Pages

Thursday, October 4, 2018

Tips Rambut Gugur. Produk Yang Namee Guna Sekarang.

Hi

Sorry. Sis memang siput sedut expired. I rasa dah bertahun ramai orang tanya pasal latest produk yang i guna untuk rambut gugur. Dalam ask me a question kat ig pun tanya benda sama hahaa. Alhamdulillah ya Allah ku panjatkan syukur, i dah jumpa produk yang memang i dah ummmphhhh tetiba teringin teh panas Eh !  rambut i tak gugur banyak lagi. Pernah one time rambut i gugur teruk sampai botak sampaiii ( berapa kali guna perkataan sampaii ) nak photoshoot pun bila set rambut nak kena touch up guna eyeshadow pallete warna coklat dan hitam kat area botak tu . How bad. 




So ini lah dia produk2 rambut yang i guna and rambut sangat kurang gugur.

Some tips untuk rambut gugur ...

1) Sikat rambut sebelum mandi. Sebab masa rambut kering, rambut kuat lagi kat atas kulit kepala. Jadi sikat dan rapikan rambut sebelum mandi. So selepas mandi korang tak payah lah sikat rambut lagi. Biarkan kering sendiri je.

2) Pakai sikat yang berus dia jarang2, so takde la tercarik carik rambut korang yang kusut tu hewhew. 

ahh ni sedap. Lagi kalau orang sikatkan haha


3) Jangan sesekali apply conditioner atau minyak atau benda lembap kat kulit kepala sebab bila kulit kepala lembap....liang rongga rambut terbuka jadi lagi mudahla rambut tu tercabut dari lubang akar . 

3) Cuci guna air sejuk. Jangan guna air panas sebab air panas akan membuka pori rambut si gugur laaa nanti sob. Ingat tak air suhu biasa je tau !

Ok puas dah kita bebel. Now i dedahkan produk yang i guna sekarang dan rambut tak gugur. Sehari gugur pun dalam 10 helai kot. Kalau mandi , kat shower trap tu memang takdee sangat punn hewhew. Sis berlagak .

Konsepnya, kalau rambut berminyak..cari la produk yang keringkan. Kalau rambut jenis dry, cari la produk yang sederhena minyak. Yang penting tengok kulit kepala kita oily atau dry. tapi selalunya oily sebab tu gugur. 



Ni i main terjah je masuk Loccitane ni. Dulu noob sebut LOKITAN kahkah ya ampun. Pastu i cakap la rambut i gugur banyak, intro la produk apa yang sesuai. Then dia bagi i shampoo ni so bila cuba ..eh eh serasi pulak tapi memang rambut i kurang gila gugur guna shampoo atas ni. Dah 2 tahun lebih guna. 

Kulit kepala i jenis berminyak and kelemumur . So memang mandi cuci rambut setiap hari. 




Oooo ni power. Dari zaman remaja sampai skang tua kerepot selulit kedut  , conditioner ni paling2 berkesan sekali. I dah guna banyak jenis condiitoner dari pelbagai jenama...tapi yang ni paling berkesan. 


Cara guna conditioner..please please jangan sesekali apply kat atas kepala sebab nanti kulit kepala berminyak. Walaupun instruction kat botol tulis pakai kat kulit kepala kan, tapi jangan nanti skin kepala minyak. 



Cara apply conditioner yang betul...
Dari hujung i tanda tu je . Jangan terkena kulit kepala pun. 

Gituuu. Then bilas guna air paip biasa. bukan air panas.

Then lepas mandi balut kepala je dengan towel jangan gosok2  pulak. Sikat dengan jari je. Jangan pakai topi ke tudung ke serkup kepala ke time rambut basah. it will lead to kepala berminyak pastu gugur lagi sissss. 

Muahh tu je tips nya.

Toodles. Tapi rambut i memang tak gugur sangat. Sehari dalam 10 helai gitu je. muahh dah toodles nak sambung lagi biasa la manusia tak pernah puas haha.

muah

Toodles . ni betul2 toodles. heee janji tak sambung.



Tuesday, October 2, 2018

Selepas Beberapa Kali Ditimpa Malapetaka

Hi


Sejak-sejak accident haritu , barulah tertahu apa itu NCD . After 12 years of memiliki lesen memandu , baru sis tahu NCD weyyy memang parah,  nasiblah masa kahwin mas kahwin rendah tak lah terkilan sangat pasangan sis dapat pasangan macam sis baru tahu NCD tu apa. "geIeng kepala" . 


'Ter' tahu pasal NCD bila first time accident yang melibatkan diri sendiri. Situasi di mana i yang driving and melibatkan 3rd party yang cedera. Jadi pihak di sana nak claim insurans i di atas kecederaan nya. First time i experience situasi disiasat, pegawai penyiasat datang rumah tanya itu ini dan tangkap2 gambar. Polis siap ketawa kan i sebab i ingat i akan tidur dalam lokap ootd baju oren bernombor. ootd silang kaki peha Nampak kurus.

Pengalaman malapetaka sis selama memegang lesen memandu.....

1)  kereta dihempap pokok . Nak claim insurans, lerr I tak ambil insurans bencana alam rupanya. Ramai nak berjimat tak nak pakej insurans bencana alam, jadi bila dalam situasi banjir, pokok tumbang yang merosakkan kereta ...tanggung sendiri ye sis. 

2) Kereta langgar bumper. Adakah sis ingin membayar sendiri kerosakan RM9k ? Sis sayang duit sis jadi sis claim insurans saja. sobs. 


3) Accident melibatkan 3rd party yang cedera. Baru terdengar  perkataan NCD. 3rd party nak claim insurans sis untuk kecederaannya...



malapetaka sis tak sudi nak bayar bumper and camera depan ni 9k . Sorry naik lorry sebab bukan kesalahan sis.




malapetaka . Masa ni worry keadaan uncle tu je. gulp.





Pengalaman mematangkan kita. Manusia. ingat nak buat ayat sastera sikit untuk line ni tapi tak jadi. 

Sejak peristiwa itu, diri i dah mula canggih and dah reti ambil tahu pasal insurans kereta. Kita semua terutamanya perempuan perlu ambil tahu tentang insurans kereta. Perempuan jangan sibuk beli bantal dan pewangi kereta je. Jangan hanya angguk2 dan terima je bila ada agent2 insurans ni tawarkan khidmat insurance renewal tapi end up blur je tak tahu menahu. Perlu ambil tahu, nanti garu garu kepala.


Sekarang dah dilancarkan Liberalisasi Insurans, maksudnya harga premium/takaful motor tak lagi berdasarkan Tarif Motor (mengikut satu senarai harga yang telah ditetapkan berdasarkan nilai pasaran kenderaan, kapasiti enjin kenderaan dan juga penggunaan kenderaan). 

Jadi harga/premium takaful motor sekarang macam mana? Jeng jeng scary sis. Now dah Liberalisasi Insurans, salah satu faktor yang menentukan harga takaful motor adalah 'diri anda' sendiri. Jadi kita sebagai pemandu perlu bertanggungjawab on our own insurans kereta .  ‘Play Your Role’ and enjoy better protection' 


Sekarang nak shopping insurans kereta
pun dan senang since dah ada Motor Product Selector di laman web Perstuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dan Malaysian Takaful Association (MTA). Sesuai la untuk manusia yang blur . 


Di Motor Product Selector tersenarai semua syarikat insurans dan product baru yang ada. Jadi senang nak buat comparison dan pilih mana yang paling sesuai dengan keperluan. 



Motor Product Selector

 Motor Product Selector di laman web piam.org.my


Meh I bagi tips sikit macam mana nak pilih insurans...sejak2 sis berilmu ni dalam kempen ‘Play Your Role’ and enjoy better protection'


1) JADI PENGGUNA YANG BIJAK 
- tak semestinya tengok harga sebagai faktor utama. Yang mahal tak semestinya bagus, yang murah tak semestinya tak sesuai. Yang penting utamakan insurans yang bersesuaian dan kualiti perkhidmatan pelanggan syarikat insurans tu.

- pilih apa yang perlu. Macam dulu I tak rasa pun insurans bencana alam macam banjir tu perlu, sumpah perlu sebab dah terkena hempap pokok sebab hujan lebat! Macam insurans kalau berlaku pecah kereta, ramai yang rasa ehh takkannn la nak terjadi kat aku, bila dah terkena baru rasa perlu. hewhew

- survey kat Motor Product Selector di laman web PIAM dan MTA. Boleh buat perbandingan harga.

- buat perbandingan harga awal2 sebelum tamat tempoh polisi at least sebulan sebelum tamat tempoh perlindungan insurans. 













Dah pilih pilih, terus click 'request quotation ' . 




2) JADILAH PEMANDU YANG BERHEMAH
- rekod pemanduan yang bersih akan jadikan profil risiko anda bertambah baik . So yeahh patuhi had laju, peraturan trafik, jangan guna phone while driving , jangan drift hehehe. 



3) JADILAH PEMILIK KENDERAAN YANG BERTANGGUNGJAWAB
- jangan lupa servis kereta so that kereta sentiasa dalam keadaan terbaik jadi kuranglah risiko kemalangan. Bila tiada kemalangan, NCD dapat dikekalkan untuk penjimatan harga jangka panjang.

See, ilmu i so canggih . 

Nasib la now dah ada web

Senang kerja nak survey macam beli baju nak mix and match dengan kasut gitu. hihi



Layari sesawang berikut:
PIAM

Atau 



#PlayYourRoleMY

Monday, September 10, 2018

Sekarang Sis Over Confident !

Hi


Sure ke korang and family korang cukup zat ? Macam i sendiri jenis hemoglobin low . kalau nak increase hemoglobin, bersedia lah untuk pelahap makanan yang full with iron. Tapi cabarannya is susah nak estimate berapa banyak iron yang betul2 berkualiti dan cukup yang i dapat dari food yang i makan tu ? Doctor nasihat i supaya take banyak makanan yang tinggi kandungan iron bersama dengan vitamin c sebab iron mudah diserap dengan kewujudan vitamin c. Cabaran kedua pulak adalah khasiat/zat makanan mudah hilang semasa dimasak adui la pulak. Eh pening sis. Dah hemoglobin low jadi makin low pulak,  sis pening . 






Sebab tu lah wujudnya supplement , lagi golongan macam i tak reti nak estimate jumlah iron kot masak terlebih masak ke habis sudah zat dari food i ciss. Supplement as makanan tambahan untuk mencukupkan zat dan nutrient untuk tubuh kita. See easy breezy betul dunia modern nih. Makan supplement . 

Supplement yang diyakini 100% berkualiti dan halal. Mana nak cari ? Pernah kecoh pasal issue supplement tak halal kat facebook. Lagi zaman social media, news cepat tersebar , info mudah tersebar..pengguna makin bijak untuk memilih. Ramai jugak ragu2 nak take supplement sebab tak sure tentang status halal. Tu la, ingat makanan harian je ke nak fikir halal sembelih tak sembelih , supplement pun perlu fikir pasal halal jugaa . Pernah masa tahun 2009, sebanyak 100 produk diuji oleh Universiti Sains Malaysia , 30% dari produk yg diuji rupanya  tak halal . capsule diperbuat dari gelatin yang tak halal. See so scary . 

Bab-bab produk farmasi dan supplement halal ni senang jeeee .....korang refer produk tu distributed by who ? Kalau produk yang under CCM Duopharma korang boleh tarik nafas lega seleganya sebab  CCM Duopharma adalah organisasi yang dikenali globally dan sentiasa memastikan semua produk keluarannya halal dan proses penghasilan produk dari awal sampai akhir CCM Duopharma mematuhi standard yang telah ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia , Jakim dan Halal. 

Tengok..ini antara produk by CCM Duopharma . 

Macam mana nak tahu tu produk CCM Duopharma ??? 



Tengok ni ada logo kecik comel CCM ...



All products distributed by CCM Duopharma is halal dan selamat. Apa2 supplement atau ubatan dari farmasi ....sila terus cari  by CCM DUOPHARMA   dulu. Then terus lega ambik masuk troli hihi. Ada logo halal yang sah juga. Since produk by CCM Duopharma adalah supplier yang diyakini semua dan famous dengan kecerewetan tentang status Halal yang mengikut standard KKM, Jakim dan Halal. Mesti la cerewet and strict sebab nak consumer yakin dapat produk yang terbaik. 



Mata i juga ingin dibelai . Eh! . Sebelum belai2 mata i, buktikan cinta u keturunan CCM Duopharma dulu. Oh nasib baik. Checked. Boleh belai mata i sekarang. tehee .  Nampak tak logo CCM tu :)





Semua ada logo CCM...










Even non-muslim sekarang pun titikberatkan pasal issue halal ni. Halal ni bukan issue kandungan supplement  je atau sembelih capsule tu hoihh  tapi proses pembuatan dari awal sampai akhir dari segi kebersihan jugak ! Halal dalam standard CCM Duopharma sangat titikberatkan tentang kebersihan, selamat, pemprosesan yang halal dan menepati standard KKM, Jakim dan Halal. So sebagai organisasi yang dikenali globally . CCM Duopharma only supply produk yang natural, pure dan safe untuk consumers. Lega i nak telan hehe.


Bukan produk supplement untuk i je, produk untuk anak2 pun sama lah mata i besar kecik besar kecik je tengok label kotak manufactured by siapa ni ? Nak  by CCM Duopharma , taknak  curang . 

Nak tengok senarai produk ubatan dan supplement under CCM Duopharma boleh refer kat sini...


Usha2 website tu so nanti nak beli apa2 ubat ke supplement ke takyah la mata besar kecik besar kecik je tengok label hehe. Asal keluaran CCM Duopharma ok onz terus masuk troli dan bayar. Boleh telan supplement dengan gumbiraaa . 


Toodles:)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg