Tuesday, February 7, 2017

Adam , Noah & Susu

Hi


Setiap kali beranak, setiap kali tu lah experiment yang berbeza kat anak . Since Adam is my first child, banyak benda tak tahu . Brand pampers apa yang bagus, perlu beli yang paling mahal ke. Stress. Dulu struggle, sebab banyak benda tak tahu. Takde pengalaman. Tapi dalam banyak2 perihal, SATU benda yang i perasan paling mainkan peranan mood kanak2 is jaga tummy. Kalau digestion lancar, budak akan kurang buat perangai.






Kita yang dewasa ni pun bila tak membuang boleh sampai pening kepala and bad mood. Apa lagi kalau budak. Sebab tu pentingnya jaga tummy. Jaga sistem penghadaman. 

Bila digestion lancar, nutrient dari makanan mudah diserap dalam badan. Badan akan lebih kuat dari dalam. Budak2 tengah nak membesar perlukan sebanyak nutrients yang boleh. 

Bila digestion lancar , akan kurang jatuh sakit sebab dalaman badan kuat .

Bila digestion lancar, takkan mudah nak kena cirit birit, muntah2 sebab perut sihat !

Bila digestion lancar, akan lebih selera makan. Akan nampak budak2 lebih senang nak terima makan sebab perut dia selesa. 

Bila digestion lancar, akan tidur lebih nyenyak sebab perut selesa. 



Semuanya dari perut. Happy tummy happy me.


Noah memang tak pernah ada digestion problem since dia minum susu jenama Friso Gold. Now Friso Gold launch new improved formula , Friso Gold with LocNutri .  So now i try Friso Gold pulak since memang puas hati dengan Friso Gold.  Dulu Noah pernah kembung perut and sembelit, then bila perut kembung of course x selera nak makan. Tapi since tukar susu Friso Gold, memang beza sangat. Siapa2 yang tanya pendapat i, i akan suggest Friso Gold ni. Setiap hari Noah mesti buang air. Boleh nampak perbezaan yang ketara. Pagi2 lagi dah buang air. 

Kalau dulu macam blur tak tahu nak pilih susu formula jenis apa and ada kebaikan apa. Tapi yang paling penting, pilih jenis susu formula yang melancarkan penghadaman macam Friso Gold with LocNutri ni. Memang direka khas untuk melancarkan masalah penghadaman. 1001 masalah akan timbul kalau penghadaman x lancar. Akan mudah sakit, tak selera makan, badan lesu, lebih kerap menangis etc. 



Noah minum susu ni.








So far I rasa Friso je yang buat packaging macam ni. Pencedok susu tu letak atas camtu so bersih la.





Friso Gold, 100% imported from Holland dan dihasilkan dalam ladang-ladang mereka sendiri. Dari lebih 19,000 ladang lebih 140 tahun of dairy experience digunakan untuk mengahasilkan high quality milk untuk anak anda. Friso Gold juga memiliki setiap langkah pemprosesan dari ladang ke kilang lalu dapat provide nutrisi yang anak2 perlu untuk kuat internally. Dalam susu formula Friso Gold ni dengan teknologi LocNutri yang membantu memelihara nutrients untuk penghadaman. Bagi yang tak tahu kepentingan LocNutri ni, meh i bagitau...

Kepentingan LocNutriTM
Makanan selalu diproses dengan haba yang tinggi so struktur semula jadi protein akan rosak, mereka tidak boleh diserap dengan mudah dan boleh menyebabkan anak kita mengalami masalah pencernaan protein dan ketidakselesaan perut umum.


LocNutriTM dicipta khas untuk menghapuskan hanya masalah ini.


Dulu Noah pernah minum susu formula brand lain but masalah sembelit. Dari harga murah ke mahal semua sembelit until my mom suggest this Friso Gold. Sejak tu memang tak pernah sembelit  ! Sampai sekarang i masih bagi anak i minum susu lagi . At least sehari 1 ke 2 cawan sebab kadang makanan yang kita masak pun xsure samada cukup nutrients ke tak. Kalau masak sup ayam but overheat pun nutrients dalam makanan tu boleh hilang. So untuk make sure Adam & Noah dapat nutrients yang cukup, i mesti bagi susu jugak. 



Boleh kira dengan jari je berapa kali Noah sakit Highly recommended. Kalau nak tau lebih of Friso Gold LocNutri technology, bolehlah watch video ni: 








Serious bagus susu Friso Gold ni . Kalau anak korang jenis ada masalah penghadaman, boleh try susu ni. Nak try sample dulu pun boleh.  Dapatkan sample dari web

 Friso Gold Free Sample






Saturday, January 28, 2017

Kenapa awak tak secantik Nora Danish?

Hi

Itu hari ternampak viral satu kisah suami tanya pada isteri "kenapa awak tak cantik macam Nora Danish ? Nora Danish ni dah beranak , berumur pun tetap cantik. " 

Pastu tetiba i termenung sambil duduk di depan laptop sambil perut terkelepet sebab baru lepas pelahap lunch pastu sambung kunyah jajan lagi . Pastu imagine kalau suami i tanya i "kenapa awak x cantik macam Amyra Rosli atau Nora Danish". ..pastu emo. hehhh nak bezakan artis dengan isteri  ? 

Sebelum bersalin, pinggang i 24inche. Masa pregnant takyah cakap lah pinggang ni mengembang macam mana. Punggung i 46 ogayyyy dari 35 inche.  Power betul kuasa Maha Pencipta mencipta badan wanita yang boleh mengembang dan support kandungan sampai 9 bulan. Lepas bersalin perut yang dikembangkan masa mengandung, jadi lembik. alaaah macam belon yang ditiup penuh sampai regang pastu acah2 nak main getah terbang,  lepaskan belon angin phewww lalu belon terbanggg roket . Bila dah habis angin, belon jadi lunyai regang kan? Apa lagi kita orang perempuan yang dah stretch sebulat2nya . 

Nak balik ke bentuk asal perlukan masa. Kalau nak cepatkan proses perlu sedikit duit untuk krim2 slimming untu percepatkan pengecutan lemak tapi nak beli krim nak kena ada duit. Lagi best dapat spend duit masuk gym dan ada lagi duit untuk upah personal instructor. Confirm cepat kalau ada personal instructor. Kalau nak jimat , suami sendiri pun boleh jadi personal instructor. eh lagi syok kalau suami sendiri bagi semangat dan jadi coach ! Kalau nak pinggang jadi kerengga dalam masa cepat tapi perlukan duit boleh try corset . Cuba jenama beautiful yang ada infrafred membakar lemak ! Mak i dulu guna yang itu. Lagi best dapat masuk slimming centre tapi makan puluhan ribu . Eh duit lagi. 

Makanan harian boleh digantikan atau diambil dengan supplement untk cepatkan pembakaran lemak dan supplement yang boleh buat kita kenyang kuranng nafsu pelahap. eh tapi duit lagi . Kalau dapat beli makan buah buahan hari2 buat juice pun best jugak tapi duit lagi . Kalau dapat beli mesin slow juicer minum air buah epal hijau hari2 best jugak eh tapi duit lagi. Selulit sana sini perlukan cream juga . eh duit lagi. 

Boobies yang tersedia bergetah pun boleh jadi kurang kekenyalan lepas bersalin dan bila menyusu anak. Sama juga la perumpamaan macam belon tadi. Nak anjal balik, banyak krim anjal dijual dan personal instructor boleh bantu ajar senaman yang boleh naikkan apa yang dah turun hehh paling sopan dah ayat i tulis ni hihihihiih. eh tapi duit lagi.  I salute mak mak yang gigih usaha menyusukan anak. Susu kan anak bagus untuk baby dan jimat belanja bulanan. Wah betapa hebatnya isteri2 anda yang meyusukan baby.  Anak sihat, poket selamat lagi nak petpetpet kendur whatzehel ni. 

Lepas bersalin , hormon x stabil. rambut makin gugur. Nampak rambut nipis sangat. Banyak rawatan rambut yang ada dan produk yang membantu melebatkan rambut. eh tapi perlu duit lagi. Yang i perasan, i sendiri rambut jadi kasar lepas bersalin . Ada la beli shampoo harga ratus2, eh duit lagi. Ada serum anti hair fall , eh duit lagi.  Nak jimat, guna home remedies je tapi nak beli2 bahan2 home remedies pun 'eh duit lagi'. 

Bila dah usia 25 ke atas, dan bersalin , collagen dalam badan dah makin berkurang. Dari situ lah mula rambut gugur, pori terbuka, kulit kedut2 halus, kulit lembik...Makanya perlu topup collagen dan vitamin yang perlu untuk maintain kan keanjalan dan kesinaran kulit. Banyak supplement jual dari murah ke mahal. Supplement collagen n vitamin memang sangat wajib amik tiap2 hari. Duit lagi kan ? 

Paling ketara kuku2 jadi dah terkopek2 , kulit2 tepi kuku dah bercabang2. Masak, kalau tak pakai glove pegang kunyit ( selesa ke masak pakai glove hahaa)..makanya kuning la jari berhari2. Orang perempuan, macam2 yang dibuat dengan tangan ni . Perlukan lotion dan minyak untuk disapu seluruh badan supaya kulit dapat pelembap yang cukup. Perlu pergi manicure dan pedicure untuk kekalkan kecantikan kuku dan jari. eh tapi duit lagi. Semua boleh je nak buat sendiri dan home remedies, tapi duit lagi. dan paling penting we need me time. Masa nak buat pun terhad. Dah tu masa bila nya nak buat ?


Penat kerja , jaga anak dan rumah muka jadi kusam sebab badan penat. Seminggu sekali dapat facial , spa dan urut best jugak. Eh tapi duit lagi. Tapak kaki rekah2, kalau dapat pergi pedicure kaki urut kaki setiap bulan mesti kaki halus. eh tapi duit lagi. 

eh semua la eh duit lagi ? duit lagi sana sini. Jadi macam mana boleh nak dibezakan kita isteri orang kebanyakan dengan artis2 yang dah sememangnya perlu tampil untuk sentiasa nampak cantik .Bukanlah i kata perempuan xyah jaga kecantikan lepas kahwin tapi bukan untuk suami je tapi untuk diri sendiri jugak. 

Perempuan memang patut cantik dan jaga kecantikan untuk suami. But what we need is a motivation, time and .....of course duit ( eh duit lagi ) untuk kekal cantik. 

Sama jugak kalau suami mumuk, pun sama isteri mesti nak support kan ( alah tapi pompuan sellau x kisah sangat pun). Contoh i worry suami i mumuk takut sakit...so i hadiahkan dia ni.




tapi nanti tengah senam boring pulak, so ok la beli kan tv sekali. Pastu pasang lagi satu astro . hehh .  ( hint untuk senam seminggu 5 kali  khikihh)

Paling2 nak jimat kos pun, semua senaman ada dalam google dan tips pemakanan semua ada dalam google. Tapi bagi orang perempuan yang dah beranak ni, bilakah masa yang dia boleh buat 'me time' ? Sanggup tak korang suami bagi masa sambil tolong tengok kan anak untuk isteri tiap hari untuk 'me time' dia untuk buat senaman, manjakan diri etc . Ini mandi pun terkejar2  anak dah menjerit2 . Berak pun macam dah lupa "bukan i ada najis yang ingin disalurkan keluar ke tadi ekk?" . Tetiba lupa kan hahaa. Mandi pun terpaksa pakai baju sambil buka pintu. T_T Mana nak conditioner rambut , blow rambut. Suami kena gigih juga la tengokkan anak while wife nak 2 ke 2 jam buat hal .Tahu2 kenapa awak tak secantik Nora Danish ekk ?

Eh tetiba emo. Patut perenggan atas ni takde tapi sebab i emo terkarang lagi satu perenggan. Kalau exam ni kena buat rumusan ni mau markah i kena potong. ngehh. 


Toodles.














Monday, January 23, 2017

Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence

Hi



Lagi beberapa tahun nak masuk usia 30 an ! Gulp sangat tau. Ramai yang lupa pasal anti aging ni. Bila dah kedut baru perasan, "omggg i dah tua kedut2 !" ..then only sibuk cari beauty skincare yang khas untuk aging kan ! Masing2 sibuk cari skincare untuk fungsi lain tapi lupa kulit makin lama makin kendur.  Sama macam i,tapi bila teringat umur lagi few years nak masuk 30 series baru la gila nak fikir pasal anti-aging ni.

Anti aging ni sangat licik, dia tak datang serang terus ! Sikit2 dia datang untuk kacau kita ish menyampah . Sebenarnya aging ni akan bermula dari kita umur 20an . Awal kan ? Tapi ramai yang tak perasan sebab aging datang secara halus. Sikit2 lama2 jadi bukit yang dibenci para wanita hahaa. 

20an , mula2 akan mula daerah mata. Perasan tak ramai tiba2 yang ada dark circle dia usia 20an ? Padahal tidur cukup 6 jam .Garis2 halus area daerah bibir dan tepi mata. Garis2 halus je , bukan kedutan. Yes itu la tanda awal peneuaan ! This is sad. Lagi2 kalau sesiapa yang jenis kulit kering, then keluar rumah tak pakai protection untuk skin. Proses peneuaan akan lebih cepat !

30an , kedutan !! Dari garis2 halus yang timbul di usia 20 an, akan jadi kedutan pulak. Kejam ! Daerah mata bukan setakat dark cirlce je menyerang tapi kulit daerah mata akan kendur sikit demi sikit. Dahi dan area mata mula berkedut .Macam tak perasan tapi day by day, year by year...tahu2 dah kendur !

40an , lagi menyayat hati. Kulit akan kurang volume dan elastisiti. Yang ni akan nampak perubahan menyeluruh, kulit pipi mula jatuh, kulit leher pun mula berkedut dan kendur.


Paling2 penting untuk elak kedutan and rawat kedutan is dengan 'kelembapan'. 

Tips untuk anti-aging yang i pernah baca in magazine !

- jaga kelembapan kulit
- mesti ada MORNING and NIGHT routine
- pilih skincare yang ada fungsi merawat 
- apply sunscreen bila nak keluar rumah
- minum air yang cukup


Kalau tercari2 produk yang memang berkesan untuk anti-aging dan fungsi merawat sekaligus, boleh try produk Olay Regenerist Miracle Duo ni !




Produk Olay Regenerist ni datang untuk both set 'morning' and 'night' .

Morning 
- Olay Regenerist miracle boost youth pre-essence
- Olay Regenerist micro sculpting cream

Night
- Olay Regenerist miracle boost youth pre-essence
- Olay Regenerist micro sculpting night cream






I dah pernah tulis pasal Olay Regenerist in post sebelum ni jugak kan ! Kalau belum baca boleh pergi kat link ni http://nameeroslan.blogspot.my/2016/11/goodbye-kedutan.html

Lagi satu tips untuk tegangkan kulit is dengan face massage ! Since i dah tak lama lagi nak masuk 30 an ni, before bed memang i kadang buat face massage sendiri. Less than one minute je.


Nanti sebelum face massage, apply Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence untuk booster . Then setiap titis Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence akan renew sejuta sel dalam kulit tau ! Power punya booster ni. Akan boost kesan 2 kali ganda untuk anti aging treatment dalam Olay Regenerist Micro-Sculpting Night Cream tu nanti. 







Lepas apply booster , terus apply Olay Regenerist Micro-Sculpting Night Cream. Texture Olay Regenerist Micro-Sculpting Night Cream ni pekat sikit berbanding Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream yang pagi punya. 


Then buat face massage sekejap. Kalau malas sangat pun, seminggu buat 3 kali sebelum tidur. Simple je urutan dia. 



Senang kan ! Dengan produk lah Olay yang boleh renew back the skin ! yayyy.  Dah la boleh avoid kedutan then boleh renew kulit pulak. Semua peringkat umur boleh guna. Advanced and siap  dapat award best selling tau ! Ini hasil dari 50 tahun of Olay Research,formulated with  kandungan amino peptide complex and hydra firming complex untuk kekalkan kelembapan kulit kita sepanjang hari !


mari lah beramai2 melambatkan proses peneuaan ! hewhewww















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...