Pages

Wednesday, May 23, 2018

Masa Jadi Mangsa Skincare Mercury

Hi 

Masih ingatkan wajah ini. Ini la rupa i yang sebenar . I jenis skin yang berjerawat sebenarnya . Kalau tak dijaga memang jerawat penuh lah. Blackhead , whitehead , jerawat pasir pantai semua ada. Erghhh. So ada satu time i obses jugalah cuba macam2 produk . Kejap2 tukar and tukar tukar tukar lagi. 


Ini lah dia. Jelita  ? Angguk la pleaseee.





Sampai la satu masaaa i terguna salah skincare ni. Konpiden je pakai ...yang pelik nya, kulit i jadi berurat urat, pastu area tepi pipi berurat, atas mulut jadi berurat jadi macam misai dah aku. Sampai skang i nampak macam ada misai sebab tone atas mulut tu dah warna lain terbakar masa kena mercury dulu.  Bila stop pakai dia akan jadi macam ni...




Sape pernah jadi mangsa mercury dia tahu lah. Memang kulit jadi terbakar kluar biji2 nanah camni kan. Gatall ya amat ! Rasa nak garu kat jalan tar . Siapa pernah kena dai faham lah . And ramai gak dm i tanya pasal masa i kena mercury dulu. 



Nampak tak nasi2 putih tu rapat2. I tengok cermin mesti meremang bulu roma sebab nampak macam katak puru biji2 . Ini bukan air khatira. heh




See , kusangka kan boleh menyorok disebalik makeup yang tebal. I tengah taip ni pun masih seriau sebab biji2 rapat2 . Masa ni punya gatalllll kulit tuhan saja yang tahu. Nak garu kang luka and air nanah lagi keluar so i mampu terkenyit2 jela masa ni. 



Sangat serik. Open pore semua teruk gila. Seluruh muka pulak open pores



Sampai lah i jumpa formula Luminous skincare. Sampai sekarang masih guna. Skin mula elok lepas i guna Luminous formula ni lah. Nak nak activator gel dengan toner, memang tak boleh lepas langsung. 



Ni skin 2 minngu lebih lepas guna Luminous formula skincare.


 Aaa camni nak makeup pun senang. Masih boleh smooth. Open pori semua kecut. 

Ni my face now lah..tahun ini di saat ini...





Selfie cincai2 je haha. Ni skin without makeup langsung. 



Sekarang...With no camera 360.

Now Luminous skincare dah up with new packaging and improved formula. Semua item masih 4 in 1 . Texture semua masih sama liquid cuma kita ada tambah extra bahan and i order lebih bulk so bila order bulk i dapat murah dan boleh la sell cheaper !! yabedabeduuuuu. Dulu harga RM157 , now dah beli bulk and buat set harga RM110 untuk 4 in 1 item !


So for harga pengenalan promo raya now RM100 free postage  dapat free pouch Luminous bag gak. Sapa berminat nak cuba boleh terus order ok muahh. 



Skincare set 4 in 1 ...RM100 sahaja free pos and free pouch bag !

nak cantik2 raya ni tak. hihi


Ni muka i makeup... kira makeup tipis pun ok dah. Overall texture skin i ok dah rata tak bijian. Tengok video di bawah, maaf thumbnail video wajah selenga. 



- Cleanser 30ml
- Toner 30ml
- Emulsion 15ml
- Repair Activator Gel 15ml

FREE POSTAGE
FREE MAKEUP POUCH


Nak order boleh terus whatsApp

016 250 9143




Sunday, May 20, 2018

Bercuti Tanpa Anak . Kejam ke I ?

Hi 

Isu bercuti tanpa anak. 

Pernah  sekali i dapat komen masa my first trip solo to Tokyo ( dengan suami sekali i tinggal ) , "tak bawak anak ke ?Takpe ke tinggal anak?" .  Faham2 je lah apa maksud komen tu cepat pikap tau i ni . Dah jadi mak tu , ramai jugak rasa tak masuk akal tinggalkan anak. Sesuatu yang ridiculous gitu.




I pernah few times lah pergi trip tinggalkan anak, dalam 4 kali macam tu . Itupun perihal kerja yaaa i semuanya kernaa wang ringgiittt hahhh hahhh ahhhh gelak puaka tapi jangkamasa paling lama masa i pergi Tokyo and Hokkaido haritu lah. Jauh pulak tu . Sebelum i dapat offer pergi Tokyo tu dah 3 kali i dapat offer yang sama ke Jepun untuk pergi sponsored trip cuma i pun spesis yang merasakan "takpe ke tinggal anak lama2 ni ?" jadi i tolak offer2 sebelum ni. Sebab rasa "takpe ke tinggal anak ni ?" jadi i berhuhuhu saja lah. Taktahu macam mana nak pergi jauh tinggalkan anak. 

I kawen zapzuszas and kami kawen memang takde atur pre wedding shoot ka , bachelor party ke , post wedding shoot ke apa lagi fikir nak honeymoon mana2 . I bukan jenis yang berjimba bersama rakan2. Spesis terperuk. Lagi lepas ada anak siang malam 24 jam anak saja. Lepas 3 bulan kahwin terus pregnant kan Adam. Pantang tak teratur, emosi tak betul, stress dengan sambung study , kewangan. Adam 3 bulan , i dah pregnant kan Noah. And i pulak jenis ada murung. Murung menjadi2 . As things developed pun I rasa kosong. Makan minum pakai cukup pun rasa kosong. Rasa penat. Dulu masa Adam Noah kecik2 kerap jugak i nangis sorang2 sebab rasa restless . Maybe tu tanda2 kemurungan post partum. 

Kemurungan lepas bersalin adalah benar yaaaa. Bukan dongeng. Salah satu sebab i tak ready nak pregnant lagi sebab i takut nak lalui perasaan tu lagi. Tekanan sangat. Pernah la rasa nak terjun dari balcony rumah ni ingat lagi masa tu Adam nangis, Noah pun nangis and i sorang kat rumah. 

Masa tu i rasa 

lesu
tiada kegembiraan 
rasa diri tak berharga 
tak fokus
menangis tanpa sebab
insonmnia ( penat tapi susah sangat nak tidur )

Saya manusia biasa saja.


Kalau dulu i selalu la tulis kisah suka duka i kat blog ni. Dikurnikan Adam Noah memang satu hadiah paling besar lah untuk i walaupun dulu i konon fikir modern xnak ada anak langsung. Tapi lepas ada anak, memang tetiba ada hala tuju hidup hihi of course jadi matang. Diorang banyak ubah i, yang for sure im not a cry baby anymore lah, , jadi lebih kuat tanpa perlu makan muntah sape2. ( sape xtau cerita badang xtau lah nak kata apa ekkekek) .  Segala kerja kuat untuk Adam Noah. Memang takde 'me' time langsung. Masa i tak active jadi blogger join join event, takde niaga, tak jumpa orang lain..siang malam kat rumah je. Rasa macam tersepit sangat. Bahagia tu memang bahagia tapi rasa macam restless sangat. Ni bukan ayat tak syukur, kalau ikutkan i rasa cukup je dah apa yang ada .. 


Anak2 memang rapat dengan i walau ada time i garang strict. Maybe sebab anak lelaki. Dengan bapak rapat jugak but ada time nya. 
sampai skang pun i nak makan masih meriba anak2. nak makan sampai kenyang tu kurang percentage nya.
kalau pergi mana2 pun masih berdukung Noah tu
dua dua masih clingy sampai kalau pergi grocery shopping pun i xleh ikut atau i keluar dari kereta kemudian  sebab bila Adam Noah tahu i ada mesti diorang jadi manja boy again. 
now plak fasa dua dua kuat bergaduh bergusti
kalau dalam kereta berebut sepit2 mak nya. Bangun dari pagi urus anak sampai malam . Kalau diorang baring, diorang akan make sure i baring sekali "mommy come shleepp" Selalu jugak sampai i tak sempat nak duduk pun. Lepas satu satu bergilir2. Nak kemas dapur cuci pinggan pun kejap2 ada kes . Dua dua memang manja. Tak dimanjakan spoil  tapi memang manja. Balik kerja settle hal rumah pulak. Siapa yang biasa urus rumah, faham la kerja rumah apa yang biasa kena buat. 



Bukan complain. I sangat bersyukur digilai jejaka2 kontot ni . rasa disayangi. I rasa happy je cuma anggap saja lah i ni manusia biasa yang need to recharge. 


Ada time I selalu terdampar , eh guna perkataan terduduk jela hahaa sopan sikit terdampar macam badak sumbu je. Ok back to the topic...i selalu la terduduk sandar kat sofa and tenung ceiling lama2...sebab rasa lesu. Menung lama. Rasa nak menyendiri kejap. 


I tak tahu lah orang lain bila stress jadi macam mana. Mungkin jadi suka tidur, mungkin jadi mengamuk kat pasangan. Kalau yang jadi mengamuk tu, kesian kat partner lah kena baling2 barang semua. If dapat partner penyabar memang terbaik lah tapi personally i rasa golongan yg jd mengamuk ni semuaaa sebab stress so mmg kena take it seriously lahh. Ikut masing2 lah hormon tu ubah korang jadi macam mana. Tapi dulu i jadi  banyak menangis lah. KAlau i rasa penat i akan termenung and lebih suka passive. Nangis la kadang duk tepi sudut sorang nangis kejap2 sebab stress masa awal2 nak biasakan diri ada dua babies yang dua dua nak kan perhatian and kita memang stage perlu teliti jaga dua dua. 

Masa dapat email offer sponsored trip pergi Tokyo  tu i terus cakap lagi kat partner and minta izin. 

Kalau xde sponsored trip ni mmg i tak pergi mana2 tinggalkan anak jauh dan lama. Masa tu kali ketiga i dapat pelawaan untuk bercoti2. 2 kali sebelumnya i tolak la sebab anak kecik lagi pun . Masa kali ketiga pun anak kecik gak hahaa tapi entah masa tu i rasa macam nak time kejap. Anak of course pd tangan yg boleh dipercayai. Thank u ma pa and others. 



nah buat kenang kenangan masa i di Tokyo. Pertama kali tinggal anak suami. I nak keluar single boleh tak ? Raff Yakob . hashtag tetiba.  Tengok negara luar. 5 hari. 










Trip kedua away pun sebab kerja. Kerja yang sambil bercoti2. Kalau tak, memang i tak pergi. so pasni if takde sponsored trip kerja memang tak la i pergi mana2 jauh2 tinggalkan anak. Ada lagi ke peluang ?

Rasa awkward masa sorang2 kat sana sebab dah biasa bangun pagi kelam kabut. Ni bangun pagi, tetiba sorang dalam bilik. eh aku perlu urus diri sendiri sahaja. Kalau tak i lah paling last diuruskan. Dah paling last bersiap, masa bersiap Adam Noah memang akan ikut je i pergi mana2. haha. i buka almari amik baju, diorang pun pilih2 sekali. 

Masa away, of course rindu anak2. Bila balik dari trip rasa macam bunga2 sangat nak jumpa diorang. Tapi bila balik tu ,macam mood baru semangat baru . Dulu i pelik nape bestfriend i suka sangat travel lah , daki bukit lah....rupanya memang boleh bagi nafas berbau baru. Mak i selalu cakap anak i takde nakal pun bila i takde. Selalu budak depan mak xtau nape nak extra stunt. 


Sebenarnya issue bercuti ni macam 'me time' lah. Tak semestinya bercuti lama2.... pergi wayang kejap berdua dengan partner pun dah 'me time'. Terpulang masing2. Terpulang pada apa yang korang lalui harian. 

Gi spa ke, pedicure manicure ke, facial ke, salon ke , tengok wayang ke, nak ciriti birit dalam toilet lama2 ke, sukati korang lah. Lain orang lain kisah, lain yang dihadapi harian. Skang kalau i penat kerja stress ke ..pergi salon belek2 melawakan diri pun happy dah. Buat benda yang korang suka lah. 

2 jenis bercuti

Cuti dengan partner. 

For me penting gak kadang2 honeymoon laki bini berdua tanpa anak. Sebab each marriage akan lalui zaman terlupa dah nak teliti partner masing2 sebab so busy dengan anak2 lagi anak2 kecik. Tiba2 lupa kenangan manis masa mula jatuh hati. Tetiba tak perasan partner korang emsem lawa. Nanti tetiba honeymoon  rasa partner korang lawa emsem jugak ehh dia ni. Fasa hambar namanya.  Yang ni i taknak ulas sangat lah (  tak layak ulas ). Sape dah kahwin ..u know la. If x bercuti pun, buat banyak benda sama2 pun fine dah. Wayang .  I pernah je gi Sabah (kerja ) and Penang dengan husband konon macam nak spend time sama2 tapi maybe kami dua jenis lagi suka jalan dengan anak. Kalau jalan berdua tu macam emmm entah rasa macam nak ada anak juga. Tu cakap setiap orang lain routine. I hari2 ngadap muka dia, jadual dia jenis kejap2 je dah balik. Macam haritu i baca Fatin Liyana kena kecam sebab bercuti dengan suami tinggalkan anak. Tengok la kes dia macam mana, dia doktor... suami dia doktor . Tahu lah orang keja doktor if dapat tempat kerja lain2. dah berjauhan. Jadi relevan lah dia honeymoon tinggal anak kejap untuk sweet2 dengan suami kejap. Why all sisthur kecam.  Tengok situasi masing2. 



Bercuti sorang dengan kawan sejantina. 
Haa ni yang sisthurrr pernah buat. Itupun atas alasan kerja. ( cover diri ). Jadi la 1 tahun sekali sis buat hal . Ingat bukan alasan kerja boleh terlepas dari kandang keee haha. Sedut2 oksigen negara luar. Tapi ni kes kalau kerja la. Kalau xde kerja, xde sape restu sis pergi. Tapi memang lega sikit juga lah . Bila balik tu macam nafas baru, semangat baru . 


Gitu. Siapa je mak tak sayang anak. Selalu mak la tidur paling lambat. Macam2 mana pun anak nak kat mak. I tak tahu lah korang tapi anak2 i memang betul gayut kat i. Nak bercuti boleh je setahun sekali ke. Tapi jangan la pulak.. stress sikit nak away asyik nak coti , tu mengada namanya. hashtag mengada. Lain orang lain routine , lain orang lain masalahnya. I pun dah cari masalah skang ni. May Allah bless me. Astaghfirullahaladzim

Perempuan je ke stress ? Laki tak eh. This applied to men also of course. 

Ni i tengah taip ni Noah kat riba la ni baring sambil bergimnastik.

Kita bukan robot. Kita ada penat fizikal dan emosi. Bercuti tanpa anak boleh tapi susun la anak sape jaga asal tak susahkan orang. Kalau boleh upah la biar orang happy sikit. 


Toodles :)






Monday, May 14, 2018

Tetamu Paling Tak Diundang

Hi

Sobs sobs. I jenis manusia yang bukan skin korea. Yillek. Nak kena jaga betul2, then baru dapat kulit bersih bebas jerawat parut ( kalau ada titik2 tu means i tak displin).   So far i dah experiment selama i hidup ni, nak jaga skin bagi bersih simple je...


Begini.....


- mesti dapat skincare product yang memang sesuaiii dengan skin korang. Once dah dapat yang serasi jangan gatal nak tukar2 tau. Kalau taknak setia, means sendiri amik risiko. gulp.   nikmat apa yang ku dusta kan . entah.


- bangun pagi, jangan leka buat benda lain. Terus cuci muka dan apply skincare korang tu. Tahu tak kenapa ? Sebab masa kita tidur, kulit rembeskan minyak yang berlebihan kat skin so minyak brlebihan boleh buat tumbuh jerawat. . Bangun pagi terus cuci muka ok jangan sibuk scroll ig dulu. hehh


- dah makeup , kena cuci guna makeup removal. 


- sebelum tidur, wajib cuci muka dari kotoran dan cuci makeup dengan bersih dan apply skincare kita.


Tu je la cara i. Kalau time sekarang i ada jerawat2 tu maksudnya i tak displin . Ada la terbabas terlelap tak apply skincare. 



Salah satu jenama yang i selalu dengar feedback positive adalah Hiruscar ni sebab memang diformulasi kan untuk masalah jerawat. Paling takut ada jerawat dan mimpi ngeri jerawat belum reda lagi dah perlu risau pasal kesan selepas jerawat pulih. Parut namanya. Tetamu tak diundang dua dua nya.


Oleh sebab itu lah, Hiruscar bijak keluarkan produk yang focus secara rapat dan teliti untuk 'anti acne' (semasa acne timbul) dan 'post acne' (selepas acne ) .


Dua gel yang paling laris by Hiruscar.


- HIRUSCAR Anti Acne Spot Gel

- HIRUSCAR Post Acne Gel




Kenapa ada dua gel ? 

1) HIRUSCAR Anti Acne Spot Gel

2)  HIRUSCAR Post Acne Gel




1) HIRUSCAR Anti Acne Spot Gel

Acne ? Benda pertama yang i fikir bila ada acne is please please please harap tak lama la u datang. Sila go away, bila ada acne timbul titik2 merah...segan nak cakap tengok muka orang . Rasa macam orang perhati jerawat i nasi putih tersembul. hahaa . So untuk yang jenis ada acne bintik kemerahan , boleh guna Hiruscar Anti Acne Spot Gel. Apply kat bintik2 acne, then biarkan kering. Boleh makeup macam biasa no problem sebab texture gel cepat serap untuk kerjakan acne tu.  Kesan boleh dilihat seawal 2 hari . Dalam masa 2 hari je boleh nampak jerawat merah mula kering and kecut.


- mengecutkan jerawat
- mengurangkan kemerahan jerawat
- mengelak jerawat dari menajdi parut 
- mengelakkan dari jerawat baru timbul



 Ini lah dia Hiruscar Anti Acne Spot Gel tu. Gel untuk menghapuskan acne bintik bintik merah yang kita paling benci.





Texture dalam bentuk gel. Gel jernih .



Ni lepas i ratakan gel. Terus serap masuk dalam kulit ! Bagusnya is bila guna gel ni, jerawat baru takkan tumbuh lagi kat tempat yg sama. Mengelakkan jerawat yang ada tu meninggalkan parut. Benci parut kan !





2)  HIRUSCAR Post Acne Gel

Lepas ada acne, takut apa lagiiii ? Parut lah of course ! Bila ada parut , macam2 masalah lain lagi. Nak makeup susah, muka nampak semak je bila ada parut lagi2 jenis parut yang gelap. Nak cover guna makeup pun perlu apply makeup yang tebal. Sigh.

Maka dengan itu, sebab tu adaaa HIRUSCAR Post Acne Gel pulak. Gel untuk selepas acne pula ! Pudarkan parut yang sedia ada dan cela2 jerawat baru . 


- pudarkan parut lama
- elakkan parut baru dari jerawat baru
- hilangkan bintik2 hitam 










 Dalam bentuk gel dan mudah serap !



Senang bila ada gel yang mudah serap dalam kulit. Tak banyak pantang larang. Masih boleh makeup macam biasa. Boleh digunakan bersama skincare kita yang dah serasi. Bila makeup pun, tak nampak macam kita ada sapu krim jerawat atau kesan melekit. Padahal di sebalik makeup tu, Hiruscar gel tengah buat kerja merawat jerawat dan parut hihihi !


Formulated for sensitive skin !

Happy kan  bila dah pernah dapat kesan positive dari produk Hiruscar . Excited bila dengar Hiruscar dah ada set skincare lengkap ! 

Tambah lagi dua produk by Hiruscar. 


- Hiruscar Anti-Acne Pore Purifying Cleanser
- Hiruscar Anti-Acne Pore Purifying Serum 





Hiruscar Anti-Acne Pore Purifying Cleanser
- membersihkan wajah dari kotoran dan cela !









Hiruscar Anti-Acne Pore Purifying Serum 
- serum yang membantu untuk menghaluskan pori dan melembap kan kulit ! Apply dua kali sehari !















See , simple kan set skincare Hiruscar ni ! Tak payah apply banyak benda. Sesuai untuk golongan busy. Kalau skin banyak masalah kan, kena apply macam2. Tapi fir Hiruscar tak perlu. Setiap item dari Hiruscar ada power tersendiri !





Kalau berminat nak cuba, boleh dapatkan produk Hiruscar di seluruh farmasi yang berdekatan !


Toodles !



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg