Friday, September 16, 2016

Bawak Noah Pergi Petrosains

Hi 

Setapak i masuk Petrosains, terus I dibelenggu perasaan , "kenapa ma pa tak pernah bawak i masuk sini !!" . Omaigod. hahaa. Semalam bawak Noah join workshop in Petrosains . Sekarang pulak tengah minggu Petrosains Science Festival . Start dari 13 haribulan haritu sampai 18 haribulan iaitu Ahad ni lah. Semua mak ayah nak anak2 membesar cerdik and banyak ilmu tapi takkan la cuti sekolah pun nak push masuk tuition serius serius je. ekekek. *nangis*


Nampak tak poster Petrosains Science Festival tu ? Discover, create , innovate !


Bagus ada tempat macam Petrosains ni. Cara yang paling halus untuk memupuk minat kat dalam diri budak2. Yadaa yaddaa i faham sangat sebab i jenis susah nak dipupuk hahaa tapi bila pergi festival macam ni baru lah tahu 'oh best la benda ni. Minat rupanya benda ni !" . I pun baru tahu ada Science Festival kat Petrosains skang. Macam2 activity , workshop, persembahan artis..macam2 lah . 

Semalam i join salah satu workshop kat Petrosains ! Workshop buat music instruments ukulele tapi dari kotak. wehee excited benda2 kraftangan ni. Mula2 nak join workshop baking tapi fulll. Ada workshop handcraft ( macam i join ukulele ) , ada workshop robotic , ada baking, macam2 lagi2. So best la untuk satu keluarga have fun !



Noah kusyuk dengar briefing lah ni. 


Since Ukulele kita buat dari kotak, so nama canggih sikit tukar jadi Box-elele . hehe . Ni time tengah briefing and suai kenal sikit. Ada dua group of family jugak semalam. Sama2 join activity buat box-elele. 



Nanti diorang akan bagi la barang2 untuk buat box-elele tu. Tak banyak tools pun guna ! Simple je, budak pun boleh buat senang je. Instructions dia x complicated. 



Box-elele tu dari kotak ni lah ! Nanti dah nak hujung2 tu baru pasang strings.





Dah lipat kotak, Pastu pasang kayu pulak. Guna gam je ! 










Yang table ni, satu family join! Masing2 kusyuk buat part masing2. Selalu kat sekolah takde buat2 craft macam ni kan, so time ni lah nak buat activity yang takde kat sekolah ! 

Ni semua masing2 tunggu gam kering lah ni khennn. Sementara tunggu untuk pasang strings pulak. 






hahaa, belum pasang strings lagi dah semangat ! Berangan dulu sambil tunggu next step. Setiap step diorang akan ajar, so xyah risau la kalau ketinggalan ke apa. Akan ada yang membantu !







Serious memang best. Tengok bukan anak2 je yang enjoy, mak bapak pun sama sekali enjoy ! Sesuai untuk semua peringkat umur. Ada persembahan artist sekali. Tapi Petrosains Science Festival ni sampai Ahad ni je tau , 18 haribulan 2016.  Jom join workshop !


Boleh tengok activity and workshop yang ada kat website









Thursday, September 8, 2016

Budak Hot Zaman Sekolah

Hi

Dapat luahan perasan dari budak remaja..

"kak saya tak yakin dengan diri sendiri sebab saya rasa tak cantik. Kat sekolah pun kadang jeles tengok budak2 yang famous. "

Camni la dia tulis tapi i sukahati karang balik ayat dia hekhekhekk.

Rasanya , remaja zaman skang lagi mencabar kot sebab skang dunia social media. Budak remaja skang lain saingan dia. Sape banyak followers dia lah yang hot. Sebab tu wujudnya beli2 followers intagram ni. Kadang tengok budak remaja zaman sekarang, budak umur 13 14 tahun je tapi followers beratus ribu wehh dah macam artis korang ni letopp siap boleh buat income lagi muda2 ni. Famous sebab muka comel and lawa . Gila tak. Plus ada juga yang jenis sanggup beli likes n followers untuk bersaing. Sesama diorang follow follow me back. Besar betul komuniti group remaja kat social media.

Kadang kat my page ada budak remaja datang like like gambar i berderet2 pastu tinggalkan comment "please boom my ig back !" . Kiranya betapa penting nya bilangan likes. Gigih betul. Kalau rajin takpela hahaa. Lain betul dunia skang dengan dulu. Kalau zaman i dulu, budak hot pelik2 entah apa2 je. hahah kelako bila teringat. Ada yang group kain senteng pastu nampak stoking. Ada yang group tudung pendek. Kiranya satu group buat imej kain senteng camtuh. Pastuh famous la dengan nama oh group kain senteng. Pastu kalau budak yang pakai bag sekolah branded sikit pun dah famous. 

Famous benda laka laka je. Selalu budak kelas atas2 kalau muka lawa sikit tu pun famous la. Pakai jenama Guess pun dah famous dah. T_T Dulu benda2 camtu je orang dah sanjung. Skang dunia social media, memang beza dengan dunia skang. Instagram penuh selfie sendiri je , follower puluh2 ribu, beratus ribu. Memang lain dunia remaja skang. Dulu kalau baju sekolah jenama Canggih pun dah famous kan baju jalur melintang hahaa. Sampai habis sekolah i  x dapat baju sekolah jenama Canggih mama x kasi beli tau  . Kata habuk lekat nampak kat jalur susah nak cuci. Biasa la mak mak ni ada philosphy dia. hehh

Dulu i tak hot pun kat sekolah , kira budak average saja. Bawak bag tropicana life je pi sekolah . Stress juga kenapa xleh beli bag mahal ratus2 padahal rasa macam bapak banyak duit naik kereta mahal je pehal kedekut. ( now bila dah jadi mak then i understand sebab mak bapak taknak ajar mewah ) Pernah juga jadi mangsa buli asyik kena ejek tapi buli kecik2 jela masih boleh tahan walaupun balik rumah nangis. 

Sebab i jenis lambat nak berbonggol2 ni. Orang dah cup C , i A belum sampai lagi. Negative A kot hahahh. So depa panggil and ejek budak leper la, x hot. Pastu badan keding pulak, memang x hot xde asset. Bukan xde, tapi lambat .Ingat lagi masa form 4 kena ejek, "nameerah kau mesti tak kahwin kan nanti sebab leper. Takde laki nak kat kau" . Kurus pastu tak reti bergaya sebab kurang exposed dengan baju2 up to date ni. i membesar banyak terperuk je kat rumah. Masa tu blur2 jugak lah kenapa kalau leper takde orang nak kat i hahaa. Sedih balik sekolah ngadu kat mama. Yela keding takde asset khenn asyik kena ejek benda tu je. Memang jenis lambat membiak . Dah la muka banyak jerawat pulak tu. rindu nak kopek jerawat. Pengalaman yang indah berjaya korek nasi dari jerawat. hehhh.

Pastu, kira sape2 ada bf zaman sekolah menengah dulu kira hot la.Bila fikir balik, entah apa2 je. Kadang2 benda merepek, perbualan yang merepek strapless bra la apa benda . Kira i tahap blur la dulu tak tahu apa2 .  Masuk universiti pun sama, i dalam group average tiada siapa peduli. Tak hot atau jadi tumpuan pun. Makeup pun tak reti, lipstick pun xde.  Time flies. Tapi bila meningkat dewasa, tengok budak2 hot zaman sekolah dulu yang dulu kira hot ada bf ( tapi last2 tak kahwin pun dengan bf tu ) last2 sama rata je semua. Lepas habis sekolah, masuk kolej / u ...pastu kerja. Struggle dalam bidang kerja masing2. Yang perempuan, last2 kahwin , mengandung, beranak dan michelin. Bila dah sampai stage sekarang, semua nampak sama je. Semua struggle to build up life. Semua. Tunggu la nanti masuk kerja, semua sama. Dah tak valid dah 'hot' 'hot' tu. 

Last2 sama je. Takde plak upgrade pakai Birkin unless memang anak orang kaya la. Jadi jangan pernah fikir pun nak bunuh diri ke give up belajar ke ponteng sekolah ke sebab takde keyakinan diri sebab tak hot di kalangan kawan. End up last2 kita semua akan capai satu level yang semua sama. Betul dik. Dengar la cakap ahkak ni. hekhekhekk i pun mangsa ejekan juga . Takat kena ejek leper tak hot jela. tertekan jugak, tapi mampu balik nangis kat rumah je la ngadu kat mama. tiap kali balik ngadu jawapan mama sama je "alahh hang toksah duk peduli lah diorang cakap apa" sambil kunyah kerepek. 

Last2 Kita semua akan pregnant jadi michelin dagu lapis dan berbonggol2. hekhekk the point is tak salah nak jadi hot and tak salah pun kalau tak hot. Cuma jangan sia sia kan masa untuk stress benda yang tak bawa kemana pun sebenarnya hekehekk. Contoh, i perhati ada budakyang macam tak pandai sangat pun masa zaman sekolah tapi belajar uni luar negara disponsor lagi.  See. 




Hidup Michelin !


Yours truly,
Selulit





Iphone 6s Harga RM9.90 !

Hi

Seriously weyh, since ada babies ni i jarang pergi shopping mall lebih 2 jam. Yela, babies mana tahan nak jalan lama2 sangat nanti bila dah sampai nap time mula la tantrum baring atas lantai.Bulan ni memang takde pergi mall langsung tapi Isham selalu pelik sebab selalu mesti ada je barang baru dalam rumah ni hahaaa. "eh bila awak beli baju ni ?!" . "eh bila budak2 ni ada mainan baru ni?!"  hihiih. Thank God, sekarang ni semua benda dah dijual online. 


Tapi 'online' pun kadang very limited untuk mother macam i ni.....


Mother yang macam i ni macam mana ? hahaa...macam gambar di bawah.






Manja sangat. Pantang i duduk ke baring semua datang menyerang himpit2. Sebab tu i mention tadi, even if 'online shopping' pun jadi limited kalau camni. Tapi nasib baik ada Shopee since Shopee ada apps yang kita boleh shopping melalui mobile phone. Lepas tu apps dia laju, xde sangkut2 ni. So xyah nak duduk depan laptop . I jarang buka laptop, selalu online thru  mobile je. Sebelah tangah usap and peluk2 anak, sebelah tangan lagi scroll2 barang nak beli hihiii. 


I suka beli kat Shopee sebab dia susun barang dia cantik2 ikut category. Then semua benda ada, item yang tengah trend hot semua ada. Barang rumah ke, barang makeup ke, mainan anak ke , shampoo yang i selalu beli kat salon pun ada kat Shopee ni. Original ok. I asyik mention Shopee je kan. hahaaa sebab memang rajin tengok barang kat apps Shopee ni. 





Lagi satu best, selalu macam2 deal kat Shopee


Esok ada Shopee 9.9 Mobile Shopping Day on 9/9/2016 ni sempena meraikan mobile shopping. Kira Shopee ni faham la situasi orang atau mak mak macam i ni yang mustahil boleh buka laptop untuk shopping. Maka tersedialah , 'mobile apps' Shopee yang memudahkan urusan pembelian ! 






Klik sini untuk tengok apa yang ada masa Shopee 9.9 Mobile Shopping Day!

Dalam Shopee 9.9 ni kan, yang paling awesome ialah ni. Kalau ada peluang untuk beli iPhone 6s dengan harga dari RM9.90 korang nak tak?


Shopee's Mobile Auction. Ni yang paling best! Korang ada peluang untuk beli iPhone 6s dari RM9.90 je! Dahsyat kan? Manalah ada platform lain yang mampu buat macam ni kan. Selain tu ada juga Samsung S7 Edge dan Huawei P9 weiiiiii. Ada pulak barang gadget lain yang korang boleh beli start dari 99 sen! Korang memang kenalah joinlah auction ni. Kalau tak, rugi je. Nak tau macam mana nak join? Jangan lupa follow FB Shopee tau.


Samsung Galaxy S7 Edge pun ada dijual harga RM9.90 ? Nak ke taknak ??


Shopee's 99 Top Picks. Ni adalah untuk featured items yang dipilih oleh Shopee dari Shopee shop yang paling hot. Dalam list ni juga korang boleh unlock beberapa item dan beli dengan harga RM9.90 je! Tapi kenalah ikut syarat yang terdapat. So korang kena stay tuned kat page Facebook and Instagram Shopee la kalau nak tahu barang mana satu bakal dijual dengan harga RM9.90 tak pun tengoklah gambar kat atas. Ni memang kempen #ShopKawKaw ni. Boleh beli Samsung Galaxy S7 Edge dengan harga RM9.90 kalau dapat 9,999 Likes kat Facebook. Memang best!

Sekarang dah ada macam2 activity pun kat Shopee sempena kempen Shopee 9.9 Mobile Shopping Day . 


Instagram contest! Siapa nak menang iPad Mini 2 ?? Dapat free, sape taknak. Hanya perlu snap , tag and tulis caption saja. Snap gambar online shop kat Shopee yang korang paling rasa wacky sekali then tulis caption gambar 'apa pendapat korang tentang mobile shopping ...?' . Pergi cari shop yang jual item yang silly and pelik2 then tulis caption and tag @shopee_my with hashtag #ShopKawKaw #ShopeeMY99 #MobileShoppingDay! Korang kena cepat sebab contest ni ends 9 September 2016, 11.59pm.



Pre 9.9 Deals of the day! Deal ni actually dah mula 25 August dah . Setiap hari akan ada barang2baru yang dipilih oleh Shopee untuk jadi deal of the day. Harga barang akan ada diskaun yang banyak tapi hari2 la korang kena tengok page 'DEAL OF THE DAY' tu sebab setiap hari barang lain2 so kena cepat rebut !



Shopee Timed Sales. Yang ni happening on 9/92016  akan ada unbeatable deals. Hot items dijual dengan harga murah. Item akan dilancarkan setiap 2 jam. Tak boleh la launch sekaligus nanti cepat sangat licin nya . hahaa stay tuned. Setiap 2 jam akan ada item2 yang best dari 9 category termasuk lah beauty, fashion, gadget , dan macam2 lagi lahhh. Korang memang kena stay tune lah kalau tak rugi jeee.





Ni lah some of the items yang akan ada masa Timed Sale Shopee ni yang akan start 12am 9 September. 


9 Days of Giveaway. 9 hari berturut2 akan ada giveaway . Ni memang #WinKawKaw ni semua hadiah pun best punya worth up RM5000 . Hanya perlu share berita 9 Days Giveaway ni then tag 3 orang kawan korang . Tu je, siapa yang nampak paling bersemangat sekali la akan menang hehehhehe. Hari ni last day untuk korang join 9 Days of Giveaway ni kay. Cepat! Nak menang tak Xiaomi Yi action camera tak?

Macam2 boleh menang. Dah tu contest senang pulak tu hewheww.

Shopee 9.9 Specials. 4,000 product dari Shopee akan dipilih dan dijual dengan harga great deal under RM9.90 , RM29, RM49 & RM99 . So semua orang boleh enjoy shopping dengan harga best dan diskaun ! 



Kan dah cakap tadi, Shopee ni suka buat activity macam2 nih. I selalu terbeli make up banyak2 during kempen diorang ni tapi bila nak checkout tu tetiba rasa macam murah pulak. hahaa. Maybe sebab diskaun banyak, so macam tak terasa sangat . 

Cepat download apps Shopee ni. Cari je kat playstore atau pengguna mac cari kat App store. Search Shopee then download. Free je download Shopee ni.



Lagi satu best jengg jengg. I nak bagi 50 unit limited edition Shopee tote bag! So korang boleh dapatkannya untuk RM 9.90 je. Senang je nak dapat:  

Download the Shopee app
Search .......ShopeeTreats
Cari  Namee's 9.9 Giveaway
Add the item to cart
Masukkan code NAMEE99 at the check out page
Isi details diri dan alamat semua and proceed next.
Done!

Tu je ! Pastu tunggu Shopee hantar beg limited edition tu ok ! Cantik tau beg tu. Namee pun nak lah!

Toodles ! Eh jangan lupa Shopee 9.9 Mobile Shopping Day !







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...