Wednesday, April 20, 2016

Supplement Routine

Hi

I / We need sesuatu yang elokkan kulit yang dah terbakar dengan cepat for the whole body .  Kulit asal i kuning, kira dalam adik beradik kira i tak berapa putih sangat la mehhh kalau tengok kakak i jenis putih susu tu, i ikut kulit bapak lah. Kulit asal kuning , then dah kena panas semua jadi kuning coklat gitu. I suka nak nampak glow la tangan tengkuk smua. Bila kulit yg burn yang makan masa  bertahun pun blum tentu boleh cerah putih balik. Lagi satu yang paling gerun, peneuaan mata kedut dan jeragat of course. 




Kalau kes muka putih badan gelap pulak macam mana kan. Muka putih sebab guna skincare tapi badan tangan gelap  kena panas. hahaaa. Ni time i kena panas outdoor , skin jadi kuning coklat camtu. Selepas Luminous series skincare dah berjalan sendiri, tanpa marketing pun ada sales dari awal jual sales memang alhamdulillah orang beli dan repeat order sangat2 ramai terima kasih sebab sudi cuba , now i keluarkan satu produk kecantikan baru siri kecantikan dalaman yang fokus on  repair skin dari dalam focus on whitening and anti aging. Sebab formula yang i amik dr supplier dari Italy tu memang sangat2 best kualiti. Bukan main2 punya formula.


Yang ni kulit i terbakar masa ada aktiviti outdoor kat PD . sampai ke dada memang malap. Adam of course memang mulus kulit baby . takyah collagen.



Ini after lepas 3 weeks consume supplement Oceana Orchid dari hari muka bakar . muka zero makeup. Memang skang most of the time i apply foundation tipis ,pemerah pipi n bibir je x mekap tebal. 


Selalu kena panas lepas tu ada aktiviti tengah panas yang memerlukan i berjemur so jadi lah malap. Jalan keluar dari kereta kejap2 je pun tapi tiba2 dah terbakar. Pulak my skin memang cepat sangat terbakar. Muka boleh pakai sunblock lah, tangan tengkuk nak berlemuih dengan sunblock gak ke ? hahaa 

I nak my skin tone balik tapi kalau nak cucuk memang em lah cuak juga nak masuk jarum haritu denggi hari2 masuk jarum pun dah alaaaa tiap kali nampak nurse i berlakon tidur . Alhamdulillah maka keluarlah produk Oceana Orchid siri supplement kecantikan dalaman dan serum anti aging. Dose tinggi yang selamat dan berkesan focus untuk avoid burn, repair skin and bagi glow and anti aging. Kulit akan putih, halus , jerawat2 badan pun hilang, kuku kasar jadi halus, tapak kaki keras tu hilang kira pakej lengkap untuk whitening and  anti aging .



now. boleh tengok video2 on my instagram. this is my skin now. Muka , lengan , tengkuk semua dah sama warna. 

Dalam bulan May , June atau July kita akan masuk slot tv.  Kita ada collagen and serum yang fokus on anti aging dan kecantikan kulit . Oh lupa nak mention, Oceana Orchid pun plant based. Kalau ada yang berminat nak jadi agent pun boleh, nanti sama2 kongsi ilmu macam mana dan apa yang i apply kat Luminous . Kita sama2 kongsi belajar. For brand Oceana Orchid ni i buka agent sebab i tak boleh handle sorang . Dah time i focus on Adam and Noah extra.  


Kalau nak try atau jadi agent or stokist boleh contact 

Namee / Ida ( staff ) : 016 776 1015



Oceana Orchid ada dua
- Oceana Orchid Royal Deluxe Timeless White Glow Booster

- Oceana Orchid Royal Timeless Deluxe V Serum











Tuesday, April 19, 2016

Resepi Chocolate Chip Cookies

Hi

Dah lama teringin chocolate chip cookies . Berkurun. Ni baru dapat buat. mehhh. Cookies ni i belajar dr aunt recipe dari US. Bila teringin baru buat yalaa nak buat selalu takde masa . Last time buat masa wedding haritu, acah2 nak buat untuk tetamu then buatlah beribu2 cookies siap ada yang lemau lah sebab nak buat cepat sangat haahaaa.Masuk balang cepat sangat memang lemau.


Simple je recipe cookies ni. Sedap , tak terlalu manis. Nak buat pun campak2 je, itu yang ahkak suka sangat mihmih. 





Bahan-bahan


- 2 buku butter

- 1 1/2 cawan gula putih

- 1 1/2 cawan  gula perang

- 1  sudu besar emplek


- 1 sudu besar esen vanilla

- 1 sudu kecik baking powder

- 3 biji telur kuning sahaja


1 cawan kacang ( additional je, xnak telak pun xpe. I tak letak kacang sebab my son Adam allergic to kacang)


- 5 cawan tepung


1 paket chocolate chip



STEP 1

- 2 buku butter

- 1 /1/2 cawan gula putih
- 1 1/2 cawan gula perang
- 3 biji telur kuning




Masukkan butter yang sudah lembut, bukan butter yang baru keluar dari peti ais tu jenuh lah  na kacau sampai sebati butter keras macam batu hahaa. Kacau je 3 bahan butter, 1 1/2 cawan gula putih , 1 1/2 cawan gula perang sampai sebati sampai gula2 tu dah hancur dan kembang ! Masukkan telur kuning.



kacau sampai sebati je dah. Takyah lebih2. 




STEP 2

Masukkan  1 sudu kecik baking powder

1  sudu besar emplek
1 sudu besar esen vanilla




Masukkan 1 sudu kecik baking powder, 1 sudu kecik emplek, 1 sudu besar esen vanilla dah gaul sampai sebati. Done, move kepada step 3.



STEP 3
masukkan1 cawan kacang

Masukkan 1 cawan kacang. Kacang ni sukahati la korang nak guna kacang apa. Ada banyak jenis kacang.


- badam

-gajus

I suka kacang yang simple je . Nak masuk 2 ke 3 jenis kacang pun takpe. Tapi i tak letak sebab Adam allergic to kacang. 





STEP 4


masukkan 5 cawan tepung




Masukkan 5 cawan tepung , gaul sampai rata. Gaul guna tangan pun boleh. Kalau malas , guna la mesin mixer tu tapi masalahnya lepas dah settle tu malas nak cuci  mixer punya kepala tu kan berlekuk2 hahaaa .


Adam yang gaul niii. 





STEP 5

Masukkan 1 paket coklat chip




Last step masukkan chocolate chip. Chocolate chip ni paling last masuk. jangan masuk awal2 nanti hancur! Sepaket chocolate chip, takleh banyak2 sebab nanti cookies korang akan manis sangat. 



Adunan ni korang akan dapat dalam 200 biji cookies. 




STEP 6


Amik loyang, sapu butter. Then cuit cuit je size 10 sen tiap satu. MAcam kecik kan , tapi nanti dah bakar dia akan kembang. Then kecik2 camni akan jadi rangup and elok2 je masuk mulut  korang krap krup krap. Jangan cuit besar2 sebab nanti lambat masak and ada bahagian dalam yang lemau. 











Bakar. Panaskan oven dengan 250 darjah. Then oven dah panas betul2, masukkan loyang. Bakar dalam 15 to 20 minutes . Loyang pertama korang pantau2 dulu, agak dah warna perang...tu dah masak lah. Sebab oven lain2 so kadang lain masa masak tu. Mana tau oven canggih 1 saat je siap haha. 




Then wallah dah siap. Tak manis sangat, risiko kencing manis tak begitu tinggi hihihhhh.


Warna perang macam ni.dah masak. Then tunggu sejuk , baru masuk balang !

Senang je kan.

Toodles !









Thursday, April 14, 2016

Bibik Tewas Juga

Hi

I nak bibik layan anak2 i macam anak and cucu dia. Penuh kelembutan and tak boleh marah. hahaa i marah xpe, dia xleh. semua mak pun camtuh huduh perangai. dia marah anak takpe, orang lain tak boleh cannot i is stress. Demi mencapai target untuk bibik layan anak i dengan penuh kelembutan motherly, i pun layan bibik baik2. Nak makan apa i belikan tak kisah pun. Ada sekali tu bibik muka cam segan sebab kitorang beli makanan untuk dia sama macam makanan yang kitorang n anak2 makan. 

Asyik sebut 'makasih ya' . Saya kerja sini selalu makan sedap" . Bukan makan sedap, tapi bibik berkira2 kalau nak beli. Hari2 dia makan ikan goreng je dengan kicap. 

I jawab " tak apa lah bik, bik sayang anak saya. Bik tahu kerja bik tanpa saya suruh. Saya layan bik baik"

Kalau bik kerja main2 saya letak seterika panas di buah dada bik. hahaa. ok tu tipu je. tetiba teringat kes dera Nirmala Bonat. sian dia. Dulu tak panggil bibik pun, i panggil nama dia Narima je haaahaa selamba panggil orang umur 50 tahun dengan nama. Kalau nak rock lagi i dah lu gua lu gua dah. Pastu lama2 dia tegur, "panggil saya bibik lah, tak usah dipanggil nama" . Ya la i pun panggil la bibik kok kalau itu buat bibik rasa glam.

Selalu bibik buat kerja kat atas, dengan cuaca panas menggila ni memang panas gila dalam rumah. Kitorang siap tetiba pasang 4 aircond terus sebab panassss . So semua bilik kalau bibik nak on aircond, silakan sebab serius memang panas gila kat atas tu. Sampai rasa meroyan lah. Yang tak bersalin pun boleh meroyan hahaaa. Tak payah tunggu bersalin dan emosi tak stabil, anda pasti tewas dengan suhu panas cenggitu. 

Tiap kali lalu bilik tengok bibik tengah buat kerja , cakap " bibik kalau pasang aircond , pasang lah saya faham biliknya panas"

Bibik "eh tak apa lah, udah dibayar gaji mau bazir bill lagi"

Ego ke bibik ni.

Lately memang cuaca panas sangat. Kalau naik tingkat atas lagi bahangnya ya ampun.

Bbik dari ego terus turun bawah ..."iya kalau mau dipasang ditekan apa ya"


peluh peluh letteww.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...