Pages

Monday, September 10, 2018

Sekarang Sis Over Confident !

Hi


Sure ke korang and family korang cukup zat ? Macam i sendiri jenis hemoglobin low . kalau nak increase hemoglobin, bersedia lah untuk pelahap makanan yang full with iron. Tapi cabarannya is susah nak estimate berapa banyak iron yang betul2 berkualiti dan cukup yang i dapat dari food yang i makan tu ? Doctor nasihat i supaya take banyak makanan yang tinggi kandungan iron bersama dengan vitamin c sebab iron mudah diserap dengan kewujudan vitamin c. Cabaran kedua pulak adalah khasiat/zat makanan mudah hilang semasa dimasak adui la pulak. Eh pening sis. Dah hemoglobin low jadi makin low pulak,  sis pening . 






Sebab tu lah wujudnya supplement , lagi golongan macam i tak reti nak estimate jumlah iron kot masak terlebih masak ke habis sudah zat dari food i ciss. Supplement as makanan tambahan untuk mencukupkan zat dan nutrient untuk tubuh kita. See easy breezy betul dunia modern nih. Makan supplement . 

Supplement yang diyakini 100% berkualiti dan halal. Mana nak cari ? Pernah kecoh pasal issue supplement tak halal kat facebook. Lagi zaman social media, news cepat tersebar , info mudah tersebar..pengguna makin bijak untuk memilih. Ramai jugak ragu2 nak take supplement sebab tak sure tentang status halal. Tu la, ingat makanan harian je ke nak fikir halal sembelih tak sembelih , supplement pun perlu fikir pasal halal jugaa . Pernah masa tahun 2009, sebanyak 100 produk diuji oleh Universiti Sains Malaysia , 30% dari produk yg diuji rupanya  tak halal . capsule diperbuat dari gelatin yang tak halal. See so scary . 

Bab-bab produk farmasi dan supplement halal ni senang jeeee .....korang refer produk tu distributed by who ? Kalau produk yang under CCM Duopharma korang boleh tarik nafas lega seleganya sebab  CCM Duopharma adalah organisasi yang dikenali globally dan sentiasa memastikan semua produk keluarannya halal dan proses penghasilan produk dari awal sampai akhir CCM Duopharma mematuhi standard yang telah ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia , Jakim dan Halal. 

Tengok..ini antara produk by CCM Duopharma . 

Macam mana nak tahu tu produk CCM Duopharma ??? 



Tengok ni ada logo kecik comel CCM ...



All products distributed by CCM Duopharma is halal dan selamat. Apa2 supplement atau ubatan dari farmasi ....sila terus cari  by CCM DUOPHARMA   dulu. Then terus lega ambik masuk troli hihi. Ada logo halal yang sah juga. Since produk by CCM Duopharma adalah supplier yang diyakini semua dan famous dengan kecerewetan tentang status Halal yang mengikut standard KKM, Jakim dan Halal. Mesti la cerewet and strict sebab nak consumer yakin dapat produk yang terbaik. 



Mata i juga ingin dibelai . Eh! . Sebelum belai2 mata i, buktikan cinta u keturunan CCM Duopharma dulu. Oh nasib baik. Checked. Boleh belai mata i sekarang. tehee .  Nampak tak logo CCM tu :)





Semua ada logo CCM...










Even non-muslim sekarang pun titikberatkan pasal issue halal ni. Halal ni bukan issue kandungan supplement  je atau sembelih capsule tu hoihh  tapi proses pembuatan dari awal sampai akhir dari segi kebersihan jugak ! Halal dalam standard CCM Duopharma sangat titikberatkan tentang kebersihan, selamat, pemprosesan yang halal dan menepati standard KKM, Jakim dan Halal. So sebagai organisasi yang dikenali globally . CCM Duopharma only supply produk yang natural, pure dan safe untuk consumers. Lega i nak telan hehe.


Bukan produk supplement untuk i je, produk untuk anak2 pun sama lah mata i besar kecik besar kecik je tengok label kotak manufactured by siapa ni ? Nak  by CCM Duopharma , taknak  curang . 

Nak tengok senarai produk ubatan dan supplement under CCM Duopharma boleh refer kat sini...


Usha2 website tu so nanti nak beli apa2 ubat ke supplement ke takyah la mata besar kecik besar kecik je tengok label hehe. Asal keluaran CCM Duopharma ok onz terus masuk troli dan bayar. Boleh telan supplement dengan gumbiraaa . 


Toodles:)





Tuesday, August 14, 2018

How I Met My Stepkids

Hi

Ramai yang nak tahu kisah ni kemain korang ciss. Ngape nyaa expect i nenek Bertha ke. 

Tak kelakar ya sebenarnya. I tahu status husband pun dari anak dia sebenarnya .   Asalnya i jadi mula berkawan berbual , berkomunikasi  dengan husband dulu bila dia luah perasaan pasal hidup. Tak boleh blah juga lah umur mid 30's nak minta pandangan budak 18 tahun whatisthis sangat.  Cakap minat satu pmpuan nama Ella tapi tak sure la si gadis nak ke tanak nak ke tanak kat dia lepakk mamak.  Keja gomen and model majalah pengantin sambilan katanya amboi. I tahu status pasal anak2 husband 2 bulan lepas kita kenal. Kebetulan dalam masa yang sama jugak, makcik2 i ada sebut and tanya...muka suami i macam duda jeeeee kot ada anak kot suami orang ke mana tau baik hang hati2. Danger danger.  Serious la i hanya lah budak pompuan hingus leleh 18 tahun yang taktahu nak tilik muka orang. Boyfren pun takde sebelum ni. ye ye kan jela apa je pun. hahaa




Masa family sebut, memang i ada tanya dia lah.."awak ada anak ke ?" Tapi dia jawab main2   herghh takut i chow chin chow ke . Dipendekkan cerita, kantoiii nya bila anak sulong dia sendiri text i cakap tu ayah dia . Masa dapat tahu tu memang turn off terus lah, status sebenar kisah silam dia ke apa memang i tak tahu. Umur dia pun i xtahu. Jadi hubungan awal banyak misteri saja. Masih contact pun sebab dia selalu luah perasaan pasal kerja jela time tu. Time mula kenal la kereta dia kena jual, hilang kerja, tiba2 i tahu pasal anak tiri. Tak tahu la nak kata best introduction ke tak nih. Liku2 awal perkenalan. 


Masa tahu dia ada anak tu, i personally takde rasa apa . Macam tak terkejut maybe macam dah agak dah sebab muka dia nampak je macam 37 tahun masa mula kenal , nak detect orang berumur ni tengok skin lah. Muka budak sebaya  kita ni skin baby baby lagi hihihhh. Bila tahu pasal anak tiri tuuuu ,rasa normal. Tak rasa nak jadi nenek sihir ke apa lagi , belum nak jadi nenek Bertha lagi walaupun kebaya nenek Bertha cantik2 semuanyaaa.



tatappp mata sayaa..


Sampaiiiiii lah kahwin. First time jumpa anak2 suami masa i mengandung kat Noah. First time jumpa ye, serious la masing2 awkward nya. Dia tengok i, i tengok dia bila mata terpandang cepat2 tengok tempat lain. Gitu . Masa awal2 perjumpaan , masih tak bual sangat. Nak tanya pun segan . Dua dua hala pun segan segan berselisih kat dapur pun tunduk je. Tak pernah discuss pun diorang patut panggil i apa. 


Yang sulong beza 5 tahun je dengan i, so nak panggil i mama maybe dia pun rasa whatzehel nya. I ok dia panggil kakak so yeah why not rasa muda sikit iols hehh. Kalau dia panggil i mak pun  i onz je and bila public tanya boleh lah feeling I Benjamin Button jap waw makin tua i makin bergetah acah anak dah besar nya pun. . Tapi now dah biasa dah, macam kawan2 je. Sebaya je, so boleh share la pasal perfume ke, baju ke , kasut ke diet ke jerawat ke skincare ke. Benda2 viral ni masing2 tahu la. Bapak dia xtahu la sebab generasi lain. Bapa  nya group Linkedin. hihhh









I banyak dapat soalan pasal stepkids cuma rasa tak nak jawab je sebelum ni gegege i acah private person. lulz




Setiap kes anak tiri mak tiri , beza beza. Ada yang dapat anak tiri kecik , ada yang dapat besar , ada yang anak tiri takleh terima bapak/mak diorang tak berbaik dengan mak/bapak diorang. In my case maybe jenis kes mudah. Anak husband okay and terima . I pegang dua benda je dalam hubungan between me and the stepkids...bab nafkah , hubungan diorang dengan ayah and adik2 tiri dia and the door is always open for them tak kisah bila2 nak datang. Nak datang baring tergolek ke silakan. Dua tu je i pentingkan. 

Then i just low down my expectation je. Just lengkapkan bab nafkah , hubungan diorang dengan ayah and adik2 tiri then lepas tu i tak fikir dah. Kalau diorang suka ke tak suka i, i okay boleh terima tapi so far tengok diorang okay. Tapi kalau i , memang boleh terima diorang dr awal  . Since my family pun bagi support and terima macam cucu sendiri. 


Expectation lah yang selalu buat kita kecewa dalam hidup. Jadi takyah la expect apa2 sonang. Sama juga dalam perihal lain. I pun memang dah latih diri untuk expect nothing. Perlu ada target tapi takyah expectation lebih2 sangat. Lagi kalau kita berbuat baik tapi orang tak hargai.Bila ada expectation , jadi kecewa, Pernah je one time issue, my husband suruh2  his kid to jaga Adam Noah. I macam errr okay ke, then husband suruh jugak. Tapi of course la diorang pun dua beradik je mana la biasa nak babysit budak kecik. Dah lama besar tak hidup dengan budak kecik tetiba kena main jaga anak2 i pulak.  Anak i pulak jenis merengek2. Ada la issue sikit sekali. Sekali tu je ah. Pastu bila diorang datang i mmg sound husband la jangan nak suruh2 bossy sangat . But i appreciate je effort abang2 dia especially Luqman (anak sulung husband) la yang nak melayan adik2 dia. 




Setakat ni i rasa kelakar jela. Rendah diri takde. Kalau orang pertikai or bawang2 , u jawab kelakar2 je. I pun experience je mulut2 orang..pertikai . Tapi i jawab kelakar2 jela. Macam anak tiri i dah besar, and ada je orang terdekat yang like laaaa laaaaa ada anak kaaaaaa . I buat lawak2 jela. Bagus la anak tiri besar, banyak sikit tenaga kalau nak dera suh mop lantai ke sental longkang ke macam cite Cinderella tu. ngehhh. Time i kahwin lagi lah tak tahan, banyak mata tengok i atas bawah atas bawah je. Nasib la i jenis macam xde perasaan sangat. 





Memang penat nak kejar. Just buat baik je sebab kalau pihak sana tak nak atau saja atau buat2 xnak terima ke atau buat ego...susah jugak. Just buat baik je. Lama2 mesti diorang cair bwekk. 











Settle hak diorang
Hubungan diorang dgn bapak and sibling baru
Then kita berhuhuhu sajaa..

Kita fokus on apa kita suka jee. i suka jual kosmetik hihi. Kahwin la dengan siapa2 pun. Mesti ada cabaran.

Macam dalam pergaulan antara kawan2 pun, lebih cakap pun salah kurang cakap pun salah. Sederhana saja . Sayang orang tangan2 kan . eh tiberrr. 

Toodles..



EH now ada MERDEKA PROMO untuk EXPRESS MAKEUP KIT @nameeroslancosmetics ! 



Friday, July 27, 2018

Sekolah dan Terapi Adam & Noah

Hi 


ini bukan sponsored post tapi as an appreciation post . Sebagai terima kasih kat sekolah yang dah banyak bantu anak i and anggap anak i macam anak sendiri  . 

Lain budak, lain development nya. Ada budak umur setahun dah petah sangat cakap ayat clear. Adam & Noah (bukan anak syeikh muzaffar ya apa lagi anak angkasawan ekekekechallenge). Adam & Noah ikut adik beradik i jenis lambat bercakap. Umur nak masuk 4 tahun baru boleh dengar clear sikit sebutan. Tapi i mula concern Adam tu sebab rasa dah lewat sangat , dah jadi masalah negara ni.  Mula2 I tak risau pun rilek rilek je, tapi bila fikir balik, baik lah i  ambil langkah awal dan fikir solution so that persediaan darjah 1 nanti tak lah mencabar sangat . Mommy loves u so much Adam :) u are my first baby and 100% iras muka mama . harharr







Adam now kira umur 5 tahun, tapi tak berapa boleh cakap ayat lagi. Tapi lepas masuk sekolah khas dan therapy..banyak sangat development. Dulu tak banyak word, now dah boleh form a sentences walau pelat i syukur. hewhew

Lagi2 bab behaviour dan speech . Dulu Adam Noah jenis tantrum menjerit2, bila di khalayak ramai memang jadi mengamuk2 . Social anxiety. Bila dalam crowd, dia akan mengamuk. Ingat lagi masa sekolah Brainy bunch and perlu buat fashion dan concert. I dah susah hati dah and minta undur diri jela anak2 i ni menjerit belakang stage tapi sampai depan hujung dewan boleh dengar.  But sadly the teacher insisted diorang perlu juga on stage jadi i berdukung sambil anak2 i meraung. Fashion show meraung2 yaa hahahaaa. 


2 masalah negara yang i really concern. 

Adam & Noah..
- social anxiety disorder
- lambat bercakap 
- masalah tidur malam

Sebenarnya bila anak kita ada masalah tu baru lah tahu and concern. Ingatkan memang jenis buat perangai agaknya.   Banyak je masalah among kanak2 nak membesar ni, sensory, motor skill semua tu, tak boleh focus , autisme , masalah pembelajaran ,Syndrom Down, ADHD , ADD, Lewat Perkembangan , Cerebral Palsy, tidur lambat etc .

I pernah masukkan anak i Brainy Bunch but tak sesuai. Then amik keputusan untuk masuk sekolah khas untuk speech therapy sekali dan fix masalah tidur lambat dan behaviour. Pernah tak korang anta anak korang gi sekolah, tapi anak korang nangis2 x berminat...maksudnya maybe tempat tak sesuai untuk anak korang. Kalau berlarutan berbulan bulan tu jangan dipaksa dah. Kalau minggu awal tu nangis2 biasa lah tapi kalau dah berbulan pun sama juga, jangan paksa. Sama la macam i paksa anak i sekolah BB sampai setahun dulu. Maybe anak i tak selesa dengan persekitaran but i tengok anak kawan i ok je hafal surah gempak betul. Bukan salah sekolah, bukan salah u atau anak u. Just tak serasi. Jadi jangan paksa. 


Sesuai untuk anak orang lain tak semestinya sesuai untuk anak kita. So jangan paksa, sebab ganggu emosi.  Bila anak tak happy , nak hantar sekolah susahnya terseksa sangat rasa. I yang murung . 


Sekolah khas ...Rayyan OT Centre


Ramai tanya and dm pasal sekolah khas anak i. 
I mula masukkan anak i di sekolah khas  masa bulan January 2018 , and i daftar untuk dua  therapy .....

- speech therapy untuk speech
- horse riding and water play untuk behaviour dan masalah malam susah tidur walaupun petang tak tidur. 



ni la sekolah nya. I masukkan pun atas suggestion kakak i. 

I banyak read google pasal toddler nak buat comparison  . Social anxiety disorder in toddlers ada ya rupanya. Jadi sekolah khas yang i masukkan ni Adam Noah tu ada therapy untuk speech, behaviour, masalah tidur lambat tak penat2  dan pelbagai lagi  . Masa sekolah tu i join sekali terapi kuda and water therapy. therapy kuda memang bagus lah. Untuk Adam Noah hanya naik kuda macam  biasa je takde special case sangat tapi balik sekolah memang masing2 badan penat. Kurang sangat menangis dan mengamuk. Kalau korang ada masalah anak tdo lewat ke, bawa la pergi main air swimming ke apa confirm badan penat . 


ni terapi horse riding. 



Sebelum masuk sekolah Rayyan..
- tidur lambat 
- asyik berjaga malam
- apa2 hal tantrum amuk dulu
- takut dengan crowd
- lambat bercakap
- mengamuk ( maybe x reti cakap so mengamuk je solution nya )


Selepas 6 bulan di Rayyan OT Centre...
- tidur awal
- tahu urus diri
- tahu meminta
- banyak improvement on the speech
- dah tak amuk atau nangis bila di khalayak ramai
- pandai express feelings and emotions . pandai merajuk siap peluk tubuh.
- banyak tanya soalan and respond, melawan skang hahaa tanya "do u want shishi" banyak kali pun marah. Orang risau dia terlepas kincingg sebab tu tanya.adudud

Cikgu kat sekolah Rayyan OT Centre ni one to one .Cikgu semua penyayang sangat. Dari guru besar sampai lah ke cikgu2 yang tak kahwin takde anak lagi tu...sangat lah penyayang. I musykil je berapa la umur cikgu2 ni sebab nampak muda masing2 tapi kalau sayang budak mmg nampak ikhlas. Murid2 semua jenis special kid, ada yang autisme etc etc. 


Jenis2 terapi yang ada kat Rayyan OT Centre...

Terapi Carakerja (OT)
Terapi Pertuturan (ST)
Horse Riding for Special Needs Children
♂️ Water Play
➡️(One to One session)


Memang banyak beza sangat beza dalam masa 6 bulan ni. Nak explain lebih2 pun tak berani sebab korang je anak korang camne. Tapi sekolah ni for me positive lah. Thank u teacher2 semua. May Allah balas jasa2 korang.

Nak tanya, boleh contact no ni...

019-611 5813 Rayyan OT Centre






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg