Tuesday, July 26, 2016

Raya Kedua

Hi

Masih valid ke cerita raya ? hahaa . Busy sangat cerita apa pun tak sempat update. Raya kedua kitorang macam kelakar je . Raya pertama kat Seremban, ok then raya pertama juga husband ajak balik Melaka sebab raya kedua tu malam tu keluarga belah husband nak buat majlil tahlil sikit. Tapi malam lah majlis nyaa. Eh tapi raya kedua pagi tu, captain Isham ada buat open house kat Port Dickson. Tanpa berfikir panjang, raya pertama malam tu dah off to Melaka dah checked in hotel.

Pastu esok tu, dari Melaka patah balik ke PD okay. Gila penat . Tapi dah husband nak macam tu, ikut jela. Dia pun memang suka driving jauh2. Even hari2 pun dia akan bawak anak2 and  of course  i terpaksa ikut bawak jalan2 naik kereta tengok lampu2 jalan. Sampai ke KL okay, Bayangkan la hari2 bawak anak jalan dari Seremban ke KL sebab nak tunjuk lampu2 . T_T Kematu i duk dalam kereta. Nak cakap penat, nanti hsuband cakap i x pentingkan anak plak. So ikutkan saja la. Paling dekat dia bawak jalan pun dari Seremban ke highway Nilai. 

Masa kat Melaka tu we stay Holiday Inn tapi seriously la hotel ni tak best. Em macam biasa je. Yang ni bilik suite. Suite yang ada hall tv , dapur kecik sikit then satu bilik. Biasa saja . hehe banyak cekadak pulak i khenn. 

Awal2 dah mintak double bed .



Ni toilet dia. 

Raya kedua macam takde apa sangat je. Sebab kitorang bukan jenis yang visit satu satu rumah tu. Korang jenis yang camtu mesti meriah gila kan ? Setiap saudara mesti xde skip punyaa. 
Ni ready nak pergi open house captain isham lah ni. 

geram betul tengok rambut Noah kenteng2. Tak potong2 lagi sebab rasa dia comot rambut camtu. Lagi comot lagi comel.


Adam biasa la yang paling lambat bangun. Manja sangat. skang kalau tdo malam nak peluk je. Kadang i sondol bantal je, tapi kantoi juga sebab dia tau mak dia tak empuk mcm bantal tu. tulang. so dia dapat detect la bukan i yang peluk dia dari belakang. Lain kali i sondol penyapu plak ekekkeke. 

Bantal busuk mesti ada. Kalau lupa bawak ni memang kena patah balik ni. Buat masa ni biar la dia bercinta dengan bantal busuk dia dulu. Belum masa lagi untuk pisahkan ekekke. 



Raya kedua malam tu majlis tahlil . Tu jela. Tapi eh mana gambar majlis tahlilnya..ekkeke. Tak sempat nak snap apa2 lah duk busy kejar anak and lap air Adam and Noah tuang tumpah je. Majlis tahlil and makan2 satu family je. First time jumpa family belah husband yang ramai2 i tak pernah jumpa.

Masa ni teman abang Lukman diorang ni shopping ( tak pernah mention sini buy Isham free 2 hehehehhehheheh) . Rasuah aiskrim la lama x dapat aiskrim kan. Sebab tu duduk baik camtu. 

Tu jela ceritanya. Takde apa sangat raya cuma happy dapat visit family both side jela. 










Monday, July 11, 2016

First Day Raya

Hi

Oh raya tahun ni best. Sebab i takde skip rumah sape2 pun. Semua rumah saudara open house semua i jalan. Last year macam cuak nak bawak anak kecik lagi. Dilemma takut ganggu majlis. Kot la nangis kuat2, ngamuk ke, buat huru hara ke. Tapi let our kids be kids lah. Mak bapak la main peranan penting. Kalau dah tahu anak buas semacam memang kena ikut jela, nasi tumpah ke apa kena kutip and sapu balik. 

Makanya tahun ni concept kita redah ! 

Mula2 pagi raya pun dah lambat. Sebab Adam taknak bangun. Rumah pertama is rumah my mum yang sekangkang kera je hahah 1 minit je kot sebab stay sebelah taman je pun. Tapi i paling lambat. Patut berkumpul nak makan sama2 tapi saudara lain semua datang dulu. This year semua raya seremban sebab most of the family dah pindah Seremban. Dulu iols benci betul Seremban ni , biasa la berlagak dulu stay Subang Jaya maaaa semua benda ada. Tapi skang syukur gila duduk Seremban. Tak busy sangat, tak sepi sangat. Just nice je. 


Saudara mara , mostly adik beradik mama and ipar duai je. Yang kecik2 tu kira my cousins la. Cinonet je semua. Adik beradik kitorang je yang dah tua sebab my mom kahwin paling awal. 


Ruang tamu baru mama. Semangat oih diorang ni siap extend rumah buat ruang tamu baru lagi untuk raya ekekkeke




Our family. Eh tetiba i pakai tudung kan hahaa. Dah la sampai lambat, masuk2 rumah je rumah dah penuh dengan saudara cousins segala. Tengok semua cousins yang kecik2 pun pakai tudung. Terus jadi segan hahaaa. Sumpah, i sorang je tak pakai tudung. Lama dah fikir pasal tudung ni cuma tak tahu where to start je sebenarnya.  Ye la, umur few years lagi nak masuk 30 tahun dah sampai bila nak rugged sangat nih. Hari2 fikir. 


Kakak sulong and bro in law..paling kanan tu my brother Daniel. Kan pernah mention Daniel before kan, kanak2 autistic. Skang besar dah. Lama tak cerita pasal Daniel kat dalam blog nih. Dia pun dah besar gagah perkasa dah. 


Cousins. Kontot je semua. Adik beradik kitorang je tua. haha








Ok nextttt, rumah nenek pulak. Semua saudara ikut sekali beraya rumah nenek i belah ayah. Seremban je. Paroi sana tu haa. 

Macam biasa, Daniel takde perasaan. Yang penting aku ada hp aku ni haaa. Kerja Daniel ni tengok youtube je gambar makanan.  Masuk rumah nenek terus sebut handphone, handphone..wifi wifi !!

The Roslan and Adam. 

Biasa lah datang rumah orang, susah hati tengok diorang ni duk golek2 tabut balang kuih raya orang. Pecah la biskut dalam tu. :( Public parenting bukan mudah, bukan boleh main jerit je. Tapi i tepis2 je tangan diorang ni, baru tahu mak dia tengah marah. Kalau takat cakap no no no tu diorang tak makan saman pun. NO tu nak kena CAPSLOCK baru faham !

Rumah nenek


Biasa la budak kecik. Yang sorang nak makan nasi sendiri.Tangan besar sudu ada hati nak pegang pinggan sendiri. Abis bersepah nasi kat rumah orang. Noah skang nak makan sendiri je, tak kasi orang suapkan lagi. Tapi satu pinggan ni bertaburan je. I nak makan pun sorok bawah meja taknak bagi Adam n  Noah nampak i hahaa.  Depan i lagi teruk diorang active buas2 nanti.

Yang ni bawak lari balang kuih bahulu tapi bukan makan pun. Sepai sepai je bahulu tu. Sabo jela anak kecik2 ni, mak bapak memang kena work as a team lah. Nasib baik la dapat husband yang senang nak tolerate. Dia makan dulu, then i pulak tapi i kena makan sorok2 lah sebab budak2 ni kalau depan i lagi buat perangai teruk. Tak tahu la nak mak dia bertukar jadi Hulk ke apa. Kalau duk dengan makcik2 dia atau ayah diorang boleh duk elok plak tengok tv and main2 sendiri je. eh eh eh. 

Then after rumah nenek, we all pergi rumah makcik pulak lagi 2 house then off we go to Cheras rumah maklong pulak. 

Final destination, rumah maklong. Tapi time ni i dah balik Melaka dah raya sebelah husband. Kiranya singgah kejap je duk dalam 1 jam. Ramai sampai lambat hehhhh . Anak2 i dah buas dah siap main lori atas meja atas kuah laksa segala. Cannot lah, i kena make a move dahh. 

Raya 2016

Rumah mama
Rumah nenek
Rumah makngah
Rumah makcik pipah
Rumah maklong.

Woo kagum jap dengan diri sendiri sebab berjaya bawak Adam n Noah pi beraya. Tahun sebelum macam risau je and duk terperuk je kat rumah tapi macam anti social pulak. So this year cuba jela tapi penat gila. Nak menikmati makanan tu memang tinggal kenangan saja lah ye. Sibuk kejar anak je. 



OOTD raya. Pun kena pantas. Nasib baik photographer pantas amik gambar and angle elok ekekke.

Family photo. Ni je mampu. Isham of course not in the photo, dia tak suka bergambar pun so taknak la paksa. Sebab nanti paksa2 benda yang dia tak suka buat jadi kecik2 hati pulak. Kan raya ni, hahaa so kena harmony. 

Selamat hari raya korang. Maaf ada kasar tulisan. Bukan kasar bahasa, kasar tulisan. ekkeke. Kot la tulis ikut sukahati je sampai mengguris perasaan orang. Ampun ok. muah ciked. 








Sunday, July 3, 2016

Cari Kasut Adam & Noah

Hi

Hmm macam biasa lah, cari2 baju raya ni memang last minute sangat lah hahaa sebab tu la konon nak pakai sedondon tapi jadi lain macam pulak scheme warna. Masing warna kena rasuk hahaa.  Macam last year nak pakai biru ke hijau. Pastu last2 masing hijau kena rasuk.  Adam hijau lumut, i turqoise, noah mcm biru pulak haha. For my baju this year, cari online dah awal2 eh of course kan kita ada saka paling power Zalora. hahaaa Korang perasan x iklan Zalora ni ada kat mana mana je. Annoying betul. 

Pastu dari xnk beli mesti akan beli patu tersesat kat page lain then add to cart semua. Sama ah website nile.com tu jugak. Naik segan dengan bibik hahaaa sebab i asyik beli baju je hari2 van or motor anta baju i  kat rumah tapi bibik macam ada 5 helai baju je T_T . Takpe next week i rasuah dia beli baju raya. 

Haritu ada meeting so alang2 tu terus la pergi cari kasut Adam and Noah. Skali beli baju casual sikit. Tak faham gak, raya ni baju melayu dah la. Pastu nak beli baju casual semua buat apa kan then husband cakap i kedekut . Bukan kedekut, jangan membazir hahaaa.  Ok la beli la beberapa helai baju casual kat budak2 ni. Sebab baju diorang banyak dah tshirt2 tu nak beli lagi buat apa. haha. Baju diorang macam banyak dah je. 


Pergi Pavilion je. Cari dalam Parkson tu, ingat nak cari kasut sarung kulit je kat diorang ni sebab kalau keluar jalan asyik la sarung selipar Crocs tu. Berapa kali pergi dah Pavi ni, beli kasut Adam salah size. Kena pergi lagi tukar kasut plak .


Dalam Parkson Pavi banyak juga choice cantik2. Selalu kalau barang , i suka cari dalam Parkson je hehh. Takyah la nak feeling butik2 sangat. 

Noah ni makin manja sangat. sian dia bila teringat time i buat xtau kat dia time pantang tu. Skang malam tidur siap raba2 perut i lagi hahaa nak tidur atas perut. Lepas tu merungut2 sebab perut i macam melengkung tulang. Eh eh cerewet pulak. 

Ni cantik kan..ingat nak beli kat Noah tapi xde size :( handsome sangat dah kasut ni dengan Noah. Sarung macam ni la senang. Casual boleh formal pun boleh. 
  
Tips kalau nak beli stroller, beli lah pattern yang senang lipat payung atau yang macam babyzen yoyo ke yuyu ke. Senang boleh pakai sampai besar. Masa Adam dulu kitorang beli stroller Bumbleride kan besar gabak , 3 roda lagi so susah la. Korang kalau nak beli stroller, beli 4 roda, naik escalator senang ekekek. Pastu kalau time jenis escalator yang xleh bawak stroller tu, kan haru nak tunggu lift. So at least beli stroller senang lipat ni, time tempat escalator camtu boleh lipat je sambil dukung anak. Yang Adam duduk kat atas ni i beli kat toys r us je murah tapi tayar teruk la..nak tolak susah,



Tu jela cerita nya. tu pun nak cerita kan. hahaa sebab blog lama dah tak update macam krikk krikk krikk sangat blog ni.  



Ni Adam punya . Macam hero drama tv3 sangat uols. ekekke


Tu je. Selamat hari raya korang. Maaf zahir batin kalau ada terkecik hati, i ada tulis buat korang terasa ke. Kadang tak sedar kita tulis ni laju je, tapi kot orang terasa. Maaf uols. :( 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...