Monday, December 29, 2014

Happy 2nd Anniversary Husband

Hi

2 tahun. Rasa macam sekejap je like macam hek elehhhh baru 2 tahun, jangan kecoh sangat lah kauuu. 2 tahun pun macam2 dah benda belajar dalam misi menjadi wanita matang. Walaupun makan masih tercomot tumpah kat baju, lepas makan guna tangan masih lap di kain ( malas cuci tangan lap kat baju je tak senonoh), sendawa masih burppp kuat2 tanpa segan silu dan pilihan cadar katil masih bercorak cartoon. T_T

So far 2 tahun ni alhamdulillah bahagia. Nak kata perfect semua benda takde lah cuma nya we both cuba untuk serasikan diri. Mana ada benda perfect kan. Barbie doll yang dibuat oleh mesin pun tak perfect. Pinggang kecik sangat .Tak proportion langsung. Nampak nauu menipu pastu takde nipple. hahaa.Sejak ada anak lagi lah. Sangat2 bersyukur dapat husband yang alhamdulillah boleh harap in certain things. Banyak jugak membantu. Ada yang macam like whatt namee sarat mengandung pun kau masih sental toilet ke weyh. Kenapa tak suruh Isham. 

Whenever ada benda yang I rasa husband patut buat tapi dia buat dek alih2 haku jugak terpaksa mengadap benda tuh, think again. Ingat balik benda lain yang dia buat. Contoh, I boleh terbongkang bongkang cuci toilet, nampak inner jantan disitu Tapi kalau bila tak puas hati, fikir balik apa yang husband bantu. Selama ni setiap hari Isham tolong buang sampah, cuci baju jemur dan lebih teliti beli barang pasar. Atau kalau dalam situasi husband kau tak membantu kerja rumah langsung  pun, mesti ada kelebihan lain kat dia. 

Macam pelik kan 2 different people can make up a relationship. T_T Dua dua different values and ada pe'el masing2. hewhew

Tapi nasib baik kitorang dua ni jenis kalau masing2 x puas hati , x straight away ISH apesal camni ISH ISH. So far these 2 years kita banyak lantak lah macam mana pun sebab Isham memang bukan jenis mulut complain, I pun sama. Dah dua2 jenis tak pokpek...so aman. beheee . I jenis pemarah awalnya ( genetik baran ) tapi sebab x suka gaduh2, maka lek lek saja. PErbezaan tu yang buat kita jadi tulang belakang , bukan setakat tulang belakang,,segala jenis tulang pun to each other.

Macam yang I pernah mention dalam entry 2 become 1...
Botol anak I suka cuci terus letak tepi

While le husband suka rendam dulu sebab bagi dia biar kotoran keluar dulu then only berus dan cuci.

Kalau makan benda yang berpaket, lepas makan i akan ikat guna getah je.


While le husband akan masukkan dalam tupperware atau tin kedap udara.



I picit ubat gigi dari bawah ke atas.

While le husband picit ubat gigi dari tengah


Kain lap dapur, I suka berus lepas guna, perah letak tepi.


While le husband suka terus cuci masuk mesin lepas lap dapur.


Jam apa2 I suka biar je atas meja/kabinet simpan suhu persekitaran tapi semut la kacau. 

While le husband pulak suka simpan semua dalam peti ais sebab semut takkan datang menyerang

Kalau tengok perbezaan tu, takde sape yang salah atau betul pun . Cuma masing2 ada style masing2. So itu la lesson tahun pertama dan kedua. Dalam penjagaan anak pulak, kalau nampak macam husband letih tu..i dont blame him kalau anak bangun malam tapi dia tak terjaga. 

So these early 2 years, I belajar is never ever 'ISH' 'ISH; to each other. wehee

Happy anniversary husband. Jangan lupa date japgi tengok wayang. Belanja popcorn large extra caramel satu. Air ice lemon tea. Couple seat please. 




Breastpump for SALE : Spectra S1

Selalu sebelum beranak, persediaan baby memang dah 100% lengkap. Dari baju, mittens, pampers segala benda sampai ke breastpump semua dah sediakan. Sebab nanti lepas bersalin senang. Takdela eh eh tertinggal lupa nak beli. Dah la tengah pantang kan. So I faham bila barang2 yang dibeli sebelum bersalin tu ada yang last2 tak terpakai pun. Sebab I pun sama.

Sebab tu la tuan pemilik breastpump ni nak jual. Kita sebagai ibu memang plan nak yang terbaik untuk anak. Awal2 dah survey breastpump mana yang terbaik. Tapi bukan journey semua orang smooth nak nak dalam menyusu anak. Kalau susu korang banyak , syukur nikmat memang rezeki anak korang lah.

Ni bagi kes ibu yang dah la x banyak susu, tanpa rela terpaksa bagi jugak susu formula guna botol. Last2 anak taknak langsung cuba nipple ibu. Haah memang ibu2 camni akan terkilan.

So antara sebab tu la breastpump ni dijual. Yela, dari bazir x guna baiklah bagi manfaat kat orang lain untuk guna.




  • Super quiet
  • Closed system - hygienic for you & baby
  • Night light - 2 Level 
  • Timer - 30 Minutes
  • Timer Display
  • Everything you need for pumping (additional breast shield purchase separately)
  • Powerful, adjustable suction
  • Massage mode & fully adjustable program to best suit your body
  • Inbuilt rechargeable battery
  • 12 Suction Levels
  • 5 Cycle Levels
  • Back-flow protection
  • Vacuum Range : 0 ~ 300mmHg 
  • Cycle Length : 38 - 54 RPM
  • Vacuum range 0 ~ 300 mmHg
  • Cycle length 38-54 RPM
  • Weight : 2kgs
  • Battery Information : 3 LED Bar Battery Indicator on Display - Approx 3 hours expression, 1 LED Bar Battery Indicator on Display - Approx 1 hour expression



Sesiapa berminat boleh email..

ieda2512@yahoo.com 

Nama penjual : Pawida





Thursday, December 25, 2014

RM2000 Pretty Pleaseeee !

Hi

Christmas and hujung tahun weyh . Maksudnya apaaa ? Maksudnya banyak SALE. Kalau nak beli barang idaman dengan harga SALE, selalu tunggu hujung tahun. Satu, sebab perayaan Christmas. Eh! yang tak sambut Christmas pun sekali tumpang SALE. Sama la macam musim Hari Raya, kaum lain yang tak sambut Raya pun tumpang sekaki shopping Raya SALE. hewhew. Kedua, bila hujung tahun kebanyakan butik nak habiskan stok yang ada sebab tahun baru nanti koleksi baru. So bila hujung tahun time Christmas sila gila.


Satu yang I tengah target ni, nak menang voucher RM2000 dari KLCC. Sesape yang follow facebook Suria KLCC tahulah,   bila kita shopping kat Suria KLCC sekarang ni ( di butik yang terpilih) , ada chance untuk dapat free coupon of ... 

Skinfood product pack
(FB: https://www.facebook.com/skinfoodMY).

atau

Brow Service from Benefit
(FB: https://www.facebook.com/BenefitCosmeticsMalaysia /
Instagram:@benefitcosmeticsmy)

Ni antara butik yang join campaign, so if korang shopping kasut kat kedai ni denga harga RM150 ke atas boleh redeem voucher tuh..

1) ECCO :Third Level, Lot 308G
2) Clarks : Second Level, Lot 206A
3) Florshiem : First Level, Lot 132A
4) DC Shoes :Third Level, Lot 308J
5) Jelly Bunny : Concourse Level, Lot C15D
6) Tiamo : Second Level, Lot 223C
7) Charles & Keith : Concourse Level, Lot C12-C13
8) Vincci & Vincci Accessories : Concourse Level, Lot C15L – C15M
9) NOSE: Concourse Level, Lot C62
10) Moreschi : Ground Level, Lot G33
11) Bally : Ground Level, Lot G36
12) 12) French Sole: First Level, Lot LC-104
13) Nine West: First Level, Lot 101C
14) Steve Madden: First Level, Lot 105B
15) BATA: Second Level, Lot 222B
16) Stride Rite: Second Level, Lot LC-202
17) The H Store: Third Level, Lot 313B

Dapat tahu bleh redeem coupon tu bila beli kasut Jelly Bunny harga RM150  Yang layak dapat coupon ni is pembeli yang berbelanja RM150 ke atas. eh macam "tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia nampak di kasut" . hewhew. Tiap hari 10 orang akan dapat coupon tuh. Menggelupur bila terpilih and boleh redeem ! 

Ni lah dia, kasut Jelly Bunny yang dah bawak tuah bagi I dapat voucher free. 











My pick. Selesa sangat kasut Jelly Bunny. hewhew. Harga tak mahal pun. 

-
-
-


My Candy OOTD with Jelly Bunny











Tapi yang I nak nak nak sangat, pretty please....nak final prizes dia. 

Hadiah utama RM2000 shopping vouchers, 
Hadiah kedua RM1500 shopping vouchers ( 2 pemenang )

Untuk menang hadiah utama RM2000 tu, kena invite ramai2 kat facebook untuk sama2 enjoy shopping spree ni. So korang jangan la annoying kalau dapat invitation dari iols. behhee. Harap2 la dapat voucher RM2000 tuh. Skang ni tengah bergiat invite semua orang dalam facebook , mudahan dapat lah menang. Invite je sebanyak yang mungkin. Skang target nak invite beribu2 orang lah ni. Mintak2 la haku menang voucher RM2000 tuh. wee weee

Korang kalau nak join pun boleh.

1) Like page Suria KLCC



2) Tekan app 'Shopping Spree' tuh, pastu isi kan detail nama, alamat , ic segala.



3) Invite kawan2 seramai yang mungkin.

-
-
-
-

Pastuh sape yang invite paling ramai kawan, akan menang la voucher RM2000 tu . Tempat kedua RM1500 and 6 hadiah saguhati.

Ok lah, bye nak gi invite semua orang. hahaa. Hope menang ! siapa paling banyak invite kawan , menang voucher RM2000 . T_T . Sampai 31 December 2014 je ni. Hope sempat lah lawan orang lain.




Toodles !





Wednesday, December 24, 2014

Happy 1st Birthday Adam !

Hi

Rasa macam baru sekejap snap photo ni masa baru balik dari hospital after 2 hari I terbongkang tak sedarkan diri kesan dadah.
Kiri is Adam. Kanan is Nafeesah cousin Adam. hewhew

 Adam belah kanan. Nafeesah and Adam beza 2 bulan je. Sama la, skang I pregnant my sister pun ngandung lagi sekali. 

Muka angin. Tak kasi mak dia masuk umah. Paksa dukung dia kat luar untuk menikmati pemandangan luar. Bab bad mood lepas bangun tidur tu ikut bapaknya ye. Angin satu badan. Nak kena popok2 dukung dulu lepas bangun tidur then baru mood okay. Patah pinggang iols tau.



Tetiba mamat maharaja Guangzhou ni dah sebesar ni. Dulu masa baru lahir, semua kata eh mata sepet, hidung kembang penyek..ikut sape ni. Tak kisah lah sepet ke hidung kembang ke, yang penting anak yang iols kandung . hahaa. Lagi few days je Adam dah nak setahun. Actually macam jarang je tulis pasal development Adam kat sini.Entah la, terlupa nak tulis. 

Adam lahir pun dah 40 weeks umurnya. so bila lahir pun takde la susah jaga. Perut pun dah matang, x pernah ada masalah perut rasanya. Malam pun so far tak pernah la melalak2 macam kena rasuk ke apa. Alhamdulillah mudah nak jaga si Adam ni. Cuma jadi mencabar bila dia dapat hidu mak n ayah dia ada hubungan sulit hahaa. Dia tahu akan ada orang baru bakal tiba. since then, Adam sangat lah clingy nak berdukung je. 

Seriously rasa serba salah gila awal 4 bulan kehidupan baby Adam sebab selalu suruh dia main sendiri. Dah orang tua tua kata jangan angkat lah, jangan manjakan lah. Itulah yang iols ikut, tapi perasaan serba salah tu sampai sekarang menghantui diri beta . T_T Lain plak ustazah ajar kt sekolah, bayi elok dimanjakan. T_T


umur 3 bulan.

3 bulan
Dah mula emotional, kalau tengok cartoon Pocoyo tu babak sleepy bird tu kena terkejut dengan Pocoyo...terus cebik sedih. Sedih sebab burung tu kena buli. Adam dah mula mumbling membebel2. Dah mula sembang. umur 4 bulan dah mengereng2 pastu 5 bulan dah x ingat dah. Dalam umur tu set bergolek semua lah. Tak ingat sangat . emm ni lah akibat nya kalau tak catit. Patutnya catit development anak, kenangan. 

6 bulan
Tumbuh gigi. Masa umur 6 bulan ni first time Adam demam panas. Paling lama dia demam. Tak teringat plak pasal demam tumbuh gigi . cuma ingat masa tu sian dia demam. Memang stress sangat . Rasa macam diri tak reti jaga anak, sebab tak boleh redakan anak nangis. Masa ni rasa macam betul ke aku sedia nak ada baby dah ni. (yes imma bad mommah ) . Tak tahu nak redakan macam mana. Pastu bila tengok gusi dia, dah ada 6 batang gigi dah tengah nak tumbuh.

Dah mula makan makanan baby. Mula2  test makanan Heinz tu , tengok dia suka manis ke masin ke apa. So far dia suka yang rasa2 manis yang macam custard ke, bubur ayam ke. Nampak sangat memang genetik kencing manis turun kat dia. heghhh.

8 bulan. 
Awal 8 bulan dah berdiri duduk berdiri duduk. Pertengahan 8 bulan, dah jalan tapak demi tapak . Hujung 8 bulan, jalan marathon.  Seronok tengok baby jalan. Macam penguin.  T_T . Paling sexy. Letak la gambar laki badan ketak2 jalan weyh, sikit pun iols tak heran. Baby yang paling sexy. 

Then masa umur 8 bulan, first word Adam is 'mamumamumamu'. Skang fav word is amamamamamamamam. Panggil iols ke tu ? ;') 

9, 10, 11 bulan
Takde banyak sangat development mendadak. Sama je. Hari2 berjalan jela explore rumah. Pastu clingy jela. Makan bubur ayam, bubur kurma, kentang, custard. Alhamdulillah bab makan ni walaupun iols blur tapi family macam tolong test2 jugak. Skang dah tahu lah apa favourite dia. 

So far Adam ni jenis dengan semua orang pun dia nak. Siap dengan orang Nepal cashier Mydin pun dia nak beramah mesra. Ni kalau cincai2 ni senang je nak kena culik . Kalau gi mana2 memang tengok betul2. Takut. T_T . Skang kuat berlari lah. Berapa kali nak tersembam dah. haishhh.

12 bulan.
Kahwin anak satu. 

sekian lama akhirnya, temui pasangan hidup. entah anak sape lah Adam approach ni. Tahu2 je dah lari pergi stroller budak tuh n hulur tangan . 


behee

So on coming Khamis , Adam dah  umur setahun. Bila masa weyh. Semoga membesar dengan jayanya ! Dan insyAllah jadi anak yang berbakti pada agama, bangsa dan negara. Tak kisah lah Adam nak jadi apa esok besar asalkan pekerjaan tu halal . Ada orang dah tetap target anak kena doktor lah, arkitek lah. Terpulang masing2 tapi I memang takdela set apa2. 

Happy 1 year baby long Adam. ! :) Kita sayang awak sangat. Dulu kita poyo kata taknak ada baby, bila dapat awak ....sebak iols. Siap nak dapat no2 dah. Lain kali jangan poyo. herghh.
Cuma kita minta maaf , awal 4 bulan hidup awak, kita banyak blur . Pastu asyik suruh awak tidur je padahal awak nak main. T_T  .Nasib baik makcik awak doktor, tu la rujukan kita nak tanya apa2.  Pasni kalau awak nak clingy, takpe ok. Kita layankan aje. Bukan selalu iols ada peminat duk tergila kat iols kejar and intip iols pergi mana2. Masuk toilet pun awak intip. Ni tahap gila fanatik kat iols ni.  Awak la peminat pertama yang gila fanatik kat kita tahap sampai kita jalan pun nak selak kain kita. Siap kuis kuis kudis kesan nyamuk gigit kaki kita.  T_T . Doktor Intan pun nasihat, jangan abaikan peminat2 jenis clingy camnih. Ok Adam, sila la minat kat iols sampai bila2. Iols rela. Kuis la kudis yang ada di kaki iols, iols rela. 

Toodles :) 

         


My own testimoni : Supplement lepas bersalin baby Adam secara ceasarean.

-Kurangkan sakit bersalin lepas bersalin ceaser 
-Turun 3kilo Lepas Bersalin Adam
-Kurangkan sembelit

Apa yang terkandung dalam Lidah Buaya@ALOE VERA

1. AIR
2. 20 MINERAL
3. 12 VITAMIN
4. 18 ACID AMINO
5. 200 PHYTONUTRIEN
6. ENZIM
7. TRITERPEN (PHYTONUTRIEN YANG MENGURANGKAN GULA DALAM DARAH)
8. GLYCONUTRIEN & GLYCOPROTIEN
9. ACCEMAN- MANNOSE-6-FOSFAT POLIMANNAN
10. FENOLIK GLIKOSID
11. DIHIDROKOMARIN

Laaa produk Aloe Vera ni. Memang masa habis pantang dulu kawan pernah bagi cuba. Masa lepas bersalin kat lemak lembik sana sini. bahaaa. Berak lagi la sembelit. susah sangat nak buang air besar. Bahasa jantan, berak la. T_T . Pening kepala sebab sampai 2 minggu tak buang air. 

Ceaser ni susah, kau tak boleh nak push2 sangat buang air sebab luka bedah. Yela sekali dengan dalam rahim kena potong. Memang kena hati2 lah. So bila kawan bagi test produk ni, terus amalkan. Luka ceaser pun makin kurang sakit since salah satu fungsi of produk aloe vera ni untuk memulihkan.

1. Membina Badan
2. Sifat Pemulihan
3. Kesihatan & Kebersihan Gigi 

4. Mempercepatkan Penyembuhan & Pembaikpulihan (lepas ceaser elok minum)
5. Pembaikpulihan Elastin & Kologen
6. Memgekalkan Berat Badan yang Sihat & Meningkatkan Tahap Tenaga
7. Menyokong dan Menggalakkan Fungsi Sistem Ketahanan Badan
8. Sistem Pengahadaman Yang Sihat
9. Membekalkan Mineral 
10. Membekalkan Vitamin Semulajadi


Tak risau nak minum sebab produk ni memang asas semulajadi aloe vera pure je and produk no 1 dunia untuk produk yang berasaskan bahan semulajadi 100%.. Dah 30 tahun pun produk ni. Harga dia , ramai rasa macam mahal tapi for me sangat worth sebab botol dia besar and lebar gak. Tahan lama gak kalau nak consume pun. Pastu memang nampak kesan masa lepas ceaser tu , luka kurang sakit . Sembelit memang kurang sangat.

Satu lagi bantu turunkan berat badan. Memang dah ada sijil KKM and sijil international aloe vera science council. Kiranya takde la propa2. Beranak ceaser memang sakit sebab luka tu dalam, so minum aloe vera ni la yang membantu juga haritu masa bersalin kat Adam. Produk yang paling laris is PRODUK ALOE VERA GEL, ALOE BERRY NECTAR, ALOE BITS & PEACHES & POMESTEEN POWER. I paling suka bits & peaches ni.





So sesiapa yang nak cuba, boleh try ok bebeh. 


Instagram : @Organic.Rich.Natural

                                                               


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...