Thursday, September 18, 2014

Sambil Jadi Ibu Mithali Sambil Bergaya.

Hi

Dulu dalam handbag ada apa ? Wallet, makeup stuff even I bawa pengepit bulu mata dalam handbag, handphone, magazine, powerbank, jewelleries for mix and match, sunglasses, personal dairy and juga tempat pembuangan sampah sarap. Tak payah organize sangat, hanya perlu sumbatkan segala benda campak2 dalam tote bag. the reason why I suka tote bag. hewhew. Campak. Kasut flat pun i bawa dalam handbag bila pergi event sbb x tahan pakai heels lebih 3 jam. gahaaa

Sekarang ? what is thisssss.....ada penumpang barang baru nih. Mace mace pulak tu barangya.


Obviously tak muat handbag untuk isi barang baby Adam. T_T. So yeah, ni maksudnya kena dapatkan diaper bag satu tapi aaaaaaaa diaper bag sangat tak bergaya. Dilemma dilemma. Nak bergaya tapi nak organize kan barang sendiri dan baby juga.   So i pilih Storksak diaper bag !! Design semua tak macam bag pampers pun..ekekke. so I boleh menggedik sambil menyembunyikan bahawasanya segala isi kandungan dalam beg itu dalam pampers, susu, botol dan segala jenis barang bayi. mihmih


Storksak diaper bag ! Design brand Storksak ni semua stylo and tak nampak macam bag pampers pun. so mak nya sambil jadi ibu yang mithali sambil tu boleh bergaya. Yang set I punya ni ada satu bag besar, beg medium and yang paling kecik tu pouch untuk isi pacifier tapi Adam xmau isap puting, so I letak benda lain.

Dalam bag ni luas and ada banyak pocket tersorok so senang kerja mommy nak selit2. Ni nampak macam eh kecik je bag nya.....you cuba la sumbat 4 hari punya stok baby. Muat !

Set dengan diaper changing mat.

Tadaaa. Takyah pening kepala nak susun macam mana sebab poket2 yang tersedia dalam bag tu semua dah bagi idea untuk susun camne.


Haa bag ni selalunya I isi makanan Adam, fruits atau bekas bubur Adam tapi kadang2 tu I buat isi toys .
 
Beg kecik ni jugak I guna kalau nak pergi jalan dekat2.  Pergi Mydin ke, Jusco ke, singgah rumah mama ke. Ni je I bawa .

Haa ni nak pergi Mid Valley. So I bawak ni je..handbag tak bawak.


Barang2 berharga I selit kat poket dalam...I paling suka poket2 dalam dia,  banyak benda boleh isi. So Adam jangan risau tak cukup pampers. Kalau x cukup pampers nanti daddy marah mommy, tsskkk.


Ni saja poyo. Kalau jumpa I dalam building Mid Valley pakai shades macam ni..sila tampar ok. kekkekeke

Eh poket depan yang luas pun I punya space. kekekkek . Telekung boleh selit dalam tuh. 

Design Storksak ni semua tak nampak macam bag pampers pun so boleh terus jadikan handbag uolllsss. Lihat ini..



takkan ada sesiapa tahu dalam ni ada pampers.



Korang kalau nak beli, sila membuat pilihan bijak. kekke. beli di kedai yang jual murah . Sebab bag ni imported brand so kalau you beli kat kedai malls memang harga banyak lebih. I dapat bag ni dengan harga yang jauh murah siap ada discount lagi di Love Bambini ni. Checkitouttt...dia jual barang imported tapi harga jauh lebih murah. Bijak berbelanja namanya nih !

 


    

Skang tengah trend lace and sequin gila kan. Tengok butik2 yang jual jubah ke baju kurung ke, semua duk pakat ada lace kat bahagian tangan, dada, bawah skirt. Sequin pun sama lah.Tengah in ! Tapi kalau nak beli ready made jubah , baju kurung yang ada tepek2 lace tu mesti mahal sikit lah. Ada yang murah tapi lagi murah kalau kita tempah baju sendiri pastu tampal je lace and sequin tu kan. mehee.

Masa I nak kahwin haritu, cadangnya nak tampal2 la lace kat baju dayang2 nanti tapi kedai jual mahal saja cekik darah. Pastu jumpa la penjual lace yang kat facebook harga tak cekik darah dan lebih baik hati begini. So nah !


PRADA LACE
Wehh prada lace selalu mahal beratus2 harga. Yang ni gred 3A punya prada lace. Buat baju kurung modern lawa nih. I ada satu prada lace gred 3A jugak..dekat sama je macam prada lace yang betul.

TRIMMING LACE
Lace ni la yang I jenuh cari dulu . Kalau beli kat kedai, cekik darah . Selalu lace jenis ni orang buat tampal2 kat lengan jubah, baju kurung atau kat bahagian bawah baju pastuh tambah2 manik . meletop !

SEQUIN
Sukanya. Samada buat kain skirt atau boleh tepek2 kat baju2.

Sebab tu lah pompuan menggelupur kalau masuk kedai kain. kekek. Nampak kain ada je idea nak buat apa nanti. Eh laki senyap lah. Untuk peminat2 lace dan sequin, boleh jenguk di Syazis Beads Couture kalau nak harga berpatutan. Banyak lace lain lagi yang ada. Rambang mata hoihhh. 

Silakan !


By the way Syazis Beads Couture pun ada instagram jugak. Kat facebook pun update , kat IG lagi laju update! Jenguk2 kain mana nak pastu terus zasss Wassap nak beli yg mana !




10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


Tuesday, September 16, 2014

Pengalaman Hubungan Cinta Tanpa Restu

Hi

Sejak2 I kahwin.Ya bukan semenjak dua menjak lagi, I dah kahwin nearly 2 years pun. Ada yang mula follow blog I ni sejak I reveal kisah cinta I and husband dulu yang penuh keluh kesah kak esah. Ada yang rasa macam waaaa gila lah minah ni punya tunggu lama sampai mak dia approve hubungan and same goes tu Isham yang jenuh menunggu juga untuk mengahwini daku . Yang buruknya, hubungan I dulu adalah "cinta tanpa restu" *bunyi petir* macam filem tamil bila kisah cinta dihimpit dugaan mesti tetiba petir. Bezanya dengan I, I tak pakai sari and tak hujan pulak masa cinta I ditentang habis habisan. 

Yang bagus nya my love story, diakhiri dengan restu dan perkahwinan. Sejak tuh ramai lah yang email I dan minta pendapat tentang hubungan tanpa restu * bunyi petir guruh. Seolah kisah cinta I ni benda yang positive dan  boleh jadi ikutan.  Banyak benda I fikir sebenarnya masa dalam keadaan tuh. 

RestuDah terang2 memang tertulis, tanpa restu ibu  bapa...susah nak jalan. Walaupun kisah cinta I boleh dikatakan diakhiri macam yang I nak, jauh sudut di hati I gerun jugak .Tapi alhamduillah dah direstui 100% insyaAllah. So benda utama tanpa restu is, yang ditakuti adalah karma dan kejadian negative yang akan berlaku selepas itu .Sampai hari ini I masih ada perasaan takut dengan karma.

Long termKahwin ni perkara panjang. Bukan kahwin bersanding tapi hidup perkahwinan ni benda yang jangka masa panjang. Paling lama maybe 40 tahun. Jadi bersediakah untuk menjalani 40 tahun tu dengan kekurangan restu ? I masih dilemma benda ni,sebab perkahwinan itu jangka masa lama. Tapi skang dah 100% direstui, ahamdulillah. Tapi masih hidup dalam kepompong karma.

Kita hanya kenal pasangan kita betul2 after kahwin. Sebenarnya if u bercinta 10 tahun pun belum cukup untuk kenal betul2 pasangan.Pasangan kita hanya akan dikenalpasti betul2 habit dan tingkah laku nya selepas kahwin sebab tinggal serumah. Kenal ni dari segi cara dia layan family dia, relationship dengan family kau, habit etc dan samada kau boleh terima atau tak.

Penyesalan. Bila ada bertikam lidah, tak boleh patah balik. Time tu tak boleh "haah betul cakap mak bapak aku dulu!" . Time tu takde makna la nak kata betul cakap mak bapak dulu sebab dah terlajak pun. Tapi kalau hubungan yang memang dah mak ayah restu, kalau jadi apa2 takde la terkilan sangat. Ni dengan rasa bersalah dengan mak ayah and kesian kt diri sendiri. I takde la jadi macam tu setakat ni cumanya perasaan karma tu ada. 

Last2 berbalik pada family. Gaduh la macam mana pun, last2 berbalik pada family jugak. Susah macam mana pun, last2 family jugak yang tampil beratur paling depan untuk tolong. 

Agak susah kan nak buat keputusan and saya faham orang2 yang dalam dilemma cinta tanpa restu. Cumanya, family jangan dibuang. Jangan terfikir untuk kahwin lari pi Siam pun. Maybe tunjukkan kesetiaan, kesungguhan and pada masa yang sama .... doa pada DIA je yang terbaik. Ya kadang2 taktau pun kenapa mak bapak tak berkenan kat pasangan. Alasan macam kelakar , tak handsome, tak kaya kan tapi takde apa pun boleh boleh buat selain tunjukkan kesungguhan and doa kat si DIA. Sebab ada jugak kes yang pasangan ditolak sebab benda remeh . Tak sama darjat . 

Itu pilihan korang cumanya point2 yang saya list kan di atas ni semua berkait dalam situasi ni. Actually terpulang pada korang , tapi .......itu lahhh....Saya tulis post ni sebab saya taknak orang terikut2 dengan kisah saya dan kisah saya bukan memberi galakan pada cinta tanpa restu. *bunyi petir. Tapi kita orang melayu takleh pakai saree. nampak perut sexy. Beli kain saree buat baju kurung takpe. 

Best Regards,
Yang pernah berada dalam situasi anda. 

Ini kisah cinta saya dulu

How We Met
Cinta Tanpa Restu Finally Approved


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


       
Hana Perfect Series.

Ya I know, nak jaga kesihatan, nak maintain cun, nak kurus, ..perlu makan banyak sayuran and buah buahan. Itu sumber vitamin and fibre terbaik untuk badan dan anti oxidant yang paling berkesan. Paling bagus minum juice adalah waktu pagi masa breakfast, senang lawas. Tapi nak buat juice setiap hari2  perlu rajin. .Sebab buahan jenis tak tahan lama. Paling power pun tahan seminggu lepas tu minggu depan pergi shopping fruits lagi. T_T Pastu malas kan.

Apa lagi, mari lah cuba Hana Perfect Series. Terus pakej 13 pati buah buahan dan sayuran terpilih yang bercampur dengan sejenis fibre iaitu serat yang 5 kali lagi power dari oat. I hari2 paksa diri makan oat sbb nak fibre, naik muak dah.





Sebab I susah buang air besar. Kadang2 2 minggu tak membuang. Memang la kulit nampak kusam pastu nampak x segar. Dalam badan banyak sangat toksin. At least minuman kesihatan berperisa camni sedap sikit nak consume.  I dah cuba seminggu, berak lancar dah ! Tanpa segan silu i bagitau berak lancar. bahaa

Kebaikan bila minum Hana Perfect Series ni..
- I berak lawas
-Muka tak dull 
-pastu boleh turunkan kadar kolestrol
-anti peneuaan
-multi vitamins
-mengawal gula bagi pesakit diabetis ( I paksa my mum minum jugak)
-detox
-anti- oxidant

See, kan dah kata. Nak cantik, muda n slim ni...amalkan la juice selalu tapi sbb leceh nasib baik ada minuman supplement  minuman fibre pure fruit drink macam nih. I takde time juice2 ni so I terus bancuh je Hana Perfect Series ni.

Dah seminggu lebih I minum, memang rasa beza. Sesiapa berminat nak cuba boleh email Elina di abcdeiy@yahoo.com.sg


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...