Pages

Wednesday, November 20, 2019

Sinar Baru Untuk Pesakit Kanser

Hi

Hai, rasa terpanggil untuk update pasal kanser pembunuh senyap. Biasa kan dengar antara circle keluarga, kenalan kita menjadi mangsa kanser tak kira usia dan jantina.  Sel kanser ni senyap2 je dia attack dan develop tanpa tuan badan tahu dan TANPA warning. Sebab tu lah kempen 'medical checkup' setiap tahun dah mula active so that kita boleh detect masalah kesihatan dengan lebih awal. (I sendiri pun dah mula medical checkup secara konsisten aduhai). Yang tak bernasib baik, bila dah capai stage 4, baru dapat tahu yang diri ada kanser. Boleh imagine tak betapa down nya diri dan hilang semangat dalam pada masa yang sakit, perlu decide rawatan / option apa yang ada untuk proceed. 


Since its already November dan bulan November adalah bulan Lung Cancer Awareness Month, Lung Cancer & Me 2019 by Roche Malaysia berkempen kan awareness tentang rawatan 'immunotherapy' (#newhope) untuk pesakit kanser terutamanya pesakit lung cancer since lung cancer adalah kanser kedua tertinggi menyebabkan kematian in a range of 4,088 deaths per year. 



Lung cancer (kematian kanser kedua tertinggi di Malaysia)

Rasanya kita semua dah maklum dan selalu dengar penyakit kanser ni tapi tak ramai yang aware apa itu kanser sebenarnya. Mari I explain secara simple apa itu 'kanser'.

  • Basically, kanser adalah satu sel yang develop secara tidak normal dalam setiap badan manusia. Kelompok sel yang tidak normal dipanggil tumor. 
  • Tumor ini pulak akan mengambil khasiat dari badan kita. Sel- sel kanser ini akan terus develop dan tersebar ke organ badan yang lain melalui saluran darah dan limpa.
  • Setiap orang ada sel kanser dalam badan cuma nya sel kanser ni tidak dapat dilihat melalui ujian/pemeriksaan piawai  sehingga sel2 kanser ni dah berganda ke beberapa juta sel. Then only boleh detect dan nampak.
  • Sel kanser tiada bentuk khas, since sel ni wujud dalam pelbagai size dan berbeza daripada sel sihat yang mempunyai bentuk seragam . Sel kanser ni boleh dilihat melalui mikroskop. 


Bila dah menghidap kanser, step seterusnya adalah mula consult rawatan yang ada untuk kurangkan atau singkirkan sel kanser yang makin merebak. Selama I hidup ni yang I selalu dengar, rawatan paling mainkan peranan dalam melawan kanser adalah rawatan 'kemoterapi' di kalangan penyakit kanser ni. Kemoterapi direka dan digunakan selama berabad untuk membunuh sel-sel yang mempunyai pertumbuhan yang pesat dengan menyerang DNA atau enzim yang menggalakkan pertumbuhan sel sel kanser ni.


Immunotherapy

Tahu tak sekarang kita dah ada banyak pilihan dalam merawat/melawan kanser? Salah satunya adalah Immunotherapy.

Since dah masuk bulan November, Lung Cancer Awareness month, Roche Malaysia telah mengadakan workshop untuk raise awareness on the new option of rawatan merawat kanser. Salah satu rawatan yang membantu melawan/merawat lung cancer too of course.




Korang pernah dengar tak rawatan IMMUNOTHERAPY?

Immunotherapy adalah salah satu initiative dalam merawat kanser. Kaedah Immunotherapy juga dikenali sebagai immuno-oncology dan merupakan bentuk rawatan yang membantu sistem pertahanan diri (sistem immunisasi) untuk menyerang dan memusnahkan sel kanser. 

Kalau dalam penerangangan yang lebih mudah untuk korang faham... Kaedah IMMUNOTHERAPY, basically membantu immune sistem dalam badan kita untuk fight sel kanser yang sepatutnya. Immunotherapy membolehkan sistem immune untuk mengenali dan pilih sel kanser yang mana perlu sepatutnya dihapuskan . Dalam erti lain, kaedah Immunotherapy ni lebih positive since dia tak hapuskan kesemua sel yang ada. Refer gambarajah kat bawah ni kalau masih tak faham…



Sebab lung cancer catat kematian kanser kedua tertinggi lah, Roche Malaysia berkempen awareness supaya lebih ramai pesakit, orang awam yang tahu dan faham tentang rawatan Immunotherapy.

Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) adalah kategori yang paling kerap didiagnosis daripada kanser, menyumbang 85% daripada semua kes kanser paru-paru. Salah satu faktor kes lung cancer semakin meningkat since rata2 orang tend to ignore je symptom2 atau rasa sakit sampai lah sel kanser tu dah merebak. Faktor kedua pulak sebab Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) ni takde banyak option rawatan. So now kita da ada pilihan rawatan Immunotherapy yang boleh cegah / rawat Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC).



Selalunya dah mula rasa sakit dan sypmtom tapi kita as orang awam tak sure so selalunya kita ignore je kan.

Ini adalah antara symptom2 lung cancer. Kalau korang ada symptom begini, cepat2 check ok…




Jadi kenapa Immunotherapy?

  • It enhance immune system dalam badan kita untuk melawan sel kanser . 
  • Rawatan Immunotherapy boleh merawat different kind on cancers dan boleh digunakan bersama dengan rawatan yang lain seperti surgery, chemotherapy, radiation, or targeted therapies to improve their effectiveness.
  • Penggunanaan rawatan Immunotherapy memberi jangka hayat yang lebih lama kepada pesakit kanser


#LCAM #LCAndMe #TacklingLungCancer #KnowYourLungs #KnowYourOptions #ImmunotherapyNewHope #LungCancerAwarenessMonth






Friday, May 3, 2019

Supplement Kurus dan Kulit .

Hi 

Supplement untuk kurus dan kulit. Sorry tapi i memang tak amik banyak jenis. Each satu je. 

Selain cerita hantu langsir kt rumah i , hahaha dm pasal supplement is a top list . Sorry sis lewat. Cerita hantu pun tak up up lagi. soon ok. Hantu pun dah x kacau i skang ni so i dengan gumbira boleh keji hantu nanti . Ok back to supplement. Just a quick update la. I jenis tak banyak consume suplement. Untuk kulit 1 jenis, untuk kurus 1 jenis. Sebab jenis tak boleh nak makan banyak benda. Lagi nak habiskan 1 litre air pagi lagi. Muntah lah sis.





Kulit

Kulit i jenis yang dry . Pernah masa form 1 i kena penyakit kulit tak tahu lah penyakit apa tu tapi macam katak puru lah jadi nya biji biji and texture skin tak rata . Kalau raba dengan tangan rasa la gerutu gerutu bila raba tu gerutu sound effect scrappp papp pappp papp. astaga. haha.

Ok untuk kulit i pernah cuba banyak jenis skin supplement tapi i balik pada yang ini. Dari umur 18 tahun memang dah guna dah. Pastu ada la here n there tukar2 dalam 3 ke 4 jenama yg lain tapi i balik pd yang this one. Yang ni yang bagi i kesan yang positip banyak. It may be effect lain2 lah tapi kat i mmg ok.  


Ini  . Ada dua jenis tak silap. Satu warna oren, satu pink. I cuba yang warna oren x sesuai dgn my skin..so i guna pink dari umur 18 tahun lagi sampai skang. Time pregnant stop lah. Kalau breasfeed anak, pregnant ke ada penyakit ke jangan la amik. Focus anak dulu, cantik kemudian kejar. 





 One thing yang i tak berapa suka...size pill dia besar nauu tapi nak cantik kan haha sis telan jela .  Dulu i telan 2 biji pagi 2 biji malam pastu fikir banyak sangat dose nya pun. Now i take 2 biji pagi sebelum breakfast dan 1 litre air setiap pagi . Kalau skin dah ok, boleh je take 1 biji sehari. Tapi i jenis obses sikit ahaha so sampai skang take 2 biji pagi . 




Kulit and kuku cantik takde kopek2. I perasan kuku i masih ok la even after deliver baby kan collagen dah berkurangan..so i consume Total Image yang jenis ni my skin ok. Tak mudah gatal atau parut sangat. Tepi2 kuku semua takde kopek. 

Jimat beli yang pack mcm ni. so like 3 bulan sekali kot baru i beli lg. Beli yang pack 3 terus kalau korangd ah cuba n serasi sebab jimat. 


Beli kat mana ? Kat pharmacies ada, kat Watson, Guardian ke and pharmacy berdaftar semua ada je. 



Kurus

Ok kurus . Semua minta sekaligus nih . Orang kata sebab nama dia Bikini Body sebab tu macam nak cuba. Boleh ke camtuh ahaahaa. Bikini Body ni dulu detox tea i consume since 2015 . Masa lepas bersalin dari berat 68kg to 58kg dah mula consume dah. Tea yang jenis detox poop poop punya. So dari 58kg drop tu 52kg . Lepas tu dah kurus stop consume, then time susah poop and berat dah naik balik mula consume balik. Now 45.3kg  . 


Now dia dalam bentuk detox shot dia panggil. Yang shot ni lagi cepat kesan. Lepas tu kesan poop dia tak kerap sangat. Takde la cirit birit je kerja nya.  Macam natural nak buang air je. Pagi bangun mesti auto nak buang air. Pagi take 1 sudu with air suam. Then malam sebelum tidur sekali. Rasa buah buah. Bangun pagi akan poop tapi tak memulas sakit sangat. so sis onz !


Now my weight dah drop to 45.3kg so i stop dulu lah. Maybe kalau yang jenis kuat makan nasi boleh amik continously. Macam i jenis makan nasi sekali sehari pagi je so dia drop berat so now dah 45kg better i stop dulu. Kalau time puasa take lagi maybe i dah cengkeding sgt dah. For now i stop dulu. Tapi dari 2016 , BBR punya type tak cirit birit. Yang detox shot ni poop smoothly gituu. Time makan banyak tu memang i amik balik hahaa. Takut berat cecah 50kg balik. 




 Rasa buah buah . Yang i perasan, kulit putih sekali maybe sebab one the kandungan is kunyit and berries . So untuk skin sekali. Bibir pink and skin putih. Ingat kunyit tak sedap, ni kunyit sedap punya. Natural ingredients. I tak boleh certain detox punya, jadi dup dap dup dap debar2 maybe tak sure la maybe sebab tak sesuai dengan i. Yang jenis detox shot BBR ni okay, salah satunya sebab natural ingredients. Bila poop skin akan nampak putih. Bibir pink sebab toxic terbuang maaa. 

Beli kat mana ? Dulu boleh get offline , now diorang dah mula go online dah. Kat instagram  
.










Semalam. Repair keta tunggu berjam jam tetiba ingat pasal nak update supplement. Snap ! ni kuku and skin sekarang. Ok la ekk takde la scrappp pappp pappp sangat !

Buat masa ni , 2 supplement je i take . skin i takde la sempurna sangat tapi better . Sebab jenis genetik sensitive skin and cepat kudis parut. so take supplement ni ok .


Total image ni , bikini body and air kosong 1 litre in the morning. Skin ok n takde masalah. Now lebih glow dr sebelum . Pendek sangat ke pos ni ? hahaa sure la u guys nak tahu barang je kan. Details xnak tahu percentage collagen ke apa nak tahu kee. hahaa  details i bebel kat ig story jugak later ok. 


Next ? Cerita hantu la tu. Onz !






Thursday, April 11, 2019

Kadang-kadang Rindu Sofi...

Hi..

Siapakah Sofi ? . Sofi ni kira maid pertama yang i collaborate. Guna pekataan collaborate poyo sgt ek. hahahaaaa Sofi ni kira maid pertama la yang i hire sepanjang kehidupan i sebagai surirumah. Tapi tak amik fulltime pun , dia pun taknak fulltime hahaa kerja rumah orang tiap hari lagi lumayan boleh dapat 3k sebulan hebat tak hebat diorang yang jenis rajin kerja sungguh2. Kalau sebulan 800 ke 1000 mmg hujung mata pun tak pandang. Yang bersyukur nya duk Seremban ni, nak dapat maid balik hari tu senang lah since banyak area construction rumah kan. Sini sana nak buat rumah, pastu rumah teres kecik pun 800k emo pulak sis tapi takpe sebab rumah2 teres ni semua lah sis berjodoh dengan Sofi. ekkekekeke



Ok ok balik pasal Sofi, so dulu masa baru beranak Adam sebulan sekali mesti panggil si Sofi ni datang kerja kat rumah. Ramai indon yang datang sini semua kebanyakannya sebab nak bayar hutang. Ada yang hutang kahwin , ada yang hutang buat perabot eh macam2 hutang lahhh macam la korang tak biasa dengan term hutang. ekekke.  Kiranya diorang ada hutang kat kampung diorang, then datang Malaysia sebab nak bayar hutang lah. Tinggal habis semua anak2 kecik kat kampung sebab nak cari duit kat sini. Sofi ni tiap kali tengok Adam mesti dia macam sebak, rindu kat anak dia sebab dia tinggal terus anak dia n datang Malaysia masa anak dia umur 2 bulan sebab nak follow suami dia kerja kat sini cari duit bayar hutang and menabung nak upgrade rumah kat kampung.


Sofi ni lah yang banyak tolong i macam hal hal bersih tingkap, sliding door ke kipas ke, longkang ke semua lah dia. Kira sebulan sekali mesti ada proses rombak cuci rumah besaran lah. Masa tu la nak buang segala benda , masa tu lah nak kilatkan benda, masa tu lah cek cek barang yang tak pakai , masa tu lah nak cleanup semua orang punya mess contoh macam sekarang i berishkan tingkat bawah je sebab setiap hari depa sepahkan n kotorkan tingkat bawah so level bawah jela i sempat dan larat. Tingkat atas guna untuk tidur je so xla sepah atau teruk. so bila panggil maid sebulan sekali ni la depan tolong i clean kan semua benda yang i x sempat nampak. Contoh macam kalau anak i main benda sorok2 kt celah2 mana yang i tak tengok tu...so tu jobscope maid tu la . Segala celah sis nak uols tengok kan yaa. 


Yang bestnya, si Sofi ni tak payah ni kita tak payah suruh tiba2 dah licin berkilat kosong semuanya . sumpah best Sofi ni. Masa mula2 dia kerja tu, i siap nak list kan lagi nak suruh dia buat apa takut tertinggal sebab sebulan sekali je panggil Sofi ni since dia pun jadual full gila okay nak dapat khidmat dia punya la nak kena book awal. Gigih sis nak bagi list , pastu dia kata "tak apa tak apa thaya tahu kak" . Syed Saddiq juga Sofi ni tak boleh sebut S. Yang book semua berlumba-lumba nak pakai dia pastu yang book dia orang orang kaya sodok ratus2 kat dia hahahaa i pay RM100 je tiap kali kerja ok la rumah i kecik je yang orang kaya banglo bilik 20 tu yela bagi 400 sekali kerja . So i selalu tewas dengan ong ong kaya ni. Mereput. I guna anak i dan luka czer je untuk tagih simpati supaya dapat book dia hahahaha..masa i baru pantang bersalin tu dia pun salah sorang saksi keseksaan i la baru few days czer. So i boleh la guna peristiwa perit tu untuk memohon simpati Sofi. hehehehhe



Best dia ni, satunya tak payah suruh , dia tahu nak susun nak kemas nak buang yang mana. OCD pun ye Sofi ni. Boleh tinggal je dia kat rumah sorang pun ok, balik2 rumah dah macam baru dah kadang siap alih2 perabot hahaaa depends la. Kalau i suka je dia creative2 tak tentu hala ni . If i tak suka i alih je la. Suka ke tak suka cakap je terima kasih tanda hargai. Selalu kerja taknak makan. Tak tahu kenapa dia taknak makan. 



Bukan la nak beza beza kan maid yang pernah kerja selama ni tapi Sofi really one in a million lah. 


Mana nak dapat maid yang dengan riang gembiranya nak kemas setiap sudut ceruk rumah tanpa disuruh. Siap dengan stor2 dia rapikan. Kabinet dapur, yang mana tak susun betul semua dia rombak balik. Kalau dia tengok barang2 kat ruang tamu yang macam tak perlu,nanti dia rombak store and susun bagi rapat2 sangat and sumbat barang dari hall yang tak berkaitan tu. contoh macam kipas rosak, kalau nak tunggu i memang amik masa lah nak alih keep dalam store sebab store dah penuh so nak tambah masuk barang kena la keluarkan sesikit barang then baru masuk barang baru. 


Bukan takat store, kabinet vitamin, almari lotion ke semua dia bukanya. Some may rasa benda tu privacy kan tapi kalau rumah i, takde benda. So memang i izin kan je dia buka . Dapat greenlight , memang onz la dia OCD sana sini. 


Haa pastu bab nak tukar cadar. Selalunya kita pilih cadar bagi dia suruh tukar takut caca merba kalau depa pilih tapi kalau Sofi ni tak yah pesan pape ya. Dia sendiri belek kabinet cadar and pilih mix n match sendiri. Tak payah suruh pape, cadar previous dia cuci tunggu kering and lipat masuk bag cadar balik simpan balik dalam almari cadar. haiihhh



Pernah sekali tu, rumput rumah ni dah panjang sikit. I x sure la pesal bangla taknak lalu sangat dalam taman i ni. Kalau time rumput panjang, jiran2 semua rumput panjang. Masing2 menunggu bangla datang lettewww. One time tu i tinggal je Sofi kat rumah while i ada event masa tu. Balik2 rumah je tengok rumput pendek , ingatkan bangla datang ke apa. Baru rasa nak naik angin, sukati izin bangla masuk gate rumah. Pastu pelik, i takde tinggalkan duit pun camne dia bayar bangla nya . Rupanya dia gunting rumput dengan gunting satu2 helaian rumput. Gunting kecik ok, bukan guna gunting besar . Punya gigih dan sungguh2 nya dia nak bersihkan rumah orang. haihhhhh 


gunting ini ya



Rajin buat kerja beriya, tak pernah letak harga. I kadang bual la dengan dia. Ada je tuan rumah bagi RM20 pun dia terima. I yang pulak tak puas hati hahaa sebab tahu dia buat kerja bersih sangat. Tapi Sofi cakap "tak apa kak Thofi terima itu rejeki Thofi" . Baca gaya S Syed Saddiq. Tak complain n tak pernah minta makan. Kalau bagi makan pun dia xnak makan. Bawa balik je nanti makan. Sofi ni umur sebaya i. 

Alasan biasa bila belikan makan...."tak apa . Thofi nya sudah ada Redbull"






Sekarang, banyak benda yang tak sempat nak teliti. Contoh anak main buas2, langsir terkenjut n terlari dari soket. Adam Noah tiba time buas dia , railing langsir pun bengkok. Benda2 macam ni lahh yang Sofi always common sense. Dah nampak tak okay, cecepat dia betulkan. Sekarang Sofi sudah tak ada, dah hujung minggu dah malam then baru la i amik tangga panjat and betulkan. haihhh oh Sofii...


Sofi dah lama balik kampung. since aim dia nak bayar hutang je, so dia dah berjaya collect wang untuk bayar hutang. Balik kampung nak focus family and tambah anak je. 


Soalan "Sofi taknak balik sini ke?" ni soalan sensitive. Kalau i tanya kat bibik skang Sofi dimana, muka macam merajuk je padahal i nak tanya khabar je hahahha. ( dalam hati tak sabarrr nak guna khidmat Sofi kembali hihihihihi gelak mengilai )


Last i jumpa Sofi 5 tahun lepas. 

Dear Sofi....

Miss u Sofi. 

Rumput dah mula panjang btw. Sekarang i terpaksa bangla kan diri i bulu dada . Nasib ada Shopee jual pemotong rumput canggih murah hahaa.

Sofi jom la balik sini kita try mesin niiii..... :P







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 photo lumi.jpg