Tuesday, April 21, 2015

Resepi Ayam Mudah

Hi

Ni orang tak banyak time punya masakan ni. Punya lah sendu. Kalau takde time, menu campak2 jela mampu. Nak masak over over sangat where got time maaa. Pernah one time I nak masak, pastu sambil tu duk lari2 kejar and tengok anak. Last2 hangit . Sedih. Pulak jenis yang masih merangkak belajar masak , buat kerja pun lambat. Bila masak., memang nak focus betul2. So ini salah satu menu mudah .

Bahan2 pun alahai ewah ewah senang nak dapat..


1) 1 ekor ayam
2) 1 biji bawang besar
3) 5 ulas bawang putih 
4) 5 sudu besar sos tiram
5) 5 sudu besar kicap manis
6)  3 sudu besar mixed herbs
7) 3 sudu paprika
8) 3 sudu lada hitam(ditumbuk halus)
9)  garam & secukup rasa (secukupnye...)
10)  3 sudu besar minyak masak






Cara2 dia 

1) Basuh ayam tu bersih2. Kasi mandi wajib. ekekek semua part pun cuci kasi bersih tahuuu!

2) Kisar bawang putih and bawang besar , campur air dalam 5ml . Blend . The reason letak air sebab nak buat ada kuah sikit nanti. 

3) Bahan yang dah dikisar tadi tu letak dalam dulang bekas ayam. Gaulkan rata kat ayam. Macam sapu lotion lah kat ayam. ayam pun nak kulit flawless gak . ekekek. 

4) Tumbuk lada hitam sampai halus

5) Sos tiram, kicap , mixed herbs , serbuk paprika , lada hitam yang dah ditumbuk halus, garam & minyak gaul dengan ayam sampai sebati macam dalam gambar no 3 tuh.

6) Agak2 dah sekata 'lotion' dan nampak sexy ayam tu, masukkan dalam oven dan bakar dalam suhu 150 - 200 darjah celcius selama 30 ke 60 minit. Kena rajin check gak ah sebab oven orang lain lain kan. Ada yang canggih and ada yang sendu. hahaa. Api atas bawah. 

Ni hasilnya !!

See berkuah kan sebab masa blend bawang tu kita letak air. 

Boleh makan dengan sos, kicap atau sup.Guna untuk menu nasi ayam pun boleh.

Tu je. bye. T_T



          


Fesyen Muslimah Gaya Vintage

Weyh awesome gila butik ni. Sellau korang tengok pattern jubah semua samanya lah alahai. I mean , ada render kat tangan, kat dada. Kalau tengok, lebih kurang je smua.Tapi greebell studio ni lain dari yang lain weyh ! Vintage style ! Skang kan style vintage tengah up balik. hewhew. Tengok ni....awesome gilaa...






Boleh pilih nak corak apa dan fabrik jenis apa. Ni antara pattern yang ada. Diorang specialize dalam membuat jubah, tote bag , dress , blouse..aihh macam2 lah. Apa yang korang nak, bagitahu je . 

Di Greenbell Studio, mereka menawarkan:

Heavy check mark️ Kain cotton, crepe, polyster, koshibo, dull satin dan banyak lagi! 
Heavy check mark️ Kalau nak tempah jubah dress/ blouse dari kain Greenbell Studio pun boleh juga! Cuma pilih saiz dan corak kain, tempahan akan siap dalam masa 10-14 hari!
Heavy check mark️ Tote bags dari corak kain yang menarik juga dijual di sini!
Heavy check mark️ Harga yang sangat AFFORDABLE, bersesuaian dengan KUALITI yang ditawarkan..

Untuk order, Whatsapp +6012-5921260 dan penghantaran akan terus dibuat secepat mungkin. 

Details:
Instagram: @greenbellstudio

Whatsapp/SMS: +6012-5921260





My 7 Confessions. hahaa

Hi

'Confession' aka 'pengakuan' seorang ibu sendu. Ni rahsia tapi nak mengaku sebab tu dipanggil confession. ekekkeke. Bila orang tanya , 'macam mana Namee handle 2 babies?" , tak tahu nak jawab apa, tak tahu nak jawab macam mana . Just go with the flow la. Kang pumpam pumpam lebih macam syok sendiri supermommah pulak. Apa yang terjadi untuk hari tu, hadap je dengan penuh sabar. Paling2 tak sabar pun I pergi dapur tenangkan diri jap. Lepas tu pergi balik tempat kejadian dengan angin baru. 

Lepas baca blog fourfeetnine.com terus nak buat jugak moms confession. Selama menjaga anak, ni antara perkara2 sendu yang I pernah buat hahaaa.

Satu. Sorok asset Adam. 
I selalu cuba yang terbaik untuk belek2 Noah and Adam sama adil. Seriously taknak salah sorang rasa macam tersisih sebab dua dua pun sayang. Time belek Adam, Adam memang muka bangga happy sangat . So far, sejak Noah ada I tak pernah sisihkan Adam. Kadang2 Noah pulak yang kena beralah. Bila turn Noah untuk bermanja, Adam mesti seboleh2 cari akal / excuse untuk dapatkan perhatian I gak. Contoh, dia akan ambik buku dia cepat2 terus pumm duk atas riba I and suruh baca buku. So langkah bijak yang I terpaksa buat untuk jadi adil is sorok buku Adam masa turn Noah. hahaa



Dua. Kutip dan makan. 
 Suap Adam makan sangat challenging. Makan mmemilih pulak tu. Sepanjang dia hidup, I masak apa2 bubur semua dia taknak. Beli makanan baby semua dia taknak. Tapi bila offer ice-cream bukan main suka. No way la kan nak suap benda2 manis hari2. So memang usaha gak nak suap. Makanan tumpah2. Apa yang tumpah, I kutip amik masuk dalam mulut dan makan. hahaa

Tiga. Kurung diri.
Masa mula2 nak biasakan diri jaga dua baby seriously tough. Bila Noah nangis of course I nak comfort him kan tapi time tu lah Adam nak dukung. Selagi tak dukung selagi tu la mengamuk nangis hentak2 badan . I sampai takleh bernafas bila dalam situasi tu. Last2 , I pergi keluar dari bilik kejadian and kurung dalam bilik dan menangis. Dalam 5 minit ah. Skang ok dah, diorang nangis i anggap diorang tengah buat concert Metalica je. 

Empat. Emergency cleaning.
Adam ni suka sangat tuang2 susu. Tak boleh nak marah, bukan faham pun kalau marah. Bila marah dia siap boleh ejek kita balik ewah ewah sangat dia ni. Terkejar2 dengan Adam ni. Dah berapa kali lah I basahkan kain buruk lap tu sampai dah kering pun kain buruk untuk lap susu tumpah. Last2 I amik napkin mickey Adam tu I lap je susu yang dia sepai2 kat lantai tu. hahaa
tu napkin dia tuh hahaa sorry Adam


Lima. Ibu yang keliru. 
Serious huru hara jaga baby and toddler. I wonder how orang yang beranak 5 rapat2 tu. Salute weyh. I dua ni pun macam semput sikit sebab non-stop as Adam kan tengah membesar. Panjat sana, japgi nak isap suis main benda2 mengarut. At the same time nak kena entertain Noah. So bila nak suap Adam makan, memang terkejar2 lah . Gilir2 jap pergi kejar Adam, jap pergi kat Noah balik and agah2. Gilir punya gilir , sampai I tersuap Noah bubur. Cepat2 korek balik. Tak pasal tercekik plak. 


Enam. Kem tentera like that.
So far, kalau nak handle dua baby ni, paling best if tengahari punya nap tu serentak. Kiranya both Noah and Adam tdo sama2. so that at that time boleh lah nak buat kerja lain. Nak potong bawang ke, nak settle apa2 jela yang dihajati. Noah i smorning person, by 630 dah bangun then I settle bg mandi siap2. Pastu dia  taknak tdo pun, so I belek2 dia bg dia happy sengih2 dulu. Adam selalu bangun lambat kul 11 camtuh so nanti tengahari punya nap time tak sama dengan Noah. So what i did is, I kejut Adam hahaaaa. Punya la mengamuk I kejut dia pukul 8. Tapi plan ni tak dapat diteruskan sebab bila Adam bangun tanpa rela dia akan mengamuk sepanjang pagi, lagi xleh nak buat kerja. T_T
ini hasilnya bila dipaksa bangun. Sepanjang pagi memerap je nak dukung n peluk je. So pastu i x buat dah ah. hahaa pitam


Tujuh. Serkup kepala. 
Handle dua baby memang gaya exotic weyh. Dont feel bad. Golongan ibu memang special sikit. Kepit rambut I selalu hilang sebab Adam suka sangat main campak2. So bila nak pakai kepit rambut, takde. Ada one time, Noah berak so nak cepat2 cuci. Cari pengepit rambut tak jumpa. Rimas rambut duk berjurai2 fringe depan ni. Nak selak ke belakang telinga xleh sebab pendek. Last2 I amik pampers and buat serkup kepala bagi menahan rambut dari jatuh menjurai. Aahhhh lega, boleh cuci berak Noah dengan tenang.
haaa cun tak iolsss 


T_T Seriously I tak sangka I jadi surirumah weyh. Dulu nak jadi stewardess hahaa. Seronok jugak dunia motherhood ni. Bila time penat rasa nak ambik maid je tapi takut sangat dapat maid yang peningkan kepala. Lagipun kalau ada maid pun, I akan tamak kot. Nak belek2 anak sendiri gak., maid takleh sentuh. So nanti maid takde kerja pun. hahaa. Cleaning apa je , takde apa sangat lah. 







          


Takyah cukur kening ! Khas untuk yang berhijab saja !

Susah kan nak cari Mua yang makeup lawa time kahwin. Pastu tak suka diorang ni cabut kening kita ? Nak nampak natural jugak. Nak nampak flawless jugak. Nak nampak jelita jugak. Semua lah nak. hoihhh on weddng day of course nak nampak meletops. 

Boleh cuba FarizSha D'Touch ni. Kalau kening korang tebal and tersusun pun dia takkan cabut satu helai pun tapi hasil da bomb dan kemas. Ni antara seni FarizSha D'Touch .





Kalau nak buat tempahan, boleh melalui online je untuk booking tarikh. Lokasi FarizSha D'Touch  ni di Klang tapi sangat flexible untuk travel walau jauh ke Segamat Johor. Hanya terima tenpahan untuk pengantin berhijab dan takkan cukur kening ye. Jangan risau style tudung apa nak lilit, FarizSha D'Touch  akan tolong gayakan ! Makeup flawless !

Like Fanpage: FarizSha D'Touch 

Follow IG : Farizsha_Mua




Monday, April 20, 2015

Paling Cemerlang

Hi

Dalam banyak2 ubat kurus, produk ni yang paling cemerlang sekali testimoni dia. Testimoni yang memang pure gila. Original. Tengok ah sendiri , power. 


55kg dalam masa 4 bulan . Banyak gila. Lepas kurus terus jadi jejaka Korea. kekkekeke Kulit dia terus halus cerah.

Bukan produk yang reka reka cerita tapi memang terbukti sendiri dari consumer. Pengguna yang asalnya badan bukan sembarangan gempal tapi tahap XXXXL . Gila power tak hengat. Nak suh Isham cuba ah pasni. Turun berkilo2. 

Kalau sesiapa yang ada masalah kegemukan , yang paling payah is nak kawal nafsu makan. Tu main problem. Sebab tu Produk Alpha Lipid SDII ni direka khas untuk golongan mengalami masalah kegemukan yang nak kurus tapi dalam masa yang sama korang tsill boleh makan macam biasa tapi sambil consume Produk Alpha Lipid SDII ni , lemak2 tu akan disingkirkan.



Produk Alpha Lipid SDII ni :
- tingkatkan metabolik rate. Maksudnya bila korang makan , akan cepat proses dan hadam.

- Buat korang cepat kenyang. So peringkat demi peringkat , automatic korang akan kurang pelahap sendiri sebab Produk Alpha Lipid SDII ni jenis yang akan kembang dalam perut. Sebab tu akan rasa kenyang. 

-bantu bakar lemak sebagai sumber tenaga. So u will get energy dari lemak2 tepu dari badan tu.

-Bekalkan vitamin and nutrient yang secukupnya,

Yang sebetulnya, bila payah kawal nafsu makan...perlu gantikan meal tu dengan makanan lain. Produk Alpha Lipid SDII ni paling sesuai sebab dah direka khas untuk fungsi mengenyangkan, membakar and sebagai makanan gantian. Tapi dalam masa yang sama korang boleh makan. Bukan diet terlampau tu, jangan risau. Program kurus bersama Produk Alpha Lipid SDII ni tak dera orang weyh. 

Ni concept dia..
Metabolisma Badan , Pembakaran Lemak 
Berat BadanDengan Secara Langsung!


Yang penting memang gerenti boleh kurus. Ikut je instruction dia. Dia punya instruction tak susah pun.
Semua yang turun berat total dua digit. Power tak power.


Next is Shape Up...

diet tapi still boleh makan nasi !

Shape Up Produk Terbaru dari New Image, Di Jamin Berkesan ❞

Heavy check mark- Melangsingkan Badan Secara Sihat
Heavy check mark- Mencantikkan Kulit dan Awet Muda
Heavy check mark- Formulasi Hebat Alpha Lipid Technology
Heavy check mark- Pengambilan 2 x sehari, menjimatkan
Heavy check mark- Tidak perlu Diet Ketat, masih boleh makan Nasi atau mengambil Karbo
Heavy check mark- Memberi Tenaga
Heavy check mark- Sangat Mengenyangkan
Heavy check mark- Terdapat dalam 2 rasa yang sedap, Coklat dan Berries
Heavy check mark- 1 Tin untuk 2 minggu..Sungguh menjimatkan





Shape up ni fungsi lebih kurang sama macam Produk Alpha Lipid SDII ni tapi lebih ringan. 
Shape up ni is makanan gantian. contoh lah kan, korang dah capai berat badan ideal orang tapi badan jenis cepat naik. Kalau makan sikit, dah naik berkati2.So shape up ni boleh ganti makanan korang and at the same time dia increase metabolic rate. Bila consume shape up ni sama jugak macam Produk Alpha Lipid SDII , akan rasa kenyang.

Boleh follow program shape up 90 hari and akan nampak hasil. Sajian makanan yang mudah – ShapeUp boleh di gunakan sebagai sajian makanan pagi / tengahhari / malam anda yang berkhasiat. Tapi anda mungkin memerlukan beberapa tin ShapeUp sebulan untuk anda jadikan ShapeUp sebagai alternatif menu makanan anda

Shape up ni boleh jugak dicuba untuk golongan yang baru cuba2 nak kurangkan berat. I mean baru nak berjinak untuk gantikan meal dengan makanan gantian. So boleh mula dengan shape up ni dulu. 

Boleh tengok hasil dan keberkesanan dari testimoni yang ada tu. Bukan dibuat2 tapi memang menjadi. So kalau korang nak try boleh contact Farah Renee +6019 2346045 


IG : 87thelot

FR Alpha Lipid Ampang

FR Bee VenOm Ampang



Black telephone️ @ Mobile phone with right arrow wHaTsaPP +6019 2346045 tO orDeR







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...