Inginkan recipe cikai ? Jika YA ! maka berkunjunglah ke blog ini. Blog ini menyajikan macam2 recipe mudah dan simple juga dipanggil cikai untuk kemudahan anda2 semua. Kalau cari recipe rendang, jangan sesekali tersesat ke sini . confirm tak jumpa sampai entry tahun 2011 pun takde.Ahaaa, recipe yang makanan berat tak yakin nak share sebab masih belum mahir.
So hari ini, I nak share recipe buat roti garlic. alaa garlic bread yang selalu set kita order kat Pizza Hut sekali dengan mushroom soup tuh. T_T . Tu la my most fav, rasa macam sedap gilanya lah garlic bread tu padahal kat rumah boleh buat and beli tin mushroom soup tu masak sendiri. Oh mudah.
Selalu orang lain kalau nak makan roti disalut garlic butter..akan terus tumbuk2 seketul bawang putih tu pastu gaul2 dengan butter kan tapi rasa tak menyeluruh sebab pernah buat. Pastu dikala mengandung ni asyiklah teringin and pesan kat husband balik kerja "beli eh saya teringgin. "
Bahan-bahan *nangis please*... 2 bahan saja.
Bahan-bahan :
1) Buttercup
2) Sebuku Selabu bawang putih
Macam biasa, bogelkan mereka. wah putih gebu pakai produk terlajak laris D'herbs kewww.
Dah togelkan...kena cincang pula. aihhh. Kejam pula. Cincang halus ok.
1) Panaskan kuali sikit (api slow gila) *kuali ke ni? haha
2) Masukkan minyak masak
3) Tumis bawang putih yang telah dicincang. API SLOW. sebab kan bawang putih cepatnya hangus / perang. Orang kulit putih memang cepat sunburn. T_T
4) Dah naik bau bawang, terus masukkan butter tadi.
5) Biarkan butter cair sendiri dalam api yang paling slow.
Nampak api kecil ?
Ni butter dah cair menyeluruh ..tutup api. Then tunggu sejuk !
Dah agak2 suam , pindahkan masuk tupperware.
Sejukkan dalam peti ais...dah jadi camnih. bila nak makan takyah call husband. behee
Pardon me, roti hangit. haha . Setting tak betul.
so kalau satu buku butter is nisbah satu buku bawang putih ye. so kalau 2 butter ? 1 kali 2 : 1 kali X . Haa ingat tak topik nisbah matapelajaran Matematik ? ekekkeke
Toodles.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
TUDUNG SEKOLAH AWNING : MUDAH, LEMBUT, SELESA
ni zaman i sekolah rendah...berkelepek2 tudung. Masa ni tak tahu lagi teknik potong cover plastic untuk membentuk tudung.
Budak2 zaman skang, senang...siap dah ada tudung awning. Ada je budak dah pakai tudung awning tapi tu pun limit warna putih. Tudung pengawas bagaimana pula ? Diskriminasi aaaa camnih.
So memperkenalkannnnnn....tudung awning khas direka untuk budak sekolah...pelbagai warna.
Yang penting material nya mudah cuci. Faham2 jela budak sekolah , habis hitam baju and tudung sekolah sebab kena habuk simen lantai sekolah and karbon pensel. Yang ni memang direka khas untuk senang cuci . Dan juga tak panas ye. So adik2 boleh main galah panjang , dan kejar2 dengan hati riang gembira. ekeke
Sarung. takyah nangis2 sebab tudung tak terbentuk macam yang diidamkan. Tu macam I je zaman sekolah. Merungut sebab tudung kelepek.
Laa senang je buat garlic bread mcm kat pizza hut tu rupanyaaaa
ReplyDeleteSenang je. Ni cara sy la. Ada lg cara lain. Hehe
Deletesenang gile rupanye nak buat ..ehhe
ReplyDeletePasni blh buat. Hehe
Deletesedap kan
ReplyDeleteSedapp
DeleteBoleh try lps ni...tq namee...
ReplyDeleteSama2. Hehe
Deletehahah yang kerat plastik buat awning tudung tu.. teringat giler masa sekolah menengah.. 1 g selalu tonyoh lilin punya nak kasi keraihkan tudung sekolah.. heheheh
ReplyDeleteKan!!! Sejak tudung awning masuk malaysia ni xde dah trend manila kad. Ekkeke
Deletehaha,plastik nak buat buku skrap,gi gatal potong. saya salah seorang tp kjap je sbb muka bulat...sesangt huhu
DeleteGini rupenye. Ingatkan amek butter, cincang bawang putih. Gaul2kan lepastu sapu kat roti dan bakar. Hahaha...
ReplyDeleteCamtuh boleh juga ekaa. Sama je. Cumanya tiap kali nk makan kena buat. Ni namee buat siap2 untuk sebulan. Ekekke
DeleteCantik 'kuali' mira
ReplyDeleteAhaha. Semua saya panggil kuali. Ekekeke
DeleteAssalamualaikum namee, ahhaha pasal manila kad buh kat tdung sekolah tu memang rare gila. pernah buat. ahahhaha kelakar pula baca entri awak ni. hehehehhee
ReplyDeleteKan??? Trend gila tudung pakainplastic cover. Hahaha
DeleteSenangnyaaaa nak buat. Thank you kak Namee sebab share :)
ReplyDeleteSama2 wanii
DeleteLagi best huat sendiri..boleh try nanti..klu beli garlic tue kat luar mahal
ReplyDeleteKan kan. Tp yg beli pun sedap juga. Hehe
DeleteTq namee..seng rupanya..
ReplyDeleteSama samaaa. Hehe
Deletebest lar blog name ni..suka sangat baca!!!!!!!
ReplyDeletekak namee...salah la tatabahasanya...sepatutnya sebuku buttercup dan selabu bawang putih... hehe...saya tahu sebab saya pun selalu sebut salah... dah namanya anak bekas cikgu bahasa melayu, memang kena marah lah kalau sebut salah....
ReplyDeletebtw, kak namee, kalau tak letak dalam peti sejuk, cepat rosak tak? sebab saya tinggal di hostel, tak ada peti sejuk :'(
boleh try buat kat umah....senang ja..share resepi ya namee?
ReplyDeleteHuwaaa terornya namee cipta benda.ok la ni, nak resipi rendang tanya je mak sendiri.ni sempoi punya.
ReplyDeleteSenang gila nak buat. Kena cuba ni. Garlic bread pun my fav. Baru beberapa hari lepas makan. Beli cream tu dekat pasar raya. Thanks kongsi resepi ☺
ReplyDeleteHehe. Pasni blh cuba buat
Deletewah...senang rupanya nak buat roti garlic ni..bleh buat ni..
ReplyDeleteHaah senang. Hehe
Deletemira...rase garlic die kuat x? coz i'm one of garlic fanatic here..hehe..=)
ReplyDeleteu know what..hari tuh gi giant ngan the hub la kan..then nampak la garlic butter spread..senang la kan..balik tinggal spread je...dah tuh ye ye sgt die xbagi beli die suro buat sendiri sbb ade 1 doctor ni tau resipi..dah lame2 lupe..mira wat entry ni baru teringat..right after baca entry trus pm hub cakap nk gi bli buttercup..trus cam terliur plak..hahaha..
Haah ada jual tp dah blh buat sndiri baik buat aje kan. Hehee
DeleteBg namee cukup kuat dahhh. Tp if nk tmbh dose boleh je. Hehe
Deletebahaha, tak ley bla ingat pasal awning tudung, kitorg buat guna plastik folio A4 tu kerat tiga.. :)... btw garlic bread tu ngancam lerrr
ReplyDeletesenang je la nak buat. tak payah g pizza hut . tq kak namee :3
ReplyDeletenak sabun organik yang confirm murah ? like page emmi'e beauti organic homemade.
https://www.facebook.com/pages/Emmie-beauti-organic-homemade/270240269843983
senang je :D
ReplyDeleteowhh buat garlic butter dulu, then sapu jer yer, bagus..boleh dibuat. Pssttt, are u pregnant again? Ker akak silap faham. Jika yer, tahniah! hugs.
ReplyDeletemesti cuba ni..good job kak namee
ReplyDeletehttp://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/ nice blog nak follow tapi unable..erro..ruang log in tak keluar ..line kot low
ReplyDeleteWaaa...nmpk senang n sedap. Thanks for sharing kak namee.. Boleh try bila rasa rajin.hehe
ReplyDeletesenangnya namee.. esok lepas kerja nak terus pergi beli mushroom sup lah.. bhehee..
ReplyDeleteHaha...betullah...masa sekolah rendah..pakai tudung macam karipap...
ReplyDeletenaik lower form...masih karipap lagi. ..
upper form...modern skit...pakai plasrik cover kerja kursus tu...masa tu tak panggil awning..panggil cap.
masuk u...dah start pakai tudung bawal...masa iron gosok dengan lilin...so bila pakai keras terbentuk sampaikan kena hujan pun tak basah...
jadi titis titis air di daun keladi...
sekarang...pakai tudung ada awning ala ala fareeda ala ala ariani...
sekian transformasi tudung saya....
garlid breaddddd!!! my most fav! yummy hehehhe. mesti buat! tq namee for the recipe!
ReplyDeleteakak!! slalu duk silent reader jek baca blog akk..skali try gugel resepi garlic bread trus nmpk akk ada bg resepi senang gila ni..trus cari bhn buat kt ostel..yep..guna multicooker seludup pnya...kos pon murah gila! rm8 mkn x abeh..tenkiu kak namee!!
ReplyDeletePlastik tudung! haha gigih jual kat kedai buku sekolah.
ReplyDeleteJemput singgah blog saya dear
http://rehanswardrobe.blogspot.com/2014/11/garlic-bread-sangat-simple-sedap-kenyang.html
senang nya!!!
ReplyDeleteHi nameera roslan. Saya usahawan garlic butter.. suka sangat tengok entry ni. Anyway saya punya garlic butter murah2 je & mmg pakai buttercup harga below RM10 rase same gak mcm pizza hut. Addition to that ada banyak flavours! I hope u can try and gimme feedback.. my fb fanpage www.facebook.com/Garlicious, instagram @garlicious2u cekidaut yea.. thanks babe
ReplyDeletebagus tu, lagi best buat sendiri,mkn bebnyak my style suka beli roti perancis yg keras tu 0.99 sen jer.Potong serong,sapu butter,letak crush garlic & letak dlm oven 1 minit.siap.
ReplyDeleteAssalam..
ReplyDeleteAlahai sonang jer buat garlic butter tu..
Asek mencari jer kat supermarket selalunyer tak ader..
http://mummyumardian.blogspot.my/
Assalamualaikum.. Semalam En. Suami teringin nak makan Sup krim cendawan dalam tin tu. So Pn. Bini google la cara2 nak buat garlic bread. Nak feeling ala kedai pizza tu la konon. kikiki..
ReplyDeleteTapi guna resepi butter+garlic cincang aje. Nak buat macam akak, tapi butter tinggal sikit. Next time nak try la.