cheesecake yg dibuat =)
ReplyDeleteSalam kunjungan dari saya...
www.shahrulhairy.com
waahhhh...senang jew rupanya buat cheesecake nie..
ReplyDeletenak cuba buat laa nti..hehe
thanksss namee :D
wahhhhhhhh, cik namee buat cheesecake..cam mimpi jek..
ReplyDeletemusti sedap nih, nampak gambo cam sedap jek...hehhe
nameeeee..senang je rupanyer huhu..ok ok nnt nak cuba...best sbb gambar satu satu..lebih senang faham ;)
ReplyDeletetenkiuu!
rajin masak ;)
ReplyDeleteteringin nak buat cheesecake ni..nampak macam senang je ni..
ReplyDeletegulp.. yummeh~ :D
ReplyDeleteNamee, tolong hantar ke rumah elie ya nanti. Haha
ReplyDeleteNyum2.nampak sedap sgt.hehe..nnt balik nak cuba resepi namee la.:)
ReplyDeletedappnyeee~ T___T
ReplyDeletewahh.. its looks delicious. simple je nie. boleh try laaahh. :)
ReplyDeletesimple sgt n look delicia!!.. thx for the recipe :)
ReplyDeletetakda la susah sangat.
ReplyDeletesimple je nih.
namee try buat red velvet plak.
:)
Salam Ramadhan namee.
cupcake....saya sangat happy bila baca ur comments. terima kasih sbb support saya n sebab sudi baca blog saya. :'') hugs! :)
ReplyDeleteother comments...kamu semua should try okay !! simple n easy saja ni :)
ReplyDeleteawesome.. gonna try this weekend!
ReplyDeleteHantar kat bangsar 2 potong k...
ReplyDeletenamee, Philadelphia cheese tu jenama dia kan? kalau jenis, jenis apa ye? Cream cheese ke? mozzarela ke? cheddar ke? Mana la tau leh ganti dgn cheese jenama lain macam tartura ke, anchor ke...
ReplyDeletesedap ni... aritu ada isteri buat... jadi x jadi... tp licin sampai menjilat jari...
ReplyDeleteazza..aaaa cream cheese. tak ingat. haha. tapi cheese yg khas untuk buat cake !
ReplyDeleteroslan...isteri masak meamng terbaek maaa. :)
ReplyDeletekalau taknak bakar, tapi nak bekukan boleh tak?
Deleteauuww sis sgt menyelerakan..uihhh.terliur den
ReplyDeletewahh nampak sedap lah namee... (^^,)
ReplyDeleteowhh mcm tu rupanya letak layer biskut ye..hehhe wokeyahh..nnt nak try ~,~ thanx sbb share...salam ramadhan ye =)
senang giler! nk try lah..heee
ReplyDeleteashiqin..hehe ada dua layer tambah perasa. hihi :)
ReplyDeletecomel zaty....sangat senang :))
ReplyDeletela senang je buatnya ek?
ReplyDeletenak try laa this weekend
mudah saja :))
ReplyDeletememang plan nak buat cheesecake weekend ni.. nak buat oreo cheesecake.. tp tgk yg ni mcm menggoda la pulak.. ok, dilema..
ReplyDelete*ada yg buat dua2 ni nanti.. haha*
buat dua2...hehehhe
ReplyDeletenampak sedap! yummy! nak try buat nnt. thanks for sharing the recipe :)
ReplyDeleteSenang jugak! Alhamdulillah dapat resepi senang ikut camni..
ReplyDeleteWill try kompom! thanks!
hehe. cubalah untuk raya nanti :)
ReplyDeletewait.. u use susu carnation or susu pekat manis?
ReplyDeletesusu pekat manis :) 3/4 je tau ! bukan the whole can.
ReplyDeletewahh tereee..akak pon x penah try wat cheese cake..nk la amik resipi namee ni..(oven rosak plak semangat nk kumpul duit beli baru hihi)
ReplyDelete#dapor cantik..tuan dapor pon cantik hihi
kak rina..try lah !! :D
ReplyDeletewah wah!
ReplyDeletetakde lah susah sangat. nanti kitaa nak trylahhhh .hehe ~
its a must .. :) hehe.simple yet cepat.
ReplyDeleteklu pakai susu cair jadi x?
ReplyDeletekalau pakai susu cair tak jadi. kena susu pekat manis..
ReplyDeletethanks berkongsi resipi...raya nnt boleh cuab..=)
ReplyDeletenie mesti sedap, btw sy dah lama nk cuba buat kek nie..nampak simple jer..=)
Saya dah cuba dah :) Memang sedap , tapi manis sikit la . Hehe , tq kak namee ;)
ReplyDeletewah. rajin jugak ye buat cake even tak memasak pun. kawan kawan saya ramai mcm tu. tapi saya, dua dua pon tak minat. hehe.
ReplyDeleteNamee! Thanks for sharing the recipe! I dh buat this cake based on ur recipe tonight.. And i got positives comments and semua cakap sedap!! ;)
ReplyDeleteNamee! Thanks for sharing this recipe. I dh buat this cake tonight based on ur recipe. And i got positives comments and semua pun cakap sedap!! ;)
ReplyDeleteCuma my based tu rapuh sangat. Sebab terlebih / terkurang butter ye?
aida ! u r most welcome! :D oh kalau rapuh tu kurang butter tu. bext time padatkan betul2 ok. :D glad u like it :))
ReplyDeletekak namie..ble dh msuk peti senang x nk kuarkan kek tu? tkt hancur la.hehehe...
ReplyDeletelepas masuk peti ais..based dia akan keras sikit lah. nak potong kena hati2 :)
ReplyDeletesaye ade soalan.. yg susu tin itu sebenarnye
ReplyDeletesusu pekat manis.. or susu cair? (macam susu carnation tu)
just nak pastikan je..
ururules....susu pekat manis :D 3/4 tin tau ! :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletenamee, klu bkar kat oven, guna api atas bwah or how ?
ReplyDeletenamee,klu bakar kat oven, pkai api atas bawah or how?
ReplyDeleteapa bawah je :D
ReplyDeletetq namee. dah siap . tp bru letak kat peti ais :)
ReplyDeletesama sama. enjoy ur cheese cake ! :D
ReplyDeleteDah buat...sedap.........
ReplyDeleteThanks nameee for recipe...mmg sedappp...tonight ill try for the second one...hehe
ReplyDeleteglad u like it :)
ReplyDeleteNak tanye....cheese tu memang kene gune brand tu ke?lagi satu cheese tu jenis serbuk ke?
DeleteNak tanye....cheese tu memang kene gune brand tu ke?lagi satu cheese tu jenis serbuk ke?
Deletesenang betul, ini kalu tak tahu masak boleh ikot resepi mcm tuh jer lah er.. :)
ReplyDeletekalau buat base dia cake, macam mane pulak? lepas base dah masak, bakar lagi bersama layer yg cheese tu?
ReplyDeletebakar sekali...
ReplyDeletenamee,, tak jadi pun,, isk isk isk....
ReplyDeletememang sedap, saya dah buat, terima kasih di atas resepi
ReplyDeletesaya dah buat, memang sedap hingga menjilat jari, suami & anak2 pun suka, tqvm for the recipe
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalamua'laikum namee. Semoga sht.
ReplyDeleteeeemm..blh la akak nak try resepi ni coz simple jer..
Dulu akak ada la jugak resepi cheese cake dr u.kingdom...same gak guna 2bar cheese philapedhia n biskt digestive...tp dia guna 3bj tlr n gula jer..xguna susu pkt mns. Proses buatnye pun bih krg same gak. BTW...TQVM 4 SHARE THE RECIPE. :)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletefiq serius suka resepi ni... thanks 4 sharing..bila fiq upload gmbr cheese kek dlm blog.. ada yang mintak resepi.. terus fiq bg link blog namee..huhu :)
ReplyDeletebukak blog Cikgu Fikri jumpa recipe ni pulak. hahaha yes nak try sebab senang giler-giler ;D
ReplyDeletewow looks easy! :) gotta try this out..
ReplyDeletep/s: I love your kitchen! :))
I love cheesecake, selalu beli aje :P
ReplyDeletebut maybe i'll try your recipe.. hehe looks easy.
btw, I LOVE your kitchen! OMG! :)
Thanks! My hubby suka sangat2.. hehe.. dah lah resipi senang cari.. :)
ReplyDeleteowhh sedapnya..lapar pulak dalam office lpas baca ni T__T
ReplyDeletethanks Namee, will definitely try this recipe :)
Senang dan mudah difahami . Sama laa kita . Kita pun slow bab memasak . Hehe . Thankyou ajar . Rajin singgah laa blog fara .
ReplyDeleteWah, cedapnyeeee~~~~~ ^^
ReplyDeletekte pon baru2 je try wt choc chip cookies n choc cake... tp xpernah try cheese cake lg..coz ingat kn mcm susa jek..hee.. neway confirm mawu try nanti... =) tqvm namee for the recipe.....
kalau guna creamcheese boleh tak?
ReplyDeleteKalau guna cream chese boleh tak?
ReplyDeleteHehe..harus try nie..nmpk best..sy pun pernah buat cheese cake dr 3 resepi yg berlainan..bakar n x bakar pun ada..but 2 nd resepi x brape nk jadi..terover masam..haha..thanx namee for sharing this recipe :)sy pun x pndai msk..tp suka buat cake or biskut..:P
ReplyDeleteHehe..harus try nie..nmpk best :) thanx namee for sharing this recipe..sy pun pernah try buat cheese cake dr 3 resepi yg berlainan..tp 2 nd resepi x brape jd..terlebey letak lemon, masam..haha..buat plk time puasa, xley nk rasa..so, nk try yg nie plk ;)
ReplyDeletenanti akak try buat versi chilled pulak. tapi leceh sikit sebab guna gelatin
ReplyDeletesenang je buatnya..
ReplyDeleteboleh cuba ni
Auuuummmm. Senang nampaknye. Hehehehe
ReplyDeleteSenang nampaknye. Hehehehe
ReplyDeleteKalau guna cheese lain bleh x?
ReplyDeleteBleh guna cheese lain x? ;)
ReplyDeleteKalau guna cheese lain bleh x?
ReplyDeletecheese untuk buat cake la. jangan cheese yg makan dengan roti tu. tapi pernah guna cheese jenama lain..rasa jadi tak sedap.
ReplyDeleteSdap resepi ni. Cume bile pkai susu pekat. Akan ade rse susu tu. Better guna gula. Then tmbh telo lg sebiji or 2.
ReplyDeleteSdap resepi ni. Tp better guna gula n tmbh sebiji or 2 telo. Kalo gune susu pekat ade rse susu pkat pulak.
ReplyDeleteNamee,
ReplyDeletekte dah cube ur recipe exactly the same cume xbuh strawberry macam kamu hee... simple + cedapp bangat!!~~ tqvm dearie namee...^_~ err cume kite ade 1 jek kekurangan...bile potong into slices, base cake ni mcm agak rapuh cket... is it sebab kurang butter eyh?or suhu xckup ye? coz kte tukar2 antara api bawah/atas...
Namee...susu tu guna 1 tin ke???
ReplyDeleteNamee..susu guna 1 tin ke??
ReplyDeleteboleh try ni...mcm senang jek..
ReplyDeletewah best2..mcm senang..
ReplyDeleteHai kak namee... wah...simple nyer cheese kek yg kak namee wat ni.... nmpak sedap je.... nk try la... actually saya baru je berblog ni... dok baca blog2 org len... pastu terjumpa blog akak ni.... hmm, best la baca blog akak.... byk info dan gaya penulisan akak pun santai je... BTW, tahniah sebb dh ngandung n jaga diri akak ngan baby baik2 ye...
ReplyDeletelaaa resepi ni lg senang rupanya..thanks namee ! td google2 resepi kek cheese paling senang, tejumpa blog namee ehehehe
ReplyDeletebakar secara water bath ke x eh? :)
ReplyDeleteda try mase raye aritu..thnx kak namee.. yeww senang n mmg sedap.. pastu ramai plak tanye kite resepi nye.. hehehe
ReplyDeleteda try da.. sedapnye.. n mmg senang... buat mase raye aritu... pastu ramai pulak tanyekan resepi..mihmihmih
ReplyDeleteOh senangnya, k lps ni kompem nak buat! :D
ReplyDeletekalau guna cream cheese tatura boleh ke ?
ReplyDeletekalau guna cream cheese tatura boleh ke ?
ReplyDeletenak try lah nnti..nak try dgn biskut oreo.. boleh kan?
ReplyDeletehi dear,, buttercup n biskut tu berapa gram guna??
ReplyDeletehi dear..
ReplyDeletenak tanya buttercup dan biskut tu berapa gram guna??
Dah try, tapi saya guna Tattura cheese, murah sikit, hehehe. Base pun guna biskut Marie je, tapi bau dia, wangi sangat! Semalaman sejuk dlm peti ais. Jadi! sedap gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Deletebuttercup dgn biskut tu main agak2 je, xguna semua pun.
Saya guna Tattura cheese, murah sikit. Biskut pun guna biskut Marie je, tapi bau dia, wangi sangat, especially masa gaul dgn buttercup tu. Lepas tu bakar heated both bottom and up, sejukkan semalaman dlm peti ais, sedap gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Mak aih, tak sangka cheesecake ni senang je nak buat. Dahla first time pulak tu buat cheesecake.
ReplyDeleteThanks so much! Saya follow step by step, cuma bahan je jenama lain.
Tengkiuuuu
Hi Namee,
ReplyDeleteThanks a lot sbb sudi share resepi cheesecake ni.. alhamdulillah menjadi. Pernah buat untuk farewell party senior last year.. dan ada yg minta sy untuk repeat lg cheesecake ni.. memang superlicious sedappp.. cuma sy ad add in esen vanilla sikit.. so ad bau wangi.. ;)
Keep on writing, Namee. ;)
Boleh la cuba juadah ni utk hari raya nanti. Thank Namee ;)
ReplyDeletehaiii.. assalam namee.. mudah nya resepinya hehe kena cuba ni..
ReplyDeleteMudah & senang nk buat nie.. anyway, thanks sharing resepi yee.. mggu nie leh buat tuk family dh.. Jemput datang ker blog syer.. nurulimansupplement.blogspot.com.. terima kasih..
ReplyDeleteWow! memang faberet ni...bole lah cuba nanti...thanks Namee!
ReplyDeletejemput singgah blog saya http://blogmummydee.blogspot.com/
klau guna cream cheese blh x? sbb umah maksdre ade cream cheese...bnyk sgt...
ReplyDeletetqtq.. nak try buat guna cream cheese tatura :) tu je ade.hehe
ReplyDeletesuka resipi yg simple2 mcm ni. nt nak try bila berkesempatan
ReplyDeletesimple tp best chezzy sngat, tp my son lg suke japanese cheescake
ReplyDelete