Pages

Monday, December 17, 2018

Sekolah Kindekaizen

Hi

Hujung tahun ni sah sah la ramai ibu ibu bapa bapa menggelupur nak pilih sekolah anak. Kalau i update pasal sekolah Adam Noah tu punya la ramai tanya.  Sekarang zaman canggih, anak umur 2 tahun pun dah mula sekolah, preschool. Currently Adam and Noah Kinderkaizen. Ok so ramai la suruh i review pasal Kinderkaizen ni. Meh sini sis cerita. Once upon a time....


Masa zaman diorang tantrum , mak i siap kata kot anak hang kena sampuk apaaa ( loghat Perak) haha



Ok ni post serious so i kurangkan penggunaan ayat merepek ya. gulp. sis istiqamah. 


Kinderkaizen ni adalah sistem sekolah yang belajar tanpa buku. Belajar tanpa buku. alaaa macam korang belajar wording english dari lagu2 yang korang dengar. Tak pasal Pitbull dapat pahala memberi ilmu ekeke. Sambil menyelam , minum air. Kalau ada pearl biji2 Tealive lagi bagos mihmih. Belajar tanpa buku tapi belajar dari fun activity yang diorang buat. Menyanyi, menari , melukis , phonics etc etc but anak korang dapat ilmu dalam fun learning tanpa stress takde siapa nak stress kan ur kids. Learn thru play. 

 Gitu la konsepnya. Takde sistem buku tak bermaksud sekolah konsep begini tidak bagus. 


I ada dua orang anak yang character berbeza..Adam & Noah. I cerita pasal character anak i dulu then u guys faham kebagusan Kinderkaizen ni ya atau kalau kalauu anak korang pun perlukan sekolah macam Kinderkaizen. 

Adam ni minat belajar (ada cara nak tackle ) . Memang dari baby dia jenis sukaaa sangat belek buku2 and hafal and kalau tengok utube pun dia more on educational punya video lagi2 pasal binatang and science experiment and cooking. Kalau tengok tv, animal planet, national geographic tu really his thing la . ( i menguap je kat belakang heeeeeeee sis nak tengok 90 day fianceee pleaseeeee )

 Dia sangat suka hafal. Tapi pada masa yang sama, Adam ni jenis emosi , manja merengek . Kalau Adam ,nak amik hati dia memang kena cakap baik2 tak boleh tinggi suara nanti dia sedih so bila dia sedih... emosi dia akan spoil habis. Then dia akan merengekkk je sepanjang hari. Jadi dia tak boleh duduk statik lama and dia tak focus. Adam punya merengek mmg power. 

-
-
-

Noah , pun sama clingy . Ni clingy jenis bila i berjalan, sanggup bergayut kat kaki i . tapi bab nak focus dan mudah suaikan diri Noah takde masalah . Cuma dah biasa duduk rumah dari kecik jadii nyaa perlukan masa sikit lagi2 i dah mula nak hantar sampai petang pukul 6. 

Anak orang lain2, ada yang dr kecik dah stay kat taska ..dari baby dah duk taska jadi new environment isnt a problem for them. Ada anak yang jenis buas , hyper etc ..depends. 

Anak2 kecik ni cenderung menangis dan taknak pergi sekolah kalau dunia sekolah tak seperti yang dia minat. Setiap budak lain2, ada yang jenis tak boleh duduk lama, tak boleh focus lama duduk statik kat meja atau menangis merengek sepanjang masa kalau dia tak selesa dengan environment yang really tense. so macam mana nak belajar dan enjoy.

So yeah anak2 i jenis clingy and tak biasa environment baru. 

Both Adam n Noah ada masalah anxiety but as they grow older, makin ok lagi2 lepas masuk KInderkaizen. Anxious child ni bila diorang brdepan dengan orang dia akan jadi gelabah, takut, malu, tantrum , nervous and diorang akan mula avoid kawan2 dan activity sekitar. Sampai skang i  masih ingat lagi gradutaion day Brainy Bunch, adui lah anak2 i punya menangis mengamuk dr belakang stage sampai depan pintu utama ada la dalam lebih 100 metre jarak nya....boleh dengar sampai diorang trpaksa buat pengumuman...

"Mother of Adam dan Noah , mother of Adam and Noah....please come to the backstage. Thank u"

Masa sampai  concert day tu,  i dah agak dah and cakap anak i tak payah join laaaa hahaa sebab i tahu apa akan jadi on the stage. mihmihh . I anggap anak i tak sesuai di BrainyBunch, lagipun masa i hantar anak i kat sana tu anak i kecik lagi. So masa tak sesuai. 

Then fikir punya fikir, i rasa anak i tak ready for pembelajaran yang perlu duduk lama2. Keutamaan i on 2018 is to fix masalah behaviour diorang sebelum alih ke sekolah yang perlu fokus dengan buku. 

So i teringat pasal Kinderkaizen yang konsep learning thru play nih. Terus i gelojoh pergi visit the school.

Apa yang i suka pasal Kinderkaizen...

- Open space. Ruang terbuka. takde kelas kecik2 dalam tu. Terbuka luas je jadi i rasa anak i akan suka since open space so luas jela takde rasa stress. Plus bila ruang terbuka luas, dorang macam satu keluarga yang besar and budak2 happy la banyak geng. 

- Banyak tools for physical activity macam gelongsor, tempat memanjat , tempat bergayut..if anak korang jenis tdo lewat ke, atau jenis hyper , jenis active...anak korang akan habiskan tenaga kat situ. So masalah tdo lewat malam tiada lagi insyaAllah. 

- Banyak fun activity. Macam kita zaman sekolah dulu la bila time Ekonomi rumahtangga masak2, kemahiran hidup bertukang buat pencil box, pendidikan jasmani ke kemain mengada . hahaaa . gitu la juga diorang kat Kinderkaizen. 

- menyanyi menari pun boleh belajar membaca. 

- Play in group. Always ada theme. Bermain sambil belajar. 

- sangat bagus untuk develop kids sensory. 

- Tiada paksaan. Masa mula2 i tanya cikgu...Adam Noah join tak bila ada activity..masa mula2 memang Adam tak join dia main sendiri je tapi for me its ok sebab lambat laun dia akan join . Jangan stress kan dan paksa nanti paksa dia pun mood swing. 

Takde syllabus atau buku tapi ada report book jugaaa hewheww











 Ni masa mula2 anak i tak dapat baju lagi. Wajah Noah so komited mihmih ingat mudah ke nak buat budak focus dan habiskan task tapi kat KinderKaizen diorang suka la sebab geng2 semua buat. 




Dua dah anak i mihmih. 



Macam ni kan belajar pasal dirty ocean. Kat rumah pun diorang praktik kan bila ada sampah diorang lari gi dapur buang. I ada habit makan gula2, sampah gula2 tu i selit poket seluar...nanti Adam marah its a rubbish throw dustbin rubbish  !!! throw rubbish !! Nada tanda seru dia sekolahkan mak dia . Dia mengKinderKaizen kan mak dia . 



Anak kalau ada masalah behaviour memang x boleh focus punya. Dia xnak buat. Cepat boring. Kalau aktiviti macam ni amboi kemahiran hidup sangat uols. 












 masak masak omey jeee. Balik rumah nak tolong i masak tapi dapat respond dah dah mama nak masak cepat ni duduk depan pleaseee. mihmih


Kalau korang minta pendapat i la kan,,, kalau setakat anak korang bawah 5 tahun tu jangan fikir serious sangat nak anak pandai itu ini lagi2 kalau mak bapak busy and tak sempat belek anak pun . Nanti anak akan stress. Kalau anak jenis kuat menangis, takut dengan orang, cuba hantar Kinder ni.  Bawah 5 tahun ok lagi biar main2 dulu. So far cawangan Seremban 2 ok, alhamdulillah Adam Noah yang susaahhhhhh nak pergi sekolah jadi suka excited nak sekolah dan jumpa kawan. Siap sebelum tidur..mama nak school. Terkejut la jugak , apa yang lega anak i suka dengan environment tu i happy dah. 

Masa awal2 Adam buat perangai jugak dan i hantar half day je biar dia biasa dulu. Then bila  teacher kata Adam ok dah then i hantar sampai kul 6. Glad cikgu pun keep me updated and tak tolak anak i mentah2. 

Tapi ni pendapat kita je tauuuu. Next year Adam will be 6 years old. I ada masa setahun utk prepare Adam untuk sekolah darjah 1 . So lepas ni i tukar QDees insyaAllah kalau tak sambung Kinder lagi. 

Lepas masuk Kinderkaizen, anak i dah banyak okay. Paling penting boleh bawa diri dah. Berdikari and sangat berani. Alhamdulillah. Perihal sekolah ni, character anak mainkan peranan jugak untuk sesuai dengan school. Tak semestinya sekolah yang famous tu confirm sesuai dgn anak korang, taska murah tak bagus....depends. Korang kena study dulu anak korang cemana . 

Yuran ohh lupa sis...

Yuran berbeza tiap cawangan....nnti Seremban 2 i update ekekke lupa. 

Toodles. 



Thursday, October 4, 2018

Tips Rambut Gugur. Produk Yang Namee Guna Sekarang.

Hi

Sorry. Sis memang siput sedut expired. I rasa dah bertahun ramai orang tanya pasal latest produk yang i guna untuk rambut gugur. Dalam ask me a question kat ig pun tanya benda sama hahaa. Alhamdulillah ya Allah ku panjatkan syukur, i dah jumpa produk yang memang i dah ummmphhhh tetiba teringin teh panas Eh !  rambut i tak gugur banyak lagi. Pernah one time rambut i gugur teruk sampai botak sampaiii ( berapa kali guna perkataan sampaii ) nak photoshoot pun bila set rambut nak kena touch up guna eyeshadow pallete warna coklat dan hitam kat area botak tu . How bad. 




So ini lah dia produk2 rambut yang i guna and rambut sangat kurang gugur.

Some tips untuk rambut gugur ...

1) Sikat rambut sebelum mandi. Sebab masa rambut kering, rambut kuat lagi kat atas kulit kepala. Jadi sikat dan rapikan rambut sebelum mandi. So selepas mandi korang tak payah lah sikat rambut lagi. Biarkan kering sendiri je.

2) Pakai sikat yang berus dia jarang2, so takde la tercarik carik rambut korang yang kusut tu hewhew. 

ahh ni sedap. Lagi kalau orang sikatkan haha


3) Jangan sesekali apply conditioner atau minyak atau benda lembap kat kulit kepala sebab bila kulit kepala lembap....liang rongga rambut terbuka jadi lagi mudahla rambut tu tercabut dari lubang akar . 

3) Cuci guna air sejuk. Jangan guna air panas sebab air panas akan membuka pori rambut si gugur laaa nanti sob. Ingat tak air suhu biasa je tau !

Ok puas dah kita bebel. Now i dedahkan produk yang i guna sekarang dan rambut tak gugur. Sehari gugur pun dalam 10 helai kot. Kalau mandi , kat shower trap tu memang takdee sangat punn hewhew. Sis berlagak .

Konsepnya, kalau rambut berminyak..cari la produk yang keringkan. Kalau rambut jenis dry, cari la produk yang sederhena minyak. Yang penting tengok kulit kepala kita oily atau dry. tapi selalunya oily sebab tu gugur. 



Ni i main terjah je masuk Loccitane ni. Dulu noob sebut LOKITAN kahkah ya ampun. Pastu i cakap la rambut i gugur banyak, intro la produk apa yang sesuai. Then dia bagi i shampoo ni so bila cuba ..eh eh serasi pulak tapi memang rambut i kurang gila gugur guna shampoo atas ni. Dah 2 tahun lebih guna. 

Kulit kepala i jenis berminyak and kelemumur . So memang mandi cuci rambut setiap hari. 




Oooo ni power. Dari zaman remaja sampai skang tua kerepot selulit kedut  , conditioner ni paling2 berkesan sekali. I dah guna banyak jenis condiitoner dari pelbagai jenama...tapi yang ni paling berkesan. 


Cara guna conditioner..please please jangan sesekali apply kat atas kepala sebab nanti kulit kepala berminyak. Walaupun instruction kat botol tulis pakai kat kulit kepala kan, tapi jangan nanti skin kepala minyak. 



Cara apply conditioner yang betul...
Dari hujung i tanda tu je . Jangan terkena kulit kepala pun. 

Gituuu. Then bilas guna air paip biasa. bukan air panas.

Then lepas mandi balut kepala je dengan towel jangan gosok2  pulak. Sikat dengan jari je. Jangan pakai topi ke tudung ke serkup kepala ke time rambut basah. it will lead to kepala berminyak pastu gugur lagi sissss. 

Muahh tu je tips nya.

Toodles. Tapi rambut i memang tak gugur sangat. Sehari dalam 10 helai gitu je. muahh dah toodles nak sambung lagi biasa la manusia tak pernah puas haha.

muah

Toodles . ni betul2 toodles. heee janji tak sambung.



Tuesday, October 2, 2018

Selepas Beberapa Kali Ditimpa Malapetaka

Hi


Sejak-sejak accident haritu , barulah tertahu apa itu NCD . After 12 years of memiliki lesen memandu , baru sis tahu NCD weyyy memang parah,  nasiblah masa kahwin mas kahwin rendah tak lah terkilan sangat pasangan sis dapat pasangan macam sis baru tahu NCD tu apa. "geIeng kepala" . 


'Ter' tahu pasal NCD bila first time accident yang melibatkan diri sendiri. Situasi di mana i yang driving and melibatkan 3rd party yang cedera. Jadi pihak di sana nak claim insurans i di atas kecederaan nya. First time i experience situasi disiasat, pegawai penyiasat datang rumah tanya itu ini dan tangkap2 gambar. Polis siap ketawa kan i sebab i ingat i akan tidur dalam lokap ootd baju oren bernombor. ootd silang kaki peha Nampak kurus.

Pengalaman malapetaka sis selama memegang lesen memandu.....

1)  kereta dihempap pokok . Nak claim insurans, lerr I tak ambil insurans bencana alam rupanya. Ramai nak berjimat tak nak pakej insurans bencana alam, jadi bila dalam situasi banjir, pokok tumbang yang merosakkan kereta ...tanggung sendiri ye sis. 

2) Kereta langgar bumper. Adakah sis ingin membayar sendiri kerosakan RM9k ? Sis sayang duit sis jadi sis claim insurans saja. sobs. 


3) Accident melibatkan 3rd party yang cedera. Baru terdengar  perkataan NCD. 3rd party nak claim insurans sis untuk kecederaannya...



malapetaka sis tak sudi nak bayar bumper and camera depan ni 9k . Sorry naik lorry sebab bukan kesalahan sis.




malapetaka . Masa ni worry keadaan uncle tu je. gulp.





Pengalaman mematangkan kita. Manusia. ingat nak buat ayat sastera sikit untuk line ni tapi tak jadi. 

Sejak peristiwa itu, diri i dah mula canggih and dah reti ambil tahu pasal insurans kereta. Kita semua terutamanya perempuan perlu ambil tahu tentang insurans kereta. Perempuan jangan sibuk beli bantal dan pewangi kereta je. Jangan hanya angguk2 dan terima je bila ada agent2 insurans ni tawarkan khidmat insurance renewal tapi end up blur je tak tahu menahu. Perlu ambil tahu, nanti garu garu kepala.


Sekarang dah dilancarkan Liberalisasi Insurans, maksudnya harga premium/takaful motor tak lagi berdasarkan Tarif Motor (mengikut satu senarai harga yang telah ditetapkan berdasarkan nilai pasaran kenderaan, kapasiti enjin kenderaan dan juga penggunaan kenderaan). 

Jadi harga/premium takaful motor sekarang macam mana? Jeng jeng scary sis. Now dah Liberalisasi Insurans, salah satu faktor yang menentukan harga takaful motor adalah 'diri anda' sendiri. Jadi kita sebagai pemandu perlu bertanggungjawab on our own insurans kereta .  ‘Play Your Role’ and enjoy better protection' 


Sekarang nak shopping insurans kereta
pun dan senang since dah ada Motor Product Selector di laman web Perstuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dan Malaysian Takaful Association (MTA). Sesuai la untuk manusia yang blur . 


Di Motor Product Selector tersenarai semua syarikat insurans dan product baru yang ada. Jadi senang nak buat comparison dan pilih mana yang paling sesuai dengan keperluan. 



Motor Product Selector

 Motor Product Selector di laman web piam.org.my


Meh I bagi tips sikit macam mana nak pilih insurans...sejak2 sis berilmu ni dalam kempen ‘Play Your Role’ and enjoy better protection'


1) JADI PENGGUNA YANG BIJAK 
- tak semestinya tengok harga sebagai faktor utama. Yang mahal tak semestinya bagus, yang murah tak semestinya tak sesuai. Yang penting utamakan insurans yang bersesuaian dan kualiti perkhidmatan pelanggan syarikat insurans tu.

- pilih apa yang perlu. Macam dulu I tak rasa pun insurans bencana alam macam banjir tu perlu, sumpah perlu sebab dah terkena hempap pokok sebab hujan lebat! Macam insurans kalau berlaku pecah kereta, ramai yang rasa ehh takkannn la nak terjadi kat aku, bila dah terkena baru rasa perlu. hewhew

- survey kat Motor Product Selector di laman web PIAM dan MTA. Boleh buat perbandingan harga.

- buat perbandingan harga awal2 sebelum tamat tempoh polisi at least sebulan sebelum tamat tempoh perlindungan insurans. 













Dah pilih pilih, terus click 'request quotation ' . 




2) JADILAH PEMANDU YANG BERHEMAH
- rekod pemanduan yang bersih akan jadikan profil risiko anda bertambah baik . So yeahh patuhi had laju, peraturan trafik, jangan guna phone while driving , jangan drift hehehe. 



3) JADILAH PEMILIK KENDERAAN YANG BERTANGGUNGJAWAB
- jangan lupa servis kereta so that kereta sentiasa dalam keadaan terbaik jadi kuranglah risiko kemalangan. Bila tiada kemalangan, NCD dapat dikekalkan untuk penjimatan harga jangka panjang.

See, ilmu i so canggih . 

Nasib la now dah ada web

Senang kerja nak survey macam beli baju nak mix and match dengan kasut gitu. hihi



Layari sesawang berikut:
PIAM

Atau 



#PlayYourRoleMY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg