Saturday, June 10, 2017

3 Minit Natural Makeup ( Video Tutorial )


Hi

Yes i know. Sesape yang jenis tak berapa pandai makeup basic pun, keliru kan mihmih . Dulu masa mula2 i nak try apply foundation pun tak reti hahaa memang tak reti la nak beli apa benda. Sejenis nak makeup basic je, xyah banyak layer lapis then nak cepat . Kalau nak pakai foundation pun sebab nak protect skin untuk basic kan . Taknak shading semua, nak rupa sendiri tapi nak seri sikit. 

Yang paling penting nak cepat. hewhew. Actually Luminous dah launch makeup kit lama dah. Buat limited edition tapi pastu makin ramai plak yang request and suka.Since then Luminous develop lagi and improve dia punya kualiti and tambah eyeshadow. Eyeshadow pun jenuh i fikir nak pick what color sebab nak warna natural. Finally !

Taddaa ! Pasni suami boyfren takyah nak bising ok wanita nak bersiap. " Awak lama lagi keee omaigod ?  "









Flawless Treatment Foundation
Oh ni best ! SPF50 then now ada 3 pilihan warna ! Lupa nk snap masa apply. But i show in a video . hewheww. Coverage best ! Tak tepung.



Ikut code ni yaa. I guna medium ! Medium for fair skin and yellow. Yang fair tu tahap fair zizie izzete and fair kulit mat saleh. Sawo matang boleh pick brown. All code akan ikut warna skin kita. so no worries tepung komak !






Master Ink Eyeliner

Eyeliner ni tak comot. Takde mata2 panda comot bila peluh ke apa. Memang takde. Sesuai untuk sape2 yang memang tak reti makeup sebab hujung dia tirus. Easy to apply.  Nak wuduk cuci air saja ! I jenis tak reti apply eyeliner , tapi guna ni senang la. Sape2 tak suka makeup tebal ,apply eyeliner satu line je. Tak obvious !





Perfect Lash Mascara
 Takkan comot dan panda ! Kalau mata peluh pun tak cair. This is fibre mascara. 





 Creamy Eyeshadow
See .Natural . Suit all skin tone ! 




 Lip & Cheek Stain 
Haa ni memang best seller ! Sebab natural. Tahan lama.  I kalau keluar rumah biasa2 i apply ni. Kalau rajin eyeliner. Tu je. Sebab apply ni je nampak ok dah.


Nak Uqasha Senrose, apply kat hidung sikit. kekekke . Tak oily. 






Lip Matte 
I pakai code excited !


Boleh pilih warnaaa.


Lip Balm
Lip balm saja bagiii!!






Makeup Bag
High quality makeup bag!! 



Taddaa ! 




Em suami i memang x suka langsung i makeup la. Sebab masa kenal muka kosong je . Nak natural la kot gamaknya. Masalahnya pale la.  Tapi makeup camni appprove la ok la nasib baik kalau tak takkan la nak g event atau outing ke pale. Tapi baju bergaya2. Tak sesuai. 




Dalam set akan dapat semua ni jimat lah kalau amik set ni. 

NATURAL MAKEUP 3 MINIT JE!! SENANG NYA! 
SET MAKEUP 7 in 1 ... Yayy. Sesuai suka natural look dan kurang masa.

Now Luminous ada 3 Minute Makeup Challenge Kit. 
Dalam makeup bag dapat:
- Flawless treatment foundation cushion Spf50 (3 code warna)
- Master Ink eyeliner - Perfect Lash mascara
- Lip n cheek stain ( pemerah pipi dan bibir)
- creamy eyeshadow ( natural color )
- Lipstick matte ( boleh pilih warna dari 6 pilihan warna)
- lip balm - makeup bag

RM135 saja . Kalau beli satu2 harga asal Rm265 tauu tapi now Rm135 saja. (Postage SM RM7, SS RM10 )


WhatsApp to order 

AINA   016 250 9143







VIDEO MAKEUP WITH LUMINOUS 3 MINUTE NATURAL MAKEUP KIT




Wednesday, May 17, 2017

Ok Ke Hantar Anak Sekolah Awal ? Brainy Bunch .

Hi

Pada suatu ketika dulu, tak boleh blah bila ingat masa i merisik Brainy Bunch untuk Adam. Dah la mula2 masa pergi Brainy Bunch tu i pergi Brainy Bunch tempat yang lama , rupanya dah pindah dah tempat lain. Pastu terus i bisik dalam hati "mungkin belum masa Adam sekolah kot. Sebab tu i tersilap pergi Brainy Bunch yang lama ni. Takdir yang indah hahaa" . hahaa.  Sukati je nak menetapkan takdir padahal masa tu i meroyan risau nya  and tak ready nak hantar Adam pergi sekolah sebab Adam ni kuat melalak and jenis serba tak kena semua benda. Risau. Risau dia tak boleh dan terseksa. Wow ayat maria mariana sangat haha. 


Tapi pastu i menguatkan diri jugak pergi cawangan Brainy Bunch yang sebenar.Now Brainy Bunch S2 kat kawasan perumahan. Yang lama kat bangunan kedai tapi katanya owner bangunan kedai tu dah amik balik so depa kena la pindah. Tak pasal i cerita pasal liku liku kehidupan cawangan Brainy Bunch  ekekke. 






So yeah, i selalu dapat soalan kt ig ...okay tak hantar anak sekolah awal ? Since i tahu je mak mak ni dilemma bergelinang ar mata kan nak decide anak pi taska atau school kan jyeahhh i dah alami. Ramai je alami benda sama.   Then ramai nak minta review lah ni kan pasal Brainy Bunch . Meh i cerita. Emm jap tetiba xtau nak cerita dari mana hahaa. Ok lah kita tengok development Adam Noah okay. Sempena teachers day tetiba nak cerita pasal sekolah anak i. 

I pilih Brainy Bunch sebab i memang nak anak i sekolah islamic  background. Banyak je sekolah islamic based tapi Brainy Bunch nama canggih ekekekke.  I nak anak i at least dia biasa dengan culture islamic. Pagi2 yang mana mak bapak anta anak awal tu diorang solat dhuha berjemaah and dengar selawat zikir sama2. I suka la anak i tengok suasana camtu hari2. Kalau kat rumah tak dapat camtu. Paling2 pun tengok i pakai telekung. tu pun seluk2 masuk telekung i ahh. 



ticu ( thank you )
I happy sangat bila i hulur something atau Adam Noah hulur something kat i, they said ticu . Ticu tu thank u. Kat rumah memang apply dah cakap thank u and sorry tapi sebab diorang speech delay so tak boleh cakap lg ahh.  Adam n Noah dua dua speech delay. Sebab i dulu pun speech delay gak umur dekat 4 tahun baru cakap. Jadi i buat keputusan nak hantar sekolah so that dia boleh bergaul , interact dengan umur sebaya dia. Then kat sekolah cikgu memag focus kat diorang. Kalau anak i duk umah je dengan bibik dulu, i pulak kerja jadi siapa je nak bual dengan anak i kerap. I main dengan diorang masa balik kerja je. Bibik plak cakap bahasa madura haha. 


salam
Ni dulu i ajar dari rumah tapi tak dapat2 lagi diorang salam. Bila kat sekolah memang cikgu apply and its like a routine. Jadi kat rumah pun i continue routine tu. Happy and i ketawa masa i ask for salam then Adam Noah salam. Thank u cikgu2 Adam Noah. :)


no. oo good ( no, not good )
Haritu i nampak Noah baling barang then Adam cepat2 cakap no oo good ! hehe. Seronok la tengok Adam n Noah both speech delay tapi nampak la mula nak cakap . Rasa sebab diorang gaul dengan budak sebaya then cikgu2 dia la kot cakap gitu kat dia.


Interaction 
Ni paling ketara lah . Adam and Noah dulu memang tak main with each other. Mentang2 la masing2 muka lain. Sorang helmet sorang kenteng so like totally different dna ke diorang ingat so takyah kawan ehhh. Patut umur rapat2 la, diorang geng. Tak tahu la maybe sebab i pregnant rapat sangat jadiii dua dua masih baby and berebut i. Wow hot sangat iols rasa direbuti ramai jejaka. hahaaa tapi sejak sekolah, memang diorang main same2 walaupun ada adegan buli membuli. Sebab kat sekolah gaul dengan budak2 baya kan. 


Banyak tahu sebut benda.
Abc ke apa Adam Noah kenal dah. Kalau tunjuk2 barang ke apa tahu sebut dah. Memang banyak membantu la anta anak sekolah di awal usia ni. cuma balik rumah tu monitor and develop lagi lah dari apa yang sekolah ajar. Tak penting pun anta anak kecik gi skolah tapi kalau nak cuba why not hehehhe for surirumah lah. Kalau yang working from home mom pun okay je kalau nak anta anak playschool atau taska separuh hari so that ada masa dia boleh beragul dgn budak baya diaa. 

Berdikari
Dulu kepit dengan i je jadi berdepek je. Now sangat berdikari walaupun masih clingy. hehh


Jadi memang lega sangat bila Adam Noah dah biasa school. Orang pelik jugak nape i hantar Noah school awal sangat. Umur setahun setengah i hantar dah. Tapi hantar sampai 1230 je, kalau kat Brainy Bunch panggil playschool. Bukan belajar berat2 pun. Then bila i tengok ok, i lanjut sampai 330 sebab i kerja . Kalau nak anta petang lewat , amik lambat tu nanti bayar cas lain lah, kot kalau i ada event ke balik lambat tak sempat pick them at 330..extra charge lah. 

I rasa ramai je mak2 bapak2 melalui fasa nangis tak sampai hati nak hantar anak taska atau skolah at the young age, tapi takde choice kan. Alhamdulillah ok, cuma awal2 tu monitor la untuk tengok keserasian anak dengan taska/sekolah. Kena pandai pilih and monitor, tak semestinya sekolah ni okay dengan anak orang lain means ok dengan anak kita. so kena tengok juga.. 

Brainy Bunch okay tak ?
I sendiri punya review..yes okay. I okay la so far kat cawangan skang. Takde masalah. Apa2 yang kecik tu abaikan je. Tengok Adam Noah banyak development, alhamdulillah. Bukan nak anak jadi pakar matematik genius terus, asal nampak banyak development i happy dah !  Thank u teacher ,  happy teachers dayy ! I love u wow woww romantic sangat i. 

Nah ni yuran Brainy Bunch 2017





Toodles :)











Tuesday, May 16, 2017

Hidup Saya Sekarang. Lama Senyap, Pergi Mana ?

Hi

Seriously sekejap sangat masa berlalu. Tahu2 je berkurun i tak update blog kekekeke. Mula2 beranak satu , pastu mengandung Noah lagi then suka duka stress tunggang terbalik semua i share kat blog ni. Tiba2 tebiat i baca blog sendiri bila ingat  especially journey i as a mother. Dari zaman single taknak anak, sampai dah beranak dua. wow wow wow sangat, tak boleh bayang life kalau takde Adam Noah. And macam tak sangka i boleh jadi sekuat ni and sayang Noah Adam endlessly. wow wow wow 

Bila baca balik blog tulis yang lama rasa whadehel gila. Apa kau tulis ni namee, tapi suka ah baca journey i jadi mak. Sendiri tulis, sendiri baca balik ..masuk bakul angkat sendiri sangat iols. Rasa mak mak sangat then berubah banyak lepas jadi mak ah. Dah lama tak sebut babi oink oink i mish u miss piggy ekekek. 

So apa cerita sekarang ni ? Al maklum dah lama tak update blog, so ni acah macam nak berkenalan balik lah kekekkeke. banyak benda dah berubah pun. Tapi di saat ni i akan menulis balik . ye ye je. 

Adam n Noah dah sekolah ! Dari payah nak amik keputusan hantar anak sekolah, now i dengan senang hati hantar diorang sekolah. Adam umur 2 tahun lebih i hantar sekolah. Pastu tengok Adam okay, then Noah umur setahun lebih pun i hantar dah . Mula2 Brainy Bunch kata umur 2 tahun baru boleh, then i cakap takpe we cuba dulu as i sangat yakin Noah ni lain and berdikari. Masa nak anta Adam dulu ya ampun lamaaaa i fikir sebab risau tak tentu hala. Dulu hantar Adam sampai kul 1230 je, pastu dah tengok cam okayyyy je pastu i kena rasuk then hantar sampai 330 pulak kah kahhh. Sebab i kerja kat office dah, sekarang tengok Adam Noah doing okay meleret nak hantar sampai 630 full day plak eekekkekekekekek kahkahh.  Melampau padahal dulu meroyan je fikir banyak sangat . Tak sedia nak anta anak sekolah. Sekarang i sangat happy la susunan hidup camni. Dulu time Adam dulu, i siap sebak2 pehal entah padahal i tak period pun time tu. Sumpah. Pad pun dah habis tetiba. hahaa

Officially takde maid. Finally after 2 years bibik berkhidmat dengan i, dari Noah umur 6 bulan sampai Noah dah 3 tahun...finally i made a decision.."ok i think i dah tak perlukan maid lagi !" . Ramai tanya mana i dapat daily maid kan, ramai email tanya tapi i tak jawab2 lagi sorry ekekek nanti jawab next entry. Bukan sombong taknak jawab tapi nya plan nak tulis kat blog so that semua orang boleh tahu masalahnya i tak update2 gulppp.  Nanti i cerita dalam entry lagi satu. Now officially i takde maid dah. Satu nya sebab anak dah sekolah then i plan nak hantar package yang full day sampai 630 petang kekekeke type '630' pun rasa kejam dah kkekkeke since i rasa kerja rumah tak berat langsung pun i can do it sendiri daily. Buat la kerja rumah 'sikit2 lama2 jadi bukuit' bak kata David Teoh. Nak sebut , gigi kena buat jongos sikit ala David Teoh. mihmih . Rindu juga kat maid i ni, kelako dah la kadang suka batu api tauuu . hahaa

Business. Asalnya amik maid dulu sebab business tengah develop and anak2 masih tak school . Dulu handle sendiri semua benda, sekarang dah ada staff yang bantu . dulu ingat boleh buat semua sendiri tapi sebenarnya perlu pembantu . since i sepatutnya tak perlu dah buat benda yang remeh. Sekarang pun masih sedang develop bagi lagi teratur and new project. Kalau tak dulu berangan je konon boleh jaga page semua sendiri. Skang semua i upah orang je buat. I focus benda yang i suka and boleh buat. Salah satunya termenung ekekke. 

3/4 working mom 1/4 housewife . Pagi kerja, petang sampai malam mother and wife. Takd e maid ni, maksud memang kena susun hidup dalam kertas la. Buat jadual siap2 and follow jadual hari2 so that tak penat dan semua kerja rumah tersusun dan tak miss. Husband suruh juga amik maid sebab takut i stress, jatuh sakit, kusam tak berseri rilek la pakai Luminous mesti la berseri  ekekke but i rasa i tak perlu maid pun jadiiii demi membuktikan i boleh...memang susun la hidup betul2 then senyum je tak bagi nampak muka penat so takyah ah isham risau . Kerja rumah buat hari2 sikit sikit lama2 jadi bukit jadi tak la berlonggok. Tak terasa sangat buat harian. 

Hilang 3kg. Ni nanti i share. ekekkekeke punggung kempis . Kena jawab satu satuu. Sekaligus nanti kome pening. 




Jadi lepas ni i akan jawab la mana i dapat daily maid, macam mana sekolah Adam n Noah okay ke tidokkk, macam mana i hilang 3 - 4 kg. Satt satu satu i jawab. hehe

Toodles. 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...