Thursday, August 25, 2016

Berhenti Kerja , Nak Business and Jaga Anak Kat Rumah

Hi

Berniat nak berhenti kerja, nak buat business dari rumah sambil jaga anak dan adik yang bakal lahir . 'Senang boleh jaga anak, boleh business juga"

Anak kecik . Telan telan air liur masa dengar orang perkataan 'senang' tu. hahaha. Nak kerja dari rumah or business from home boleh and best je. Lebih flexible sebab takde specific working hours then anak depan mata. Tapi selalunya benda yang syok ni ada liku liku kehidupan . Macam kulit ayam kfc yang rangup tu. selalu simpan bahagian kulit KFC tepi pinggan untuk dinikmati paling last sekali . Sedap tu iye lerr tapi tu la  raja segala kolestrol weheee.sedap tapi hadap la risiko penyakit jantung. mehhhh

Begini liku liku nyaa..

Satu. Tiada 9 to 5. Kiranya dah berikrar nak kerja dari rumah sambil jaga anak. Maksudnya anak priority . Anak bangun pukul 8, lepas tu amik mood nak bangun saja 30 minit. Lepas tu bawak berunding untuk mandikan. Sikat rambut kejar2 dah 5 minit. Padahal dah pukul 9, bila nak punch card masuk kerja nih ! Pastu nak diorang settle down, sampai kul 11 dah nak siapkan makan dah. Bila nak buat kerja. Lagi2 kalau ada anak kecik memang mencabar sebab anak kecik ni stage nak meleset dengan mak dia je. Kalau yang breastfeeding lagi la sayonara kerja. Kena focus anak. Kalau yang kerja kat office, by 6 dah kena kejut anak hantar kat pengasuh kul 7 gitu, lagi awal tapi pastu duk office siapkan kerja. Kalau kat rumah anak bangun lambat pulok. 

Kalau ada anak kecik, nak pee pee poo poo kita terpaksa tahan. Apalagi nak duduk statik beberapa jam untuk focus kerja. Kalau kerja office, sedih nak tinggalkan anak kat pengasuh tapi ada 9 to 5 untuk focus kerja. Kalau kerja dari rumah sambil jaga anak xde working hour. 

Bilanya nak selit untuk ruang menyiapkan kerja ?

Kebanyakan yang working / business from home with toddlers mesti last2 buat kerja malam.  Malam pun dah rasa lunyai sebab penat sangat mesti tertidur. Acah2 set alarm nak bangun kul 3 pagi buat kerja pastu terbabas sampai pagi tu dah biasa dah. Last2 kerja tak buat pun. 



Dua. Work station merata2 tempat. Baby ni walaupun kontot tapi seriously diorang pandai. diorang tahu mak diorang ada dalam rumah. Dulu i macam setup office kat tingkat atas, acah macam nak  office hour la dari pukul 12 sampai 3pm, lepas suap diorang ni lunch. Tapi diorang dah menjerit2 mengamuk dah panggil i suruh turun. T_T . Nak buat kerja pun tak tenang dah dengar anak melalak buat konsert Metallica kat bawah. 

Kalau diorang mood elok, asal i depan mata je dah ok. So ngadap lah i buat kerja di sebalik gate tangga while diorang main2 kat bawah tangga tapi mata jap2 jeling i. 


Terpaksa la bertapak kat tangga. Nak cek online bank je punn then send statement kat staff untuk uruskan order.  Seriously ramai orang edit2 resit akaun, so memang hari2 la i bagi statement ni sebelum depa bungkus. Pasni akan buat website je so duit smua masuk straight , report terus bungkus easier for staff. Kadang nak buat kerja blog pun x sempat. Dah x boleh handle wassap beratus2 wassap sehari , lambat sian customer tunggu turn untuk dibalas. Pasni kita ada website dah okehh ! haipp terserong cerita Luminous pulak. hehhh

so yeah, ready untuk kerja merata2. Dekat dapur, dekat ceruk2..mana2 jela asal boleh buat kerja sikit2 lama2 jadi bukit. 


Tiga . 1000 benda nak kena buat sekali. Contoh, nak buat kerja. Baru 10 minit duduk nak tengok report, tengok report stok, balas email supplier....tiba2 dah datang kenit2 ni nak tu nak ni. Dah tu xkan boleh ignore ? Serious tak boleh. Once ure a mom, hati mesti cepat cair. Tak yah masuk microwave, tengok muka diorang je dah cair. I now ada maid yang balik hari, maid pun kadang x leh nak nolong dahh. Kalau time diorang nak mak dia, nak jugak. Nak duduk sebelah. 


Ni tengah buat kerja, Noah nak amik mouse. 



Empat. I am a bad mother. Kerja dari rumah ni tak consistent. Ada hari boleh buat kerja dengan smooth, ada hari memang down. Sebab semuanya depends on perangai anak. Kalau diorang ok, boleh duduk main2 sambil tengok u kerja ok la. Kalau time nak duduk meriba tu memang 24 jam la x leh buat apa. Kalau time ada kerja penting sampai terpkasa ignore anak, time tu lah berbelah bgi perasaan. Memang rasa i am a bad mother sangat. Contoh my situation tengah video call dengan supplier dari Australia, tiba2 datang pulak kenit2 ni nak tengok sekali. Memang meriah la video call tu dengan bunyi ngamuk semua. T_T . Tanjat mat saleh tu haha. Tapi i terpaksa la tinggalkan kenit2 ni nangis and beralih kat bilik lain. 


Bila malam mulalah sedih tengok muka diorang tidur , serba salah nya time anak nak dapat perhatian aku x dapat tunaikan pagi tadi. Kalau kerja office hour, benda tu routine. Setiap hari tinggalkan anak, anak pun dah boleh faham. Ok kejap lagi petang mak aku amik lah aku. Kalau kerja dari rumah, diorang tahu mak diorang ada so nak jugak mak duk lepak main sekali. Actually it is normal and tak kejam pun seorang ibu untuk bekerja sama2 cari nafkah tapi kerja dari rumah ni anak expect nak berdepek je. kita sebagai mak pulak yang dibelenggu perasaan serba salah lagi2 time diorang nagmuk nak dukung but i cannot ok sebab tengah ada kerja. 


Lima. Tiada confirm gaji. Lagi2 kalau baru nak setup business tapi business belum kukuh. I mean for business yang baru nak mula. Kalau gaji husband saja memang dah cukup untuk tampung seluruh belanja rumah then ok. Sebab kalau jadi apa2, tak cuak sangat cash flow.  Tapi kalau sama2 cari cari duit untuk pay bill kongsi2....yang tu risiko sikit. Contoh kalau time korang kerja gaji RM2500, kerja office memang stress tapi confirm ke tak korang dapat RM2500 tu setiap bulan. Business , tak tentu dapat ke x sama dengan gaji. Kalau x dapat , tu yang bakal ganggu cash flow tu yang stress tu. 

Enam. Expectation orang luar kat mother yang kerja rumah ni 'senangnya' , 'best lah' boleh golek dengan anak. Bab ni penting, husband kena beri kerjasama. Working from home means bekerja seperti orang di office juga. So xde istilah nak pertikaikan kenapa kerja rumah x siap and all. Kena sama2 bantu. Wahh gituuu. 

Tujuh. 'Satu' environment sepanjang hari. Lain mood kita bila lalui environment yang berbeza. Contoh , kalau ada hari i pergi event so dari pagi keluar, so environment lain. BErjumpa dengan orang, then i pakai makeup cantik2..so bila balik rumah tu mood lain pulak. Time pergi event , suasana lain mood pun lain. Lain kerja dari rumah ni, dari pagi sampai malam ngadap anak kadang merengek kadang happy, suasana sama dari pagi sampai malam. KAdang stress, sampai i pergi keluar jap tarik nafas. hahaa 





So itu lah so far pengalaman i sendiri business sambil jaga anak. Now dah ada staff, so i tak teruk la. Just i kena check report and statement jela. Kalau masa nak mula dulu tu takde staff and nak tengok sales mantain setahun tak drop then only i decide untuk hire staff. Sekarang dah yabedabeduuuuu. 

Kalau nak full time business dari rumah with toddlers..mula2 tough la nanti dah biasa akan ok. Then dah stable capai target sales..hire a staff. Kalau barunak berjinak better part time business but at the same time kerja fulltime. Jangan resign dulu. 




Tuesday, August 16, 2016

My 4 Tips & Tricks

Hi

Dah lama tak update blog, nampak benor busy nya sampai laptop pun tak shutdown sebulan. Last time i buka laptop sebulan lepas kot then i tutup dalam keadaan sleep je, tak proper shutdown wehehhe. Tadi belek2 almari, rasa macam nak buat share pasal beauty hacks routine pulak. Ni antara beauty hacks routine yang i selalu buat la. Most of the time lahhh dan menjimat masa hihiii.




1 ) Volumize Hair 


Selalu kalau tengok kat saloon macam susah nya nak volumize hair kan ? Selalu kalau during photoshoot session, hairstyler akan kusut2 kan rambut i bahagian dalam untuk kembungkan rambut tu nak kasi nampak tebal lahh. Masalah nya kalau setiap hari nak buat camtu, rosak la rambut maaa. Selalu yang rambut nipis, memang hairstyler akan buat cara kusutkan rambut bahagian dalam untuk bagi nampak rambut volume.


Tapi ni i ajar cara mudah je. Apa yang perlu ada is hair curler iron and hair roller je. Both items pun boleh dapat dari Shopee. I tengok kat Shopee jual Nova 2 in 1 hair curler ni lagi murah. Nova 2 in 1 hari curler ni ada dua function, 1 straightening, 1 curling.







Taddaaa ni flat kan. Rambut lepas mandi haruslah leper flat camni. 



1) Benda pertama kena buat is, sama tengahkan rambut. Walaupun kalau hair parting korang belah tepi, korang tengahkan dia. 


2) Mula dari bahagian depan rambut ok. Tengok macam gambar di atas. Curl kan, then gulung rambut tu guna hair roller tu. Buat Dalam 8 gelung. Kalau nak rambut kembang lagi, buat banyak lagi. Macam i buat takat 8 gulung tu je, rambut dah elok dah.


3) tunggu 20 minit....then buka ahh..






Dah volume kan. I selalu buat cara ni je. Kalau korang takat iron rambut dengan curler je, rambut jadi curl jela tapi tak dapat volume tu. Cara i ni, lepas curl, terus roll. Nanti lagi kepok kepok ahh.

Ada faham tak ? heheee



Nextttt........






2) Bigger eyes.


I memang dilahirkan mata macam kuyu nak tidur je. Tahu tak kenapa ? Sebab bulu mata i jenis lurus kebawah. so nampak macam nak tidur je hahaaa. Memang bulu mata takmelentik langsung tauuuu. :(



Kalau keluar rumah, i xleh tinggalkan 4 benda ni kot untuk mata sebab mata yang main peranan. Kulit tak tepek foundation xpe sangat...tapi mata wajib curl. hehee


- eyeliner

- eyelash curler
- electric eyelash curler
- mascara

Semua barang tu pun i dapat dari Shopee gak. Tak habis2 Shopee kan hahaa sebab senang nak beli dia guna apps je. hihihhh.







Nampak tak, kan nampak segar tuuuu. hihiih.






3) Go for natural look





Oh lagi lah kahwin dengan laki yang tak suka pompuan makeup. what choice yang i ada ? :( hihi so kalau korang yang jenis suka muka natural macam tak makeup tapi berseri sikit dr rupa asal..boleh try this pigment. Pun sama i get from Shopee. Tengok harga asal mahal lagi, kat Shopee ada murah. Tapi kalau i apply kat lips, Isham tak perasan pun I ada calit makeup heheee. yela dah tak cukup tidur, pucat....lagi nak kluar muka togel. Kalau



4) How To Match Pallazo

Senang, so far yang i google. Kalau pakai pallazo dan nak nampak sleek, never never ever match dengan top yang besar gabak sangat.

Bila wear pallazo, pilih top yang ada cutting pinggang sikit atau crop top. And Pallazo always in dengan denim !
 






Korang kalau cari pallazo kan,,,boleh cari kat Shopee. Search kat app tu mesti kuar.

Ingat tau, jangan match dengan top yang besar kelawar sangat . Tak sesuai. Tak sleek. Let say if korang nak sorok badan gempal sikit, boleh try dengan blazzer. :)

hehee yayy siap satu entry akuu.Lama tak update.Busy betul , tapi seronok pulak dapat update beauty routine dengan kome. Fyi, barang2 i selalu tak mahal sangat and i beli online. Salah satu app yang i selalu usha is Shopee.

Cakap pasal Shopee ni kan, sekarang ada special sale iaitu Shopee Beauty Week. Kat sale ni korang boleh dapat macam-macam beauty product dari face wash hingga la ke mascara murah pulak tu and ori okay.


Kepada yang minat brand April Skin, korang boleh dapat dari sale ni.


Selain tu, siapa-siapa kat sini yang memang suka sangat produk kecantikkan, korang ada peluang untuk memenangi beauty product dari Shopee. Bukan hamper tau but supply untuk beauty product selama setahun bernilai sehingga RM3,000! Selain itu korang juga perpeluang untuk menangi voucher dari Shopee bernilai RM100. Memang best la Shopee ni.



Cara untuk menang hadiah-hadiah tu senang je. Korang just kena shopping kat Shopee sepanjang Shopee Beauty Week sale dan automatically korang dah berpeluang untuk memenangi hadiah best tu.


Tunggu apa lagi tu, jom la shopping kat Shopee


Psssss khas untuk my readers, guna kod SBWNR6 dan dapat RM6 diskaun kalau korang shopping kat Shopee Beauty Week ya. Terms & conditions: Valid for first time and new Shopee users, valid till 22 August 2016, 11.59am, valid for products in Shopee Beauty Week except for Deals of the Day. Voucher code is only for one time use and limited redemption. Minimum spend of RM50 is required. T&Cs are subject to changes without prior notice.







Wednesday, August 10, 2016

Macam Mana Cara Yang Betul Untuk Melayan Maid ?

Hi

Tetiba tengah makan kat restoran, aunt table sebelah menyapa, 

"u kasi maid u makan ? Pastu u suap , kutip anak2 u makan ? Patutnya maid u kena buat, bukan u.

Alkisah, haritu ada urusan kat KL. So husband kata bawak la maid skali sebab nak bawak Adam n Noah skali. Selalu kita tak bawak pun maid tapi sebab haritu urusan yang i kena keluar kereta pergi kilang botol, then nak pergi jabatan apa nama dia sebab nak uruskan import export punya cerita. Then bila waktu lunch time we all go to satu restaurant minang. Plus sian bibik, dia selalu masak ikan goreng je makan dengan kicap sebab dia tak pandai masak sangat katanya. Kot la dia rindu makanan tanah tumpah nya darah dia Indon kan ekekke. so bawa la makan kat restoran minang. 

so dah jadi routine kalau keluar makan kat restoran, i dah pergi sambar baby chair dulu dua ketul. Then Noah duk belah kanan I, Adam belah kiri, then sebelah tu bibik. Selalu i yang suap diorang makan. Makanan pun sampai, husband dah start makan , then i pun dah mula suap budak2 ni makan sambil i pun curi2 makan. Tengok bibik duduk je tak makan, Oh lupa plak aku suruh bibik makan. So i pun " bibik apa tunggu lagi, makan lah sedap ni makanan negara bibik nih. ekekkeke" . So bibik pun tersipu2 malu then makan tapi nampak la mkan berselera sangat. Memang sedap pun lauk situ. 

Yang budak2 ni dah baling2 makanan, tumpah2 kan air. Bibik pun terkebil2 tolong kutip, then i pun sama2 kutip. Isham pun kutip2 cawan yang depa ni tuang2 ke bawah. Seriously Adam n Noah kalau kat kedai makan dia punya buat sepah lain macam. Padahal i garang je kat rumah, marah and suruh kutip balik kalau diorang sepaikan makanan. Air tembikai habis semua tumpah, nasi tabur je kat lantai. Ayam masuk air jus ehhh ey tahan sabar je tauu.  so selagi i sempat and ada kederat memang akan kutip2 lah. Sambil2 bibik makan pun kutip jugak. 


Masa tengah makan, perasan aunt table sebelah ni duk tengok2 then bisik kat suami dia. Kot la dia bisik, eh lawa nya mak budak2 ni ekekekkeke ahaks sangat kan wawawawaa. Ekekke gurau ja. so masa dah settle makan, bibik pergi cuci tangan while i duk lap2 yang mana patut..makcik sebelah sengih tanya...

"u kasi maid u makan ? Pastu u suap , kutip anak2 u makan ? Patutnya maid u kena buat, bukan u." 

I pun tetiba terkedu...

Takleh ke kasi bibik makan. Pastu anak i , nape bibik pulak kena suap. 

Sampai dalam kereta pun i terngiang2, macam mana patut layan bibik cara procedure sebenar ? Masa awal bibik kerja dengan i, i pun xtau nak layan bibik macam mana. Patut garang ke, tegas ke. Tapi awal2 masa bibik kerja i dah cakap kat dia yang i masak untuk anak2 i makan je sebab i tak makan pun. Ahaks padahal diri sendri takde confident nak masak untuk orang lain makan. Plus kita xtau dia suka makan apa, lauk apa cara masak macam mana. So bibik pun cakap takpe dia bawak bekal dr rumah dia .

Bila dah seminggu kerja, i tengok dia bawa roti je. cehhhh bekal apa benda tu beli roti je. Pastu rasa kesian pulak. So time i masak sedap tu, jamu la dia makan skali . Now i beli je lunch box yang delivery hantar rumah tu. Lunch hour kita kita je kat rumah pun. So beli untuk bibik sekali.  Plus korang boleh senang hati ke makan tapi bibik yang pangkat umur bapak korang tengok je ? Of course tak kan. 

Masa awal bibik kerja, tak tahu nak layan macam mana. Jangan ramah sangat ke, kena tegas ke.Takut kang tegas2 sangat, japg i takde rumah dia lepas geram kat Adam Noah pulak. Selalu kalau i takde rumah,  bibik x sempat pun nak buat kerja rumah, kadang cuci toilet pun tak sempat sebab terkejar2 ..masa mula2 tu rasa macam x syok gak then bila letak balik diri i kat tempat bibik tu then rasa lapang hati sikit. dulu masa i takde bibik, bayangkan la mana nak kemas rumah sambil jaga dua budak ni. Tengah malam bangun baru boleh buat kerja rumah. so situasi dia sama je. Beza nya skang, i boleh kluar kerja sebab skang memang banyak urusan yang i kena keluar rumah. Dah bukan housewife lagi dah. 

So kesimpulannya, i layan bibik macam manusia normal. ekekkeke Kalau dia buat hal, dia rugi.

entah la, mudahan bibik betul la sayang anak i. so far tengok dia sayang budak2 ni. Sebab dia ada anak sorang je kat kampung.  Duit gaji semua bagi anak dia . Anak tunggal, manja la..marah sikit xleh. so kalau time i marah adam or noah pun bibik marah i balik. "kok dimarahin ya anak kecil gini tak paham dikk ggak usah dimarahin !" ekekke




So bagaimana kah cara yang betul melayan bibik ? 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...