Pages

Thursday, September 14, 2017

hormon 'mudah tersentuh'

Hi

Adam nak masuk 5 tahun, Noah will be 3 next year. Sangat cepat masa berlalu , jam tangan i pun tak ingat letak mana. Sekelip mata , macam sekelip mata semua benda. This year i sangat busy , lagi rasa diorang cepat membesar. Pergi sekolah pagi , balik petang, suap makan main ajak tidur then esok pergi sekolah lagi. What a life. 

I jenis mak yang bukan straight away attach kat anak lepas bersalin. Masih rasa macam sesi berkenalan lagi. Rasa sebak je tengok baby keluar dari perut i tapi untuk develop love and kasih tu need time. Rasa macam stranger . Tak tahu la korang macam mana, tapi i jenis camtu la. hehhh mohon jangan keji. Thats why la Allah jadikan ibu keluar susu so that time breastfeed kita bonding time gituuu. Bela Digimon dulu pun gigih bangun tengah malam click click cuci berak Digimon bila Digimon bunyi. 

Tak cuci takut mati pulekkkkk , kang nak bela dari kecik lama nak tunggu iols tak sabar nak battle dengan Digimon orang lain ni ! Dulu time Noah, memang rasa tak boleh handle,  tak boleh sayang and boleh ke nak sayang ramai2 ni...secara adil ! Sekarang bila tengok Noah, rasa sayang sangat la kat kenteng cokelat ni. Nama manja Noah now is Dedek Noah...


See my kenteng cokelat...



Noah kenteng




 Adam mushroom


Since jadi mak, hati cepat tersentuh cepat nangis cepat sebak cepat rasa serba salah. Eh semuanya cepat. Rasa takut sangat hilang diorang. Rasa bersyukur. Hormon 'mudah tersentuh' makin berleluasa .

Sekecil2 benda nak bergelinang air mata...semuanya 'awww cepatnya besar. dah besar dah anak aku. sedih'

Tengok diorang meniarap, merangkak....'awww cepatnya besar. dah besar dah anak aku. sedih'

dengar diorang ketawa....'awww cepatnya besar. dah besar dah anak aku. sedih'

tengok diorang pegang botol susu sendiri....'awww cepatnya besar. dah besar dah anak aku. sedih'

dengar diorang read A B C and 1 2 3 ( even in tunggang langgang version hehe) ...'awww cepatnya besar. dah besar dah anak aku. sedih'

Development sikit2 sampai skang semua nak rasa sebak...'awww cepatnya besar. dah besar dah anak aku. sedih' .


Hormone 'mudah tersentuh" ....

Haritu dengar one of them bersin, i nampak hingus leleh so cepat2 i pergi lari amik wet tissue nak lap hingus. Tengok eh Adam dah lap ....'awww cepatnya besar. dah besar dah anak aku. sedih'  . 


"pandai Adam lap ingus sendiri , so clever' ...sambil usap2 kepala Adam.

Sesi hormone 'mudah tersentuh ' berlangsung selama 1 minit between me and Adam package cium2 sedut pipi sekali. Then i toleh ke kanan nampak Noah...
-
-

-
--

--
-
-
-

-
-
-
-
--











Rupanya salah orang. Noah yang bersin ingus. Beriya i 'mudah tersentuh' hormone with Adam. 

hehh sorry Noah . Baru anak dua, dah terkeliru. Kalau anak 5 mungkin i pergi cuci berak orang lain. herrhhhh

Toodles..



Monday, September 11, 2017

Tentang Status Duda

Hi 

Lepas tulis pasal hubungan cinta tanpa restu, satu satu soalan lain lagi makin berepisod ekeke. Macam mana i bagitau my mom and dad pasal status husband tu. hihi. Pastu ramai gak yang terkejut, laaaa duda ke suami dia. Ingat single. pheww lega i dah come clean. hehe. Actually i tak kisah pun duda ke janda and i tak faham kenapa ada yang pandang serong kat duda or janda. Rasanya diorang tak minta pun keadaan jodoh tak panjang. Sebab lepas kahwin then only kita tahu serasi atau tak serasi and how far we can tahan dengan partner. If tak tahan sangat maka terpisah. Family i okay je status tu, i yang cuak lebih. Kawan2 semua tak tahu, kawan rapat je yang tahu pun. 

Sebelum kahwin i dah blur dah macam mana nak beritahu sebab seingat i on 2006, i bagitau kakak kedua i je pasal status husband tu since i tahu husband i duda sebulan lepas i kenal husband . Then berita tersampai sampai tapi selama 6 tahun berkawan dengan husband ayah i buat rilex je cuma ada la dia tanya, umur berapa, ok tak , dah berpisah berapa lama, dah official belum etc etc. Tik tok tik tok sampai la dah tiba hari nak nikah. Tapi my mum and family lain x tahu pun. Gila sikit. dont try this at home. 

Tapi if flashback, memang nampak air muka husband dulu dah  pernah kahwin. Cuma dulu i tak reti tengok, so bila dah makin dewasa, dah pandai scan. Dan dan je. ekekeSee , memang susah  hubungan tanpa restu, macam2 possibilities and banyak hati nak dijaga. Nak bagitau, takut keadaan lagi rumit. Diorang okay je, i yang jenis fikir lebih and takut sangat. Sampai dah selesai nikah, pun masih i tak inform. Tik tok tik tok sampai dah kahwin masuk 5 tahun ..anak husband pun ada datang kerap and the sulong one stay with us now .

Jadi i fikir sampai bila nak sorok. I mean, takde niat nak sorok tapiii i dont know how to tell. Kang gi Mydin je terserempak kang, lagi gigil gigil i nak bagitau. Jadi awal2 tahun i saja2 la upload gambar kat instagram with hashtag #theishams ...gitu kasi hint. Lepas tu muka anak2 dia pun sebijik suami je pun nya adui nyaa. Hope sedara mara yang nampak post instagram it rajin2 lah buat terkejut and tanya2 mak i and i hope they  will perasan lahh hashtag tuuuuu bluekkk. Ada la i heard yang noticed then tanya2 . Of course la terkejut, diorang okay je cuma pelik whats up with the hashtag luls sebab i tak beritahu pun. 

Jadi setibanya satu hari i di rumah mak i on 2017....( tak plan nak bagitahu pun tapi saja cabar diri tak tentu hala sebab i rasa seolah tak hormat jika tak beritahu, saja mencabar diri fear factor )

me: maa, adik ada benda nak bagitahu ........ni.....

ma : haa apa dia ? pasal apa , siapa ?

me : pasal esham....dia....

ma : kenapa dgn dia ? 

me : dia emmmm......

ma : naik pangkat ke ?

me: hahahhh

ma : apa dia ?

me : esham sebenarnya...dia....

ma : nak kahwin lagi satu ????

me: hahaa

ma : apa dia ? dia kenapa ? kena transfer kerja ??

me : haaaaa...dia dia sebenarnya dah ada anak anak dia besar dah !

ma: yakaaa..

me: yakaa ? aah 

ma : ma dah agak dah pasal depa duk tanya2 ( phew berkesan rupanya hashtag i bluekkk ) 

I tengok ramai yang keliru siap tanya macam mana suami i kurus cepat sangat. Muka memang sebijik. Masa i tengok mula2 i cam terketawa, why so same one. 





 Anak sulong




Anak kedua .Yang kontot dua orang tu semua dah maklum dah Adam Noah hehe



Mak tiri alaf baru. Dera anak tiri ikut event. 


Juga dera suruh makan ayam for McD advertorial. ekekek. Nasib umah i takde labu ke tikus ke, nanti Lukman jadi Mr Cinderella dah lari cicir kasut kaca,  mak tiri dera ikut buat job. ekekek. 

then i perasan banyak keywords ni masuk. maybe orang ingat i dah ganti suami baru. 



End of story. Lega. Lega la sebab kira macam watak baru la dalam blog ni. Kalau nak update blog, senang nak cerita . Sebab semua dah tahu. bluekk. Bluekk tu jelir lidah bluekkk. I yang cuak lebih, family memang okay terima je. Senang bila semua dah tahu, so kalau raya ke apa takkan la i nak sorok diorang kat rumah then i pergi beraya. T_T . Jadi tahun ni officially i bawak je anak husband beraya sekali.Family  tapau kan nasi lemak lagi . Kenapa untuk i tak ditapau ? Beriya ayah i call suh bawak lukman datang umah nenek got nasi lemak for him, untuk i tak mention pun cheeeseee. I yang macam kena cari labu dan tikus skang ni.   harharr. Family pun nampak suka and sayang kat anak husband since my mom pun dari keluarga yang separated juga so yeahh . Phewww. Settle. oh by the way,  suami i tak buat plastic surgery , takut jarum sangat nya pun apa lagi nak kena potong sana sini. 

Toodles. Gitu la ceritanya. Soalan next pleaseeeeee. 







Tuesday, August 22, 2017

Cinta Tanpa Restu : The Ugly Truth

Hi 




So far, antara soalan yang i paling banyak ditanya selain topic mak mak adalah tentang kisah hubungan cinta tanpa restu. Baik dari lelaki, atau perempuan. Yes i know, bila i tulis pasal hubungan cinta tanpa restu i dulu...ramai yang "ehhh sama macam kisah i !" . Then pulak kisah cinta tanpa restu i berakhir dengan perkahwinan. Jadi seperti sinar harapan jugak untuk korang yang mengalami situasi sama. Yes ive been there before cuma sebenarnya i x selesa jika kisah i jadi ikutan untuk orang. Contoh, derhaka. Ada positive ada negative nya kisah i ni.  Marilah i menjawab segala soalan dari 5 tahun lepas orang tanya i tak jawab2 . 









Kenapa cinta dihalang ?
I rasa setiap benda berlaku, semua ada sebabnya dan hikmahnya.Satu , mak bapak mana yang tak sayang anak, bela anak dari kecik , bagi pakai kemas2, didik sampai pandai . I know ma i ada hope kat setiap anak dia, menantu macam mana yang diidamkan. Setelah diimbas kembali dan dikaji dan dibuat pemerhatian ( ayat reseach sangat) , dulu hubungan i dihalang......First reason, of course sebab umur terlalu jauh. Dulu kalau orang tanya, berapa jarak umur kami dua...i jawab 10 tahun saja ( see awal2 pun dah tak jujur ). Padahal kalau jenis orang yang boleh baca muka, memang dapat agak jenis2 muka 30an atau 20an tapi i dengan lenggang kangkung i sebut beza 10 tahun aje hehh.  Back then i kenal suami masa dia umur late 30s and i 18 tahun. So bila orang tanya berapa beza, i jawab je 10 tahun padahal beza nearly 20 years. Dengan kawan2 n budak uia semua i cakap 10 tahun je bezaa. To be truth, memang i takut nak bagitau umur  sebenar sebab mmg jauh. Then bila bercinta orang berusia ni of course nampak macam dia nak aturkan hidup kita pendek kata seperti mengongkong, i think itu salah satu sebab jugak why la tak direstui. Lepas tu i muda lagi , jauh lagi journey. Boleh cuba kenal2 laki lain , tak yah couple berkawan je dulu dengan semua. Jadi if korang dalam situasi cinta tanpa restu ,cuba duduk fikir apa sebab dihalang ? Dulu mak i tak tahu yg suami i duda anak dua. See benda kedua i sorok. 


Dihalang macam mana ?
Em, memang dihalang betul2 halang macam cite Tamil tu. tapi i tak pakai sari, jadi takde scene kena pukul nampak perut atau sari terselak. Dihalang macam memang takde harapan untuk kawen. Memang xde harapan.



Apakah perasaan i dahulu ? 
Rasa macam buntu sangat. Dulu masa i zaman muda remaja, memang rasa macam whyyy ?? kenapa ini terjadi ? purkeee ? . why ?? . Macam2 perasaan timbul, memberontak. Lelaki pertama dalam hidup, tapi ditentang hebat. Bagaimanakah?  ,
 Biasa la zaman muda, memang akan ada perasaan memerontak . Dulu i banyak menyendiri, tak berapa nak join family. Sebab xtahu nak sorok macam mana. Jenis tak boleh sorok riak muka yang menyimpan sesuatu. I tak sure i sayang suami i ke tak masa tu, tapi rasa selesa la dengan dia. Maybe sebab first bf then nampak kesungguhan dia. Nampak macam betul2 nak i, tak pernah hilang tanpa diduga. Ada je dia setiap masa.  



Ayah i pulak masa tu lebih concern pasal my study. so  macam worry if terlalu menentang akan buat i memberontak taknak belajar pulak. I ingat lagi ayat pertama ayah i mula2 dulu masa hubungan ni ditentang. He looked straight at me and said "emmm esok tak boleh belajar nanti, macam mana ni?". Mungkin sebab dia pernah melalui heartbreak juga jadi tahu luluh hati ni macam mana. Then dia sebut, boleh kawen tapi lepas habis degree. Hidup ni ada many possibilities. Jadi macam mana dilamun cinta pun, as perempuan kena ada pelajaran sebab kita tak tahu apa yang bakal berlaku. Masa tu i baru dapat tawaran belajar ke UIA, 4 tahun lagi nak habiskan belajar. Tapi masa kat universiti dulu so far takde pulak i melayan perasaan sampai fail ke apa. Okay okay je. 

Sepanjang 4 tahun i menghabiskan sisa sisa study macam2 jugak berlaku. Masuk universiti, pemandangan luas , ramai orang depan mata. 



Is he/she is the one ?
Macam mana nak tahu tu jodoh kita ke tak ? Takde sape boleh tahu pun, Allah je tahu. Buntu. Patut kenal laki lain ke tak . Dalam pada hubungan terhalang tu, i ada juga cuba kawan2 dengan kawan laki. Tapi tempoh berkawan tu selalu tahan kejap je, seminggu je then i tak reply dah . Keluar dating memang xde, sekadar text pendek2 pastu rasa tak boleh . Dan berulang ulang with few people , then i sedar yang i rasa memang i suka kat suami and nak tunggu dia. Cuma ada jodoh, akan kawen atau tak kawen tu tak pasti. Tunggu and harap jela yang i boleh buat time tu dengan harapan mak i setuju. Paling2 pun tak kahwin jadi anak dara tua la tapi so far suami tak pernah la sebut nak kawen lari ke apa. Kawen Siam ke apa memang tak pernah. I memang tak pernah fikir nak buang family ke apa. I banyak kali fikir nak tinggalkan suami dulu. Tapi satu satu benda jadi. Dalam masa i belajar, suami pulak ada masalah kerja masa ekonomi gawat. Jadi macam teruk sangat pulak kalau i tinggal dia waktu camtu. Then bila ada masalah of course dikongsi dengan orang yang paling kita rapat. Dia pun banyak share problem dia, sikit2 kongsi masalah then develop sampai la jadi buddy bukan setakat pasangan yang suka each other je. 


Tik tok tik tok, cepat masa berlalu ..makanya habis degree . Masa tu tak tahu nak buat apa in life. Masih menganggur, suami pun sama masih mencari kerja. But we still got each other back. Takpe ada rezeki nanti. Masa tu pun ada kawan dengan laki but then biasa la nak taknak je i reply sebab entah lah. I boleh jawab entah je sebab tak tahu la masa tu macam entah je. Macam  bagi green light kat orang tapi sebenarnya kita tahu hati kita tak boleh . Entah lah, maybe tak jumpa character yang boleh masuk kot. Entah. Apa yang terjadi dalam hidup i dari dulu dan kini di saat ini...entah memang sambil drive pun fikir. Banyaknya perkataan entah. Entah. See entah lagi. 



Macam mana boleh approved ?
I rasa maybe jodoh. Memang dah tertulis.




Proses nak berkahwin ? Adakah lancar ?
Approved je  tapi diulang kali jugak ditanya dr family and kawan....ko betul ke ? Taknak cari lain ?? Happy je masa dah dapat green light. Semua orang happy. Tapi i pulak tak happy sebab menyorok umur sebenar dan status. Cuak ni nak isi borang nikah nak kena tulis umur dan kepilkan status. Pasal status adik beradik n ayah tahu je..mak tak tahu.
Korang semua tak tahu kan? ekekekke tahu pun sebab memang i saja upload gambar anak2 tiri kt instagram supaya tiba2 korang ter tahu.  I faham je kenapa ada yang tak prefer duda atau janda. Maybe masa silam gagal dengan first marriage takut berulang lagi kot. But for me i okay je duda ke janda ke. 

Duda ada anak pulak macam mana ? Boleh kah terima anak tiri ?Boleh tak tolerate semuanya ? Bolehkah beralah korang tak dapat apa2 dari suami sebab suami perlu memberi nafkah ? If kahwin janda yang ada anak and tak bekerja, sudi tak nak support anak janda tu ? Tu semua dari awal i dah fikir but then i rasa yakin i okay sebab dari zaman berkawan, if suami cerita pasal anak2 dia...i takde rasa benda lain. Rasa happy nak dengar dia kongsi. So dr situ rasa boleh go la.

Paling i debar2 masa nikah. Sebenarnya masa nikah la  ayah i baru tahu umur sebenar bila tengok borang. Besar kecik besar kecik je ayah i tenung i tajam dari jauh. Then pasal status duda anak dua pun , baru beberepa bulan lepas i bagitahu mak i sendiri. Since anak2 suami pun datang sini, kang terserempak kat kedai runcit ke dengan suami ke lagi jenuh i nak explain kat mak i hehe. Dah la muka sama depa anak beranak iras sangat takkan nak kata jiran  pulak hahaa. So beberapa bulan lepas i decided to beritahu mama. Sampai bila nak sorok gila betul. Kahwin masuk tahun kelima then only i tell , emmm . Gila kan. Tu i cakap payah cinta tanpa restu ni. Yang i tulis before ni basic saja, detail tak tulis . Biasa la, nak cerita yang indah je, yang liku liku bonggol2 bumper bumper tak tulis. hehe








Berbaloi kah tunggu ?
Paling ramai tanya i pasal berbaloi ni . Em  i bagi contoh exam ok. Ada masa seminggu nak study, tapi sebab pemalas dan rasa alahhhh 3 hari sebelum exam sempat je, 2 hari sebelum exam sempat je...sampai lah 1 hari sebelum exam sempatt je.. Tiba2 rasa eh malam satgi sempat je ni . Familiar kan  ? Then malam tu sanggup je stay up samada berbaloi ke tak atau hafal ke tak boleh jawab ke tak esoknya. Berbaloi tak baloi lain cite tapi yang penting nak jawab exam . Tetiba dah lepas keluar exam hall, takpela tawakal . Yang penting dah usaha walaupun usaha satu malam je. Lulus ke gagal lain cerita. Nak betul2 ke taknak ? If betul nak, boleh je nak tunggu. Apa benda yang kita buat and nak dalam life, if buat sungguh memang Allah bagi. If x dapat pun, akan rasa puas sebab dah cuba.  I percaya benda tu . Hanya korang je tahu baik buruk pasangan korang. Benda basic boleh tengok macam mana dia react bila kita in problem ? Salahkan kita ke atau nak solve kan sama ?  Korang je kenal partner korang then lepas kawen korang yg akan stay sama. Jadi berbaloikah tunggu. 



Lepas kawen rasa awkward tak ?
Awkward mula2, now tak. Boleh act normal sebab family memang dah terima and takde masalah.Hati terbuka. 




Namee menyesal tak ?
My marriage dah masuk tahun kelima. So far i never menyesal . Happy ada Adam Noah, takleh hidup tanpa diorang. Between us alhamdulillah takde masalah. 



Karma ?
Satunya, hidup dalam karma la. Esok kalau Adam Noah pun berada dalam situasi sama, then i know lah asal usul karma tu dari mana . Tengok cermin pandang diri sendiri. 






Overall 6 tahun berkawan tanpa restu boleh tahan jenuh. Jenuh nak sorok. Hidup dalam kekeliruan. Yang i boleh tunjuk, is kesungguhan jela and hope berjodoh. Perasaan sayang kat manusia  is natural. Macam i suka suami dulu. Cumanya jangan sampai tahap buang family or ignore family. Macam i dulu banyak ignore dan menyendiri jadi bila fikir balik rasa terkilan.  Menyendiri bukan sebab benci tapi sebab diselubungi rasa serba salah. Apa yang korang boleh buat, just hidup macam biasa je. Bergaul macam biasa. If mak potpet buat biasa je. Maybe i bernasib baik je tetiba mak i terbuka hati walaupun issue jarak umur jauh sangat. Hubungan tanpa restu ni bukan u sorang je main peranan, partner tu sekali nak betul2 nak ke tak. Nak terlalu kamimkaze pun xleh gak sebab ada je kes i dengar hubungan tanpa restu but then lepas kawen pun jd  tak bahagia sebab dicucuk sana sini. 


Restu mak bapak penting
jangan kawen lari
teruskan hidup macam biasa . kalau study, habiskan jangan tersadai
jangan buang family sebab apa2 family jugak yg kita cari
kalau betul rasa hati nak sgt. tunggu je . kalau sanggup berpuluh tahun.
doa
solat istikharah



I tak sokong and tak bangkang hubungan tanpa restu ni sebab memang natural and tetiba je boleh sayang orang kan. Maybe boleh bagi tempoh masa, if selepas beberapa tahun selama mana korang sanggup but masih tak direstui jugak, mungkin kena duduk dan fikir balik. Sekeras2 mak ayah, nanti akan lembut jugak. Macam my case, asalnya mmg xde harapan langsung sbb mmg tahap  cite  Tamil. Now alhamdulillah family i memang terima dengan hati terbuka. Txs ma txs pa heheheh.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...