Monday, February 1, 2016

Synopsis The Revenant .

Hi

The Revenant. Cerita dia camni.

Pelakon utama is Leonardo De Caprio. Watak dia dalam movie ni sebagai Glass. Pecah kaca pecah gelas gitu. mihmih. Musim sejuk dah nak tiba, so kumpulan Glass ni dah pakat2 dah buru rusa untuk dapatkan bulu rusa and daging. Buat spare untuk musim sejuk , so nanti bulu and daging tu boleh lah jual and guna time sejuk tuh . Masa dah hampir settle ekspidisi buru rusa and dah siap2 packing dah bulu and daging tu…tetiba kumpulan Glass ni kena serang dengan puak Ree. Puak Ree ni macam orang asli kot, entah lah macam red indian pun ada. Tak pasti pasal tu. Puak Ree ni serang sebab nak rompak bulu rusa yang diorang dah siap2 buru tu. Jahat gila nak curi bulu rusa orang puihhhh.

Puak Ree ni dah janji dengan satu kumpulan Perancis ni, nak bagi bulu. Kira macam nak pertukaran lah ,”aku bagi kau bulu rusa ni , ko bagi kau kuda” .Puak Ree nk nak kuda sebab nak cari anak pompuan dia hilang, anak pompuan dia nama Pawoqa. So memang dah buat perjanjian, nak pertukaran camtu. So masa puak Ree serang kumpulan Glass ni ramai lah mati, kumpulan Glass dari 30 orang tinggal 9 orang je. 9 orang tu je berjaya lari and naik bot cepat2. Puak Ree ni syak kumpulan Glass ni yang culik anak dia Pawoqa , tu yang dia serang kaw kaw tu. 

So tinggal lah 9 orang , kumpulan Glass ni lari naik bot. Then dalam bot, Glass suarakan pendapat …”kita patut hanyutkan bot ni sebab kalau kita naik bot ni lagi senang puak Ree nak serang hendap kita dari dalam hutan” . Dah la depa puak Ree ni pakai senjata anak panah tu, sekali cucuk mati. So sebulat suara setuju, ‘ok kita hanyutkan je bot ni acah2 macam kita dah mati lemas sebab air deras pun” ..so diorang plan nak balik ke pengkalan/ kampung diorang jalan kaki je ikut jalan hutan walaupun jauh sikit. Tapi dalam group tu ada sorang la nama Fritzgerald tak setuju sebab lambat la nak jalan pun, dah tu nak jalan sambil angkut balance bulu rusa tu cemana, berat gila kot. Fritzgerald ni memang tak puas hati la dengan Glass ni sebab bagi idea camtu, sekali dengan anak Glass kena tempias. Dalam cerita ni, Glass ada sorang anak laki nama Hawk, umur dalam 18 tahun kot. Glass dulu kahwin dengan orang mcm red indian rasanya, tak pasti la puak apa tapi bini dia bukan orang putih macam dia so muka anak  dia Hawk ni macam bini dia, orang asli camtu. Bini Glass ni dah mati dah masa kampung diorang kena bakar dulu.Tinggal la dia dengan anak dia Hawk tu. Muka anak dia serupa bini dia la. 


Glass and blakang Fizgerald.


Dalam duk gaduh2 tu, akhirnya captain kumpulan tu backup la Glass sebab betul pun apa yang Glass cakap tu. Dari naik bot acah nak cepat sampai nanti akhirnya mati kena serang hendap dengan puak Ree. Diorang pun mula la masuk hutan and sorok bulu rusa tu, sorok and simpan kat ceruk hutan. diorang plan nak balik pengkalan/kampung dulu then nanti datang dengan bantuan sebab kalau nak jalan sambil angkut bulu rusa tu memang penat la , berat gila bulu rusa tu.

Lepas dah settle sorok bulu rusa tu, diorang pun jalan lah then rehat satu malam dalam hutan. Bila dah pagi, semua ahli kumpulan Glass tu masih tidur rehat lah, Glass pulak pi masuk hutan saja tengok2 dalam hutan. Sekali tengah tengok2 tetiba nampak mak beruang dengan anak2 beruang tengah jalan2, tengah window shopping grocery agaknya dalam hutan tuh ekekke. Sekali Glass kena serang dengan mak beruang tu. Gila ganas, 3 round pulak tu kena serang. Memang lunyai la Glass , siap kaki dia kena patahkan dek beruang tu package dengan cakar2 satu badan. Luka sana sini, siap tekak dia kena cakar skali. Rasa cam bocor je, kalau telan air mau air keluar balik dari tengkuk tuh. T_T . Geli tengok scene darah2 ni darah period takpe.haha

Beruang sedang atttack Glass.


Then masa tengah gila kena serang tu, Glass sempat la capai pisau dia dari poket and tikam beruang tu bertubi2 sampai mati. Tapi masa beruang tu mati, keadaan Glass pun dah parah gila dah. Sana sini patah dah, xde sape pun dengar. Then dah beberapa ketika, kumpulan Glass ni pun masuk hutan cari sebab dah lama Glass keluar pun plus maybe dia dengar bunyi das tembakan masa Glass nak cuba tembak beruang tuh. Time diorang jumpa Glass pun, dah teruk gila and mayat beruang tu siap hempap atas Glass tu.


Sana sini kena jahit.Nasib baik salah sorang ahli kumpulan Glass tu ada captain tu memang ada ilmu sikit la pasal doktor2 ni so tahu la jahit2 setakat jahitan kia tu boleh lah mihmih. So bahagian mana yang kena cakar and bleeding tak henti tu memang terpaksa la jahit. Glass koma jap sampai tahap takleh bercakap sebab teruk gila kot beruang tu serang.  Paling seriau masa dia nak jahit bahagian tekak tengkuk Glass tu eeee goli den. Glass memang takleh berdiri pun, so terbaring jela terpaksa kumpulan dia usung dia.

Lepas settle , diorang pun teruskan perjalanan sambil usung Glass atas papan kayu. Tapi perjalanan tu jadi mencabar la sebab dah la ikut jalan hutan, dengan nak redah sungai semua…sambil nak usung Glass.? Fritzgerald apa lagi, merungut2 tak sudah la and bagi idea “apa kata kita bunuh je Glass ni lagipun dia nampak tenat dah, maybe tak boleh hidup dah ni” tapi ahli kumpulan lain naik angin la. Takleh gitu, bakpe hati busuk sangat mu ni Fritzgerald. Glass memang kuat semangat, kalau orang lain maybe dah mati kot tapi dia kuat kan semangat untuk hidup.

Then bila itme diorang nak naik cerun, lagi la payah nak naik cerun sambil nak usung Glass ? Tergolek2 jatuh la diorang, lagi la Fritzgerald tu merungut and terus keluarkan pistol cakap dah tak tahan la nak jalan jauh penat gini then nak usung Glass ni lagi. Tembak terus please. Tapi kumpulan lain tak setuju sebab rasa serba salah, tak baik la buat camtu. Tapi memang susah nak naik cerun sambil usung Glass. 

Then diorang capai kata sepakat, takpela kita pecah kepada dua group. Satu group teruskan perjalanan ke pengkalan and akan datang balik with bantuan, lagi satu group stay dalam hutan sambil jaga Glass tapi dengan syarat tak boleh bunuh Glass unless Glass yang mati sendiri and kebumikan  dengan cara bermaruah. Group kedua yang stay dalam hutan jaga Glass is anak Glass nama Hawk tu, Bridges and Fritzgerald jahat tu. diorang pun bermalam la dalam hutan tu berempat while group yang pertama tu pi balik pengkalan dulu.

Bila dah pagi tu, Bridges and Hawk pi la sungai nak minum air amik air sikit. Tinggal la Fritzgerald tu dengan Glass. Glass tu memang dah koma terbaring je, nak cakap pun tak boleh. Masa tinggal berdua je diorang, Fritzgerald ni cuba nak bunuh Glass ni sebab dia rasa Glass ni menyusahkan je dah nak mati tu mati jela. So dia tekup mulut Glass dengan kain nak bagi lemas, sekali masa dia nak lemaskan Glass tu,,,,anak Hawk sempat smapai masuk hutan balik and berjaya halang Fritzgerald tu “woi bakpe mu nak bunuh bapak aku !”

Then terjadi la pergaduhan , Fritzgerald tikan Hawk depan mata Glass tapi Glass takleh buat apa sebab dia tak boleh bangun pun, nak jerit suara pun tak larat. Glass sedih gila sebab dah la dia sayang gila kat bini dia then tu jela anak doa satu2 nya. Lepas Fritzgerald tikam Hawk sampai mati…Bridges balik masuk hutan and tanya Fritzgerald..”wey ko nampak Hawk tak ?” … Fritzgerald pun jawab “tak nampak. bukan dia dengan ko ke” padahal dia dah sedap bunuh orang tu sampai mati and sorok dah mayat tu. Bridges ni budak baik, jujur la dia pun taknak bunuh Glass tu sebab tak sampai hati. Fritzgerald ni awal2 lagi dah gali kubur Glass ni sebab dia memang nak Glass tu mati.

Then tak lama pastu , Fritzgerald cakap kat Bridges “aku nampak 20 orang puak Ree kat sungai !” .So Bridges ni cuak lah, takut kena bunuh dengan puak Ree , then cepat2 Bridges nak angkut Glass sekali then Fritzgerald kata “takyah angkut dia. ko ingat kita sempat lari ke kalau angkut Glass ni sekali. tanam jela lagipun takde sape tahu.Aku and kau je tahu !” . Bridges ni budak baik and tak sampai hati, Fritzgerald terus tarik Glass kasar2 yang tengah koma tu terus masuk dalam lubang kubur yang dia dah gali awal2 tu. Terus nak kambus dengan tanah then smabil tu Bridges halang lah “wey mana leh buat camni woih!”.. Fritzgerald jawab sukahati kau la, yang aku tahu ada puak Ree kat bawah tu tengah cari kita. Bridges cuak then terus lari sekali ikut Fritzgerald tapi sebelum lari tu dia sempat la tinggal kan botol air dia kat Glass dalam lubang tanah tu.

Bridges . entah eja betul ke tak.



Tinggal la Glass sorang2. Entah camne Glass rasa sedih, campur rasa marah dekat Fritzgerald pasal dia bunuh anak dia…dia boleh kuatkan semangat angkat badan dia bawak kuar dari lubang yang Fritzgerald tanam dia tu, seret2 kaki pergi cari mayat anak dia sebab dia nak cium anak dia. Sian Glass, masa tu sedih gila lah. Macam hubungan kasih bapak dengan anak la. Bini Glass selalu pesan dulu..

Selagi bernyawa, bertarung lagi.

So Glass lagi semangat la bila ingat pesan bini dia. dia pun seret2 la badan ni guna tangan masuk dalam hutan. Japg penat, pengsan jap pastu pasang api jap. Pastu sambung jalan lagi seret lagi badan pastu pengsan balik, makan pun rumpai2 tepi batu rumput2 gitu je. Dia mampu seret2 je sebab kaki dia patah teruk. Then ada satu time Glass tengah lepak kat tepi batu tetiba dia dengar macam ada orang..nampak macam puak Ree. Sekali tengah dia menyorok , puak Ree tu nampak dia and cuba nak panah dia la.Glass cepat2 lari masuk dalam air and biar air hanyutkan dia. Masa dia tengah hanyut tu air deras gila, tetiba miracle gila dia boleh ayun2 kaki dia untuk berenang. So dari situ la terapi sikit2 kaki dia. Hanyut dek air sampai la kat tepi sungai tu , terus dia settle down and baring tepi sungai tu pasang api.

masa hanyut tu.


Sampai satu malam ni dia tengah tidur kat tepi sungai tu, tetiba dia bau macam api. And dia tengok la, then nampak ada satu laki ni tengah ratah daging kerbau ke apa binatang im not sure la haha. Tapi tengah ratah daging mentah la, then Glass beranikan diri datang dekat “bak sikit” ..Glass pun lapar gila dah bpe minggu kot xdpt makan daging. apa entah nama laki yang tengah ratah tu, nama dia Abu je la ek. Abu ni mula2 nak serang Glass then Glass tunjuk la yang dia tengah cedera, nak makan daging sikit. Then Abu ni pun bagi la. Glass boleh makan sampai tertidur dia atas ais. Cerita ni, dah musim sejuk dah..musim sejuk yang extreme gila .


So esok pagi tu Abu kejut Glass and nampak luka Glass ..teruk gila so Abu ni nak tolong Glass la. Dia ajak Glass naik kuda skali dengan dia. Abu ni pun habis penduduk kampung dia kena bunuh, dia sorang je survive. So Glass pun follow je la Abu ni , then sampai satu tempat ni Abu buat kan rumah kecik untuk rawat Glass ni. Sebab Glass ni cedera parah, so kena banyak rehat at least kena tidur lama la kasi badan rest.Then tengah pengsan tertidur, Glass terjaga. Dia pun cari2 la Abu ni mana tetiba nampak Abu ni tergantung kat pokok. Bukan bunuh diri rasanya tapi  kumpulan Perancis yang bunuh.

Sebab tak jauh dari mayat Abu tergantung tu, ada pengkalan kumpulan Perancis tu tengah enjoy mabuk2 buat bachelor party ke apa entah. So Glass ni menyeludup lah gi masuk sana nak curi kuda . Actually bukan curi kuda, tapi kuda yang Abu punya kumpulan perancis tu amik rasa nya . Masa Glass tengah nak cuti kuda tu tetiba dia nampak satu pompuan macam puak Ree la. Rupanya Pawoqa si anak perempuan puak Ree yang diorang duk cari sana sini tu kumpulan Perancis ni yang culik. Konon2 je kawteam dengan puak Ree buat sistem barter nak tukar bulu rusa tuh padahal dia yang culik Pawoqa tu.

Buat jadi hamba sex sesuak hati dia je. Masa Glass tengah nak curi kuda tu, ketua group Perancis tu tengah on the way nak merogol Pawoqa ni so Glass dari blakang senyap2 acu pisau kat ketua Perancis tu and pass Pawoqa pisau tu. Lalu Pawoqa memotong yang sepatutnya dipotong aduii. 

Terus Glass lari naik kuda, tertinggal botol air dia yang Bridges kasi masa Bridges sebelum ikut Fizgerald lari tu. Tu yang orang Perancis dapat jejak Glass tu sebab seingat Bridges last time botol air tu dia kasi kat Glass.  Kiranya Glass masih hidup la. Bila botol air sampai je kat pengkalan captain Glass ni , Fizgerald muka cuak la sebab Glass hidup lagi . Nanti Glass buka la rahsia apa yang sebenarnya berlaku and Fizgerald akan kena hukum gantung sebab tak amanah. Bridges dari awal sampai akhir dia bad mood je sebab serba salah kat Glass. Even duit ganjaran pun Bridges tak amik sebab dia serba salah kat Glass. 


Panjangnya, boleh tak i terus ending je ? hahaa

Fizgerald tahu je Glass hidup dia terus lari sebab nak avoid dari hukum gantung. Kumpulan Glass terus bawak Glass pergi balik untuk berubat tapi Glass kata kat captain dia, dia nak jejak Fizgerald nak balas dendam balik sebab dia bunuh satu2nya anak dia. So depa pun pi la masuk hutan tapi captain tu mati kena tembak dengan Fizgerald.

Akhir sekali, cari punya cari dalam hutan tu dengan sejuknya cuaca, Glass dapat cari Fizgerald. Lawan punya lawan , tikam sana tikam sini kapak sana kapak sini, akhirnya Glass ada peluang nak tikam Fizgerald macam mana Fizgerald tikam anak dia haritu. Tapi masa nak tikam tu, dia teringat bini dia pesan “bukan kita yang menghukum”. Dan dan masa dia tak jadi tikam tu, puak Ree datang dengan konco2 dia naik kuda. Pawoqa dah bagitau semua benda kat bapak dia, yang sebenarnya bukan kumpulan Glass ni yang culik dia…walhal kumpulan Perancis tu yang culik dia. Last sekali puak Ree bunuh Fizgerald. 

Itu je. 

Panjang gila haha tapi cerita dia best la. patut tengok. Maaf la nama semua dah lari ejaan segala haaahaa . tapi gitu la jalan cerita dia. Gambar dia semua cantik.

Kita ni kalau takat lapar tak cukup duit nk makan Secret Recipe, sila tengok cite ni  . Dari kisah benar kan cite ni. 

10 over 10 lah.


Fizgerald, Tom Hardy rupanya. terus rasa tak jadi nak marah ekekkekee

























Friday, January 29, 2016

Happy Birthday Noah !

Hi

Haritu birthday Adam, kita gi stay hotel kan. Tak tahu la apa motif birthday anak tido hotel nih hahahh tapi saja nak new environment je untuk diorang. Of course doa selamat ada buat kat masjid. Cadang nk buat birthday party tapi cam semua my siblings busy je, takpela lain kali hehe.  Suka tengok muka diorang bila datang tempat baru , macam "wooowwww gila best tempat ni" . So bagi adil dua2 anak, so time Noah pun kita bawak jalan. Ni baru dua anak, kalau 8 anak, camne nih. Maybe kena plan semua beranak dalam bulan yang sama. mehh. Jimat duit haku mihmih. 

Check in Double Tree by Hilton tu plak. Sebab pernah dapat jemputan event kat hotel ni, masa tu event Dove . Tengah pregnant kat Adam heheee. Cepat je masa berlalu , so tengok cam best je tu yang try lah sini.  Seriously i suka kat sini compared to Marriott Putrajaya haritu, em entah la bilik dia walaupun junior suite tapi cam x best pun. Double Tree ni best.

Yang Double Tree ni pun kita stay suite. Apa nama dia, deluxe suite ke apa nama dia.  Ok la tak besar sangat, tak kecik sangat.

View dari hall ke bilik. Kelam kabut datang check in hehhh. Husband baru balik kerja, i baru settle Luminous. Dekat je Seremban and KL.


 Ni dalam bilik. 





Ada small hall la. Boleh diorang ni main lari2 dalam ni. Plus in case salah sorang bangun malam, boleh bawak tdo sini. Takde la stress sangat kalau sorang bangun tdi nangis, sorang lagi terjaga jugak. ekeke. Sebelum bawak anak travel, awal2 dah kena atur strategy supaya mood mak bapak pun tak swing mehhh. 


Awal2 juga dah minta extra bed. Satu katil x cukup, buas nauu diorang ni tdo. 


Noah nampak happy sangat. Berjalan la dia dalam bilik tu hehe. Comel jalan terkedek2.

Duk dalam bilik pun happy asalkan new enviromnent hehh motif nak cakap rumah kita tak cantik macam hotel ke apa.  Boring hari2 terperuk kat rumah je. 


Semua siap nak keluar tetiba Adam berak. mehhee

Senang. Kitorang suka stay kat hotel yang linked to shopping mall. Kat Double Tree ni xde shopping mall tapi ada la tempat makan, food court, kedai pasaraya Jaya Grocer ..so apa2 senang la beli kat bawah je. Kalau nak makan dalam hotel hari2, nasi dah 60 inggit. haha bazir so baik makan kedai kat bawah.

Kat bawaj tu ada Dome. So makan Dome jela senang sebab nak makan ala2 omputih sikit. Teringin lasagna. Em ni harijadi anak ke harijadi mak. hahaa i pun konfius, mak yang teringin macam2.

Noah ni rapat dengan papa dia. Dengan i pun rapat gak cuma Isham memang sayang gila la Noah ni. Sebab Noah ni innocent, dari baby baik tidur je. Tak banyak ragam, mudah nak jaga. Adam lain sikit, memang totally bertentangan sampai skang. But for me, tiap anak tu ada keistimewaan n cabaran masing2. For Adam, seriously dia dr kecik jenis complicated, susah nak bawa berunding .Sayang dua dua gak.

Ni la yang teringin sangat tu. Harijadi anak, mak yang melebih hehh . Ala diorang bukan faham pun kan ekekke.. Beef lasagna Dome sedap. 


Seafood chowder ni sedap gila. Order ni untuk Adam and Noah. Nanti nak try masak sendiri. 


Brownies. Ok la sedap tapi cepat muak. 

Pastu petang tu bawak diorang swim. Nasib baik la ada kolam cetek ni, boleh la untuk baby bawak berendam. Mula2 datang ada la 2 laki arab ni sibuk je berendam dalam pool kecik ni. Dalam hati i whatzehelll la diorang ni badan besau pi swim dalam pool kecik ni. Last2 diorang segan kot, diorang kuar dr kolam tu.  Bagi peluang kat baby plak. Noah n Adam pun pelik apa la uncle bulu dada penuh ni buat kat sini ekekke.

Beriya la i beli 4 jenis pelampung, last2 diorang main air pancut camni je. haha tu Adam pakai pelampung lengan tu kasi gaya je ah.








Setahun dah Noah. Rasa macam kejap je, dah pandai buli abang Adam pastu buat muka biasa macam takde apa yang terjadi. hehee.Mama sayang noah sama je macam sayang Adam , see birthday Noah pun papa mama bawak Noah jalan kan macam birthday abang Adam haritu. Noah sangat jarang kena marah, Noah pandai bawak diri. Selalu mudahkan mama papa. 


:')





Saturday, January 23, 2016

Review Cerita Seram "The Boy"

Hi

Ok meh sini nak cerita. Malas la nak intro panjang2 bukan korang nak baca pun.

Movie hantu 'The boy'. Tengok trailer best hewhew. 

Cerita dia pasal satu pasangan tua ni. Umur dalam lingkungan 65 ke 70 tahun la pasangan tua kaya gila ni. Ada sorang anak nama Brahms . So diorang mencari2 pengasuh yang sudi bekerja and jaga anak diorang. Maybe diorang rasa diorang dah tua kot, sebab tu kena cari pengasuh cepat2. Jaga anak diorang umur 8 tahun. Tapi ramai pengasuh yang samada anak dia Brahms tu reject atau pengasuh tu sendiri taknak kerja sebab rasa keluarga ni pelik.

Rupanya , pengasuh2 yang datang tu disuruhnya jaga 'patung'. Patung tu size macam budak umur 8 tahun la tapi patung la. Of course kita pelik nak mengasuh patung pastu nak pretend macam bercakap2 pulak kan dengan patung tu hahahh siap kena baca kan buku, sediakan makanan , mandikan patung tu.


Ni la patung yang kena jaga tu eee gerunn.


 So finally ada la satu pompuan ni nama Greta , muda la dalam umur 27 ke 28 tahun la agaknya . Sape yang jadi pengasuh untuk Brahms ni gaji memang tinggi gila la. Greta ni pulak memang nak duit sebab dia ada masalah peribadi, dari cerita tu Greta ni ada masalah relationship and baru je keguguran sebab pakwe dia nama Cole baran sangat. Pi belasah dia sampai gugur kandungan.


Ni la Greta ! Lawa . Dalam banyak2 pengasuh yang datang banyak tua tua je. So Brahms reject. Bila Greta apply jadi pengasuh, Brahms nak.


Salah satu sebab dia lari and setuju nak jadi pengasuh Brahms ni sebab nak lari dari Cole tu and nak duit cepat. Mula2 sampai rumah pasangan tua tu, dia pun terkejut gak pehal la aku kena jaga patung, dah cuak jugak kot la patung ni berhantu ke kan sebab cerita sebenarnya rumah diorang pernah terbakar so anak diorang terbakar dalam kebakaran tu. agaknya pasangan tua ni x dapat terima kenyataan anak dah mati so depa bela lah patung Brahms ni pretend macam anak dia masih hidup.

Pastu lepas pasangan tua ni brief sikit pasal anak diorang aka patung tu kat pengasuh Greta tu, tetiba ada satu hari ni pasangan tua ni nak keluar rumah kata nak pergi bercuti. So Greta ni la kena jaga Brahms ni berduaan dengan patung tu. Of course la Greta ni cuak tapi apa yang dipesan oleh pasangan tua tu sebelum depa keluar rumah, satu pun Greta tak ikut. Cntoh...

Pasangan tua tu pesan..

Pagi2 kul 7 kejut Brahms, tukar baju dia. Pastu sediakan breakfast roti and susu. Pastu bacakan buku and bagi dia dengar music. Then bawak jalan, malam nanti tidurkan and bagi goodnight kiss.

And ada la few syarat yang pasangan tua tu tulis kat kertas and suruh Greta baca tapi Greta tak baca pun.

Dalam 3 hari gak la Greta buat tak tahu je kat patung Brahms tu. Duk sibuk nak dating dengan laki nama Malcolm. Malcolm ni pun kerja dengan pasangan tua kaya tu gak tapi kerja dia hantar barang runcit je setiap minggu. Rumah pasangan tua tu memang ceruk dalam hutan, besar rumah macam istana ada gak. Malcolm tu macam syok kat Greta sebab Greta ni lawa orangya, Greta pun macam respond la. Last2 hari ketiga, Greta dah macam kena kacau2 la sebab buat tak tahu je kat Brahms dan langgar syarat . siap patung Brahms tu beralih2 la.  So maybe dia assume dalam patung Brahms tu ada roh Brahms kot. Roh tu dah mula marah. 

Bila Greta nak keluar dating dengan Malcolm je, baju hilang then pintu terkunci. Tu kerja Brahms la tu, sebab dia x kasi keluar. Bila dah kena kacau tahap mcm tu, Greta pun ikut la pesan pasangan tua tu. Apa yang pasangan tua tu suruh buat , Greta turutkan je . Dah berhari2 jaga and bersembang walaupun sendu kan bersembang dengan patung , lama2 dia rasa macam sayang pulak kat patung Brahms tu. Sebab dia sedih keguguran anak, so dia faham la feeling pasanagn tua tu hilang anak dalam kebakaran. Dia ikut je pesan pasangan tua tu and manjakan 'patung' Brahms tu macam anak dia sendiri. 






Malcolm ada cerita yang dia dengar2 jugak gossip orang kampung pasal Brahms ni. Ada yang cerita Brahms ni budak baik tapi lagi satu cerita yang Brahms sebenarnya macam ganas and violent. Part tu i tak faham sangat, tapi i assume macam Brahms ni terencat akal kot tapi dia macam violent , ganas la . Sampai dia pernah bunuh satu budak perempuan sebaya dia, hentak kepala budak pompuan tu sampai pecah. So Brahms ni takleh bercampur dengan orang awam.

Dalam masa yang sama ex bf Greta nama Cole pun tengah cari2 Greta kat mana. Cole ugut2 family Greta sampai family Greta terpaksa bagitau Greta kat mana. Cole ni kaki belasah. Sampai satu hari ni tetiba Cole dah masuk rumah yang Greta mengasuh budak Brahms tu. Cole ajak balik esok pagi and bersama dia as pasangan kekasih balik tapi Greta taknak tapi dalam masa yang sama cuak takut kena belasah dengan Cole sebab tak ikut cakap.

Last2 malam tu masa nak tdokan patung Brahms tu, Greta selimutkan patung Brahms and cakap "saya janji tak tinggalkan awak esok pagi and janji la jaga patung Brahms tu smapai bila2. Tapi awak tolong saya boleh ?" . I assume, Greta macam suruh 'hantu / roh ' dalam patung Brahms tu tolong kacau2 Cole then buat Cole takut so nanti Cole lari lah dari rumah tu. Then konon "roh" Brahms tu pun kacau la Cole , siap titis2 darah lagi kat Cole yang tengah tdo .Tapi bukan Cole takut pun, dia jadi naik angin. Cole tanya "siapa yang buat ni ! Sape yang titiskan2 darah kat dahi Cole and tulis kat dinding guna darah GET LOST!" ..masa ni Cole dah syak Greta dah sebab dalam rumah tu Cole and Greta je yang manusia and dah standby nak belasah Greta.

Greta jawab ah bukan dia yang buat tu, dia kata Brahms yang buat. Cole pun lagi la naik angin kat Greta seolah Greta nak bodohkan dia, kata patung pulak kan. Then Cole amik patung Brahms tu and hentak kat meja and pecah la patung Brahms tu.
Tetiba lepas pecah patung tu, bergegar rumah and dinding semua bunyi macam ada orang ketuk2. Mula2 i ingat roh Brahms dalam patung tu keluar and nak mengamuk. 

Tetiba keluar dari dinding, manusia pakai topeng macam muka patung Brahms ni. Rupanya Brahms yang konon mati terbakar dalam kebakaran 20 tahun lepas tu hidup lagi cuma muka dia hancur la sebab terbakar , so dia pakai topeng. Kira skang Brahms dah umur 28 tahun pun sebaya Greta sebab tu dia suka Greta tu jadi pengasuh dia sebab Greta tu lawa , dia syok kat Greta la. hahah gatal punya Brahms. Siap dah ada bulu dada and jambang dah Brahms ni haha. I assume dari jalan cerita dia, Brahms ni mcm terencat akal la then violent / ganas. 

Rupanya selama ni, Brahms tu hidup je dalam rumah tu.  Selama ni, yang Greta duk dengar orang ketuk2 dinding tu Brahms la yang ketuk. Kiranya setiap dinding dalam rumah tu ada laluan untuk Brahms jalan. Then setiap perbualan kat ceruk rumah tu, semua Brahms boleh dengar. Ada satu bilik khas , pasangan tua ni kurung Brahms ni sebab entah la. Bab ni tak faham sangat, kot la nak kurung pasal muka anak dia buruk sebab melecur kebakaran atau sebab anak dia violent sebab musykil gak kan banyak duit boleh je buat plastic surgery kan plus zaman tu zaman moden dah. Zaman skang ni ko nak cucuk collagen pun boleh. Nak bibir mughil semua boleh. 


Ok sambung balik cerita. Brahms nak mengamuk sebab Cole nak pukul Greta so dia bunuh Cole. Betul lah cerita orang kampung pasal Brahms yang Brahms ni violent. Dia bunuh Cole pun rilek je macam takde perasaan. So Greta dah takut, and lari dengan Malcolm. On the way nak lari tu, diorang lari sampai termasuk kat bilik yang Brahms selama ni duduk. Siap ada peti ais semua then Greta nampak satu patung, pakai baju Greta . Patut la baju2 Greta asyik hilang je, rupanya Brahms ni curi and sarungkan kat patung tu. Brahms ni dah jatuh cinta kot kat Greta.

So Greta and Malcolm pun cuba nak lari. Last2 Brahms dapat tangkap Malcolm and hentak kepala Malcolm sampai pengsan then Greta lari sorang. Masa tengah nak lepaskan diri tu, Brahms jerit kalau kau lari aku pecahkan kepala Malcolm. 

Tapi Greta lari gak.....then akhirnya....

Masa dah lari sampai gate luar tu, Greta rasa tak sampai hati. Dia pun patah balik kat rumah tu . Then terus pergi cari Brahms. "Brahms ! Jom masuk tidur! " sebab kan tiap malam Greta kena tdokan patung Brahms tu so Greta pretend macam Brahms versi yang besar pakej bulu dada ni macam patung tu jugak ah. So Brahms pun angguk tanda "okay" nak masuk tdo.

Routine nak tdokan...Greta kena selimutkan and bagi goodnight kiss. So Greta pun selimutkan la Brahms versi bulu dada ni, tapi tak kiss. Then bila Greta nak keluar dari bilik, Brahms panggil and said "kiss" ..dia nak suh Greta kiss then Greta pun nak bagi kiss tetiba Brahms versi bulu dada ni taknak lepas and nak kiss lebih2, nak ajak romen ke i tak tau lah hahahh tapi gerun la jugak. 

Greta memang dah standby screwdriver dalam poket belakang dia. So masa Brahms taknak lepas kiss tu Greta tikam perut Brahms dengan screwdriver tu. Tapi Brahms ni kan cam ganas, so dia tolak Greta and cekik Greta . Siap angkat sambil cekik lagi tapi Greta gigihkan jugak cuba nak tolak screwdriver yang dah dicucuk kat perut tu tadi , nak tikam lagi kedalam. Then Brahms dah sakit kot so dia lepaskan Greta.  Cepat2 Greta lari pergi kat Malcolm.

So akhirnya mereka berjaya lari. Tapi Brahms hidup lagi, tak tahu la kot ada cerita sambungan The Boy 2 nanti hihih. Yang mak bapak Brahms dah bunuh diri, sama2 lemaskan diri dalam laut maybe sebab diorang takde waris lain so dia hope kat Greta jela untuk jaga and bg kasih sayang kt Brahms.  Best juga la tapi i rasa cumanya konflik cerita ni kurang. Cerita dia direct je. 



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...