Monday, May 23, 2016

'mau putih'

Hi

Business dari rumah and ada dua orang babies yang betul2 lekat dengan i. Dulu Adam, skang skali dengan Noah nak beriba je dengan i. Kalau time dalam kepala i macam2 tu memang rasa kusut gila tapi bila fikir2 balik , i business and kerja dari rumah sebab diorang nih.  so deme ni my big boss hehhh So apa2 benda semua i study dari rumah. Kalau orang tanya, macam mana business Luminous ok ke ? Alhamdulillah. For me it is just luck or maybe sebab i selalu pentingkan anak kot so tengok perjalanan setahun ni smooth alhamdulillah. 

Ilmu2 pun i banyak belajar dari online je. Tips yang i selalu apply untuk business is, banyakkan explore. Jangan nak diharap suap. Banyakkan baca dan explore. Sebenarnya ilmu business is everywhere. Even tengah on d way ke KL pun i perhati satu2 banner iklan besar gedabak tu tengok yang mana satu buat i tengok dua kali. Dan kaji la papan iklan tu , apa yang buat i pandang dua kali. Sebab i ada commitment jaga anak so jangan harap la nak pergi kursus jutawan ke, kelas business ke like no way masa bile celah mana. Kalau keluar pun, pergi event2 kerja blog je. Kalau sehari seminggu keluar tinggal babies pun i macam dah serba salah meroyan gaban dah nak nak Adam tu jenis suka memerap je. Tapi jangan sedih, semangat yang kuat ang semangat nak explore tu housewife pun boleh. Banyak ilmu dapat plus senang my dad pun in business line so apa benda tak faham boleh terus tanya pasal tax ke apa. 

Suka tengok page2 jutawan kosmetik and study dari character diorang. Dari situ pun dah dapat banyak ilmu. Orang kutuk2 Dato Aliff Stukri, Dato Vida tapi sebab character diorang tu lah produk diorang cepat viral and dah jadi fenomena. So bangga juga ah ada juga usahawan melayu yang letop2 kebaboom. Humble tu penting. 

Haritu, masa tauke cina pasang aircond , mata dia duk perhati je keliling rumah i, apa benda la rumah budak ni banyak nau kotak2 sampai ke tangga ok. Serius penuh gila skang dah kena sewa warehouse dah. Penuh rumah, sambil dia pasang aircond pun duk tengok bibik lipat kotak bunga2 Luminous tu . Macam kepochi nak tanya .

Lepas  dah siap pasang tetiba dia tanya...

Technician aircond : Kotak semua ini. You jual apa ?

Me : Jual produk cantik punya. Kasi u cantik licin  putih punya.

Technician guy : Oh macam itu , you boleh jadi macam itu apa ni itu perempuan...

Me : Haaa?

Technician : Itu pink pink punya perempuan. Mulut tebal sikit tu. ( beriya describe )

Haaa itu, 'mau putih mau putih' punyaaa...

'Mau putih". Bangga la jugak bila usahawan melayu dikenali lain bangsa ekekke walaupun tagline silap lirik skettt . kekeke bravo dato vida. tak kisah gaya dia annoying ke apa tapi tu marketing strategy maaaa. Kalau dato vida pada hari biasa, biasa and simple je xde labuchi labuchi mana. Gimik saja. 




Mau putih mau putih.










Creacion by Siti Nurhaliza

Hi..

Bab2 fashion show ni memang syok tengok hehehh. Excited lebih ekeke and jadi antara yang terawal tengok koleksi baju terbaru. Kali ni is collaboration between Dato Siti Nurhaiza X Ariani.  Brand Ariani ni bukan calang2 lagi, memang dah big brand pun , 9 tahun dah dalam industri . Kagum. Salah satu jenama muslimah yang  besar and focus not only untuk high range, tapi medium range pun ada. Mampu milik untuk semua.

So yang ni brand Dato Siti Nurhaliza collab dengan Ariani maka terciptalah jenama Creacion by Siti Nurhaliza. Dulu Ariani collaborate dengan Dato Siti untuk koleksi tudung, now busana pulak. Baju, blouse and skirt yang harga mampu milik. Cantik2 weyh sesuai untuk yang bertudung atau yang tak bertudung. Boleh pair with jeans pun. 



Moon ni kalau tengok dalam blog ke tengok depan ke sama je muka dia. Lawa kan mak Han ni.

Sesat pulak gambar selfie ekekke bagi la can sikit. Yang bawah ni masa  fashion show. Tengok baju2 Creacion, lawa2 serious. yang penting material berkualiti. Sesuai untuk office wear or casual. Masa Dato Siti berucap, dia kata dah lama dah teringin nak ada jenama butik / baju sendiri cumanya busy sangat.  So tahun ni baru tercapai impian untuk ada jenama busana sendiri. Tapi 
Dato Siti dah ada jenama beauty line , pun best hehe. Congrats Dato Siti !!



Yang atas ni antara my fav. blouse dia lawa woih.  Simple, tak sarat . Senang nak mix and match. 









Yang bawah ni picture from catalog. 

Suka dress yang Dato Siti pakai tu. cantik.



Banyak lagi collection. Lawa2. Kalau korang nak tengok, boleh tengok kat page Creacion by Siti Nurhaliza.

Facebook : CreacionBySitiNurhaliza
Instagram : CreacionBySitiNurhaliza

Boleh shopping kat JAKEL MALL . Dibuka dari pukul 10.15 pagi ke 8.30 malam. 







Thursday, May 19, 2016

Bawak anak-anak jalan

Hi


Masa zaman universiti dulu pernah dapat projek kena design rumah anak2 yatim. So masa case study l memang kena lawat 5 to 10 rumah anak2 yatim untuk faham kehidupan diorang. Serious sedih bila tengok. Some rumah anak yatim ada yang nasib baik, sebab ramai penderma . Some ada yang tak nasib baik , i dont know why. Ada yang makan mewah tapi baju kelengkapan harian kurang. Sedih sangat tengok. Time ada anak ni lagi lah sensitive pulak i rasa. Masa visit rumah anak yatim dulu, memang dah tanam dalam hati nanti iols ada anak akan bawak diorang bergaul dengan anak2 yatim. Biar tahu susah senang. Kena belajar bersyukur. 



So skang Adam and Noah dah besar, boleh bawak . So any campaign  yang melibatkan anak yatim, ill try my best to join . Biar diorang faham erti bersyukur and merendah diri , now kecik lagi maybe tak faham tapi nanti makin menigkat dewasa i akan terus bawak. Haritu dah bawak dah pergi lawat skolah tahfiz 4 kali,  Adam siap taknak balik .  hahaaa


Haritu dapat email , dapat email untuk join charity campaign bersama anak2 yatim, tengok wayang. Tengok movie Angry Bird, sebak je tengok masa diorang sampai . Adam dah excited dah tengok ramai2 orang. Masa bawa dia visit sekolah tahfiz pun sama, excited dia duk atas riba budak2 tu. Dah la Adam memang suka Angry Bird. 






Ni masa ramai2 anak yatim sampai. InsyaAllah Adam and Noah nanti membesar lembut hati dan rendah diri. Mudahan dengan usaha camni, itu yang i hope lahh dengan join aktiviti camni, lawat rumah anak yatim and all. Ni pi masa haritu McDonald buat campaign tengok wayang bersama2 anak yatim kat TGV One Utama. 


Tengok muka masing2 excited kemain. Sekali sekala tengok wayang hehe . Ramaiiiii, Adam siap dah lompat2. Noah takut dengan Angry Bird besar tuh ekekke.




Actually, masa haritu, ada 10 rumah anak yatim yang telah menerima sumbangan dari RMHC (Ronal McDonald House of Charity), so hopefully sumbangan ni dapat la bantu sikit penghuni-penghuni rumah anak yatim ni. 




Kadang-kadang kalau I nak fikir balik, rasa bertuah gila, tengok wayang pun selalu, diaorang jarang sangat dapat tengok. So maybe kalau korang nak tengok apa aktiviti RMHC ni, boleh la pergi website dia http://rmhc.org.my/


Ok tanak sedih sangat…:’) Dah get ready nak tengok wayang semua dekat next hall tu. Semua kemain happy sangat dapat popcorn memasing. Happy tengok diorang semua happy. Masa i visit rumah anak yatim dulu, kitorang bawa aiskrim pun kemain suka tapi pastu rebut nak lagi. Kenangan. Seronok tengok budak2 ni .

Adam dah ngamuk2 menjerit dah. Berapa banyak Happy Meal dah beli sebab skang kan campaign Angry Bird . So beli Happy Meal dapat lah toy Angry Bird tu. 

Tengok muka masing2 happy sangat.

Dah get ready nak tengok wayang semua. Semua kemain happy sangat dapat popcorn memasing. Happy tengok diorang semua happy. Masa i visit rumah anak yatim dulu, kitorang bawa aiskrim pun kemain suka tapi pastu rebut nak lagi. Kenangan. Seronok tengok budak2 ni .







Kempen ni untuk sumbangkan buat anak2 yatim. Kalau ada aktiviti camni memang akan join. Sape nak join email i okkk. Skang tengah mula giat geng2 dengan anak2 yatim ni. Dari zaman universiti lagi, macam agihkan makanan, collect2 baju tapi baju kalau nak bagi biar lah yang elok bukan yang koyak2. T_T



Toodles :)








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...