Pages

Friday, May 3, 2019

Supplement Kurus dan Kulit .

Hi 

Supplement untuk kurus dan kulit. Sorry tapi i memang tak amik banyak jenis. Each satu je. 

Selain cerita hantu langsir kt rumah i , hahaha dm pasal supplement is a top list . Sorry sis lewat. Cerita hantu pun tak up up lagi. soon ok. Hantu pun dah x kacau i skang ni so i dengan gumbira boleh keji hantu nanti . Ok back to supplement. Just a quick update la. I jenis tak banyak consume suplement. Untuk kulit 1 jenis, untuk kurus 1 jenis. Sebab jenis tak boleh nak makan banyak benda. Lagi nak habiskan 1 litre air pagi lagi. Muntah lah sis.





Kulit

Kulit i jenis yang dry . Pernah masa form 1 i kena penyakit kulit tak tahu lah penyakit apa tu tapi macam katak puru lah jadi nya biji biji and texture skin tak rata . Kalau raba dengan tangan rasa la gerutu gerutu bila raba tu gerutu sound effect scrappp papp pappp papp. astaga. haha.

Ok untuk kulit i pernah cuba banyak jenis skin supplement tapi i balik pada yang ini. Dari umur 18 tahun memang dah guna dah. Pastu ada la here n there tukar2 dalam 3 ke 4 jenama yg lain tapi i balik pd yang this one. Yang ni yang bagi i kesan yang positip banyak. It may be effect lain2 lah tapi kat i mmg ok.  


Ini  . Ada dua jenis tak silap. Satu warna oren, satu pink. I cuba yang warna oren x sesuai dgn my skin..so i guna pink dari umur 18 tahun lagi sampai skang. Time pregnant stop lah. Kalau breasfeed anak, pregnant ke ada penyakit ke jangan la amik. Focus anak dulu, cantik kemudian kejar. 





 One thing yang i tak berapa suka...size pill dia besar nauu tapi nak cantik kan haha sis telan jela .  Dulu i telan 2 biji pagi 2 biji malam pastu fikir banyak sangat dose nya pun. Now i take 2 biji pagi sebelum breakfast dan 1 litre air setiap pagi . Kalau skin dah ok, boleh je take 1 biji sehari. Tapi i jenis obses sikit ahaha so sampai skang take 2 biji pagi . 




Kulit and kuku cantik takde kopek2. I perasan kuku i masih ok la even after deliver baby kan collagen dah berkurangan..so i consume Total Image yang jenis ni my skin ok. Tak mudah gatal atau parut sangat. Tepi2 kuku semua takde kopek. 

Jimat beli yang pack mcm ni. so like 3 bulan sekali kot baru i beli lg. Beli yang pack 3 terus kalau korangd ah cuba n serasi sebab jimat. 


Beli kat mana ? Kat pharmacies ada, kat Watson, Guardian ke and pharmacy berdaftar semua ada je. 



Kurus

Ok kurus . Semua minta sekaligus nih . Orang kata sebab nama dia Bikini Body sebab tu macam nak cuba. Boleh ke camtuh ahaahaa. Bikini Body ni dulu detox tea i consume since 2015 . Masa lepas bersalin dari berat 68kg to 58kg dah mula consume dah. Tea yang jenis detox poop poop punya. So dari 58kg drop tu 52kg . Lepas tu dah kurus stop consume, then time susah poop and berat dah naik balik mula consume balik. Now 45.3kg  . 


Now dia dalam bentuk detox shot dia panggil. Yang shot ni lagi cepat kesan. Lepas tu kesan poop dia tak kerap sangat. Takde la cirit birit je kerja nya.  Macam natural nak buang air je. Pagi bangun mesti auto nak buang air. Pagi take 1 sudu with air suam. Then malam sebelum tidur sekali. Rasa buah buah. Bangun pagi akan poop tapi tak memulas sakit sangat. so sis onz !


Now my weight dah drop to 45.3kg so i stop dulu lah. Maybe kalau yang jenis kuat makan nasi boleh amik continously. Macam i jenis makan nasi sekali sehari pagi je so dia drop berat so now dah 45kg better i stop dulu. Kalau time puasa take lagi maybe i dah cengkeding sgt dah. For now i stop dulu. Tapi dari 2016 , BBR punya type tak cirit birit. Yang detox shot ni poop smoothly gituu. Time makan banyak tu memang i amik balik hahaa. Takut berat cecah 50kg balik. 




 Rasa buah buah . Yang i perasan, kulit putih sekali maybe sebab one the kandungan is kunyit and berries . So untuk skin sekali. Bibir pink and skin putih. Ingat kunyit tak sedap, ni kunyit sedap punya. Natural ingredients. I tak boleh certain detox punya, jadi dup dap dup dap debar2 maybe tak sure la maybe sebab tak sesuai dengan i. Yang jenis detox shot BBR ni okay, salah satunya sebab natural ingredients. Bila poop skin akan nampak putih. Bibir pink sebab toxic terbuang maaa. 

Beli kat mana ? Dulu boleh get offline , now diorang dah mula go online dah. Kat instagram  
.










Semalam. Repair keta tunggu berjam jam tetiba ingat pasal nak update supplement. Snap ! ni kuku and skin sekarang. Ok la ekk takde la scrappp pappp pappp sangat !

Buat masa ni , 2 supplement je i take . skin i takde la sempurna sangat tapi better . Sebab jenis genetik sensitive skin and cepat kudis parut. so take supplement ni ok .


Total image ni , bikini body and air kosong 1 litre in the morning. Skin ok n takde masalah. Now lebih glow dr sebelum . Pendek sangat ke pos ni ? hahaa sure la u guys nak tahu barang je kan. Details xnak tahu percentage collagen ke apa nak tahu kee. hahaa  details i bebel kat ig story jugak later ok. 


Next ? Cerita hantu la tu. Onz !






Thursday, April 11, 2019

Kadang-kadang Rindu Sofi...

Hi..

Siapakah Sofi ? . Sofi ni kira maid pertama yang i collaborate. Guna pekataan collaborate poyo sgt ek. hahahaaaa Sofi ni kira maid pertama la yang i hire sepanjang kehidupan i sebagai surirumah. Tapi tak amik fulltime pun , dia pun taknak fulltime hahaa kerja rumah orang tiap hari lagi lumayan boleh dapat 3k sebulan hebat tak hebat diorang yang jenis rajin kerja sungguh2. Kalau sebulan 800 ke 1000 mmg hujung mata pun tak pandang. Yang bersyukur nya duk Seremban ni, nak dapat maid balik hari tu senang lah since banyak area construction rumah kan. Sini sana nak buat rumah, pastu rumah teres kecik pun 800k emo pulak sis tapi takpe sebab rumah2 teres ni semua lah sis berjodoh dengan Sofi. ekkekekeke



Ok ok balik pasal Sofi, so dulu masa baru beranak Adam sebulan sekali mesti panggil si Sofi ni datang kerja kat rumah. Ramai indon yang datang sini semua kebanyakannya sebab nak bayar hutang. Ada yang hutang kahwin , ada yang hutang buat perabot eh macam2 hutang lahhh macam la korang tak biasa dengan term hutang. ekekke.  Kiranya diorang ada hutang kat kampung diorang, then datang Malaysia sebab nak bayar hutang lah. Tinggal habis semua anak2 kecik kat kampung sebab nak cari duit kat sini. Sofi ni tiap kali tengok Adam mesti dia macam sebak, rindu kat anak dia sebab dia tinggal terus anak dia n datang Malaysia masa anak dia umur 2 bulan sebab nak follow suami dia kerja kat sini cari duit bayar hutang and menabung nak upgrade rumah kat kampung.


Sofi ni lah yang banyak tolong i macam hal hal bersih tingkap, sliding door ke kipas ke, longkang ke semua lah dia. Kira sebulan sekali mesti ada proses rombak cuci rumah besaran lah. Masa tu la nak buang segala benda , masa tu lah nak kilatkan benda, masa tu lah cek cek barang yang tak pakai , masa tu lah nak cleanup semua orang punya mess contoh macam sekarang i berishkan tingkat bawah je sebab setiap hari depa sepahkan n kotorkan tingkat bawah so level bawah jela i sempat dan larat. Tingkat atas guna untuk tidur je so xla sepah atau teruk. so bila panggil maid sebulan sekali ni la depan tolong i clean kan semua benda yang i x sempat nampak. Contoh macam kalau anak i main benda sorok2 kt celah2 mana yang i tak tengok tu...so tu jobscope maid tu la . Segala celah sis nak uols tengok kan yaa. 


Yang bestnya, si Sofi ni tak payah ni kita tak payah suruh tiba2 dah licin berkilat kosong semuanya . sumpah best Sofi ni. Masa mula2 dia kerja tu, i siap nak list kan lagi nak suruh dia buat apa takut tertinggal sebab sebulan sekali je panggil Sofi ni since dia pun jadual full gila okay nak dapat khidmat dia punya la nak kena book awal. Gigih sis nak bagi list , pastu dia kata "tak apa tak apa thaya tahu kak" . Syed Saddiq juga Sofi ni tak boleh sebut S. Yang book semua berlumba-lumba nak pakai dia pastu yang book dia orang orang kaya sodok ratus2 kat dia hahahaa i pay RM100 je tiap kali kerja ok la rumah i kecik je yang orang kaya banglo bilik 20 tu yela bagi 400 sekali kerja . So i selalu tewas dengan ong ong kaya ni. Mereput. I guna anak i dan luka czer je untuk tagih simpati supaya dapat book dia hahahaha..masa i baru pantang bersalin tu dia pun salah sorang saksi keseksaan i la baru few days czer. So i boleh la guna peristiwa perit tu untuk memohon simpati Sofi. hehehehhe



Best dia ni, satunya tak payah suruh , dia tahu nak susun nak kemas nak buang yang mana. OCD pun ye Sofi ni. Boleh tinggal je dia kat rumah sorang pun ok, balik2 rumah dah macam baru dah kadang siap alih2 perabot hahaaa depends la. Kalau i suka je dia creative2 tak tentu hala ni . If i tak suka i alih je la. Suka ke tak suka cakap je terima kasih tanda hargai. Selalu kerja taknak makan. Tak tahu kenapa dia taknak makan. 



Bukan la nak beza beza kan maid yang pernah kerja selama ni tapi Sofi really one in a million lah. 


Mana nak dapat maid yang dengan riang gembiranya nak kemas setiap sudut ceruk rumah tanpa disuruh. Siap dengan stor2 dia rapikan. Kabinet dapur, yang mana tak susun betul semua dia rombak balik. Kalau dia tengok barang2 kat ruang tamu yang macam tak perlu,nanti dia rombak store and susun bagi rapat2 sangat and sumbat barang dari hall yang tak berkaitan tu. contoh macam kipas rosak, kalau nak tunggu i memang amik masa lah nak alih keep dalam store sebab store dah penuh so nak tambah masuk barang kena la keluarkan sesikit barang then baru masuk barang baru. 


Bukan takat store, kabinet vitamin, almari lotion ke semua dia bukanya. Some may rasa benda tu privacy kan tapi kalau rumah i, takde benda. So memang i izin kan je dia buka . Dapat greenlight , memang onz la dia OCD sana sini. 


Haa pastu bab nak tukar cadar. Selalunya kita pilih cadar bagi dia suruh tukar takut caca merba kalau depa pilih tapi kalau Sofi ni tak yah pesan pape ya. Dia sendiri belek kabinet cadar and pilih mix n match sendiri. Tak payah suruh pape, cadar previous dia cuci tunggu kering and lipat masuk bag cadar balik simpan balik dalam almari cadar. haiihhh



Pernah sekali tu, rumput rumah ni dah panjang sikit. I x sure la pesal bangla taknak lalu sangat dalam taman i ni. Kalau time rumput panjang, jiran2 semua rumput panjang. Masing2 menunggu bangla datang lettewww. One time tu i tinggal je Sofi kat rumah while i ada event masa tu. Balik2 rumah je tengok rumput pendek , ingatkan bangla datang ke apa. Baru rasa nak naik angin, sukati izin bangla masuk gate rumah. Pastu pelik, i takde tinggalkan duit pun camne dia bayar bangla nya . Rupanya dia gunting rumput dengan gunting satu2 helaian rumput. Gunting kecik ok, bukan guna gunting besar . Punya gigih dan sungguh2 nya dia nak bersihkan rumah orang. haihhhhh 


gunting ini ya



Rajin buat kerja beriya, tak pernah letak harga. I kadang bual la dengan dia. Ada je tuan rumah bagi RM20 pun dia terima. I yang pulak tak puas hati hahaa sebab tahu dia buat kerja bersih sangat. Tapi Sofi cakap "tak apa kak Thofi terima itu rejeki Thofi" . Baca gaya S Syed Saddiq. Tak complain n tak pernah minta makan. Kalau bagi makan pun dia xnak makan. Bawa balik je nanti makan. Sofi ni umur sebaya i. 

Alasan biasa bila belikan makan...."tak apa . Thofi nya sudah ada Redbull"






Sekarang, banyak benda yang tak sempat nak teliti. Contoh anak main buas2, langsir terkenjut n terlari dari soket. Adam Noah tiba time buas dia , railing langsir pun bengkok. Benda2 macam ni lahh yang Sofi always common sense. Dah nampak tak okay, cecepat dia betulkan. Sekarang Sofi sudah tak ada, dah hujung minggu dah malam then baru la i amik tangga panjat and betulkan. haihhh oh Sofii...


Sofi dah lama balik kampung. since aim dia nak bayar hutang je, so dia dah berjaya collect wang untuk bayar hutang. Balik kampung nak focus family and tambah anak je. 


Soalan "Sofi taknak balik sini ke?" ni soalan sensitive. Kalau i tanya kat bibik skang Sofi dimana, muka macam merajuk je padahal i nak tanya khabar je hahahha. ( dalam hati tak sabarrr nak guna khidmat Sofi kembali hihihihihi gelak mengilai )


Last i jumpa Sofi 5 tahun lepas. 

Dear Sofi....

Miss u Sofi. 

Rumput dah mula panjang btw. Sekarang i terpaksa bangla kan diri i bulu dada . Nasib ada Shopee jual pemotong rumput canggih murah hahaa.

Sofi jom la balik sini kita try mesin niiii..... :P







Monday, December 17, 2018

Sekolah Kindekaizen

Hi

Hujung tahun ni sah sah la ramai ibu ibu bapa bapa menggelupur nak pilih sekolah anak. Kalau i update pasal sekolah Adam Noah tu punya la ramai tanya.  Sekarang zaman canggih, anak umur 2 tahun pun dah mula sekolah, preschool. Currently Adam and Noah Kinderkaizen. Ok so ramai la suruh i review pasal Kinderkaizen ni. Meh sini sis cerita. Once upon a time....


Masa zaman diorang tantrum , mak i siap kata kot anak hang kena sampuk apaaa ( loghat Perak) haha



Ok ni post serious so i kurangkan penggunaan ayat merepek ya. gulp. sis istiqamah. 


Kinderkaizen ni adalah sistem sekolah yang belajar tanpa buku. Belajar tanpa buku. alaaa macam korang belajar wording english dari lagu2 yang korang dengar. Tak pasal Pitbull dapat pahala memberi ilmu ekeke. Sambil menyelam , minum air. Kalau ada pearl biji2 Tealive lagi bagos mihmih. Belajar tanpa buku tapi belajar dari fun activity yang diorang buat. Menyanyi, menari , melukis , phonics etc etc but anak korang dapat ilmu dalam fun learning tanpa stress takde siapa nak stress kan ur kids. Learn thru play. 

 Gitu la konsepnya. Takde sistem buku tak bermaksud sekolah konsep begini tidak bagus. 


I ada dua orang anak yang character berbeza..Adam & Noah. I cerita pasal character anak i dulu then u guys faham kebagusan Kinderkaizen ni ya atau kalau kalauu anak korang pun perlukan sekolah macam Kinderkaizen. 

Adam ni minat belajar (ada cara nak tackle ) . Memang dari baby dia jenis sukaaa sangat belek buku2 and hafal and kalau tengok utube pun dia more on educational punya video lagi2 pasal binatang and science experiment and cooking. Kalau tengok tv, animal planet, national geographic tu really his thing la . ( i menguap je kat belakang heeeeeeee sis nak tengok 90 day fianceee pleaseeeee )

 Dia sangat suka hafal. Tapi pada masa yang sama, Adam ni jenis emosi , manja merengek . Kalau Adam ,nak amik hati dia memang kena cakap baik2 tak boleh tinggi suara nanti dia sedih so bila dia sedih... emosi dia akan spoil habis. Then dia akan merengekkk je sepanjang hari. Jadi dia tak boleh duduk statik lama and dia tak focus. Adam punya merengek mmg power. 

-
-
-

Noah , pun sama clingy . Ni clingy jenis bila i berjalan, sanggup bergayut kat kaki i . tapi bab nak focus dan mudah suaikan diri Noah takde masalah . Cuma dah biasa duduk rumah dari kecik jadii nyaa perlukan masa sikit lagi2 i dah mula nak hantar sampai petang pukul 6. 

Anak orang lain2, ada yang dr kecik dah stay kat taska ..dari baby dah duk taska jadi new environment isnt a problem for them. Ada anak yang jenis buas , hyper etc ..depends. 

Anak2 kecik ni cenderung menangis dan taknak pergi sekolah kalau dunia sekolah tak seperti yang dia minat. Setiap budak lain2, ada yang jenis tak boleh duduk lama, tak boleh focus lama duduk statik kat meja atau menangis merengek sepanjang masa kalau dia tak selesa dengan environment yang really tense. so macam mana nak belajar dan enjoy.

So yeah anak2 i jenis clingy and tak biasa environment baru. 

Both Adam n Noah ada masalah anxiety but as they grow older, makin ok lagi2 lepas masuk KInderkaizen. Anxious child ni bila diorang brdepan dengan orang dia akan jadi gelabah, takut, malu, tantrum , nervous and diorang akan mula avoid kawan2 dan activity sekitar. Sampai skang i  masih ingat lagi gradutaion day Brainy Bunch, adui lah anak2 i punya menangis mengamuk dr belakang stage sampai depan pintu utama ada la dalam lebih 100 metre jarak nya....boleh dengar sampai diorang trpaksa buat pengumuman...

"Mother of Adam dan Noah , mother of Adam and Noah....please come to the backstage. Thank u"

Masa sampai  concert day tu,  i dah agak dah and cakap anak i tak payah join laaaa hahaa sebab i tahu apa akan jadi on the stage. mihmihh . I anggap anak i tak sesuai di BrainyBunch, lagipun masa i hantar anak i kat sana tu anak i kecik lagi. So masa tak sesuai. 

Then fikir punya fikir, i rasa anak i tak ready for pembelajaran yang perlu duduk lama2. Keutamaan i on 2018 is to fix masalah behaviour diorang sebelum alih ke sekolah yang perlu fokus dengan buku. 

So i teringat pasal Kinderkaizen yang konsep learning thru play nih. Terus i gelojoh pergi visit the school.

Apa yang i suka pasal Kinderkaizen...

- Open space. Ruang terbuka. takde kelas kecik2 dalam tu. Terbuka luas je jadi i rasa anak i akan suka since open space so luas jela takde rasa stress. Plus bila ruang terbuka luas, dorang macam satu keluarga yang besar and budak2 happy la banyak geng. 

- Banyak tools for physical activity macam gelongsor, tempat memanjat , tempat bergayut..if anak korang jenis tdo lewat ke, atau jenis hyper , jenis active...anak korang akan habiskan tenaga kat situ. So masalah tdo lewat malam tiada lagi insyaAllah. 

- Banyak fun activity. Macam kita zaman sekolah dulu la bila time Ekonomi rumahtangga masak2, kemahiran hidup bertukang buat pencil box, pendidikan jasmani ke kemain mengada . hahaaa . gitu la juga diorang kat Kinderkaizen. 

- menyanyi menari pun boleh belajar membaca. 

- Play in group. Always ada theme. Bermain sambil belajar. 

- sangat bagus untuk develop kids sensory. 

- Tiada paksaan. Masa mula2 i tanya cikgu...Adam Noah join tak bila ada activity..masa mula2 memang Adam tak join dia main sendiri je tapi for me its ok sebab lambat laun dia akan join . Jangan stress kan dan paksa nanti paksa dia pun mood swing. 

Takde syllabus atau buku tapi ada report book jugaaa hewheww











 Ni masa mula2 anak i tak dapat baju lagi. Wajah Noah so komited mihmih ingat mudah ke nak buat budak focus dan habiskan task tapi kat KinderKaizen diorang suka la sebab geng2 semua buat. 




Dua dah anak i mihmih. 



Macam ni kan belajar pasal dirty ocean. Kat rumah pun diorang praktik kan bila ada sampah diorang lari gi dapur buang. I ada habit makan gula2, sampah gula2 tu i selit poket seluar...nanti Adam marah its a rubbish throw dustbin rubbish  !!! throw rubbish !! Nada tanda seru dia sekolahkan mak dia . Dia mengKinderKaizen kan mak dia . 



Anak kalau ada masalah behaviour memang x boleh focus punya. Dia xnak buat. Cepat boring. Kalau aktiviti macam ni amboi kemahiran hidup sangat uols. 












 masak masak omey jeee. Balik rumah nak tolong i masak tapi dapat respond dah dah mama nak masak cepat ni duduk depan pleaseee. mihmih


Kalau korang minta pendapat i la kan,,, kalau setakat anak korang bawah 5 tahun tu jangan fikir serious sangat nak anak pandai itu ini lagi2 kalau mak bapak busy and tak sempat belek anak pun . Nanti anak akan stress. Kalau anak jenis kuat menangis, takut dengan orang, cuba hantar Kinder ni.  Bawah 5 tahun ok lagi biar main2 dulu. So far cawangan Seremban 2 ok, alhamdulillah Adam Noah yang susaahhhhhh nak pergi sekolah jadi suka excited nak sekolah dan jumpa kawan. Siap sebelum tidur..mama nak school. Terkejut la jugak , apa yang lega anak i suka dengan environment tu i happy dah. 

Masa awal2 Adam buat perangai jugak dan i hantar half day je biar dia biasa dulu. Then bila  teacher kata Adam ok dah then i hantar sampai kul 6. Glad cikgu pun keep me updated and tak tolak anak i mentah2. 

Tapi ni pendapat kita je tauuuu. Next year Adam will be 6 years old. I ada masa setahun utk prepare Adam untuk sekolah darjah 1 . So lepas ni i tukar QDees insyaAllah kalau tak sambung Kinder lagi. 

Lepas masuk Kinderkaizen, anak i dah banyak okay. Paling penting boleh bawa diri dah. Berdikari and sangat berani. Alhamdulillah. Perihal sekolah ni, character anak mainkan peranan jugak untuk sesuai dengan school. Tak semestinya sekolah yang famous tu confirm sesuai dgn anak korang, taska murah tak bagus....depends. Korang kena study dulu anak korang cemana . 

Yuran ohh lupa sis...

Yuran berbeza tiap cawangan....nnti Seremban 2 i update ekekke lupa. 

Toodles. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg