Dah lama dah teringin nak makan chocolate moist cake ni. Nampak kat Petronas hari tu ada jual pastu terlupa beli lepas tu bila datang lagi sekali takde. So sedih pastu dah lah *baik buat sendiri. ekekke. Sebab buat sendiri boleh dapat banyak semua orang boleh makan sama-sama. *semangat kekeluargaan sangat. hihi. Nak buat pun senang je, sambil boleh menari-nari. ekekke. Berlagak kemain. Nah try lah buat. Serious sedap. T_T . Cubalah kome...
So mari hari ni belajar buat ....nak buat senang je. ...*saya jenis nak share recipe yang senang je. hihihi. Yang susah 100 tahun sekali baru share kat sini. ekekke
Mula-mula kita buat kek dia dulu, ni bahan-bahan untuk buat .Pergi kedai, sila beli 11 bahan ni tau ! kena 11 bahan tau , kalau tak tak jadi. kihkih
1) tepung gandum
2) cawan gula perang
3) Serbuk koko (brand Van Hauton)
4) Susu pekat manis
5) Susu full cream (Dutch lady)
6) Soda bikarbonat
7) Baking powder
8) Minyak masak
9) Butter
10) 3 biji telur
11) Essence vanilla
Mula-mula buat cake dia dulu...Ok imagine macam buat eksperimen kimia dalam lab ok...mihmih.
Ini campuran X
1) 1 cawan gula perang
2) 1 cawan susu full cream
3) 1/2 cawan susu pekat manis
4) 1 cawan minyak masak
5) 1 cawan serbuk koko
Masukkan semua lima bahan tu dalam periuk tu , masak dalam api yang kecik and kacau sampai sebati ok.
Campuran Y
1) 1 1/4 cawan tepung
2) 1 TSP soda bikarbonat
3) 1 TSP serbuk penaik
Campur 3 bahan tu masuk dalam bekas macam tu and ayak kan untuk asingkan ketul2. Baru lah cake smooth je nanti. Kadang2 tepung macam ada ketul2 tu kan, so bila ayak jadi halus lah. mihmih. Mu pehe dop ni ?
Campuran Z
1) 3 biji telur
2) 1 TSP essence vanilla
PEcahkan 3 telur tu and kacau hingga sebati dengan 1 TSP esen vanilla tu.
Ok dah siap bahan eksperimen X, Y and Z tu, hasil macam bawah ni...
Ok pastu dah senang dah...
Z tu masukkan dalam X . Kacau sampai sebati sampai betul2 sebati.
Then Y tu masukkan dalam campuran X+Z tadi tu. Gaul sampai sebati. Make sure takde ketulan2 tepung. So bila dah siap sebati tu dah boleh kukus. Kukus dalam masa 1 jam 20 minit.
Pastu untuk buat dia punya topping tu untuk salut cake tadi tu guna 3 bahan ni..
1) 1 sudu butter
2) 1 cawan serbuk koko /satu bar chocolate tu. Saya pakai 1 bar chocolate sebab sebuk koko tadi tak cukup. kehkeh
3) 1/2 cawan susu pekat manis
masak semua bahan tu sampai sebati. Then salut atas kek yang dah siap tadi tu...macam gini....hiihihihihi
Taddaaaa ! Serious sedap. Ikut je resipi kek coklat moist ni pastu siap sedia untuk nomnomnomnom...hihi.
Pastu last sekali ratah balance chocolate....mihmih...makan dengan roti.
Best nya kalau dapat merasa jugak ni !
Best nya kalau dapat merasa jugak ni !
Selamat mencuba..! Toodless ! :D
Thx share resepi namee!
ReplyDeletesedap nyeeeeeeeeeeeeeeee
ReplyDeletetp
bapak malas nak buat ahahhahahahah
bertambah tambahhh sayang isham pd namee mihmihmih..nasib kita bkn jiran..klu tak, dah bawa piring minta sikit hahahaha
ReplyDeletewah terus bookmark page ni!bestnya kalau dpt makan yg namee buat huhu....
ReplyDeletepergh. terliur tengok. hehe
ReplyDeletepandainya namee buat kek, alhamdulillah mesti sedap nih..nampak macam senang tapi kakak mu ni "rajin" yang amat :)
ReplyDeleteboleh cuba ni nanti, thx namee :)
ReplyDeleteWaaaaaa. Sedapnya. Semalam nina baru mamam kek coklat. Bestttt. Beli ngn rich cake :)
ReplyDeletesedappppp suka choc moistt...
ReplyDeleteehh, simple nya namee punya resepi ni..senang nk faham, ok nk try ! tq namee ! :)
ReplyDeleteresepi ni mmg sedap.. akak guna resepi ni utk tempahan..
ReplyDeletewahhh bleh try nih..!! dah byk hari teringin nak mkn kek choc...
ReplyDeletennt akak kopipes yer namee manisss ;)
Namee sedap.ah sedap.sedap. Hahahaha.. Pandai namee masak x + y + z = sedappp
ReplyDeletehrus d try ni
ReplyDeletesalam ... cawan 2 basar mana ??? kecik ker besar ?? 1 tin cukup x ??
ReplyDeletemila....cawan besar satu tin je cukup :)
Deletenamee... kukus ke bakar? resepi sebijik yg azza buat tapi azza kukus. lagi la moisstttt. meleleh ayaq liyuqq...
ReplyDeleteya Allah sis sumpah nampak mcm sedap giler.. meleleh je air liur ni.. hurmmm nak cuba jugak lah kat rumah nanti...tetibe teringin nk mkn moist kek...heheh :) tq shared sis...
ReplyDeleteLooks yummy. Thanks for the recipe.l gonna try it!
ReplyDeletewowwwwwww..namee buat kek lah!!!..hehe..sedapnye dear
ReplyDeletekat petronas punye kek coklat tu mmg sedap. huhuhu.
ReplyDeleteterliurrr sudaahhhh!!
ReplyDeleteresepi ni memang sedap. dah agak lama tak buat kek coklat. esok cuti boleh try buat guna resepi ni pula.. hehehee.. tenkiu nameee!
Tak pernah2 orang buat kek macam experiment science tau kak, ahaha tapi kretif lah senang buat org paham ;)
ReplyDeleteaslkm,
ReplyDeleteWahhh.....sedapnye terliur tengok kek tu....nak skit...huhuhuu..=)
the cake looks super nice..
ReplyDeletejust to share...pernah baca a few of ur entries on autism...and i read this entry from another blog (Photog-blog)..just think that you should read it.
http://danielzainphotography.blogspot.com/2013/04/autism-21-kilometres-of-hope.html
wassalam
luq...thank u for sharing. akan baca. thanks ok.
DeleteAssalamualaikum yang. perghh sedapnya. kalau beli dah siap dekat petronas tu dalam rm2.50 kan? rugi. baik beli dan buat sendiri macam awak ni. hehe thanks sharing recipe! eheheh :)
ReplyDelete*terliur kita..
Waah namee, boleh wat business kek la macam ni! Sedapnya, nanti boleh try jugak la ;)
ReplyDeleteSaya suka baca blog kak namee!! hehe sgt cute & comel. Btw tq fr the recipeeee, wanna try! :D
ReplyDeleteweeeee.... look really yummy! thanks for the sharing Namee.. Nak cubelah nanti. thanks again. :)
ReplyDeletesedapnye.sedapnye ! ok,cuti sem nanti nak try ;)
ReplyDeletenaMeee, sgt la delicious nampak kek chOc mOist kamuu ^.^ err, just mawu tanya, kamu kukus tu letak dalam loyang yang mcm buat kek when kita baked ke?or pakai a different one ya?
ReplyDeletevisit my blog ya when ure free ^.^
ceritapencintacoklat.blogspot.com
hi ! saya kukus dalam loyang yang biasa orang buat cake tu je .:D
DeleteSedapnyaaa! Haritu dah penah try u punya cheese cake resipi mmg jadi! Yayyy, nak try yg ni pulaks :P
ReplyDeletedan saya plak ada cara2 nak buat pudig caramel tanpa membebakan bli kat lua or beli bayk2..
ReplyDeletehanya tlur..gula..susu pekat manis dan susu segar saja..dah siap sedap dimakan..huhuu thnks ye unutk info senang ni..
Dapnyer.. huhu.. minta sikit.. kiki
ReplyDeleteNamee coklat bar tu pkai brand ape?:-)
ReplyDeleteWOW..SEDAPNYA..NNT KALAU KAK BUI TERBUKAK HATI NAK BUAT,KAK BUI CARI BLOG NAMEE K...
ReplyDeletehohoho namee dah ke blog masakkan.. hantar ke senawang sikitttt hehe
ReplyDeleteteringin jugak nak buat...tapi takut tak jadi lah plak...hikhikhik
ReplyDeletenak nak naakkkkkk...............................
ReplyDeleteem sedapnya namee.. nanti kita nak cuba pula :)
ReplyDeleteBru nk cb buat cheese kek..tut2 kuar resepi bru plk,..=-O
ReplyDeletewawawa...nmpk sdp!! nt nk cuba la...
ReplyDeleteSEDAP SEDAP
ReplyDeleteOMNOMNOMNOMNONM
hehe cubalah :D
Deletekita lupa nak tulis.....yang chocolate bar tu guna brand apa pun takpe. saya pakai brand murah je tapi sedap gak ! untuk chocolate bar tu :)
ReplyDeleteNamee..utk toping tuu..kena campurkan both serbuk koko n coklat bar or plih either one?
Deletenameeeeeee kita lama dh carik resepi choc moist cake ni yg pakai cawan punya selalu google sume pakai timbang2 i takde penimbang haha. thankssss
ReplyDeletebtw looks yummy sgt kek namee,nak sikit pleaseee
kak, saya tengah buat ikut resepi akak. sedap and dah tak tahan sangat tengok last result and pic last akak tu. muahahahaha xD
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteWahhhh..meleleh2 topping dia...sedapnya....(y)
ReplyDeletewow naamee toturial cake! cayalah.. hahaha
ReplyDeletewahh..nyum2..boleh la cuba nnti..hihi..
ReplyDeletebtw, saya blogger baru nak aktif..hi.. :)
mak oih namee... kemain coklat lebihan tu ya allah tempting sungguh! weekend ni try! :p
ReplyDeleteKek yg ini lah sya nak buat dari dulu lg tp smpai skg blm terbuat..haha.. thanks namee ;)
ReplyDeleteuish DIABETES!!!
ReplyDeleteeemm dap tu :)
ReplyDeletenk buat la thanks namee
welcome :)
Deleteserious sedap. tak rugi cuba untuk satu family makan ! :D
ReplyDeletetolong la bagi semangat kat saya untuk belajar memasak,, sob3
ReplyDeleteTengok, nyummm nyumm. Boleh try lepas ni :D
ReplyDeletesy penah wat cklat moist cake, guna resipi kwn. sekali jer jadi, pastu xjd dah..huuu~~~
ReplyDeletextau pasal pe, api slow kot..
nway namee x guna pemukul telur eh, juz gaul2 gitu jer ker telur n tepung tu?
nnt nak try ur resipi lak lah..heee~~~
i like!!!
perghhhh, nampak sedaap gilerrr tuh...amik resepi sat, hehhehe
ReplyDeletekek tu lau bakar bleh x?
ReplyDeletekek tu lau bakar boleh x?bkar lam oven..
ReplyDeletenurberry...rasa macam acuan untuk bakar lain. yg ni resepi kukus. :O
ReplyDeleteBest.. kite dah pernah buat. guna serbuk koko sama jugak. hehe.. sedap. sedap.... eh, teringin lah.
ReplyDeletedah lama tak buat kek nih..terliur pulak nengok..hehehe..
ReplyDeletesalam. sis, mcm mane ye nak bagi kek melekat kt loyang?
ReplyDelete*kek tak melekat kt loyang
ReplyDeletesapu minyak kat loyang tu. keliling semua letak minyak. :)
ReplyDeleteohh mcm tu ye. kalau letak minyak mmg xlekat lgsg eh sis?
DeleteTerima kasih! :)
chic bar tu means cooking choc ke? :D
ReplyDeleteChoc bar tu mksud akak cooking choc ke?
ReplyDeletehaah cooking choc :)
ReplyDeleteTried! Sedap sangat! Tq Kak Namee share resepi :D
ReplyDeleteMasa masukkan bahan Z ke X tu dalam keadaan bahan X tu masih panas ke sis? maaf.. baru nak mencuba buat.. sedappp je...tgk namee buat... :-)
ReplyDeleteTSP means?
ReplyDeleteTSP means?
ReplyDelete1 sudu teh ka sudu besar bikabonat tu?
ReplyDeletesudu besar ka sudu kecik?
ReplyDeleteTSP is teaspoon...means sudu teh ...maksud sudu kecil lah T_T
ReplyDeletepagi2 dh try wt nie,xtau jadi ke x......
ReplyDeleteSalam namee...dah try resepi awk...sedap sgtt...jadi tau...alhamdulillah..tenkiu namee;-)
ReplyDeleteminyak satu cawan tak oily sangat ke namee ??
ReplyDeleteAssalam , saya nak tanya bahan2 yg first tu kan, nak letak ape dulu ? minyak ke susu dulu ? tq :)
ReplyDeleteletak lain dulu then only minyak. :)
ReplyDeleteSalam . .tq namee . .
ReplyDelete:)
hari nie tlampau rjin and sempat cuba resipi coklat moist nie . .
nyum2 . .sedappppp . .huhuhuhu . .seronok sekeluarga menjamu selera . .:p
Salam . .tq namee . .:)hari nie tlampau rjin and sempat try buat kek coklat moist resepi namee . .nyum2 !sedappppp sangat . .huhuhuhu . .seronok sekeluarga dapat menjamu selera . .;p
ReplyDeletekukus api besar/slow/sedang2?
ReplyDeletekak namee..kukus tu apu cmne? slow/kuat or sedang2?
ReplyDeletetepung yang digunakan berapa gram dan minyak berama ml .kek ni memang tak guna aising ke??
ReplyDeletesukatan tepung gandum berapa grm dan minyak berapa ml
ReplyDeletethnkkss :)
ReplyDeleteTry dh mnjadi...tq namee cma topping tu wat resepi sndiri kih2..ce tgk kt blog sy tu le hasil nye ;)
ReplyDeleteDh try mnjadi..tq namee...topping tu sy ikut resepi sndiri..ce tgk kt blog sy hasil nye ;)
ReplyDeleteTry dh mnjadi...tq namee cma topping tu wat resepi sndiri kih2..ce tgk kt blog sy tu le hasil nye ;)
ReplyDeleteSalam perkenalan kak...sy dah try buat resepi akak ni....kek mmg moist la...tp topping 2 pekat xjd cair cam akak pyer...cmner ek?
ReplyDeletesis....ehemmmm.......ehemmmm.....nk tw niey tpung 2 gaul dgn bhn2 atas api kerr or bia sejuk n gaul.....
ReplyDeletetutup api...then letak tepung. pastu gaul2 lah..:)
ReplyDeleteSalam kak, nak share kat blog boleh? Nanti bulan puasa atau raya nak try..thanks sgt atas perkongsian
ReplyDeleteperh..choclate 2..x tahan la.tgok choclate cm 2..nk jugak...hahaha
ReplyDeleteNk try bt tapi tkot x jadi je.... :(
ReplyDeleteNk try bt la... npok mcm best je
ReplyDeleteNk try bt tapi tkot x jadi je.... :(
ReplyDeleteyummy choco cake! keep posting more. Feel free to visit my blog.;-)
ReplyDeletenamee..bole tau kek yg da jd ni besa mna ek..mcm 1kg pnya ke..=)
ReplyDeleteakak , nk tnya satu soalan , yang telur tak payah pukul ker ???
ReplyDeleteFirst time buat kek seumur hidup... ia mnjadi tq kk namee bg resepi yg mudah, ringkas n sedap
ReplyDeleteTq kak namee... resepi yng ringkap n sedap... first time buat kek n ia berjaya .... happy
ReplyDeletekak namee..saya konfius lah..yg tepung penaik tu 1 TSP..TSP tu shortform apa??
ReplyDeletetea spoon....dalam bahasa melayu sudu teh.
ReplyDeleteKak namee...klau gnti gula perang 2 dgn gula biasa...jdi x??
ReplyDeleteem boleh je . tapi nanti aku kurang manis sikit. ok je. sebab dah ada susu pekat manis tu :)
ReplyDeletekak namee, kenapa topping likat tak mcm akak punyaa cair :(
ReplyDeleteKak nameeeee, topping likat lah tk cair macam akak punya :(
ReplyDeletewah sedap nyer.. nak try la nanti ye kak... saya memang suka makan kek coklat moist ni... btw, saya orang baru dalam dunia blog ni... salam perkenalan kak dan blogger yg lain....
ReplyDeletesaya buat yg last sekali tu tk jadi je ... knp eh ???
ReplyDeletedh dua kli cube , tk jadi jugak ... cube terang kn nk buat mcm mne coklat tu ..
saya buat yg last tu asyik tk jadi je ... asl eh ??
ReplyDeletecube terang kn sekali lgi cara buat coklat kek tu ... BTW, kek tu sye cube sedap ..
1 TSP tu maksudnye?
ReplyDeletesatu sudu kecik ke?
chocolate bar klu pakai yg chocolate cadbury tu xpe ker? ke mcm mne?
hukhuk ..sy budak baru belajar..
perh......terliur tgk....mcm sng je nk wt...hihihi....nk try la follow ur resipi... ^_^
ReplyDelete11 bahan ke 10 bahan ni Namee?
ReplyDeletebutter tu nk letak dalam adunan mana?.. >.<"
kalau baca betul2 satu persatu....tentu takde benda akan ditanya. kan butter tu untuk buat topping. kek tu kan akan disalut dengan coklat . kan? T_T
ReplyDeleteramai yang buat dah jadi. tak tanya sikit pun . sebab baca betul2.
salam =) kak,, nice pose! bole ajar saya cemana na buat blog cam akaq? ada fb, twitter.. at tepi2 tu utk org follow?
ReplyDeletekamu google je tutorial apa yg kamu nak..banyak. :D :) tutorial pun mudah faham.
ReplyDeletekalau chocolate tu brand lain bole tak? kat kedai kite tak de brand tu..
ReplyDeletebaru try td.1st time buat kek.kira berjaya la.tq for the easy recipe.
ReplyDeleteSalam.sye ade menjual indulgence moist cake.kalau berminat sila hubungi :
ReplyDelete0145487835
Tq.
Salam.sye ade menjual indulgence moist cake.kalau berminat sila hubungi :
ReplyDelete0145487835
Tq.
kak namee,, sya dh try buat ikut resepi kak namee,, mmg menjadi,, sedap gila!!! tambah2 resepi krem dy tu,, sy letak sampai melimpah atas kek tu,, hehehe
ReplyDeletehai namee....kite dah try ikot resipi ni...menjadi...tq...hehehe... sedap sangat....ari tu kawan adik kite siap tempah tau....adik2 kite pon suke makan..
ReplyDeletekak, TSP tu apa ? heeeee tak paham
ReplyDeleteawww terliurnyaaa..
ReplyDeletetengah teringin ni
saya baru nak cuba... mudah2an jadi lah..
ReplyDeletenak cuba jugak,, kalau jadi saya masok gambar nya... huhu
ReplyDeleteyeay!! .. done following u .. izinkan sy cuba resepi nie yer? terima kasih beautiful .. :)
ReplyDeleteNamee,,utk topping tu..kena campurkan skali ke both serbuk koko n chocolate bar?or choose either one?
ReplyDeletethanx namee..resepi nie mmg senang..
ReplyDeletetp..utk topping kan..nape sy wt jd pkat sgt??
pelik la..boleh bantu x??
pergh terliur
ReplyDeletepergghhj.. tq sis!! share recipe.. nak try tp xde tmpt kukis lagi.. huhu..erm nk tny.. berapa total 11 brg tu.. & kek yg dh siap tu makan untuk brapa org? huhu..
ReplyDeleteperggghh mmg terliur.. mmg nak sagt buat.. tp wat masa ni tmpt kukus xde lag :'( .. sis tq sbb share recipe.. nk tny yg 11 brg tu dlam.brapa ringgit eh??& kek yg dh siap mkn tu.. brapa orang boleh mkn ?
ReplyDeleteDAH BUAT JADI , SEDAPP SANGATTT , THANKS AKAK :D BALIK KEJE NANTI NAK BUAT LAGI :)
ReplyDeletesedap ye kek 2...terliur tgok... :)
ReplyDeletehttp://nazirahpunyablog.blogspot.com/
Ehh nmpk mcm senang pulak :D kihkih nnti nak buat lah ..thanks kak share resepi :)
ReplyDeleteMcm senang je...buleh cuba ni..tq resepi
ReplyDeletehttp://www.rahsiaummi.com/boleh-ke-full-breastfeed/
Tpi2,satu cawan tu bsr mne ek?
ReplyDeletesalam .
ReplyDeletenak tanya , sy dah cuba resepi ne , tp kenapa rasa dia mcm hangus dan mcm ada kacang ? :(
tolonggg ! !
Resepi yg menarik klau tk keberatan dtg blog sya
ReplyDeleteFiqbakerys.blogspot.com
ermmmm ..... sadapnyaaaaaa!!!!! nanti nak try cuba la
ReplyDeletewah sedapnyaaaa
ReplyDeletealamak...kite tiru resipi Namee step by step pastuh baru perasan, KUKUS rupanya.kite dah TERbakar huwaaa :(
ReplyDeletesalam namee..sy terlalu teruja hingga ceduk resepi awk utk cube kat umah..cume sy ada 2 soalan nak ajukn..
ReplyDelete1)minyak tu guna minyak msk ke atau minyak jagung saja?
2)utk topping tu kena kaedah double boiler atau masak kat api cm biasa jek?
harap namee sudi jawab ye..
Salam namee. Salam kenal. Yang kt petronas tu anis cake choc. Memang sedaaap tu. Bila tengok step namee ni dah jadi macam mudah pulak buat choc cake. Boleh try nanti. Done follow ur blog #9994. Jemput singgah
ReplyDeletehttp://azyyatiliah.blogspot.com/
namee nak share resepi yeq..invite my blog anakbonda.blogspot
ReplyDeleteheeeeeeeeeee macam senang je resepi yg namee bagi..bila rajin perlu buat kek ini heehhe
ReplyDeleteHallo..bukan habis sudah buat,pastu simpan sejuk dia terus macam ada sikit keras sudah baru boleh makan ka?
ReplyDeleteHallo
ReplyDeleteX,y,z tu mmg bt kek dia sda ka tu???
ReplyDeleteHallo namee...blh bls..
ReplyDeleteThanks for information, i have a little bit information about Software Untuk Membuat Website Sendiri
ReplyDeletehttp://tinyurl.com/ld9bamw
Assalammualaikum..
ReplyDeletenamee.. aalahai.. sedapnyaaa nampak kek ni.. menggiurkan.. bila la nak rajin buatt.. hukhukk
Anyway.. thanks for sharing... sekarang cuci mata dulu dengan gambo kek.. hihihi
-raidah-
www.blograidah.com
nampak sedapnya...
ReplyDeletenak try buat ler
jemput singgah ke blog saya
http://85mutiarabeauty.blogspot.com/
kalau pakai pemanggang ajaib camane?
ReplyDeletewah terus ku buat bookmark blog namee ni..sbb resepi mudah sgt..sesuai utk sy yg xsuka benda remeh... lama xbuat kek coklat ni...
ReplyDeleteingin membeli barangan membuat kek dengan harga yang murah
ReplyDeletejom layari laman web ini:
http://www.imcoop.my/
Terasa sedap sangat...terliur tengok
ReplyDeletehttps://e-majalah2u.blogspot.com
wow sedapnyer bleh cuba nanti
ReplyDeleteFuhhh cukup lengkap resepi. Tq sudi share,.harap aura, rajinkite datang. Lah hehe 😂
ReplyDeleteKak, mmg tak pakai butter ye utk kek tu ? Utk topping je ?
ReplyDeleteFirst time buat guba resipi ni alhamdulillah menjadi. Saya cuma kurang sukatan susu pekat sebab taknak manis sangat. Thanks for sharing the recipe.
ReplyDelete